Απόστολος Νικολαίδης: Μύθοι ή αλήθειες;

Αλήθεια πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί ότι πράγματα από το παρελθόν μιάς ομάδας, περιουσιακά πνευματικά αλλά και φυσικά της κειμήλια, είναι όντως ανέγγικτα από την ιστορική ματιά; Γράφει ο Βασίλης Ντούτσης.

Πόσο μάλλον όταν μιλάμε στον αδυσώπητο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού, όπου αυτά πού οι παλαιότεροι μας παρουσιάζουν ως αμόλυντα και αγνά, κατόπιν έρευνας, δεν είναι και τόσο έτσι. Περνάει χιλιάδες κόσμος καθημερινά έξω από το γήπεδο της Λεωφόρου, έχει κάτσει άραγε ποτέ να αναρωτηθεί όλος αυτός ο κόσμος, ποιός ήταν ο Απόστολος Νικολαίδης και ποιά η σχέση του με τον Παναθηναικό; Σε καμία περίπτωση δεν ήρθα για να μηδενίσω την προσφορά του, την όποια στον σύλλογο, αλλά θα ήθελα να παρουσιάσω κάποια στοιχεία αυταπόδεικτα και καταγεγραμμένα ιστορικά, πού γεννούν διάφορες απορίες, με κορυφαία εκείνη του Άγγελου Μεσσάρη και την καταστροφή του Παναθηναικού της εποχής του Μπέλ Επόκ.

Πέρα από τα γνωστά πού αναγράφονται από τους διάφορους βιογράφους, αυτό πού πραγματικά με απασχόλησε για πρώτη φορά με τον Απόστολο Νικολαίδη ήταν η ιστορία με το Κύπελλο Πάσχα και την σύμπραξη με τον Ολυμπιακό το μακρινό 1928. Εκείνη την εποχή η νεοσύστατη ΕΠΟ αποφάσισε να θέσει υπό την σκεπή της το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αντέδρασε ο Ολυμπιακός, ο οποίος δεν συμφωνούσε με την διεξαγωγή πανελληνίου πρωταθλήματος. Η ΕΠΟ αποφάσισε την διαγραφή του από τα μητρώα της. Τότε ώς απο μηχανής Θεός επενέβη ο Απόστολος Νικολαίδης. Αποφάσισε να συμπαρασταθεί στον βιομήχανο πρόεδρο του Ολυμπιακού Μιχάλη Μανούσκο, όντας και ο ίδιος ο Νικολαίδης βιομήχανος, και να βάλει και στο κόλπο και τον πρόεδρο της ΑΕΚ. Αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το περίφημο Π.Ο.Κ από τα αρχικά των ομάδων, δηλαδή Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός – Κωνσταντινούπολη, πού αφενώς αποχώρησαν από την ΕΠΟ, αφετέρου αποδείχτηκε στην πορεία, πώς όλο αυτό αυτό μοναδικό ευνοημένο κατέστησε τον Ολυμπιακό.

Η αποχώρηση από την ΕΠΟ έβαλε σε ένα μεγάλο τέλμα το ελληνικό ποδόσφαιρο για τουλάχιστον 30 χρόνια ενώ κατέστρεψε ουσιαστικά την πρώτη μεγάλη ομάδα του ποδοσφαιρικού Παναθηναικού. Και όλα συνέβησαν όλως τυχαίως μετά την θριαμβευτική κατάκτηση του πρωταθλήματος του 1930 μετά το ανεπανάληπτο 8-2 επί του Ολυμπιακού. Εκεί διαφαινόταν ότι η ομάδα των 20άρηδων Μεσσάρη, αδερφών Πιερράκου, Μηγιάκη, Συμεωνίδη, Μπαλτάση, υπό την καθοδήγηση του μάγου ούγγρου Κίνσλερ, θα έχτιζε την πρώτη μεγάλη δυναστεία του Παναθηναικού. Όλοι όμως λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Ο Απόστολος Νικολαίδης θα συμπράξει με τα συνεταιράκια του, και θα υποβαθμίσουν το ελληνικό πρωτάθλημα, δημιουργώντας έναν θεσμό φάντασμα, το Κύπελλο Πάσχα, με αποκλειστικό σκοπό και μόνο τις εισπράξεις από φιλικά με αμφιβόλου ποιότητας ξένες ομάδες, πού όμως έθελγαν την νεοπλουτίστικη Αθήνα του μεσοπολέμου. Βέβαια ο Νικολαίδης θα επωφελούνταν με το αζημίωτο βέβαια αφού όλα εκείνα τα φιλικά του Κυπέλλου Πάσχα θα διεξάγονταν στο γήπεδο του Παναθηναικού.

Οι παίκτες του Παναθηναικού αντιδρούν αλλά ποιός τολμούσε να ορθώσει ανάστημα στον πανίσχυρο βιομήχανο; Ένας πού το όρθωσε το πλήρωσε ακριβά.. Τό όνομα του; Άγγελος Μεσσάρης..Ε κείνος ντέ πού έβαλε 2 γκόλ στο 8-2 επί του Ολυμπιακού και 4 γκολ στον Άρη (και βγήκε το σύνθημα «γειά σου Άγγελε Μεσσάρη») και πού οι γνωρίζοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου της εποχής παρομοίαζαν με τον Τζουζέπε Μεάτσα… εκείνον ου έδωσε το όνομα του στο γήπεδο της Μίλαν και της ίντερ, μεγάλο αστέρι της δίς παγκόσμιας πρωταθλήτριας Ιταλίας του 1934 και 1938 της εποχής… Συνεχίζεται η συνέχεια είναι συγκλονιστική!

Το Prasinoforos.gr είναι ένας καινούργιος σχετικά ιστότοπος που ως στόχο του έχει την ενημέρωσή σας για θέματα που αφορούν το Παναθηναϊκό. Εδώ θα μπορείτε να δείτε πρώτοι ειδήσεις, άρθρα ιστορικά και μη, καθώς και να σχολιάσετε έχοντας ως στόχο όλοι να έρθουμε πιο κοντά δια μέσου του website μας καθώς και των Social Media με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και επιπροσθέτως ένα ακόμα άνοιγμα του "ορίζοντα" σε ότι έχει να κάνει με την ομάδα που όλοι αγαπάμε.
Loading...
Translate »