• Thursday, November 15, 2018

Ας το πάρουμε λίγο από την αρχή το… όλο θέμα!

Αρκετές ώρες μετά την απόφαση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στο να τιμωρήσει τους παίχτες του γυρνώντας τους με πούλμαν από την Τουρκία, ο Δημήτρης Δημόπουλος στο Prasinoforos.gr αποφασίζει να πάρει λίγο τα πράγματα με τη σειρά και να αναφέρει τη δική του γνώμη, καθώς πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν.

Τις τελευταίες ημέρες και συγκεκριμένα μετά την ήττα από την Φενέρ στην Πόλη, η οποία σήμανε και το τέλος του ταξιδιού για τη φετινή Euroleague, το κλίμα στο «πράσινο στρατόπεδο» είναι τεταμένο. Αυτό προκύπτει εξαιτίας μιας απόφασης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Να τιμωρήσει δηλαδή τους παίχτες, επιβάλλοντάς τους να γυρίσουν από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα με πούλμαν κι όχι με αεροπλάνο. Στην αρχή όλοι νομίζαμε ότι ο Γιαννακόπουλος βρήκε πάτημα για την τιμωρία αυτή πάνω στην ήττα-αποκλεισμό με 3-0 από την ομάδα του Ζοτς. Αποκλεισμός που συνδυάστηκε με κακές εμφανίσεις συνολικά στα τρία ματς. Ωστόσο στην πορεία μάθαμε ότι η αλήθεια δεν βρίσκεται κάτω από τον αποκλεισμό αλλά αλλού. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος πήρε αυτή την απόφαση εξαιτίας του ότι ορισμένοι παίχτες είχαν προχωρήσει σε ορισμένα ατοπήματα και γενικότερα δεν φερόντουσαν σαν επαγγελματίες.

Χωρίς περαιτέρω εισαγωγές ας μπούμε κατευθείαν στο θέμα. Αρχικά απόφαση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου να δώσει τη συγκεκριμένη εντολή στους παίχτες και στο τεχνικό τιμ γενικότερα θεωρώ πως ήταν εντελώς λανθασμένη. Δεν είναι σωστό να δέχονται οι παίχτες «στρατιωτικά καψόνια» και δεν είναι δυνατόν να τους επιβάλλεις την τάξη και τον σεβασμό μ’ αυτόν τον τρόπο. Ο σεβασμός κερδίζεται με τη σωστή συμπεριφορά που έχεις απέναντι προς ένα σύνολο ανθρώπων κι όχι με τις απειλές ή τα καψόνια. Ουσιαστικά ο Παναθηναϊκός αγωνιστικά καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της σεζόν είχε ένα βασικό πρόβλημα και αυτό άκουγε στο γεγονός ότι δεν ήταν ομάδα, δεν ήταν δεμένο σύνολο. Αυτό, λοιπόν, το μη δεμένο σύνολο φάνηκε λίγο και στην εξωαγωνιστική διαχείριση, καθώς παίχτες και προπονητής δεν μπόρεσαν με κάποιο τρόπο όλοι μαζί να βρουν μια λύση που θα έκανε καλό στην ομάδα. Έτσι, υπήρξαν τα γνωστά νυχτοπερπατήματα, ο εθισμός στον τζόγο, στο ποτό και τα συναφή.

Άρα στο συμπέρασμα που καταλήγουμε ήταν ότι η κίνηση του Γιαννακόπουλου ήταν λανθασμένη. Ένας άνθρωπος που δείχνει να αγαπάει την ομάδα, που βάζει λεφτά σε δύσκολους καιρούς χωρίς να βγάζει ούτε το 1/3 απ’ αυτά πίσω αλλά που όμως προχωράει σε σοβαρά λάθη ορισμένες στιγμές που είναι ολέθρια. Για παράδειγμα λειτουργεί σαν να είναι οπαδός και όχι πρόεδρος μιας ομάδας σε ορισμένες καταστάσεις. Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο ένα και στο άλλο. Ακόμα ένα περιστατικό που σίγουρα δεν τιμάει τον ίδιο αλλά ούτε και την ομάδα, η οποία μετά την απόφαση έγινε αρνητικό θέμα συζήτησης σε όλη την Ευρώπη κι όχι μόνο, είναι φυσικά και η λεκτική επίθεση στον αρχηγό του Ολυμπιακού, Βασίλη Σπανούλη. Όλοι ξέρουμε τι ειπώθηκε και πόσο λάθος ήταν η αντίδραση του ισχυρού άνδρα της «πράσινης» ΚΑΕ. Άραγε εκεί που καταλήγουμε είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο αποφάσισε να τιμωρήσει τους παίχτες ήταν λανθασμένος.

