Ανδρεόπουλος στο Prasinoforos.gr: «Μας έδωσε μεγάλη δύναμη ο κόσμος του Παναθηναϊκού»

Ο προπονητής ανδρικής ομάδας βόλεϊ του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Ανδρεόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στο Prasinoforos.gr μίλησε για όλους και για όλα.

Στο πρώτο μέρος της συνέντευξης ο προπονητής του «τριφυλλιού» και της Εθνικής μας ομάδας αναφέρεται στην κατάκτηση του νταμπλ την περσινή σεζόν, στα λάθη του παρελθόντος που κόστισαν στους «πράσινους» αλλά και στην στήριξη του κόσμου μέσω της εγγραφής στον Ερασιτέχνη.

Παράλληλα ο Ανδρεόπουλος μιλάει για την έναρξη του πρωταθλήματος και την πρεμιέρα της Volleyleague όπου ο Παναθηναϊκός υποδέχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά τον ΟΦΗ (24/10, 20:30).

Επιμέλεια: Νίκος Γιανναράς

Κόουτς να ξεκινήσουμε με μία ευχή για την σεζόν που ξεκινάει

«Λοιπόν μία ευχή. Όλες οι ομάδες να καταφέρουν να πετύχουν τους στόχους τους. Σε όλες τις ομάδες, σε όλους τους αθλητές, παράγοντες, σ’ όλους τους συμμετέχοντες να υπάρχει υγεία. Να αποφύγουμε όσου μπορούμε τις δυσκολίες του Covid και της δύσκολης εποχής και να δούμε ένα δυνατό, σκληρό, ανταγωνιστικό πρωτάθλημα».

Ερχόμαστε από μία πάρα πολύ πετυχημένη χρονιά. Ο Παναθηναϊκός πήρε το πρωτάθλημα μετά από πάρα πολλά χρόνια και κατακτήσαμε και το League Cup. Να σταθούμε σ’ αυτήν την επιτυχία γιατί πραγματικά ήταν πολύ μεγάλη. Πόσο δύσκολα φτάσαμε εδώ πέρα και τι χρειάστηκε για να φτάσουμε σ’ αυτήν την επιτυχία;

«Πραγματικά ήταν δύσκολα. Αυτό που θέλω να πω εγώ είναι ότι ο Παναθηναϊκός τα κατάφερε χτίζοντας το σιγά σιγά για αρκετά χρόνια και αυτό ήταν που μας χαροποίησε ιδιαίτερα. Γνωρίζετε τις δυσκολίες του Παναθηναϊκού και του συγκεκριμένου τμήματος αλλά αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε περίπου πριν από 6-7 χρόνια, βεβαίως με την σταθεροποίηση και την ενίσχυση με την διοίκηση Γιαννακόπουλου, κατάφερε να φτάσει στο πρωτάθλημα. Αυτό το χτίσαμε, το χτίζαμε χρόνο χρόνο. Πραγματικά ήταν πολύ δύσκολο, όπως είπατε, το καταφέραμε και αυτή είναι η μεγαλύτερη χαρά μας».

– Οι βασικοί άξονες αυτής της σκληρής δουλειάς και της επιτυχίας ποιοι ήτανε;

«Δεν ήταν το οικονομικό, όχι ότι δεν παίζει ρόλο, πάντα παίζει έναν ρόλο, πολλές φορές σημαντικό ρόλο όμως σ’ εμάς δεν ήταν κύρια αυτό. Νομίζω ότι ήταν η άψογη συνεργασία όλου του οικοδομήματος, της διοίκησης, των προπονητών, των αθλητών, ακόμα και αυτό το δέσιμο που έχει το συγκεκριμένο τμήμα με τον κόσμο. Νομίζω ότι αυτό τα τελευταία χρόνια στον Παναθηναϊκό, ανεξάρτητα από το πρωτάθλημα, λειτουργούσε άψογα. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο κλειδί της επιτυχίας και πάνω σε αυτό θέλουμε με τον ίδιο τρόπο να συνεχίσουν να λειτουργούν».

– Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και για την ψυχολογία των αθλητών και της ομάδας, που δημιουργεί την αυτοπεποίθηση του πρωταθλητή αλλά είναι σημαντικό για τον γενικότερο οργανισμό του Παναθηναϊκού.

«Όλοι είμαστε Παναθηναϊκοί, τουλάχιστον παρακολουθούμε τον Παναθηναϊκό σ’ όλα τα σπορ, γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει όλη αυτήν την περίοδο. Ίσως αυτή η επιτυχία, η περσινή του βόλεϊ έδειξε τον άλλον δρόμο, έδειξε έναν δρόμο που πράγματι δεν βασίζεται μόνο σε χρήματα. Παρ’ όλα αυτά επαναλαμβάνω ότι δεν είναι εύκολο αυτό να συμβεί ή τουλάχιστον δεν μπορεί να συμβαίνει κάθε χρόνο».

