• Wednesday, April 25, 2018

Σχέσεις στοργής – Σχέσεις διαπλοκής

Ασφαλώς και η σχεση της οικογένειας Βαρδινογιάννη με τον Παναθηναικό, δεν δημιουργήθηκε ώς παρθενογέννηση εκείνον τον Ιούνη του 1979, και συγκεκριμένα στις 17 του Ιούνη, όταν με απόλυτη μυστικότητα απέκτησαν το 54,7% των μετοχών της νεοσύστατης ΠΑΕ Παναθηναικός.

Οι διαδρομές τους στο «τριφύλλι» έχουν ξεκινήσει από πολύ παλαιότερα και μάλιστα με πρόσωπα που δεν συμμετείχαν αργότερα στο μομέντουμ της σχεσης οικογένειας  -Παναθηναϊκού. Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 μέλη της οικογένειας αρχίζουν και ανηφορίζουν σιγά σιγά πρός Λυκαβηττό μεριά, όχι πολύ μακριά από τους τόπους κατοικίας τους, μιάς και ακόμα δεν έχουν εξελιχθεί σε ντόπιους κοτσαμπάσηδες, ρόλο που θα αποκτήσουν τις κατοπινές δεκαετίες.

Την αρχή την κάνει ο πολιτικός της οικογένειας, ο Παύλος Βαρδινογιάννης, που ώς βουλευτής και αργότερα υπουργός της Ένωσης Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου, παππού του πρωθυπουργού του μνημονίου, επισκέπτεται συχνά τα επίσημα της Λεωφόρου για να παρακολουθήσει τους αγώνες της ομάδας του Μπόμπεκ. Βλέπετε ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί η περιβόητη αποστασία που υποκίνησε ο αδερφικός φίλος της οικογένειας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, με τον οποίο οι δρόμοι του Παύλου Βαρδινογιάννη θα διασταυρωθούν 12 χρόνια αργότερα σε άλλα μετερίζια, και υπό άλλες εντελώς συνθήκες.

Παράλληλα με τον αδερφό του Παύλου εκείνα τα χρόνια εμφανίζεται στην Θύρα 13 όμως κι όχι στα επίσημα και ο νεώτερος αδερφός του Παύλου, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης για να παρακολουθήσει αγώνες της αγαπημένης του ομάδας. Άλλωστε οι φήμες της εποχής οργιάζουν και μιλούν για περίεργες καταστάσεις μιάς και πολλοί φίλοι της οικογένειας λένε ότι τα αδέρφια έχουν μία προτίμηση πρός το κόκκινο της ομάδας του αγαπημένου τους λιμανιού! Η πορεία πάντως όσον αφορά τουλάχιστον τον Γιώργο, διεύψευσε αυτήν την φημολογία. Πάντως ο Παύλος Βαρδινογιάννης παρέμεινε πιστός στον Γεώργιο Παπανδρέου και δεν ακολούθησε τον αδερφικό του φίλο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που απασφάλισε την χειροβομβίδα της δικτατορίας που ακολούθησε.

Όμως όπως αποδείχτηκε αυτό τελικά αποδείχτηκε ευεργετικό για τις δραστηριότητες της οικογένειας Βαρδινογιάννη, αφού η πρώτη ουσιαστική γιγάντωση της, γίνεται τα χρόνια της επταετίας των συνταγματαρχών. Θυμίζω ότι το 1999 στην κηδεία του Γεωργίου Παπαδόπουλου δέσποζε πρώτο πρώτο το στεφάνι των Βαρδή και Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Εκείνα τα χρόνια λοιπόν και λίγο μετά το έπος του Γουέμπλεϊ, αφού οσμήστηκαν «ψητό» και πόσο μεγάλη δυναμική κουβαλά αυτή η ομάδα, για την οποία μιλά όλη η Ελλάδα, κάνουν την εμφάνιση τους επίσημα και τα υπόλοιπα αδέρφια, δηλαδή ο Βαρδής, ο Θεόδωρος και μαζί με τον Γιώργο αρχές του 1972 γίνονται απλά μέλη του Ερασιτέχνη Παναθηναικού.

Να θυμίσω εδώ γιατί έχει σημασία η ονοματολογία των γεγονότων για να το συνδέουμε με το σήμερα, ότι αρχηγός της αποστολής για το Γουέμπλει, ήταν ο εφοπλιστής Διαμαντής Πατέρας, πατέρας του προέδρου της πολυμετοχικότητας, και ο Ηρακλής Τσίπρας, αδερφός του πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, γνωστός μεγαλοεργολάβος της εποχής. Για το τέλος θα αφήσω την διαβολική(;) σύμπτωση ότι το 1964 στην Μητρόπολη Αθηνών βαφτίζεται ο πρωτότοκος γιός του Βαρδή Βαρδινογιάννη και του δίνεται το όνομα Ιωάννης. Νονός του Γιάννη Βαρδινογιάννη, γνωστού και ώς Τζίγγερ τα κατοπινά χρόνια ήταν ο μακαρίτης μεγαλοεκδότης Χρήστος Λαμπράκης. Πρόσφατα ο εκδοτικός όμιλος του μακαρίτη επωλήθη έναντι πινακίου φακής… στον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη… ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Βασίλης Ντούτσης

Το Prasinoforos.gr είναι ένας καινούργιος σχετικά ιστότοπος που ως στόχο του έχει την ενημέρωσή σας για θέματα που αφορούν το Παναθηναϊκό. Εδώ θα μπορείτε να δείτε πρώτοι ειδήσεις, άρθρα ιστορικά και μη, καθώς και να σχολιάσετε έχοντας ως στόχο όλοι να έρθουμε πιο κοντά δια μέσου του website μας καθώς και των Social Media με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και επιπροσθέτως ένα ακόμα άνοιγμα του "ορίζοντα" σε ότι έχει να κάνει με την ομάδα που όλοι αγαπάμε.