Αυγενάκης: «Ανοιχτό το σενάριο του Grexit»!

    Για τα φλέγοντα θέματα του ελληνικού ποδοσφαίρου μίλησε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο του Grexit.

    Την πρώτη του συνέντευξη για τα τρέχοντα ζητήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, μετά τη συνάντηση των Big-4, έκανε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης την Παρασκευή, μιλώντας στην εκπομπή De Facto της Creta TV. Μεταξύ άλλων μίλησε για τον κίνδυνο του Grext, την παρουσία των FIFA και UEFA στην Ελλάδα, τις εκλογές της ΕΠΟ, το VAR και τις μετακινήσεις των οργανωμένων οπαδών μετά τα πρόσφατα περιστατικά στο Ηράκλειο.

    Αναλυτικά, όσα δήλωσε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης:

    Για τη συνάντηση των Big-4:

    «Ειπώθηκαν πράγματα, σκληρά, αιχμηρά. Ίσως κάποιες φορές έφτασαν τα όρια της προσβολής. Δεν θα ήθελα να υπάρχει αυτό το περιεχόμενο, παρ’ όλα αυτά έγινε συζήτηση. Ενώπιος ενώπιον και με την παρουσία εκπροσώπων της FIFA και UEFA έγινε σκληρή συζήτηση.

    Συμφώνησαν όλοι ότι πρέπει να προχωρήσουμε γρηγορότερα τις διαδικασίες της εκλογής της νέας διοίκησης της ΕΠΟ στις αρχές του καλοκαιριού. Συζητήσαμε για το θέμα της διαιτησίας που εξετάζεται ήδη από την FIFA και την UEFA το ενδεχόμενο να ενισχυθεί το τιμ που αυτή την στιγμή στελεχώνει την ΚΕΔ.

    Συζητήσαμε επίσης πως θα ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα χωρίς εντάσεις και να «μαζέψουμε» το σκηνικό των τοξικών δηλώσεων. Το ότι έγινε η συνάντηση είναι μια επιτυχία, θα πρέπει όμως αυτές οι προσπάθειες να συνεχιστούν. Θέλουμε ως κυβέρνηση ένα ποιοτικότερο ποδόσφαιρο».

    Για το αν έχουν γίνει λάθη από UEFA / FIFA:

    «Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι εδώ και δυόμισι χρόνια σε καθεστώς επιτροπείας. Αν οι εκπρόσωποι των διεθνών οργάνων είχαν κάνει καλά την δουλειά τους τα πράγματα θα είναι ακόμα καλύτερα. Μάλλον και εκείνοι έχουν αποτύχει. Και οι δίκες τους εκτιμήσεις ήταν λάθος.

    Όμως λήγει σε λίγους μήνες η παρουσία τους στην Ελλάδα, τους θέλουμε αρωγούς για να βελτιώσουμε τα πράγματα. Να αξιοποιήσουμε την παρουσία τους μέχρι το καλοκαίρι. Εάν στην συνέχεια υπάρχει ανάγκη και για περαιτέρω στήριξη και όχι επιτροπεία, να το συζητήσουμε, δεν είμαι αρνητικός. Ως κυβέρνηση εξάλλου δεν έχουμε καμιά φοβία συνεργασιών με διεθνείς οργανισμούς».

    Για το ενδεχόμενο του Grexit:

    «Ως σενάριο το grexit υπάρχει, αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς, αλλά από εκεί και μετά εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να εργαστούμε με όλους τους εμπλεκόμενους της ποδοσφαιρικής κοινότητας για να κάνουμε το ποδόσφαιρο καλύτερο και όχι για να κάνουμε βήματα πίσω. Από την άλλη όμως ο καθένας πρέπει να αναλάβει το κομμάτι της ευθύνης που του αναλογεί».