– Με το που τελείωσε το πρωτάθλημα, στους πανηγυρισμούς αλλά και μετά πολλά άτομα της ομάδας κάνατε μία μεγάλη προσπάθεια να ξανά ενεργοποιήσετε αυτόν τον κόσμο, αυτόν τον κόσμο που η ομάδα έκανε χαρούμενο για να σταθεί δίπλα στον Ερασιτέχνη και ο κόσμος πραγματικά ανταποκρίθηκε και δίνει μία μεγάλη δύναμη στον Ερασιτέχνη. Πόσο σημαντικό ήταν και σαν επιβράβευση για εσάς;

«Αυτό που λέτε είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί γνωρίζετε ότι ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός εκείνη την περίοδο που αναφέρεστε και ήταν η περίοδος όπου το δικό μας τμήμα κατάφερε να φτάσει στο πρωτάθλημα, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε πρόβλημα με την φυγή του προέδρου. Θεωρητικά μείναμε όλοι ξεκρέμαστοι, ήταν ημέρες αγωνίες, ήταν πάρα πολύ δύσκολες οι μέρες, η ομάδα έπαιζε στους τελικούς του πρωταθλήματος και δεν υπήρχε διοίκηση. Φανταστείτε πως μπορεί να ένιωθε η ίδια η ομάδα και μπορεί να ένιωθαν οι αθλητές εκείνη την στιγμή. Παρ’ όλα αυτά θέλω να πω οι εκκλήσεις κάποιον από εμάς φέρανε αυτό το αποτέλεσμα και αυτήν την στιγμή είδαμε μία μαζική εγγραφή μελών στον Παναθηναϊκό που είναι ένα από τα βασικά κομμάτια που αυτήν την στιγμή μας δίνουν όχι μόνο ψυχική δύναμη, ότι είμαστε εδώ, ότι ο κόσμος θέλει να προχωρήσουμε, αυτή η εγγραφή των μελών μας δίνει και την οικονομική δυνατότητα να συνεχίσουμε.

Αν δεν υπήρχε η εγγραφή όλων αυτών των μελών τα τμήματα αυτά, όλα τα τμήματα του Ερασιτέχνη δεν θα ήταν ανταγωνιστικά στο βαθμό που είναι σήμερα. Άρα φανταστείτε πόσο μεγάλη δύναμη μας έδωσε ο κόσμος του Παναθηναϊκού. Αυτό βέβαια, εμείς πιστεύουμε και ζητάμε ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή, νομίζω ότι ο κόσμος του Παναθηναϊκού έχει την δυνατότητα να συμμετέχει ακόμη περισσότερο και αν το κάνει αυτό ο κόσμος οι ομάδες θα γίνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικές, ακόμη πιο δυνατές. Πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι αυτήν την στιγμή, ότι τα 50 ευρώ του κάθε μέλους πηγαίνουν πραγματικά εκεί που πρέπει, πραγματικά στις ανάγκες, πραγματικά για να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να δημιουργήσει ισχυρές ομάδες. Από την άλλη στον Παναθηναϊκό έχουμε αποφασίσει, προς τιμήν τους, όλες οι διοικήσεις των τελευταίων ετών και η διοίκηση που ήταν πριν τον κύριο Γιαννακόπουλο και η διοίκηση του ίδιου και η τωρινή διοίκηση, έχουμε υποσχεθεί στον εαυτό μας ότι θα φτάνουμε μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμα μας, δεν θα ξεπεράσουμε το πάπλωμα μας. Αυτό γιατί γνωρίζετε ότι στο παρελθόν, ειδικά το δικό μας τμήμα έχει περάσει πάρα πολλά.

Είχαμε δημιουργήσει μία φούσκα που κάποτε έσπασε και μετά είδαμε όλα αυτά τα αποτελέσματα. Άρα λοιπόν, αυτή η δύναμη του κόσμου, αυτή η ενίσχυση της διοίκησης και διαφόρων επιχειρηματιών που πράγματι βοήθησαν φτάνουν μέχρι ένα συγκεκριμένο πράγμα, μέχρι εκεί θα πάμε και τα ποδάρια μας. Για να είμαστε καθαροί μεταξύ μας και γνώστες της όλης κατάστασης γιατί είμαστε Παναθηναϊκό και μπορεί όλοι να ζητάμε πρωταθλήματα, Ευρώπη ή οτιδήποτε αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι αυτό είναι το σωστό, να φτάσουμε μέχρι εκεί που πρέπει, μέχρι εκεί που φτάνουν οι δυνατότητες μας αυτήν την στιγμή. Αν υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή από τον κόσμο, μεγαλύτερη ενίσχυση από επιχειρηματίες, τότε και εμείς θα μπορέσουμε να αναπτυχθούμε. Αυτή είναι η φιλοσοφία και το γενικό πλάνο».

