Μέσα στο καλοκαίρι η δημοπράτηση για το γήπεδο του Παναθηναϊκού

Τρέχουν οι εξελίξεις για τον Βοτανικό. «Το 95% της προετοιμασίας έχει ολοκληρωθεί» δηλώνει ο ΓΓ του Δήμου Αθηναίων, ενώ ο προγραμματισμός προβλέπει δημοπράτηση του έργου μέσα στο καλοκαίρι, εφόσον υπερψηφιστεί στη ΓΣ του Παναθηναϊκού.

Σημαντικές εξελίξεις επίκεινται το προσεχές διάστημα στο θέμα του Βοτανικού, τόσο σε ό,τι αφορά το ποδοσφαιρικό γήπεδο του Παναθηναϊκού, όσο και τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη. 

Συγκεκριμένα οι συμφωνίες που θα καθορίσουν επακριβώς τους όρους κατασκευής και λειτουργίας όλων των νέων αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά και την επόμενη μέρα για τη Λεωφόρο, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί ως τις αρχές Ιουνίου. Εξάλλου, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές, δηλαδή τον Δήμος Αθηναίων, με τον Ερασιτέχνη, την ΠΑΕ και τις τράπεζες έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί όπως αναφέρει η «Καθημερινή» και πλέον βρίσκονται στο στάδιο της αποσαφήνισης των λεπτομερειών, με σκοπό να οριστικοποιηθούν και τα νομικά κείμενα. Ο στόχος άλλωστε που έχει τεθεί από τον Δήμο Αθηναίων, είναι η δημοπράτηση της κατασκευής να γίνει μέσα στο καλοκαίρι. 

Από εκεί και πέρα επισημαίνεται ότι υπάρχει πλέον συμφωνία ανάμεσα στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και την ΑΕΠ Ελαιώνα (η εταιρεία ειδικού σκοπού που έχουν ιδρύσει οι τράπεζες Alpha και Πειραιώς) για τα κτήρια που θα κατασκευάσει η δεύτερη στον Βοτανικό για πρώτο. Όπως είναι γνωστό βάσει του προεδρικού διατάγματος για τη Διπλή Ανάπλαση, οι εγκαταστάσεις θα έχουν έκταση 7.500 τ.μ., με την ΑΕΠ Ελαιώνα να διαθέτει μέχρι 13,2 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν είναι δεσμευτικό “προς τα κάτω”, δηλαδή μπορεί να γίνει και με λιγότερα χρήματα, αλλά δεσμευτικό “προς τα πάνω”. Αν δηλαδή χρειαστούν περισσότερα χρήματα, θα τα καλύψει ο Δήμος. 

Παράλληλα να σημειωθεί ότι ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός ζήτησε από την ΑΕΠ Ελαιώνα το κλειστό γήπεδο να περιγραφή στη συμφωνία ως γήπεδο 2.000-3.000 θέσεων (το προεδρικό διάταγμα αναφέρει 2.000 θέσεις), κάτι που εκείνη δέχτηκε υπό τον όρο όμως να μη μεταβληθούν τα προβλεπόμενα από το προεδρικό διάταγμα για το κόστος που έχει συμφωνηθεί. Η συμφωνία πλέον βρίσκεται στα χέρια του Δήμου για κάποιες μικροβελτιώσεις κι ακολούθως θα τεθεί στην κρίση της ΓΣ του Ερασιτέχνη. 

Να προσθέσουμε ακόμη ότι η ΑΕΠ Ελαιώνα έχει ήδη αναθέσει σε μελετητικό γραφείο την εκπόνηση προμελέτης για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη, με προθεσμία ως τις αρχές Ιουνίου, ώστε να παρουσιαστεί και αυτή στη ΓΣ του Ερασιτέχνη. Το πιθανότερο είναι με την ίδια συμφωνία να καθοριστεί και το πλαίσιο υποχρεώσεων για την κατεδάφιση της Λεωφόρου και την ανέγερση υπόγειου πάρκινγκ 700 θέσεων, αθλητικού μουσείου του Παναθηναϊκού και τη δημιουργία χώρων πρασίνου.

Σε ό,τι αφορά τώρα τη δεύτερη συμφωνία, ανάμεσα σε Δήμο Αθηναίων και την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, θα περιγράφει επακριβώς τις οικονομικές και άλλες υποχρεώσεις των δύο πλευρών, με το πιο σημαντικό μέρος να αφορά το σταθερό μίσθωμα που θα καταβάλλει η ομάδα στον δήμο από τις εμπορικές λειτουργίες και δραστηριότητες του γηπέδου ποδοσφαίρου. Ακόμη θα περιγράφονται οι υποχρεώσεις της ΠΑΕ αναφορικά με τη λειτουργία και συντήρηση του γηπέδου. Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε πως το 65% των εσόδων θα αποδίδεται από τον Δήμο Αθηναίων στο Δημόσιο. Η αξία του γηπέδου έχει αποτιμηθεί στα 70 εκατ. ευρώ περίπου και έχει αποφασιστεί ότι θα καλυφθεί από το Δημόσιο. 

Μιλώντας στην «Καθημερινή» ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αθηναίων, Αλέξανδρος Τσιατσιάμης, ανέφερε πως: «Στόχος του δήμου είναι να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον και να αποδώσει το γήπεδο και τις δημόσιες υποδομές το συντομότερο δυνατόν. Ο δήμος έχει θέσει ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα με σκοπό να δημοπρατήσει την κατασκευή του γηπέδου μέσα στο καλοκαίρι». Επιπλέον σημειώνει πως τα υπόλοιπα αναγκαία έργα στην περιοχή θα δημοπρατηθούν από το υπουργείο Υποδομών και τον δήμο μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες μελέτες και καταλήγει λέγοντας ότι: «Το 95% της προετοιμασίας έχει ολοκληρωθεί».

Πηγή: SDNA.gr