    Για τη γραμμή του VAR:

    «Θα ήθελα το var από την πρώτη στιγμή να ήταν πλήρες και να μην αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα. Το κόστος της τοποθέτησης γραμμής οφσάιντ στο var το αναλαμβάνει η ελληνική πολιτεία για να κλείσει και αυτή η εκκρεμότητα. Ελπίζω πως εφέτος θα είναι προς χρήση. Για τα χρήματα που έχει λάβει η εταιρία θα ήθελα να είναι τα πάντα έτοιμα από την πρώτη στιγμή. Είμαι υπέρ της λειτουργίας του var, δεν συμφωνώ όμως με τα φαινόμενα των τηλεδικαστών».

    Για τα φαινόμενα βίας και τρομοκρατίας:

    «Είναι αδιανόητο στην Ελλάδα του 2020 να υπάρχει ο φόβος και τρομοκρατία από οποιονδήποτε σε οποιονδήποτε. Έχουμε όμως και περιστατικά βίας που έχουν καταγράφει, που έχουν υπάρξει δικογραφίες και δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, πάρα το γεγονός ότι έχουν υπάρξει χρόνια.

    Ο υφυπουργός αθλητισμού δεν είναι δικαστής και ούτε ο Υπουργός δικαιοσύνης μπορεί να παρεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης. Ζήτησα από τον προϊστάμενο εισαγγελέα της αθλητικής βίας αν είναι δυνατόν να δοθεί μια προτεραιότητα σε υποθέσεις βίας που εκκρεμούν, γιατί το αίσθημα της ατιμωρησίας γεννά περαιτέρω προβλήματα και εντάσεις».

    Για το σύστημα εκλογών στην ΕΠΟ:

    «Για την ΕΠΟ η βασική ιδέα της πρότασης μου είναι να υπάρξει ένας πιο ανοικτός και δημοκρατικός τρόπος εκλογής διοίκησης της ΕΠΟ, από μια μεγαλύτερη εκλογική βάση που δεν θα μπορεί ούτε να χειραγωγείται, ούτε να κατευθύνεται και να ελαχιστοποιηθούν οι εντάσεις που είχαμε σε προηγούμενες διαδικασίες, να υπάρξει δηλαδή ένα πιο διευρυμένο σώμα. Την ιδέα αυτί την κατέθεσα στο τραπέζι, παρουσία εκπρόσωπων όλων των ομάδων. Το αυτοδιοίκητο το σέβομαι, δεν θα κάνω κάτι αν δεν υπάρξει συνεννόηση».

    Για τη μετακίνηση των οργανωμένων οπαδών, όπως στο ΟΦΗ-Ολυμπιακός:

    «Το θέμα της απαγόρευσης ή μη μεμονωμένων φιλάθλων είναι αστείο, είναι ανέκδοτο. Πως μπορεί ο οποιοσδήποτε να ελέγξει κάποιον την στιγμή που μεμονωμένα πάει να αγοράσει εισιτήριο.

    Το θέμα των μεμονωμένων φιλάθλων είναι στην δικαιοδοσία της εκάστοτε ΠΑΕ, να αναλάβει και να προωθήσει τα εισιτήρια. Πάντα με την ευθύνη της αστυνομίας. Από την ώρα που κάποιοι μεμονωμένοι που με κάποιο τρόπο προμηθεύτηκαν εισιτήριο και αποδεικνύεται ότι κάθε άλλο παρά μεμονωμένοι είναι, όπως έγινε με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού στο Ηράκλειο, την απόλυτη ευθύνη την έχει η αστυνομία.

    Ως υφυπουργός δεν έχω καμιά δικαιοδοσία, είναι στην δικαιοδοσία της αστυνομίας να απαγορεύσει ή όχι την είσοδο των φιλάθλων στο γήπεδο, όταν αποδεικνύεται πως υπάρχει οργανωμένη μετακίνηση οπαδών. Η μετακίνηση οργανωμένων οπαδών απαγορεύεται ρητά. Αστυνομία και οι δυο ΠΑΕ γνώριζαν την απόφαση μου για την μετακίνηση οργανωμένων οπαδών».

    Πηγή: SDNA.gr