• Sunday, October 20, 2019

Αποστολάκης: «Ολες οι ομάδες μπορεί να είναι στα πάνω τους και στα κάτω τους»

Δηλώσεις του Στράτου Αποστολάκη στην εφημερίδα «Δημοκρατία».

Αναλυτικά:

Κύριε Αποστολάκη καλησπέρα. Κατ’ αρχήν ποιος πιστεύετε ότι φταίει για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Οταν μια ομάδα έχει έρθει σε μια τόσο δύσκολη θέση, πρώτα απ’ όλα δεν πρέπει να ανατρέχουμε να δούμε ποιος ευθύνεται και να δικάσουμε κάποιον. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι έχουν γίνει πολλά λάθη, από πολλούς ανθρώπους. Ο κόσμος γνωρίζει και καθένας έχει τη δική του άποψη κι επειδή δεν είμαστε και μέσα στα πράγματα δε μπορούμε να αποδώσουμε μερίδια ευθύνης με σιγουριά.

Είχατε σκεφτεί ποτέ ότι ο Παναθηναϊκός μπορεί να φτάσει εδώ που είναι τώρα;

Ολες οι ομάδες μπορεί να είναι στα πάνω τους και στα κάτω τους. Εγώ είχα βιώσει ανάλογη κατάσταση με διοικητικές αστάθειες και αστοχίες όταν ήμουν στον Ολυμπιακό. Δύσκολα χρόνια μετά την έλευση του Κοσκωτά. Ολες οι ομάδες μπορούν να πάθουν κάτι ανάλογο, ακόμα και οι μεγαλύτερες. Νομίζω όμως ότι εκεί έγκειται στο πόσο καλά προετοιμασμένη θα είναι μια ομάδα, το πόσο κάποιοι θα βοηθήσουν ώστε αυτή η κρίση να περάσει όσο πιο γρήγορα μπορεί.

Δηλαδή ήταν κι αυτός ένας λόγος που σας έκανε να φύγετε από τον Ολυμπιακό τότε;

Ναι, σωστό. Εμάς η ποδοσφαιρική μας διάρκεια είναι πολύ μικρή. Αν τη χαραμίσεις σε μια ομάδα που ταλανίζεται από τέτοιου είδους προβλήματα, μετά δε μπορείς να ξέρεις ή να μαντέψεις τι θα γίνει στο μέλλον και δε μπορείς να περιμένεις μέχρι να αλλάξει κάτι. Αν φύγει ένας ποδοσφαιριστής τώρα από τον Παναθηναϊκό και πάει σε άλλη ομάδα δε μπορείς να του πεις κάτι γιατί δε μπορεί να περιμένει πόσο θα κρατήσει η κρίση. Αλλο να είμαστε οπαδοί και να μην έχουμε συμφέρον, δηλαδή απλά να πηγαίνουμε εκεί για να περάσουμε το ΣΚ μας κι άλλο να είσαι εκεί και να εργάζεσαι. Φαντάσου κάποιον που κάνει το επάγγελμά σου, ας πούμε, αν δε πάει κάτι καλά να περιμένει πότε θα βγει ο εργοδότης σου από την κρίση για να τον πληρώσει. Αρα υπάρχουν στις ομάδες αυτού του είδους οι κρίσεις, δεν υπάρχει μαγική συνταγή για μια ομάδα που θα είναι για πάντα όλα τέλεια και όλοι θα δουλεύουν αναπόσπαστοι.

Ετσι όπως βλέπετε το θέμα του Παναθηναϊκού, πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει λύση ώστε να βγει η ομάδα άμεσα από την κρίση που βιώνει;

Τώρα νομίζω ότι το πρόβλημα του Παναθηναϊκού είναι των προηγούμενων ετών. Τα χρέη που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια έχουν συσσωρευτεί. Τώρα αν βρεθεί κάποιος στην τωρινή διοίκηση ή αν βρεθεί κάποιος πρόθυμος να ματώσει οικονομικά για τα παρελθόντα έτη, νομίζω ότι ο Παναθηναϊκός θα βγει από την κρίση. Υπάρχει ο κόσμος, η φανέλα και η ιστορία, που είναι σημαντικά.

Εχετε αξιολογήσει καθόλου το πλάνο του κυρίου Γιαννακόπουλου;

Δεν το έχω αξιολογήσει, ξέρω μόνο ότι άκουσα, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι αν ξημερώσει μια καλύτερα οικονομική μέρα νομίζω από οποιαδήποτε κατεύθυνση κι αν υπάρχει αυτό θα έχει καλό αντίκτυπο στην ομάδα. Η μαγιά και η ιστορία υπάρχουν. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η ομάδα να μην απασχολείται από προβλήματα του παρελθόντος.