Πολύ σαφές και πολύ ξεκάθαρο. Το βασικό που κρατάμε από αυτό είναι ότι δεν πρέπει να γίνουν τα λάθη που έγιναν κάποτε.

«Αυτό είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να το τονίζουμε γιατί ξέρετε ο κόσμος του Παναθηναϊκού δεν κυκλοφορεί γύρω μας, δεν ξέρει τα πράγματα όπως πιθανόν ξέρετε εσείς ή τα πράγματα στο κοντινό περιβάλλον του Παναθηναϊκού. Υπάρχει ένας κόσμος του Παναθηναϊκού σ’ όλη την Ελλάδα, ο οποίος θέλει και πολύ καλά κάνει να δει τον Παναθηναϊκό πρωταθλητή, να τον βλέπει κάθε χρόνο όπως θέλουμε και εμείς βέβαια. Από την άλλη αν δεν καταφέρουμε να ενισχυθούμε περαιτέρω αυτό είναι πολύ δύσκολο. Η πιο σωστή απόφαση λοιπόν είναι, ακριβώς όπως είπα πριν, όπου φτάνει το στόμα μας, μέχρι εκεί να πηγαίνουμε».

– Υπάρχει και το ρητό που λέει ότι σχετικά εύκολα φτάνεις στην κορυφή αλλά είναι εξίσου δύσκολο να διατηρηθείς. Ισχύει στην περίπτωση μας;

«Κοιτάξτε εμείς καταφέραμε να κρατήσουμε σχεδόν το σύνολο της ομάδας της περσινής, ουσιαστικά είχαμε μία αποχώρηση που προσπαθήσαμε να την καλύψουμε όσο καλύτερα μπορούσαμε. Άρα, γνωρίζουμε ότι η ομάδα μας θα είναι ανταγωνιστική και στο επόμενο πρωτάθλημα. Παρ’ όλα αυτά θέλω να σας πω ότι υπάρχουν ομάδες όπως είναι οι άλλοι τρεις μεγάλοι μας αντίπαλοι που είναι ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ και η ομάδα της Σύρου που και αυτές έχουν δημιουργήσει τόσο δυνατές ομάδες όπως είμαστε και εμείς. Τα πάντα, όσον αφορά το δικό μας τμήμα, θα κριθούν την ημέρα, αν την συγκεκριμένη μέρα είμαστε καλύτεροι, αν είμαστε πιο καλά προετοιμασμένοι, ίσως καμιά φορά αν είμαστε τυχεροί. Όποια ομάδα βρεθεί την συγκεκριμένη μέρα σε καλύτερη κατάσταση θα είναι και η ομάδα που θα πάει πιο ψηλά».

– Έχουμε λοιπόν ένα πρωτάθλημα που όπως διαμορφώθηκε ακριβώς λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν επισήμως, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, με οκτώ ομάδες τελικά, που όπως είπατε επειδή οι ομάδες έγιναν πιο λίγες είναι πιο ενισχυμένες. Κατά πόσο επηρεάζει τον αρχικό σχεδιασμό που είχατε κάνει για την ομάδα, ένα πρωτάθλημα που δεν θα έχει τα πλέι οφ που θα ξεκινάνε από μηδενική βάση αλλά θα μεταφέρονται τα αποτελέσματα της κανονικής περιόδου.

«Έχετε απόλυτο δίκιο σ’ αυτό. Οι κουβέντες που κάνουμε μεταξύ μας, εμείς όταν σκεφτόμαστε κάτι, σκεφτόμαστε όλες τις εκδοχές, τις καλές εκδοχές, τις κακές, τι μπορεί να γίνει και τι δεν μπορεί να γίνει. Δεν υπάρχει κάτι που να μην σκεφτούμε, γενικά έχουμε και τα μάτια μας και τα αυτιά μας ανοιχτά, ακούμε απόψεις από όπου μπορούμε να ακούσουμε. Πράγματι, υπάρχει μία διαφοροποίηση στον τρόπο του πρωταθλήματος, αυτό σημαίνει ότι πάρα πολύ μεγάλο ρόλο θα παίξουν οι πρώτοι δύο γύροι της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, θα παίξουν ρόλο γιατί στους δεύτερους γύρους παίρνεις την βαθμολογία και την ακολουθείς. Σ’ αυτό το πρωτάθλημα των δύο γύρων, στο πρώτο μέρος του πρωταθλήματος πρέπει η ομάδα να είναι πάρα πολύ σταθερή και να μαζέψει όσους περισσότερους πόντους μπορεί να μαζέψει. Δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό λάθος, την παραμικρή γκέλα σ’ ένα παιχνίδι ώστε να μπει στην δεύτερη φάση του πρωταθλήματος με όσο τον δυνατόν μεγαλύτερη βαθμολογία.

