Πόλεμος στην Euroleague για… πέντε λόγους!

    Η διαιτησία, τα κριτήρια επιλογής του Στόουκς, η περίεργη ιστορία ενός Τούρκου, το σκοτάδι σε τηλεοπτικά συμβόλαια και χορηγούς. Το SDNA αποκαλύπτει πέντε από τα καυτά ζητήματα που θα συζητηθούν την Πέμπτη στην Ευρωλίγκα και τα οποία θα προκαλέσουν… πόλεμο!

    Ωστόσο, το ενδιαφέρον δεν συγκεντρώνεται μόνο σε αγωνιστικό επίπεδο. Η κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην διοίκηση της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης και τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο δεν έχει δημιουργήσει μόνο αντιδράσεις στον κόσμο και τον οργανισμό του Παναθηναϊκού Superfoods, αλλά έχει ξεσηκώσει και… αντιδράσεις σε ακανθώδη ζητήματα που αφορούν την συνολική λειτουργία και εικόνα της λίγκας.

    Ένα από αυτά αφορά φυσικά και το κομμάτι της διαιτησίας που αναμφίβολα έχει δημιουργήσει ανισορροπία στη διοργάνωση καθώς είναι φανερό πως τα κριτήρια από αγώνα σε αγώνα είναι διαφορετικά.

    Η κίνηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου με την επιστολή, την ειδική έκδοση και το dvd που στάλθηκε στα ελληνικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ… θορύβησε την Euroleague, αλλά και αρκετές ομάδες που θεωρούνται παραδοσιακές δυνάμεις στον χώρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δυο ισχυρές ομάδες έχουν εκφράσει απορίες για τη διαιτητική αντιμετώπιση και αναμένεται να θέσουν με τη σειρά τους ερωτήματα προς την πλευρά της διοργανώτριας αρχής.

    Ουσιαστικά, η διοίκηση της Ευρωλίγκα – που έχει οριστεί από τις 11 ομάδες μετόχους με 10ετη κλειστά συμβόλαια – έχει αφήσει αναπάντητα αρκετά καίρια ερωτήματα, τα οποία ανεξαρτήτως της προσωπικής κόντρας Γιαννακόπουλου-Μπερτομέου, έχουν σημασία. Κι έχουν σημασία διότι απευθύνονται από έναν εκ των 11 βασικών μετόχων της διοργάνωσης: Του Παναθηναϊκού.

    Ένα από αυτά είναι φυσικά και αυτό που εξέφρασε και ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ Παναθηναϊκός μέσω του Instagram και αφορά τον υπεύθυνο διαιτησίας της Euroleague, Ρίτσαρντ Στόουκς.

    «Τουλάχιστον πείτε μας με ποια κριτήρια έχει επιλεγεί ο κύριος Στόουκς ως υπεύθυνος για θέματα διαιτησίας κι όχι ένας διεθνούς φήμης και αξιοσέβαστος διαιτητής με εμπειρία από διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο», ανέφερε πριν λίγες ημέρες ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, σε ένα ερώτημα που έφερε πειθαρχική δίωξη εναντίον του αλλά και ερωτήματα για το καθεστώς που επικρατεί στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση σε ένα από τα πιο σημαντικά… κομμάτια σε αγωνιστικό και εξωαγωνιστικό επίπεδο.

    Ένα τρανό παράδειγμα – που δημιουργεί αμφιβολίες για την ισονομία στη διοργάνωση – αποτελεί η τοποθέτηση του Τούρκου παρατηρητή διαιτησίας Μπούλουτς Γιάλτσιν (στη φωτό ο κεντρικός εκ των πέντε καθημένων).

    Ένα πρόσωπο που θεωρείται κομβικό στη διαιτησία και άγνωστο πως βρίσκεται στην Ευρωλίγκα καθώς δεν πληροί καμία προϋπόθεση για το υψηλότερο επίπεδο: Δεν υπήρξε διεθνής διαιτητής, δεν υπήρξε διαιτητής Α1, κι όμως… παρατηρεί τον Λαμόνικα, τον Λάτισεβς, τον Γκόντα, τον Πουκλ και τους ρέφερι του υψηλότερου επιπέδου. Και θεωρείται μάλιστα από τα πρόσωπα κλειδιά στη διαιτησία με διασυνδέσεις υψηλού επιπέδου.

    Μπροστά λοιπόν σε όλο αυτόν τον κυκεώνα αποκαλύψεων και αντιδράσεων, η Euroleague είναι περίεργως σιωπηλή ως τώρα αν και απειλείται ανοιχτά η αξιοπιστία της.

