Αγραπιδάκης στο Prasinoforos.gr: «Ο Παναθηναϊκός είναι υποχρεωμένος να παλεύει για όλους τους τίτλους»

Ο τιμ μάνατζερ της ανδρικής ομάδας βόλεϊ του Παναθηναϊκού, Ρούλης Αγραπιδάκης, μιλάει αποκλειστικά στο Prasinoforos.gr.

Ο πιστός… στρατιώτης του συλλόγου παραχώρησε συνέντευξη στο Prasinoforos.gr και αναφέρθηκε στην κατάκτηση του νταμπλ, στις ακαδημίες, στον φετινό σχεδιασμό αλλά και το κλίμα που επικρατεί στον Ερασιτέχνη.

Επιμέλεια: Νίκος Γιανναράς

Μια ευχή για το πρωτάθλημα που ξεκινάει:

«Η μόνη ευχή που θα μπορούσα να δώσω τώρα αυτή την στιγμή και με όλα όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας, εύχομαι σε όλους τους αθλητές σε όλες τις ομάδες, να είναι υγιείς, να είναι καλά μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος, να πάνε όλα καλά και να μην έχουμε κρούσματα και να μην έχουμε απώλειες. Αυτή είναι η ευχή που μπορώ να δώσω. Όχι αγωνιστικά, τα αγωνιστικά θα τα πούμε μέσα στο γήπεδο, θα τα συζητήσουμε μια άλλη φορά όταν θα έχουν ησυχάσει τα πράγματα, αν μπορούμε να πανηγυρίσουμε ή αν μπορούμε να κλάψουμε».

Πέρυσι ήταν μια πολλή πετυχημένη χρονιά με την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του League Cup. Πόση σημαντική ήταν αυτή η επιτυχία για την ομάδα;

«Ήταν κάτι που έγινε μετά από πολλή καιρό. Δεδομένης της στιγμής που έγινε αυτό μάζεμα της ομάδας μετά από μια καραντίνα, μετά από μια πανδημία που βάραινε όλο τον κόσμο και την Ελλάδα μαζί, ήταν μια πολύ μεγάλη επιτυχία και θα την θυμόμαστε πάντα. Μπορούμε να θυμηθούμε και το Κύπελλο που το πήραμε το 2010 μετά από πολύ καλούς αγώνες. Και τότε είχαν γίνει πάρα πολύ καλά παιχνίδια με τον Ολυμπιακό, πάλι το είχε δει όλη η Ελλάδα.

Αυτό που όμως έγινε τώρα έχω την εντύπωση, λόγω των όλων καταστάσεων που συνέβησαν εκείνη την εποχή, δεν θα ξαναγίνει ποτέ. Ένα Κύπελλο και ένα πρωτάθλημα, όπου μαζευτήκαμε, όπως και οι άλλες ομάδες, την τελευταία στιγμή και να παρουσιάσουμε αυτό το θέαμα απέναντι σε έναν αντίπαλο πολύ ισχυρό, για εμάς είναι κάτι τρομερό, αισθάνομαι πολύ υπερήφανος τόσα χρόνια στον Παναθηναϊκό δεν το έχω ζήσει ποτέ, έχω πανηγυρίσει πρωταθλήματα, έχω πανηγυρίσει Κύπελλα αλλά αυτό ήταν το κάτι άλλο».