Δεν σέβονται την ομάδα, φυσικά να υπάρξουν κυρώσεις

Επειδή έχουμε μάθει να τα λέμε όλα με το όνομά τους, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και τη δεδομένη χρονική στιγμή. Είναι γνωστό ότι ορισμένοι παίχτες δεν σεβάστηκαν ορισμένα πράγματα και κυρίως την ομάδα και αποφάσισαν να φερθούν αντί-επαγγελματικά. Σ’ αυτή την περίπτωση επειδή σαν σύλλογος κουβαλάς βαριά ιστορία και τέτοιου είδους περιστατικά πρέπει να κόβονται από την ρίζα τους, τότε προχωράς σε σημαντικές και αυστηρές κυρώσεις. Όμως όπως είπαμε όχι με το λάθος τρόπο.

Η ΚΑΕ δεν χειρίστηκε σωστά το θέμα. Υπάρχουν εκατομμύρια τρόποι, ώστε να τιμωρήσεις τους παίχτες και μάλιστα χωρίς να διαρρεύσει τίποτα στον Τύπο και χωρίς να υπάρξουν αρνητικές επεκτάσεις μέσα στην ομάδα όπως αυτή τη στιγμή. Για παράδειγμα από τις πιο συνηθισμένες τιμωρίες είναι η κλήση σε απολογία, όταν η ομάδα γύριζε ανθρώπινα στην Αθήνα και η επιβολή χρηματικού προστίμου. Ακόμα ένας τρόπος που θα μπορούσε η ΚΑΕ να πράξει χωρίς να χάσει το δίκιο της, ήταν η μείωση των χρημάτων που έχουν υπογράψει στο συμβόλαιό τους και φυσικά αν μιλάμε για απόλυτη αυστηρότητα, τότε ακόμα και λύση συνεργασίας. Σ’ αυτή την περίπτωση η διοίκηση θα είχε φερθεί απόλυτα σωστά σε όλους τους παίχτες και θα είχε δείξει ότι δεν αστειεύεται με τέτοια θέματα.

Οι προσκρούσεις μπορεί να είναι πολλές

Στο άκουσμα και μόνο της ανακοίνωσης αυτής της απόφασης, η οποία ήταν πέρα για πέρα ηθελημένη, οι παίχτες της ομάδας όπως ήταν λογικό αντέδρασαν. Άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο. Σίγουρα όμως σε κανέναν δεν άρεσε ο τρόπος με τον οποίον ο Γιαννακόπουλος αποφάσισε να διατάξει και να κινηθεί εις βάρος τους. Από τη δική μου οπτική γωνία και απόλυτα δικαιολογημένα υπήρξαν «μουρμούρες». Η ΚΑΕ σε πολλά θέματα έχει δείξει ανωτερότητα και πραγματικά αξίζει συγχαρητήρια αλλά εδώ χειρίστηκε εντελώς ερασιτεχνικά το θέμα.