    Οι πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι ετοιμάζει τις θέσεις της και την άμυνα της στην υπόθεση της διαιτησίας. Η τελευταία αγωνιστική της Regular Season έφερε στο… προσκήνιο νέα ζητήματα. Αφήνοντας στην άκρη την εξαιρετική συμπεριφορά των κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων και των αθλητών, που κόντρα στην ακατανόητη απόφαση της διοργάνωσης για τα ματς της τελευταίας αγωνιστικής έδειξαν την αξιοπιστία τους και κέρδισαν την συνολική αναγνώριση, ερωτήματα προκαλεί η διάθεση της διοργάνωσης στον ορισμό των διαιτητών.

    Για παράδειγμα, η διοργανώτρια αρχή προτίμησε να στείλει δύο διαιτητές όπως ο Λαμόνικα και ο Μπελόσεβιτς στο εντελώς αδιάφορο και… αντιτουριστικό Βαλένθια – Μακάμπι, την ώρα στα παιχνίδια που κρίνονταν προκρίσεις ή βαθμολογικά πλασαρίσματα, όπως στο Ολυμπιακός-Ζαλγκίρις, στο Ρεάλ-Μπάμπεργκ, αλλά και στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού Superfoods με την Αρμάνι, που σφυρίχτηκε από μέτριους ή άπειρους διαιτητές, όπως για παράδειγμα ο Γάλλος Ντιφαλά.

    Το θέμα λοιπόν είναι το εξής: Υπάρχουν και άλλες ομάδες που θεωρούν αναξιόπιστες τις διαιτησίες; Οι φωνές και ερωτήματα για τον Στόουκς προέρχονται μόνο από την Αθήνα; Τι απαντά η Euroleague στο ακανθώδες ζήτημα; Προφανώς θα μάθουμε την Πέμπτη…

    Στο… σκοτάδι για χορηγούς και τηλεοπτικά συμβόλαια οι ομάδες

    Η συνάντηση της 12ης Απριλίου, ένα άλλο ζήτημα που έχει προκύψει στα… πηγαδάκια των διοικήσεων των ομάδων είναι αυτό της διαφάνειας στο κομμάτι των χορηγών και των τηλεοπτικών συμβολαίων. Ποιος παίρνει πόσα και από που; Είναι δυνατόν οι 11 μέτοχοι να μην γνωρίζουν τις πηγές των εσόδων τους και να μην ενημερώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για νέες συμφωνίες, με ακριβή νούμερα;

    Το βασικό ερώτημα λοιπόν είναι το εξής: που ακριβώς βρίσκονται τα αναλυτικά συμβόλαια των χορηγών της διοργάνωσης και γιατί οι ομάδες παραμένουν στο… σκοτάδι; Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Euroleague είναι ένας συνεταιρισμός που αποτελείται από τα κορυφαία ευρωπαϊκά κλαμπ, τα οποία δικαιούνται και πρέπει να γνωρίζουν ποιος δίνει τι. Άλλωστε, κάθε ομάδα μετρά τα έσοδά της (που στο μπάσκετ δεν είναι και αμέτρητα όπως στο ποδόσφαιρο…) και κάνει τον ανάλογο προγραμματισμό, κάτι που βαραίνει ακόμα περισσότερο την τακτική της Euroleague να αφήνει στα συρτάρια όλες τις συμφωνίες της με τους χορηγούς.

    Εύκολα λοιπόν καταλαβαίνει κάποιος πως η κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και την Euroleague αλλά και το γαϊτανάκι των καταγγελιών και των πειθαρχικών διώξεων από και προς τον ισχυρό άνδρα της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Superfoods, ανέδειξε καίρια και κομβικά ζητήματα που αφορούν την συνολική λειτουργία της διοργάνωσης.

    Η διαιτησία, το… σκοτάδι στους χορηγούς, η αδιανόητη απόφαση για τα ματς της τελευταίας αγωνιστικής είναι θέματα που είναι σαφώς πιο σημαντικά από το αν ένας μέτοχος (εν προκειμένω ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος) έχει δικαίωμα εισόδου στα γήπεδα και ζητήματα που αφορούν την αξιοπιστία της διοργάνωσης αλλά και το σύνολο των απλών φιλάθλων που βρίσκονται κοντά σε αυτή.

    Είναι επίσης προφανές πως η συνάντηση της 12ης Απριλίου μπορεί να… βάλει στο τραπέζι πολλά από αυτά τα θέματα, ωστόσο αυτό που μοιάζει δεδομένο είναι πως η Euroleague έχει επιλέξει την ένοχη σιωπή και βρίσκεται σε θέση άμυνας. Η Πέμπτη αναμένεται πλέον ως η πιο κρίσιμη μέρα του πολέμου, με τις εξελίξεις να μοιάζουν απρόβλεπτες…

    Πηγή: SDNA.gr

    0 0 Ψήφοι
    Article Rating
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    Δείτε όλα τα ασχόλια