Ποια είναι τα βασικά συστατικά αυτής της επιτυχίας;

«Είπαμε να μαζευτούμε. Όχι 12-15 άτομα, άντε να μαζευτούμε να παίξουμε, ΟΧΙ. Εμείς μαζευτήκαμε για να το πάρουμε. Ήταν από τις λίγες φορές που μέσα μου αισθανόμουνα ότι ναι ρε φίλε αυτήν την εποχή, με αυτή την ομάδα ενδεχομένως με λιγότερη δυναμική από τον Ολυμπιακό χωρίς να θέλω να μειώσω τα παιδιά μας. Πίστευα ότι θα το κερδίσουμε, μαζευτήκαμε όλοι μαζί με άλλη νοοτροπία, με άλλο συναίσθημα, είπαμε με πάθος, είπαμε θα παλέψουμε μέχρι τέλους. Το ζούσα κάθε μέρα στην προπόνηση. Έχω ζήσει στιγμές που τα πράγματα δεν ήταν τόσο καλά αλλά εκείνες τις στιγμές πίστεψα ότι μπορούσαμε να το πάρουμε».

Οι προσδοκίες υπήρχαν στην ομάδα αλλά ποτέ δεν αφήσατε να περάσει αυτό στους παίκτες φορτώνοντάς τους με παραπάνω πίεση. Είναι και αυτό ένα σημαντικό πράγμα;

«Μετράει πάρα πολύ και αυτό. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε στην ομάδα και πως πρέπει να μιλήσουνε και πως δεν πρέπει να μιλήσουμε και πως πρέπει να το άγχος να το περάσουμε διαφορετικά εμείς. Ήμαστε παίκτες που έχουμε περάσει από τον Παναθηναϊκό, έχουμε παίξει Βόλεϊ. Όπως ξέρεις όλο το stuff είναι παιδιά που προέρχονται από την ομάδα του Παναθηναϊκού. Εγώ είμαι ίσως ο πιο μεγάλος από την πρώτη ομάδα την προηγούμενη δεκαετία από αυτούς που είναι τώρα. Πιστεύω ότι κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε στην ομάδα.

Από τον κόουτς μέχρι τον τελευταίο, όλοι, μπήκαν ελεύθερα στο παιχνίδι. Σαν να μην έχουμε να χάσουμε κάτι. Είπαμε ότι πάμε με πάθος όμως, είπαμε ότι πάμε κερδίσουμε. Είμαστε διψασμένοι. Και αυτό το είδαμε. Σε εκείνο το παιχνίδι θεωρώ πως ήμασταν πιο διψασμένοι από τον Ολυμπιακό. Ήμασταν πιο διψασμένοι ακόμα και στο League Cup γιατί ήταν το πρώτο. Αυτή την εντύπωση μου έδωσε η ομάδα αλλά οι σχέσεις μας με τους παίκτες μπορώ να πω ήταν άριστες από τον κόουτς το stuff μέχρι και εμένα. Υπήρχε πολλή καλή χημεία, υπήρχαν αποδυτήρια, υπήρχε ταυτότητα».

Πόσο βοήθησε το γενικότερο κλίμα οικογένειας που υπάρχει στον Παναθηναϊκό, ώστε να αφυπνιστεί και ο κόσμος για να είναι και δικό σας το κάλεσμα ακόμα πιο έντονο. Πόσο σημαντικό είναι για το μέλλον του Ερασιτέχνη;

«Είναι πολύ, πάρα πολύ. Νομίζω ότι ήταν ότι καλύτερο για την καινούργια διοίκηση και για τον καινούργιο Ερασιτέχνη. Νομίζω ήταν πολύ καλή περίπτωση αυτή. Εντάξει πήραμε το πρωτάθλημα έγιναν ότι έγιναν πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές βγήκε μια διοίκηση ας μην νομίζει ο κόσμος, ναι μεν πήραμε το πρωτάθλημα σηκώσαμε μύτη, δεν μας ενδιαφέρει, είμαστε καβάλα στο άλογο, το σνομπάρουμε, όχι κάθε άλλο. Είμαστε σεμνοί και ταπεινοί. Είναι το ίδιο πράγμα που είχαμε και την προηγούμενη φορά. Έχουμε σκύψει το κεφάλι, πέρασαν καλές μέρες, πάμε για τις καινούργιες».

