Δύο διαφορετικοί, μα ταυτόχρονα ίδιοι… Παναθηναϊκοί

  Το γκολ που δέχθηκε ο Παναθηναϊκός από τον ΠΑΣ Γιάννενα το περασμένο Σάββατο, ήταν μόλις το 6ο στο δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος της Super League με μία αγωνιστική να απομένει. Πολλοί μιλάνε για την εμφανώς βελτιωμένη εικόνα του «τριφυλλιού» στο δεύτερο γύρο και ειδικά στην άμυνα, όμως πάμε να δούμε την «αλήθεια» με στατιστικά. Γράφει ο Χάρης Χαμακιώτης.

  Ο Παναθηναϊκός στον πρώτο γύρο και κυρίως μέχρι την έλευση του Λάζλο Μπόλονι ήταν μία ομάδα η οποία δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη ότι μπορεί να πάρει τη νίκη, ακόμα και σε περιπτώσεις που η ομάδα ήταν μπροστά στο σκορ προς το τέλος των αναμετρήσεων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι αγώνες με τη Λάρισα και το Βόλο, στους οποίους ο Παναθηναϊκός ενώ βρισκόταν μπροστά με 1-0, ισοφαρίστηκε με γκολ στο 87’ και στο 92’ αντίστοιχα.

  Οι «πράσινοι» στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος κατάφεραν να σκοράρουν 14 γκολ σε ένα σύνολο 97 τελικών, κάτι που σημαίνει πως ο αντίπαλος τερματοφύλακας μάζευε την μπάλα από τα δίχτυα του μία φορά ανά 6,9 τελικές του Παναθηναϊκού. Στην άμυνα, ο Παναθηναϊκός μπορεί να μη δέχτηκε κάποιον εξωφρενικό αριθμό γκολ, όμως τα 12 που δέχτηκε σε συνάρτηση με τα μόλις 14 που έβαζε μπροστά καθήλωνε την ομάδα σε χαμηλά επίπεδα.

  Αντιθέτως, στο δεύτερο γύρο ο Παναθηναϊκός με μόλις μία αγωνιστική να απομένει έχει δεχτεί μόνο 6(!) γκολ, γεγονός που τον έχει φέρει σε θέση να διεκδικεί ευρωπαϊκό εισιτήριο μετά από 4 χρόνια απουσίας (λόγω και του τριετούς ευρωπαϊκού αποκλεισμού).

  Ο περισσότερος κόσμος μιλάει για την αγωνιστική «ανόρθωση» της ομάδας και για την πολύ καλή αμυντική λειτουργία του «τριφυλλιού», όμως η αλήθεια είναι πως ο Παναθηναϊκός έχει δεχτεί μέχρι τώρα ακριβώς τις ίδιες τελικές που δέχτηκε και στον πρώτο γύρο(88). Επομένως, σίγουρα το να δέχεσαι τα μισά γκολ είναι τεράστιο κατόρθωμα αλλά ίσως αυτό να οφείλεται περισσότερο στην τρομερή φόρμα του Σωκράτη Διούδη και τη δυστοκία των αντιπάλων και όχι τόσο στη βελτίωση της αμυντικής λειτουργίας. Επιθετικά, ο Παναθηναϊκός έχει σκοράρει ακριβώς τα ίδια γκολ (14) σε πολύ λιγότερες τελικές (μόλις 67), γεγονός που σημαίνει ότι οι «πράσινοι» βάζουν ένα γκολ ανά 4,7 τελικές!

  Το συμπέρασμα που βγαίνει από όλα αυτά, είναι ότι ο Παναθηναϊκός στο δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος άρχισε να παίρνει παιχνίδια που δεν έπαιρνε στον πρώτο, κυρίως για το λόγο ότι «ξεμπλόκαρε» επιθετικά και ξεκίνησε να αξιοποιεί τις φάσεις που δημιουργούσε. Σίγουρα η άμυνα και ο «Μπάτμαν» Σωκράτης Διούδης, που κράτησαν για πολλούς αγώνες το μηδέν πίσω είναι ένα σημαντικό κομμάτι της «επιτυχίας», αν μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε έτσι για το μέγεθος του Παναθηναϊκού, όμως το να δέχεσαι τις ίδιες τελικές και με ένα ματς λιγότερο σίγουρα δεν το λες βελτίωση…