Μπορείτε να κάνετε μια σύγκριση με τα χρόνια που ήσασταν εσείς στην ομάδα και τη διοίκηση Βαρδινογιάννη;

Αυτό είναι επακόλουθο ότι το τώρα δεν έχει σχέση με τα χρόνια που ήμουν εγώ στην ομάδα. Τότε ο Παναθηναϊκός ήταν 11η ομάδα σε όλη την Ευρώπη. Ηταν σε τέτοια θέση ανάμεσα σε ομάδες σαν την Ρεάλ, τη Μπαρτσελόνα, τη Γιουβέντους, καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης. Ομως αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή. Απλώς υπήρχε μια πολύ καλή συγκυρία με μια ομάδα διοικητικά ήρεμη. Ας πούμε φέτος ο Παναθηναϊκός με ομάδες σαν τον Ολυμπιακό, που δεν έχει τέτοια προβλήματα, κάνει καλές εμφανίσεις. Κέρδισε στη Λεωφόρο και πήρε ισοπαλία στον Πειραιά. Καταλαβαίνεις ότι το αγωνιστικό είναι εύκολο να το φτιάξεις. Αυτό που δεν μπορεί να φτιάξεις είναι οι υποδομές και η οικονομική καθημερινότητα. Δηλαδή αυτή η ανασφάλεια του να σκέφτονται οι υπάλληλοι αν θα πληρωθούν στο τέλος του μήνα. Αυτό με τον Βαρδινογιάννη δεν υπήρχε. Υποδομές, όμως, υπήρχαν. Ενας εργαζόμενος πρέπει να έχει οικονομική ασφάλεια για να αποδώσει. Δε θέλει πολύ χρόνο, αν μπορούσε να γίνει ένας διακανονισμός, το αγωνιστικό θα έφτιαχνε εύκολα. Στην εποχή μας το μόνο που μας απασχολούσε ήταν μόνο το ποδόσφαιρο.

Ναι, σωστά. Βλέπουμε, άλλωστε, ότι και τώρα οι παίκτες κάποια αποτελέσματα σημαντικά τα παίρνουν παίζοντας κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Η ομάδα είναι στα πιο κάτω της στο οικονομικό και ψυχολογικό κομμάτι. Ο Παναθηναϊκός έχει το μέταλλο της μεγάλης ομάδας και δεν το χάνει.

Το είδαμε άλλωστε και στο παράδειγμα της ΑΕΚ.

Πολύ σωστά. Βλέπετε ότι έπαιξε στη Γ’ Εθνική και έχει φτάσει πλέον να κάνει πρωταθλητισμό.

Μπορεί δηλαδή ένα τέτοιο συμβάν να κάνει μια ομάδα πιο δυνατή;

Φυσικά και μπορεί να σε δυναμώσει μια τέτοια κρίση. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι είναι δύσκολο να χτίσεις κάτι και εύκολο να το χαλάσεις, αλλά πρέπει να κρατάμε πάντα τη βάση και οι μεγάλες ομάδες πρέπει να έχουν βάση και να μην πάνε πιο κάτω από εκεί.

Πώς βλέπετε την αντιμετώπιση του Παναθηναϊκού εξωαγωνιστικά; Τον έχουν τρελάνει στις τιμωρίες, κάτι που δε συμβαίνει με άλλες ομάδες

Υπάρχει αδικία σε αυτό το κομμάτι. Από τότε που έπαιζα ακόμα, αυτό το βίωνα στο πετσί μου. Από το 1995 και μετά υπάρχει αυτό, όμως η κατάσταση αυτή θα πρέπει λίγο να τιθασεύσει τον κόσμο, γιατί η ομάδα στην παρούσα φάση έχει πρόβλημα. Δεν της χαρίζεται κανένας και πρέπει να το ξέρουν όλοι, ακόμα και οι πιο φανατικοί, ότι πρέπει να προσέχουν γιατί είναι κρίμα η ομάδα να τιμωρείται όπως έγινε πέρυσι.

Αισθάνεστε αδικημένος που στην εποχή σας δεν έπαιζαν έξω τόσοι Ελληνες ποδοσφαιριστές; Θα θέλατε μια καριέρα έξω;

Σίγουρα θα ήταν μια πολύ καλή εμπειρία να παίξω έξω και να δω πως ήταν και εκεί τα πράγματα, όμως, νομίζω ότι και οι ομάδες που έπαιξα εγώ ήταν πολύ ανταγωνιστικές, και ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Θυμάμαι στον Παναθηναϊκό, όταν έπαιζα εγώ, στόχος μας ήταν να πάρουμε ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο. Αυτός ήταν ο πήχης, καταλαβαίνετε πόσο είχε ανέβει. Δε νομίζω να ξανασυμβεί ποτέ σε ελληνική ομάδα.

