Άνθιμος Καψής: Η αρχή της οικογενειακής παράδοσης.

    Για ένα λίμπερο που άφησε εποχή και ήταν η αφετηρία μιας οικογενειακής παράδοσης σπουδαίων αμυντικών που χρόνια μετά θα έπαιρνε τα σκήπτρα ο υιός του θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να αναλύσουμε μέσα απ’ αυτό το άρθρο. Ο Απόστολος Μιχαηλίδης μας παρουσιάζει έναν στοπερ μύθο για την πράσινη άμυνα, τον Άνθιμο Καψή.

    Γεννημένος στις 3 Σεπτεμβρίου του 1950 και όλο του τον ποδοσφαιρικό βίο τον πέρασε αποκλειστικά και μόνο στον Παναθηναϊκό χωρίς να πάρει μεταγραφή σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα πράγμα που υποδηλώνει ασφαλώς και μία άλλη εποχή που το χρήμα δεν ήταν κυρίαρχο όπως σήμερα αλλά παράλληλα μας κάνει να αντιληφθούμε και τον χαρακτήρα του Άνθιμου Καψή, του πιστού αυτού “στρατιώτη” που υπηρέτησε με το καλύτερο δυνατό τρόπο στα 16 χρόνια παραμονής του (1969-1984) την ομάδα του τριφυλλιού.

    Φυσικά, ήταν και εκ των πολύ τυχερών, διότι σε πάρα πολύ μικρή ηλικία και συγκεκριμένα λίγο προτού κλείσει τα 21 έτη του είχε την ευκαιρία να αγωνιστεί στον θρυλικό τελικό του Γουέμπλεϊ απέναντι σε έναν “ασύλληπτο” Άγιαξ της εποχής και έπρεπε να σταματήσει το φαινόμενο της εποχής που άκουγε στο όνομα Γιόχαν Κρόιφ.

    Το δίχως άλλο παρόλο που ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε 2-0 δεν μπορούμε να πούμε πως τα πήγε και άσχημα, βέβαια μελανό σημείο της όλης υπόθεσης είναι το αυτογκολ που σημείωσε προς το τέλος του αγώνα έπειτα από προσπάθεια του Κρόιφ που άδειασε τον Φραγκίσκο Σούρπη, όμως αυτό ήταν μία καθαρά άτυχη στιγμή και από μια κόντρα η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα του Οικονομόπουλου και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αφαιρέσει την εξαιρετική απόδοση του Καψή στον τελικό, καθώς επίσης και το ότι υπήρξε βασικό μέλος της όλης διαδρομής μέχρι ο Παναθηναϊκός να έφτανε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (όπως λεγόταν τότε το Champions League) την περίοδο 1970-1971.

    Να σημειώσουμε πως το ντεμπούτο του το έκανε εκείνη τη χρονιά και μάλιστα αγωνιζόμενος στην Αγγλία απέναντι στην Έβερτον όταν οι πράσινοι απέσπασαν ισοπαλία απ’ τα “Ζαχαρωτά” με 1-1 όπου λίγες βδομάδες αργότερα στη Λεωφόρο ο αγώνας τελείωσε με λευκή ισοπαλία και η πρόκριση για τα ημιτελικά ήρθε εν τέλει για τον ΠΑΟ.

    Ο Καψής συνολικά αγωνίστηκε σε 18 Ευρωπαϊκά παιχνίδια με το τριφύλλι, ενώ γενικά είχε 319 συμμετοχές πετυχαίνοντας παράλληλα και 5 γκολ και συν όλων των υπολοίπων έπαιξε και με το εθνόσημο σε 35 αγώνες χωρίς να σκοράρει σε μία περίοδο 11 ετών (1971-1982).

    Οι τίτλοι του ανέρχονται σε 5 πρωταθλήματα Ελλάδος, 4 Κύπελλα και ένα Βαλκανικό Κύπελλο συλλόγων.

    Ο γιος του, Μιχάλης Καψής ήταν επίσης σπουδαίος αμυντικός και κατάφερε εξίσου σπουδαία πράγματα με μεγαλύτερη επιτυχία όλων το Euro 2004 όπου έκανε όλους τους Έλληνες υπερήφανους, όμως εκείνος δεν αγωνίστηκε ποτέ στον Παναθηναϊκό!