Το δύσκολο για εμάς είναι ότι μας έτυχε μία περίοδος με δύο δύσκολους τραυματισμούς και μία πάρα πολύ μεγάλη απουσία, εννοώ τον τραυματισμό του Ράπτη στην θέση του διαγωνίου, ξέρετε πόσο σημαντικό είναι, του Στεφάνου στην θέση του λίμπερο και η πολύ μεγάλη απουσία περίπου ενός μηνός του Χαράλαμπου Ανδρεόπουλου λόγω στρατού στην θέση του ακραίου. Φανταστείτε ότι στις τρεις βασικές θέσεις βόλεϊ εμάς μας λείπανε οι παίκτες και μας λείπουν ακόμη και λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Η θέση μας είναι πάρα πολύ δύσκολη αυτήν την στιγμή αλλά παρ’ όλα αυτά είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπούμε και δεν θα έχουμε απώλειες βαθμών από την αρχή. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε, όλα τα υπόλοιπα παιδιά δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, πολλές φορές αυτό δεν φτάνει αν η ομάδα δεν είναι όλη μαζεμένη, αν δεν προπονείται, αν δεν προετοιμάζεται όλη η ομάδα μαζί αυτό δεν φτάνει. Σ’ αυτήν την κατάσταση βρισκόμαστε, εμείς αυτό που θα υποσχεθούμε άλλη μία φορά είναι ότι θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό, θα ξεπεράσουμε και αυτό το πρόβλημα».

Την Κυριακή πρώτο παιχνίδι με τον ΟΦΗ, μέσα σ’ όλα αυτά τα προβλήματα, επειδή είναι και μία περίεργη χρονιά και καμία ομάδα σε οποιοδήποτε άθλημα δεν είναι έτοιμη, πιστεύετε ότι με αυτά τα προβλήματα που έχετε σε συνδυασμό με την εποχή, είμαστε σε καλό βαθμό ετοιμότητας;

«Ακόμα δεν έχουμε ξεπεράσει τον τραυματισμό του Ράπτη, ο Ράπτης υπολειτουργεί, έχει φτάσει περίπου μέχρι το 60% της δύναμης του. Ο Στεφάνου δεν είναι ακόμη έτοιμος, δεν θα παίξει σ’ αυτό το παιχνίδι, ενδεχομένως ούτε στο επόμενο την δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος. Ο Ανδρεόπουλος μόλις προχθές ορκίστηκε και είναι με δύο μέρες προπόνησης, δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση μπορούμε να τον φέρουμε μέσα στις επόμενες μέρες. Αυτά είναι τα τρία μεγάλα μας προβλήματα, παρ’ όλα αυτά εμείς είμαστε αισιόδοξοι, ακόμη και έτσι ότι, δεν μπορείς να μην είσαι αισιόδοξος εξάλλου για αυτό παλεύεις, ότι θα καταφέρουμε νίκη την πρώτη αγωνιστική επί της ομάδας του ΟΦΗ που είναι μία αξιόλογη ομάδα. Είμαστε στο γήπεδο μας, ευτυχώς όλη η υπόλοιπη ομάδα είναι καλά, είναι καλά προπονημένοι, φαίνεται ότι έχουν δυνάμεις. Ευελπιστούμε ότι θα πάρουμε την πρώτη νίκη το Σάββατο».

– Ένα όπλο που έχει ο Παναθηναϊκός κι’ αυτή η ομάδα συγκεκριμένα είναι ο κόσμος και η έδρα αυτή που την κάνει πραγματικά φανταστική. Οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν να έχουμε τον κόσμο, είναι και αυτό ένα από τα ντισαβαντάζ που έχουμε για φέτος. Ένα μήνυμα στον κόσμο του Παναθηναϊκού που λείπει και του λείπει αυτή η ομάδα.

«Για τον κόσμο του Παναθηναϊκού να πω, ότι τρελενόμαστε όταν τραγουδάτε στην κερκίδα, μας δίνετε φτερά στα πόδια μας, πολύ μεγάλη δύναμη και σας γουστάρουμε πολύ. Ξέρουμε ότι μας λείπετε και σας λείπουμε αλλά υπομονή, είναι μία δύσκολη εποχή για όλους μας, υπομονή, ότι μπορούμε από τις τηλεοράσεις, από τα σάιτ, ενημέρωση, βοήθεια και όλοι μαζί κάποτε θα βρεθούμε εδώ να τραγουδάμε».

*Θα ακολουθήσει το Β’ μέρος της συνέντευξης.