Το σχόλιό σας για τα όσα βλέπουμε φέτος στο πρωτάθλημα;

Απλώς φέτος νόμιζα ότι με την αλλαγή της διοίκησης της ΕΠΟ υπήρχε καλύτερος άνεμος, όσον αφορά διαιτησία και πρωτάθλημα. Πίστευα ότι κάθε αλλαγή θα φέρει κάτι φρέσκο. Περιμένουμε ακόμα, γιατί δεν είναι εύκολο να αλλάξει μια νοοτροπία που έχει ριζώσει τόσα χρόνια. Μιλάω συνολικά για τη νοοτροπία. Πρέπει να αλλάξει η παραγοντική, η οπαδική νοοτροπία και των ποδοσφαιριστών, να μη λαϊκίζουν. Εχει ριζώσει αυτή η νοοτροπία και σιγά σιγά πρέπει να αλλάξει. Βλέπουμε τι γίνεται στο εξωτερικό και αρέσει σε όλους μας. Πρέπει να το εφαρμόσουμε κι εμείς. Να σας πω και κάτι άλλο. Οταν παίζουμε ευρωπαϊκά παιχνίδια, είμαστε όλοι κότες. Και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ. Γιατί να μην το κάνουμε κι εδώ; Πρέπει ο κόσμος σε αυτό να είναι πρωτοπόρος, να καταδικάζει τέτοια φαινόμενα. Νομίζω ότι τότε και οι παράγοντες θα θελήσουν να φτιάξουν ένα πολύ καλό προϊόν.

Είναι λύση το Grexit; Δε μιλάμε μόνο για ομάδες και ποδοσφαιριστές αλλά και για τόσο κόσμο που θα χάσει τη δουλειά του.

Αν είναι να φύγουμε για να παραδειγματιστούμε, καλό θα είναι. Ομως να ξέρεις, μπορεί να γυρίσουμε και χειρότεροι. Είναι οξύμωρο λίγο. Για τους ανθρώπους που ανέφερες εννοείται ότι θα ήταν καταστροφή, αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι είναι πολύ πιο εύκολο να σκοτωθούμε όταν τρέχουμε με 200 παρά με 60, άραγε όταν βλέπουμε τα γεγονότα να οδηγούμε και να λειτουργούμε στα κόκκινα, ε, κάποια στιγμή θα καούμε.

Για την Εθνική Ελλάδος έχετε να πείτε κάτι;

Βλέπουμε ότι διορθώθηκε λίγο η κατάσταση, όμως, αυτό δεν έχει να κάνει με μια διοργάνωση. Φτάσαμε κοντά στο Μουντιάλ, όμως, χρειάζεται συνεχόμενη προσπάθεια. Από την εποχή που ήμασταν συνέχεια σε διεθνείς διοργανώσεις, βλέπετε ότι ξανά μένουμε απ’ έξω. Πρέπει κι εκεί να δουλέψουμε.

Θεωρείτε ότι έτσι όπως είναι το πρωτάθλημά μας, ένας παίκτης θα ήταν καλύτερα να παίζει σε μια μεγάλη ελληνική ομάδα ή σε μια μικρότερη του εξωτερικού;

Σαν συνθήκες είναι σίγουρα καλύτερα να παίζει στο εξωτερικό. Αλλά όμως εγώ θεωρώ ότι όταν είσαι ένας μεσαίος προς καλός παίκτης, είναι καλύτερα να είσαι εδώ. Τα ξένα πρωταθλήματα έχουν απαιτήσεις και πολύ δουλειά, υπάρχει αγωνιστικά άλλη πίεση., Εδώ είναι πιο χαλαρά τα πράγματα. Εκεί δεν έχει ψέματα. Καλό είναι λοιπόν να πηγαίνεις σε ξένα πρωταθλήματα, αλλά είναι καλό να είσαι και προετοιμασμένος κατάλληλα.

Το Prasinoforos.gr είναι ένας καινούργιος σχετικά ιστότοπος που ως στόχο του έχει την ενημέρωσή σας για θέματα που αφορούν το Παναθηναϊκό. Εδώ θα μπορείτε να δείτε πρώτοι ειδήσεις, άρθρα ιστορικά και μη, καθώς και να σχολιάσετε έχοντας ως στόχο όλοι να έρθουμε πιο κοντά δια μέσου του website μας καθώς και των Social Media με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και επιπροσθέτως ένα ακόμα άνοιγμα του "ορίζοντα" σε ότι έχει να κάνει με την ομάδα που όλοι αγαπάμε.