Διπλή Ανάπλαση: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις νέες εξελίξεις!

  Κάτι παραπάνω από ιστορική είναι η σημερινή μέρα για τους φίλους του Παναθηναϊκού που βλέπουν ένα όνειρο ζωής πλέον να παίρνει σάρκα και οστά. Σας παρουσιάζουμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το έργο του Βοτανικού από το χρονοδιάγραμμα, την χωρητικότητα, τι προβλέπεται και τι όχι για το πρότζεκτ που ΑΛΛΑΖΕΙ τη ζωή του Παναθηναϊκού.

  Η σημερινή μέρα είναι ιστορική για τον Παναθηναϊκό καθώς φαίνεται να μπαίνει στις ράγες το project Βοτανικός, μέσα από το οποίο το τριφύλλι θα ανέβει επίπεδο.

  Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός και ο Δήμος Αθηναίων με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρθηκαν στο μνημόνιο συναντίληψης που υπογράφηκε μεταξύ τους για το Βοτανικό.

  Με τις άδειες κατασκευής του γηπέδου να του αναμένεται να βγουν μέσα στο 2021.

  Λοιπόν ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση στον Βοτανικό  θα δημιουργηθούν:

   Γήπεδο ποδοσφαίρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Θα έχει χωρητικότητα έως 40.000 θέσεων, θα είναι διεθνών προδιαγραφών FIFA & UEFA και θα είναι 4 αστέρων.
  -Αθλητικές εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό. Θα έχουν έκταση 7.500 τ.μ. και θα περιλαμβάνουν και
  ανοιχτή αθλητική πισίνα, Ολυμπιακών διαστάσεων. Επίσης αθλητικές εγκαταστάσεις για τον Δήμο Αθηναίων με έκταση 4.800 τ.μ., χώροι πρασίνου με έκταση τουλάχιστον 80 στρεμμάτων
  -Εργα διαμορφώσεων, πρασίνου, κυκλοφορίας πεζών, εσωτερικού δικτύου και δικτύων υποδομών.
  -Περιβαλλοντικές υποδομές για την οχύρωση της περιοχής από φυσικές καταστροφές

  Το αθλητικό μουσείο του Παναθηναϊκού θα κατασκευαστεί στη Λεωφόρο, μετά το πέρας φυσικά της κατασκευής του γηπέδου στον Βοτανικό. 

  Τώρα όσο αναφορά το χρονοδιάγραμμα του έργου μέχρι την στιγμή που ο Παναθηναϊκός θα ενσωματωθεί στο νέο του σπίτι.

  Αρχικά

  1. Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας δεν θα δημιουργηθεί μόνο ένα πάρκο 18 στρεμμάτων αλλά η περιοχή θα παραμείνει τοπόσημο για τον Παναθηναϊκό αφού θα κατασκευασθεί κτίσμα 680 τετραγωνικών στο οποίο θα στεγαστεί το μουσείο του συλλόγου, ενώ θα υπάρχουν επίσης εντευκτήριο και εστιατόριο.

  2. Το ποδοσφαιρικό γήπεδο: Η άδεια που είχε εκδοθεί αρχικά (το 2008) στο όνομα του Δήμου της Αθήνας προέβλεπε ποδοσφαιρικό γήπεδο χωρητικότητας 41.850 θέσεων. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά: οι κανονισμοί της ΟΥΕΦΑ, το εγχώριο νομικό καθεστώς αλλά το κυριότερο είναι ότι προβλεπόταν το γήπεδο να κατασκευαστεί με χρήματα της ΠΑΕ κάτι που δεν ισχύει σήμερα. Για την χωρητικότητα του νέου γηπέδου, λοιπόν, θα γίνει επικαιροποιημένη μελέτη που θα στηρίζεται στον προϋπολογισμό των 72 εκατ. ευρώ για το έργο. Το γήπεδο θα είναι υψηλής κυριότητας του Δήμου Αθηναίων, αλλά ο Παναθηναϊκός θα έχει το δικαίωμα χρήσης για τα επόμενα 99 χρόνια, μεταφέροντας αυτούσια ΟΛΑ τα δικαιώματα που είχε και στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Σύμφωνα με τις ασφαλείς εκτιμήσεις των ανθρώπων που χειρίζονται το πρότζεκτ, η χωρητικότητα του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό (με βάση τον προϋπολογισμό) θα είναι από 34 έως 35.000 θέσεις. Θα πρόκειται δηλαδή, με εξαίρεση το ΟΑΚΑ, το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο της χώρας.
  Η εκπόνηση των μελετών για το νέο γήπεδο θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 30 ημέρες.

  3. Ποια είναι τα βήματα που θα ακολουθήσουν από εδώ και πέρα μέχρι την υλοποίηση του πρότζεκτ:
  Α. Τις επόμενες 60-90 ημέρες θα υπογραφούν οι διμερείς συμφωνίες μεταξύ των φορέων υλοποίησης του έργου (κυβέρνηση, Δήμος, ΠΑΕ, Ερασιτέχνης ΠΑΟ, τράπεζες-Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς).

  Β. Θα αρχίσει η εκπόνηση των τριών μεγάλων πακέτων μελετών. 1. Οι μελέτες του γηπέδου ποδοσφαίρου, το κόστος των οποίων πληρώνει η ΠΑΕ. 2. Όλες οι μελέτες για την κατασκευή του αθλητικού κέντρου του Ερασιτέχνη 7500 τ.μ., πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων κλπ, τις οποίες πληρώνει η ΑΕΠ Ελαιώνα (τράπεζες). 3. Ολες οι μελέτες των Δημόσιων Υποδομών τις οποίες καλύπτουν ο Δήμος Αθηναίων, η ΑΕΠ Ελαιώνα και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

  Αυτά τα τρία μελετητικά πακέτα ξεκινούν τις επόμενες 30 ημέρες. Σε ό,τι αφορά την εκπόνησή τους για τα αθλητικά προβλέπεται διάστημα 6 μηνών, για τα έργα υποδομής από 6 έως 9 μήνες.

