Απειλεί τον Βοτανικό το βέτο Πολωνίας-Ουγγαρίας για το ταμείο Ανάπτυξης!

Κι εκεί που όλοι περίμεναν τις υπογραφές στο μνημόνιο συνεργασίας για τον Βοτανικό, μια απειλή από το πουθενά στην Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί το Ταμείο Ανάπτυξης και κατά συνέπεια και την ολική χρηματοδότηση του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού.

Τη στιγμή που οι διεργασίες για να πέσουν οι υπογραφές για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού έχουν κορυφωθεί και βάσει των τελευταίων ρεπορτάζ αναμένονται υπογραφές μέσα στο 2020, προκύπτει ένα εμπόδιο από το… πουθενά. 

Ποιο είναι αυτό; Όπως έχει γίνει γνωστό, το κόστος κατασκευής του γηπέδου, το οποίο υπολογίζεται στα 70 εκατ. ευρώ σε ένα σενάριο για 33-40 χιλ. θέσεις, προτείνεται να βασιστεί σε πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, με συμμετοχή και από το πρόγραμμα επενδύσεων. 

Παρά ταύτα, έγινε γνωστό τα τελευταία 24ωρα πως υπάρχει σοβαρή απειλή για το Ταμείο Ανάκαμψης που αποβλέπει στη στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών που επλήγησαν σφοδρότερα από την πανδημία του κορωνοϊού, μετά το βέτο της Πολωνίας και της Ουγγαρίας.

Όπως σημειώνεται σε όλα τα σχετικά ρεπορτάζ, οι δύο χώρες της Ανατολικής Ευρώπης φρενάρουν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης επειδή αντιδρούν στον μηχανισμό που στερεί ευρωπαϊκούς πόρους από χώρες που δεν σέβονται το κράτος δικαίου. 

Ο κοινοτικός προϋπολογισμός των 1,8 τρισ. ευρώ απαιτεί την έγκριση και των 27 κρατών μελών κι η κίνηση της Πολωνίας και της Ουγγαρίας απειλεί να ανατρέψει μήνες διαπραγματεύσεων που κατέληξαν στην ιστορική συμφωνία του περασμένου Ιουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η συμφωνία αυτή κλυδωνίζεται τώρα καθώς ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και ο Πολωνός ομόλογός του Ματέους Μoραβιέτσκι κρατούν όμηρο την ΕΕ επειδή απορρίπτουν τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες της.

Σημειώνεται πως οι δύο χώρες έχουν δεχθεί έντονες επικρίσεις τα τελευταία χρόνια για παραβίαση του Κράτους Δικαίου και έλλειψη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι είναι τα μόνα κράτη μέλη της ΕΕ στην ιστορία της, που έχουν τεθεί στο σταυρόνημα έρευνας της Κομισιόν για το λόγο αυτό.

Μπροστά στον κίνδυνο καθυστέρησης της εκταμίευσης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης λόγω της εμπλοκής αυτής στις διαπραγματεύσεις για τον κοινοτικό προϋπολογισμό υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κάλεσαν την Πολωνία και την Ουγγαρία να άρουν το μπλόκο. «Δεν υπάρχει χρόνος για παιχνίδια εξουσίας, δεν μπορούμε να έχουμε και μια πολιτική κρίση πέρα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, είναι η ώρα για ενότητα στην ΕΕ», τόνισε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας Άνα Πάουλα Ζακαρίας. Ενώ ο Ιταλός ομόλογός της Βιντσέντζο Αμεντόλα χαρακτήρισε «αντιφατικές» τις αντιρρήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας. «Υπάρχει μια αντίθεση σ’ αυτό το μπλόκο. Αν όλα τα κράτη μέλη λένε ότι σέβονται το κράτος Δικαίου, δεν υπάρχει λόγος να αντιτίθενται στους όρους. Δεν μπορούν όλοι να ικανοποιηθούν από έναν συμβιβασμό», τόνισε.

Πηγή: SDNA.gr