Πολλή σωστή κίνηση να περιμένει τον Τζέιμς όταν τραυματίστηκε απερίσκεπτα και να μην τον αποδεσμεύσει. Πολλή ορθή η σκέψη να κρατήσει τον Γκιστ που προσφέρει πολλά παρά το γεγονός ότι έκανε ινδική κάνναβη, ενώ τέλος επίσης απόλυτα λογικό να κλείσει από νωρίς και στο τέλος να περιμένει να εντάξει στο δυναμικό της έναν παίχτη της αξίας του Σίνγκλετον. Θυμίζουμε ήρθε καθυστερημένα λόγω Κίνας. Σίγουρα όταν δεν σε σέβονται οι παίχτες, με τους οποίους συμπεριφέρεσαι και άψογα, τότε είναι λογικό να θες να βάλεις τα πράγματα στη θέση τους. Όμως η ΚΑΕ το μόνο που κατάφερε ήταν να προκαλέσει εκνευρισμό, σπάσιμο νεύρων και σίγουρα τάσης φυγής μερικών παιχτών. Αποκλείεται εκείνη τη στιγμή αλλά και την επόμενη μέρα να μην σκέφτηκε ούτε ένας παίχτης να αποχωρήσει από το σύλλογο για να γλυτώσει άλλη παρόμοια ταλαιπωρία.

Σίγουρα αν όντως επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο το καλοκαίρι, τότε θα μιλάμε για την πρώτη πρόσκρουση με την δεύτερη όμως να είναι ακόμα πιο δυνατή, καθώς και οι παίχτες που είναι εκτός ρόστερ μπορεί να μην έρθουν γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Κανείς δεν ξέρει όμως και όλα είναι υποθετικά. Η πράξη θα δείξει. Σίγουρα όμως οι συγκεκριμένες παρορμητικές και εντελώς λανθασμένες αποφάσεις, δημιουργούν προσκρούσεις. Τέλος, ακόμα και παραίτηση του ίδιου του Πασκουάλ σήκωνε αυτή η απόφαση, όμως ο Ισπανός τεχνικός δεν θέλησε να προχωρήσει προς τα εκεί το θέμα και έμεινε κανονικά. Άλλα αν έφευγε τώρα, τότε τι θα λέγαμε; Για σκεφτείτε λίγο!

Άμεση ανασυγκρότηση και στόχος το πρωτάθλημα

Η κατάσταση είχε φτάσει σίγουρα στα όρια της και το κλίμα ήταν πολύ βαρύ. Αρκούσε να κάνεις μια βόλτα από τα αποδυτήρια της ομάδας μετά τις ήττες στο ΟΑΚΑ με τη Φενέρ για να το διαπιστώσεις. Η ουσία είναι ότι έστω και τελευταία στιγμή επικράτησε η λογική. Μια λογική που ανέφερε ότι ορθά η διοίκηση δεν έδιωξε τους τέσσερις αυτούς παίχτες και άφησε τα θέματα περί παραμονής ή αποχώρησης για το καλοκαίρι.

Είναι δεδομένο ότι πλέον ίσως το γυαλί να έχει ραγίσει και ο Παναθηναϊκός να μην παρουσιαστεί ομάδα με τη σημασία της λέξης. Όμως οφείλει να ανασυγκροτηθεί και να χτυπήσει το πρωτάθλημα που είναι και ο τελευταίος στόχος του. Σίγουρα μια πιθανή κατάκτηση δεν ξέρει κανείς που θα οδηγήσει. Σε αντίθετη περίπτωση το κάθε γεγονός (αρνητικό, θετικό) θα είναι ανοιχτό και αρκετά πιθανό να υλοποιηθεί.

Ο Δημήτρης Δημόπουλος γεννήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1995. Αυτή τη στιγμή σπουδάζει στη Μυτιλήνη στο τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας. Από μικρό παιδί του άρεσε το ποδόσφαιρο κι αγάπησε μια ομάδα, τον Παναθηναϊκό. Μεγαλώνοντας αποφάσισε να ασχοληθεί και με την αθλητική δημοσιογραφία, ένα επάγγελμα που αγαπάει πολύ αλλά που παράλληλα το θεωρεί και χόμπι. Εργάζεται ως αθλητικός συντάκτης στο cleverbet.eu, arxondasbet.com και στο postgame.gr. Πλέον βρίσκεται στη συντακτική ομάδα του prasinoforos.gr, ενός site που κάνει τα πάντα για την ενημέρωση σας γύρω από τον Παναθηναϊκό.