  4. Ακολουθούν:
  –     Η δημοπράτηση από την ΑΕΠ Ελαιώνα της κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων στον Βοτανικό
  –     Η δημοπράτηση από τον Δήμο του Δημόσιου έργου κατασκευής του γηπέδου.
  –     Η δημοπράτηση από τον Δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια του Δημοσίου έργου των Δημόσιων υποδομών

  5. ΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ του Ερασιτέχνη: η κατασκευή τους αναμένεται να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2021 και να ολοκληρωθεί εντός 12 μηνών. Δηλαδή να παραδοθεί στον Παναθηναϊκό στα τέλη του 2022.

  6. ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ: Η δημοπράτηση και η ανακήρυξη αναδόχου για το γήπεδο ποδοσφαίρου θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2021 και η διαδικασία θα κρατήσει 9 μήνες.
  –     Τον Απρίλιο του 2022 αναμένεται να έχουμε τον ανάδοχο κατασκευαστή, ο οποίος θα προκύψει μέσα από διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό που θα προκηρύξει ο Δήμος Αθηναίων.
  –     ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Από 18 έως (το πιθανότερο) 24 μήνες. Ο Παναθηναϊκός υπολογίζεται (πάντα από τους ανθρώπους που χειρίζονται το πρότζεκτ) να μπει στο νέο ποδοσφαιρικό του γήπεδο στον Βοτανικό από τον Δεκέμβριο του 2023 έως (το πιθανότερο) τον Απρίλιο του 2024.

  Το γήπεδο του Παναθηναϊκού κατατάσσεται στην κατηγορία FIFA/UEFA 4 αστέρων και μπορεί να φιλοξενήσει τελικό Europa League και τελικό UEFA Conference League.

  Επίσης, βάσει των συμφωνηθέντων, το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο θα παραμένει καθ’ όλη τη διάρκεια της παραχώρησης στις εκάστοτε προδιαγραφές της βαθμίδας FIFA/UEFA 4 αστέρων. Οι εργασίες αναβάθμισης που πιθανόν θα απαιτούνται θα επιβαρύνουν το δήμο Αθηναίων ή την εταιρία του στην οποία θα ανήκει το ποδοσφαιρικό γήπεδο.

  Τέλος το γήπεδο θα περιλαμβάνει τα εξής:

  • Κύριοι και βοηθητικοί χώροι: Σουίτες, αποδυτήρια ομάδων, χώροι διαιτητών, ιατρείο, χώροι εκγύμνασης, φυσικοθεραπευτήρια, δωμάτιο αντιντόπινγκ-κοντρόλ, εγκαταστάσεις ΜΜΕ, κυλικεία και χώροι εστίασης, γραφεία διοίκησης.
  • Χώρος στάθμευσης 1.500-2.000 οχημάτων. Παράλληλα, σε απόσταση μικρότερη των 600 μέτρων υπάρχει η στάση Ελαιώνας του Μετρό, για την εξυπηρέτηση της πλειοψηφίας των φίλων του Παναθηναϊκού, που θα επιθυμούν να μεταβούν στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

  Όσον αφορά τη χρήση και η λειτουργία του γηπέδου:

  Αυτή εκχωρείται, άνευ ανταλλάγματος, στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, για 99 χρόνια  με τη δυνατότητα να το χρησιμοποιεί και η Εθνική Ελλάδος.

  Η ΠΑΕ θα δίνει ετήσιο ενοίκιο στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό για τη χρησιμοποίηση του γηπέδου και η μάνα του λόχου θα έχει ουσιαστικά στα χέρια της το ποδοσφαιρικό γήπεδο και την απόλυτη εκμετάλλευσή του για οποιοδήποτε event. Ότι δηλαδή δικαιώματα είχε και στην Λεωφόρο θα έχει και τώρα

  Ο Δήμος Αθηναίων και το Δημόσιο θα λαμβάνουν σχετικό αντίτιμο από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τις εμπορικές χρήσεις (σουίτες και εστιατόρια).

  Όσον αναφορά το μπάσκετ:

  Θα χτιστεί σε όμορο οικόπεδο περίπου 300μ. μακριά από ποδοσφαιρικό γήπεδο του Παναθηναϊκού καθώς δεν μπορεί να ενσωματωθεί στην διπλή ανάπλαση.

  Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά γίνεται επισήμως αναφορά και προβλέπεται στα μνημόνια κατασκευή γηπέδου μπάσκετ για τις ανάγκες της ΚΑΕ Παναθηναϊκός.

  Συγκεκριμένα, ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την υποχρέωση, εντός τριάντα ημερών, να προσδιορίσει και να εξειδικεύσει τις ανάγκες της Κ.Α.Ε. ΠΑΟ, σε συνεργασία μαζί της, προκειμένου να ωριμάσει στο συντομότερο δυνατό χρόνο η χωροθέτησή του, καθώς και οι αθλητικές, τεχνικές και λοιπές προδιαγραφές. 


  Η ανέγερση του Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ και Πολλαπλών Χρήσεων θα γίνει με μέριμνα και ευθύνη του Δήμου Αθηναίων και με πόρους που ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει να εξασφαλίσει μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία.