2/6/1971: Όταν ο Παναθηναϊκός ένωσε όλη την Ελλάδα ανεξαρτήτως «χρώματος»

Ο Παναθηναϊκός το 1971 πέρα από το σπουδαίο κατόρθωμα να φτάσει μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, κατάφερε κάτι το οποίο στις μέρες μας μοιάζει αδιανόητο: να ενώσει όλους τους Έλληνες φιλάθλους.

Στον τελικό του Wembley οι «πράσινοι» είχαν την υποστήριξη περίπου 10.000 ανθρώπων, αρκετοί εκ των οποίων δεν ήταν καν φίλαθλοι του Παναθηναϊκού! Εκείνη την περίοδο, ο Παναθηναϊκός ήταν κάτι σαν την Εθνική Ελλάδος, ήταν ο «πρέσβης» της χώρας στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Τότε πολλοί διάσημοι τραγουδιστές, ηθοποιοί, άλλοι καλλιτέχνες, αλλά και φυσικά πολλοί άνθρωποι του αθλητισμού βρέθηκαν στις κερκίδες του Wembley για τον τελικό του «τριφυλλιού» με τον Άγιαξ. Μεταξύ αυτών, στο Λονδίνο «είχαν μια δουλειά» ο 17χρονος τότε Θωμάς Μάυρος, αλλά και ο τότε αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού Πειριαώς, Κώστας Θανόπουλος.

Ο μετέπειτα «θρύλος» της ΑΕΚ έκανε τότε τα πρώτα του βήματα στον Πανιώνιο και η Κυβέρνηση ήθελε να ανταμείψει τους ταλαντούχους αθλητές από διάφορα αθλήματα, δίνοντας τους την ευκαιρία να δουν από κοντά τον τελικό. Μεταξύ των αθλητών που επιλέχθηκαν, λοιπόν, ήταν και ο Θωμάς Μαύρος.

Ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού Πειραιώς, όσο ξένο κι αν ακούγεται σήμερα, βρέθηκε κι αυτός στο γήπεδο και μάλιστα είχε τοποθετημένη μια μεγάλη σημαία του Παναθηναϊκού στο αυτοκινητό του, δηλώνοντας:

«Ο Παναθηναϊκός έκανε υπερήφανους όλους τους Έλληνες. Κυκλοφορούμε στο Λονδίνο με το κεφάλι ψηλά, γιατί είμαστε Έλληνες και έχουμε τον Παναθηναϊκό» (απόσπασμα από το βιβλίο «Έντεκα εμείς»).