Διαμαντίδης, Τσαρτσαρής και πολλοί παλαίμαχοι καλαθοσφαιριστές στην αιμοδοσία του ΣΠΑΚΕ

  Ο ΣΠΑΚΕ(Σύλλογος Παλαίμαχων Αθλητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδος) πραγματοποίησε με επιτυχία αιμοληψία στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδοσίας, αλλά και της επετείου της ιστορικής επιτυχίας, της κατάκτησης από την Εθνική ομάδα του Ευρωμπάσκετ του 1987.

  Όπως ανακοίνωσε ο ΣΠΑΚΕ «δημιουργεί την δική του Τράπεζας Αίματος και μπορεί να προσφέρει υποστήριξη σε όσα μέλη του χρειαστούν βοήθεια, αλλά και γενικότερα στην ελληνική κοινωνία».

  Μεγάλη ήταν η προσέλευση στην αιμοδοσία των ανθρώπων που έγραψαν την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Το «παρών» έδωσαν οι Παναγιώτης Γιαννάκης, Δημήτρης Διαμαντίδης, Θοδωρής Παπαλουκάς, Κώστας Τσαρτσαρής, Δήμος Ντικούδης, Δημήτρης Παπανικολάου, Θύμιος Μπακατσιάς, Βασίλης Γκιούσμας , Γιάννης Παραγιός, Γιώργος Μποσγανάς, Ντίνος Καλαμπάκος, Μανώλης Λεκάκης, Γιώργος Αγιασωτέλης, Γιάννης Κομματάς, Θόδωρος Μπολάτογλου κ.α.

  Μεταξύ άλλων δήλωσαν:

  Κώστας Τσαρτσαρής: «Είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία του ΣΠΑΚΕ για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας και δη τους αθλητές που έχουν περάσει από τα παρκέ. Δεν είναι πολύ δύσκολο. Πολύ δύσκολο θα ήταν να παίξουμε έναν τελικό αυτή την στιγμή (σ.σ. χαριτολογώντας). Το να έρθεις να δώσεις δέκα λεπτά από την ζωή σου και λίγα ml από το αίμα σου δεν είναι τίποτα, αλλά για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη είναι τεράστια βοήθεια.

  Η ευχή μας είναι να μην χρειαστεί το αίμα κανείς ποτέ, αλλά η ζωή εγκυμονεί κινδύνους υγείας, οπότε καλό είναι να υπάρχει η βοήθεια διαθέσιμη.

  Χάρις στα παιδιά του 1987 βρισκόμαστε εμείς εδώ. Λόγω της επιτυχίας τους, βγήκαμε από τα σπίτια μας και πήραμε την «πορτοκαλί μπάλα» στα χέρια μας. Κάποιοι το προχωρήσαμε πιο πέρα, φτάσαμε στο ίδιο σκαλί με αυτά τα παιδιά, όμως, όλα ξεκίνησαν στις 14 Ιουνίου 1987 και δεν πρέπει να το λησμονούμε. Πρέπει να το μεταδώσουμε και στις υπόλοιπες γενιές για να γνωρίζουν από που ξεκίνησαν όλα».

  Δημήτρης Παπανικολάου: «Συγχαρητήρια στον ΣΠΑΚΕ και σε όλους τους φορείς που συνεργάζονται για την σημερινή πρωτοβουλία. Υγεία και αθλητισμός είναι αλληλένδετες έννοιες. Είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα προς τον κόσμο ότι δέκα λεπτά από την ζωή σου μπορούν να σώσουν ζωές και κάποια στιγμή μπορεί να το χρειαστείς και για την δική σου ζωή. Η 14η Ιουνίου 1987 είναι μια ημερομηνία ορόσημο και να ευχηθούμε καλή επιτυχία στον Στέφανο Τσιτσιπά, που ήδη με την πρόκριση στον τελικό έχει κάνει επιτυχία. Η επιτυχία του ’87 δεν ήταν μόνο αθλητικό, αλλά και κοινωνικό γεγονός. Δημιουργήθηκαν χιλιάδες παιδιά, σώθηκαν χιλιάδες παιδιά από εξαρτήσεις, έδωσε χιλιάδες θέσεις εργασίας, δημιουργήθηκαν επόμενες γενιές που πρωταγωνίστησαν. Είναι η μεγαλύτερη αθλητική επιτυχία από άποψη επίδρασης στην κοινωνία».

  Μιχάλης Κυρίτσης (Πρόεδρος του Συλλόγου Παλαιμάχων Αθλητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδας): «Στόχος του ΣΠΑΚΕ είναι να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες και να βελτιώνει την ζωή των Ελλήνων παλαιμάχων καλαθοσφαιριστών. Η ιδέα για την αιμοληψία ήρθε μετά την κρίση που περάσαμε με τον κορωνοϊό. Αναδείχθηκε η τεράστια αξία της αιμοδοσίας και η ανάγκη για αίμα. Η σκέψη μας που υλοποιείται είναι η δημιουργήσουμε Τράπεζα Αίματος για τον Σύλλογο Παλαιμάχων Αθλητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδας. Έχουμε πολλούς παλαίμαχους μπασκετμπολίστες που έχουν προσφέρει μεγάλες χαρές στους φιλάθλους είτε με συλλογικές είτε με εθνικές επιτυχίες και οι οποίοι βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη. Δημιουργούμε την δική μας Τράπεζα Αίματος ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε ανά πάσα στιγμή εκείνους και τις οικογένειες τους. Ευχαριστούμε πολύ εκτός από τους αθλητικούς συλλόγους που μας βοήθησαν, όπως ο ΠΣΑΚ, ο ΣΠΑΚΕ, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Γυμναστηρίων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών, το Εργατικό Κέντρο Αθηνών Μπάσκετ, οργανώσεις όπως την Europa Donna Hellas. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω όλους τους διεθνείς παλαίμαχους μπασκετμπολίστες, τους Διαμαντίδη, Παπαλουκά, Τσαρτσαρή κ.α., είναι τόσοι πολλοί, που ήρθαν κοντά μας και βοήθησαν στην επιτυχία της εκδήλωσης. Η 14η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας, είναι και η επέτειος της «ανάστασης» του ελληνικού μπάσκετ με την επιτυχία στο Ευρωμπάσκετ ’87. Ο συνδυασμός αυτός έφερε γλυκιές αναμνήσεις και τους παλιούς άσσους που θέλουμε να είναι υγιείς και όσο μπορούμε να τους βοηθάμε».