Γίνεται μια σπουδαία δουλειά και στις ακαδημίες, έχετε πάρει τα τελευταία δύο χρόνια με τον κόουτς Μαρκάκη δύο Πανελλήνιους τίτλους (σ.σ. εφήβων). Είναι ο ορθός δρόμο για την ανάπτυξη του αθλητισμού στη χώρα μας αυτή η παραγωγική διαδικασία;

«Ναι βέβαια αν και δεν είναι τα μόνο τα δύο πρωταθλήματα που πήρε ο Παναθηναϊκός. Θα σταθώ στο όνομα που είπες, είναι ο Μαρκάκης. Είναι ένα παιδί που έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στον Παναθηναϊκό. Κάποτε ο Παναθηναϊκός δεν είχε παίδες και σχεδόν δεν είχε εφήβους. Παρακαλούσαμε να μαζευτούν κάποια παιδιά να παίξουν για να μην μηδενιστεί η πρώτη ομάδα. Αυτός τα άλλαξε όλα. Έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια. Μαζί με κάποια άλλα παιδιά έχει φτιάξει αυτό που λέμε μια καλή ακαδημία στο βόλεϊ. Και φυσικά αυτό το δείχνει με τα πρωταθλήματα αλλά και με την πορεία του γενικά τα 5-6 τελευταία χρόνια».

Τι αξία έχει ένας αθλητής ή ένας παράγοντας να έχει ανδρωθεί σε μια ομάδα στην οποία ξεκίνησε από τα αναπτυξιακά κομμάτια και να προσφέρει ακόμα σε αυτή;

«Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν συμβαίνει επειδή έχεις κάποια επαγγελματική σχέση. Αυτά όλα είναι από την ψυχή. Έχουμε δείξει ότι η ψυχή μας είναι για τον Παναθηναϊκό και εγώ ότι κάνω το κάνω για τον Παναθηναϊκό».

Να πάμε λίγο στη φετινή σεζόν που ξεκινάει. Στήθηκε η ομάδα, υποτίθεται ο κόουτς περίμενε να δει πως θα λειτουργήσει η ομάδα. Και υπήρχε και στο μυαλό να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις τον Δεκέμβρη. Ποια είναι η γνώμη σας για την ομάδα και τους στόχους της φέτος;

«Ο Παναθηναϊκός είναι υποχρεωμένος να παλεύει για όλους τους τίτλους και να είναι σε όλους τους τελικούς. Και αυτό ισχύει και για τον κόσμο που μας δόξασε την περσινή χρονιά. Είχαμε μια ατυχία στο Λιγκ Καπ. Θεωρώ ότι στο μέλλον θα έχουμε σίγουρα καλύτερη τύχη. Πρέπει να είμαστε μια ομάδα που θα παρουσιάζει μια δυναμική. Είχαμε μόνο δύο προσθήκες αλλά αυτό σημαίνει ότι έχουμε έναν κορμό στον οποίο έχουμε εμπιστοσύνη».

Τέλος, να πούμε και δύο κουβέντες για τον κόσμο του Παναθηναϊκού που δυστυχώς ενώ ήταν ο παίκτης που συμπλήρωνε την ομάδα φέτος θα λείπει. Αυτό βέβαια είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα. Δώστε ένα μήνυμα στον κόσμο του Παναθηναϊκού.

«Εύχομαι να ζήσουμε τα ίδια με αυτό τον κόσμο. Και τις δύο φορές ήταν κάτι το απερίγραπτο. Και θέλω να πω και κάτι άλλο. Τους ευχαριστούμε πολύ, διότι μετά από όλη αυτή την ιστορία ενισχύσανε με τον τρόπο τους την ομάδα. Αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα για εμάς και για την καινούργια διοίκηση του Ερασιτέχνη. Πάντα υποστηρίζω ότι ο Παναθηναϊκός επειδή είναι πολύ μεγάλη ομάδα έχει τους φιλάθλους που πρέπει να έχει, ειδικά στο βόλεϊ».