«Πλημμύρισε κοκαΐνη ο Πειραιάς – Καρτέλ της Κολομβίας στράφηκαν στο ελληνικό λιμάνι»

    Μία νέα απευθείας ναυσιπλοϊκή σύνδεση της Λατινικής Αμερικής με την Ελλάδα άνοιξε διάπλατα τις πόρτες στα καρτέλ της κοκαΐνης.

    «Όταν πριν από περίπου δύο χρόνια εγκαινιάστηκε η απευθείας ναυσιπλοϊκή σύνδεση του μεγαλύτερου λιμανιού του Ισημερινού, του Γκουαγιακίλ, με τον Πειραιά, τα στελέχη της ελληνικής Δίωξης Ναρκωτικών ήταν βέβαια πως η χώρα μας θα αντιμετώπιζε πρόβλημα μαζικής μεταφοράς κοκαΐνης με προορισμό τις ευρωπαϊκές χώρες.

    ΓΑΔΑ

    Και δεν έκαναν λάθος. Ήδη από τον Αύγουστο του 2019, άρχισαν να ανακαλύπτουν μεγάλες ποσότητες καθαρής κοκαΐνης μέσα σε κοντέινερ με μπανάνες, βασικό εξαγωγικό προϊόν του Ισημερινού, που κάθε μέρα φεύγουν κατά χιλιάδες πάνω σε πλοία από Γκουαγιακίλ.

    Για τα περίπου 100 κιλά κοκαΐνης που εντοπίστηκαν χθες Τετάρτη, και πάλι σε φορτίο με μπανάνες, την πληροφορία έδωσε το γραφείο της αμερικανικής Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), που εδρεύει στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Το συγκεκριμένο κοντέινερ εντοπίστηκε από τους Έλληνες αστυνομικούς ελέγχθηκε με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο και η κοκαΐνη βρέθηκε.

    Ανάλογη επιχείρηση είχε γίνει και στις 3 Φεβρουαρίου, όταν το ΣΔΟΕ με τη συνδρομή του Τελωνείου είχε κατασχέσει 34 κιλά κοκαΐνης σε κοντέινερ με μπανάνες και πάλι από τον Ισημερινό. Τελικός προορισμός του φορτίου τότε ήταν η Τουρκία.

    Οι λόγοι που τα καρτέλ κοκαΐνης στράφηκαν στον Πειραιά

    Αστυνομικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το Sputnik, αναφέρουν πως τα καρτέλ της κοκαΐνης στον Κολομβία, χώρα που συνορεύει με τον Ισημερινό, εκμεταλλεύτηκαν ακαριαία τη δημιουργία απευθείας γραμμής από το Γκουαγιακίλ στον Πειραιά για δύο λόγους:

    Μέχρι τότε, τα πλοία από τον Ισημερινό με τα τεράστια φορτία μπανάνας, έφταναν μέχρι το λιμάνι της Μάλτας όπου τα ξεφόρτωναν και στη συνέχεια γινόταν επαναφόρτωση σε άλλα πλοία για τους τελικούς προορισμούς των εμπορευμάτων σε λιμάνια της Ευρώπης ή ανατολικά. Σε αυτή τη διαδικασία, ο έλεγχος από τις υπηρεσίες Δίωξης Ναρκωτικών της Μάλτας ήταν εύκολος και οι κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων καθαρής κοκαΐνης πολύ συχνές.

    Περιπολικό της αστυνομίας

    Ο δεύτερος λόγος είναι η συνεργασία των καρτέλ της Κολομβίας με την αλβανική μαφία. Μαζί με τη διακίνηση χασίς αλβανικής παραγωγής στην Ευρώπη, η μαφία της γειτονικής χώρας έχει αναλάβει και τη διακίνηση της κοκαΐνης που φτάνει στη Μεσόγειο από τη Λατινική Αμερική. Έτσι, το να έλθουν τα φορτία της κοκαΐνης στον Πειραιά ανοίγει ευκολότερα τον δρόμο για τη διακίνησή τους -στη συνέχεια- μέσω Αλβανίας, όπου λειτουργεί το δίκτυο ούτως ή άλλως. Μάλιστα οι ίδιες πηγές αποκαλύπτουν πως σε δυο περιπτώσεις «ύποπτα» φορτία μπανάνας αφέθηκαν να ταξιδέψουν στην Αλβανία κάτω από παρακολούθηση των ελληνικών αρχών, ώστε η αλβανική αστυνομία να συλλάβει τους διακινητές.

    Σε ό,τι αφορά τη φόρτωση της κοκαΐνης στα κοντέινερ με τις μπανάνες, οι Έλληνες αστυνομικοί λένε πως αυτή γίνεται κατά τη διαδρομή των εμπορευμάτων από τα εργοστάσια τυποποίησης του Ισημερινού προς τον λιμένα του Γκουαγιακίλ».

    Πηγή: sputnik.gr