Έλλειψη πειθαρχίας, σημαίνει και έλλειψη σεβασμού!

    Η κατάσταση στον Παναθηναϊκό δεν είναι και η ιδανικότερη και αυτό διότι οι «πράσινοι» μετρούν ισάριθμες ήττες (Σταντάρ Λιέγης, Ολυμπιακός), ενώ η απόδοσή τους προβληματίζει γενικώς. Μέσα στα κακά μάλιστα έρχονται να προστεθούν ορισμένες περιπτώσεις που δείχνουν την απειθαρχία που επικρατεί στο σύλλογο σε όλα τα επίπεδα. Μια απειθαρχία που δηλώνει και την έλλειψη σεβασμού προς τον σύλλογο και τον κόσμο του. Γράφει ο Δημήτρης Δημόπουλος στο Prasinoforos.gr.

    Οι αναλύσεις που έχουν γίνει από την Κυριακή μέχρι και χθες (Τετάρτη) είναι πραγματικά πολλές. Η κατάσταση που επικρατεί στον Παναθηναϊκό τις τελευταίες ημέρες δεν είναι καθόλου καλή και όλοι στην ομάδα προσπαθούν να αντιστρέψουν ένα κλίμα που ομολογουμένως δεν αντιστρέφεται εύκολα. Αυτή η ομάδα ξεκίνησε με άλλες φιλοδοξίες το καλοκαίρι και για μία ακόμα φορά απογοήτευσε τον κόσμο της στην πορεία. Ένας κόσμος που μετά την βαριά ήττα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» από τον Ολυμπιακό, ανέφερε στους παίχτες την εξής φράση: «Ανοχή τέλος!». Η κατάσταση μυρίζει… μπαρούτι και ο κόσμος του τριφυλλιού είναι έτοιμος να «εκραγεί». Κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν προκύπτει μόνο από την ήττα και από την κακή εμφάνιση κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο, αλλά και από άλλα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο σύλλογο και δείχνουν τον ερασιτεχνισμό που υπάρχει.

    Ο Παναθηναϊκός στην αρχή της χρονιάς προχώρησε σε ορισμένες μεταγραφές παιχτών και έχοντας στον πάγκο τον Αντρέα Στραματσόνι ξεκίνησε τη δουλειά για την υλοποίηση των στόχων του. Ο βασικός ήταν η επιστροφή της ομάδας στους ομίλους κι έπειτα μια καλή πορεία στην Ευρώπη. Όσο για την Ελλάδα, επιστροφή στην κορυφή της Superleague και φυσικά όσο πιο ψηλά στο κύπελλο Ελλάδος. Καλά όλα αυτά και είναι πολύ αισιόδοξο να μπαίνουν στόχοι που αρμόζουν στο σύλλογο, όμως στον Παναθηναϊκό έχουν βγει δύο βασικά προβλήματα που όχι μόνο εμποδίζουν αλλά κάνουν απίθανη την υλοποίηση του συγκεκριμένου στόχου. Αρχικά όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα, η φυσική κατάσταση και δεύτερον η έλλειψη πειθαρχίας που επικρατεί.

    Το πρώτο θέμα της φυσικής κατάστασης έχει αναλυθεί από εμένα αρκετές φορές και νομίζω δεν χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω. Ωστόσο στο συγκεκριμένο άρθρο θα ήθελα να σταθώ λίγο στην έλλειψη πειθαρχίας που υπάρχει στην ομάδα και έπειτα να προτείνω μια λύση που ίσως βοηθούσε την κατάσταση. Καταρχάς είναι απαράδεκτο όταν μια ομάδα έχει στόχο να πρωταγωνιστήσει στην Ελλάδα και να κάνει μια καλή πορεία στην Ευρώπη, να μένει μετεξεταστέα στο πειθαρχικό κομμάτι. Σ’ αυτή την περίπτωση ευθύνονται τόσο οι ποδοσφαιριστές του συλλόγου όσο και ο προπονητής της ομάδας, ο οποίος αδυνατεί να βάλει μια τάξη στα αποδυτήρια και να ελέγξει την κατάσταση.

    Το πρώτο κρούσμα απειθαρχίας ήρθε από νωρίς στον Παναθηναϊκό με την περίπτωση του Μουμπάρακ Γουακάσο. Ο Γκανέζος άσος του τριφυλλιού, αποκτήθηκε από την ομάδα και όπως έδειξαν τα δείγματα στην πορεία, μάλλον κανείς από το τεχνικό τιμ δεν προσπάθησε να αντιμετωπίσει το βασικό πρόβλημα που κουβαλούσε ο Γουακάσο όταν ήρθε. Συγκεκριμένα ο αριστερός εξτρέμ του Παναθηναϊκού, αντιμετωπίζει αρκετά θέματα με τα νεύρα του, τα οποία και δεν ελέγχει καθόλου. Επανειλημμένα στην Ισπανία είχε δείξει τη συγκεκριμένη αδυναμία, η οποία συνεχίστηκε ακάθεκτη κι εδώ στην Ελλάδα.

    Ο Παναθηναϊκός απέκτησε τον Γουακάσο για σημαντικά παιχνίδια, λόγω της ποιότητας του. Κι όμως ο ίδιος φρόντισε να απουσιάσει απ’ όλα τα Ευρωπαϊκά παιχνίδια και να κινδυνεύει και στο πρωτάθλημα, έχοντας δεχθεί τρεις κίτρινες σε έξι συμμετοχές στο πρωτάθλημα. Βέβαια ο Γκανέζος στην Ευρώπη φρόντισε να πάρει σ’ ένα ματς, δύο κίτρινες, δηλαδή κόκκινη από ανοησία (ΠΑΟ-Άγιαξ) και να τιμωρηθεί από την UEFA για τρεις αγώνες. Έτσι, μετά από εκείνο το παιχνίδι δεν τον ξαναείδαμε, με αποτέλεσμα να κρεμάσει την ομάδα του. Σίγουρα η συγκεκριμένη συμπεριφορά δεν αρμόζει σ’ έναν παίχτη του Παναθηναϊκού και δεν κρίνεται επαγγελματική.

    Δεύτερη περίπτωση πειθαρχικού παραπτώματος είναι κι αυτή του Κάρλος Ζέκα. Το χειρότερο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι ο Πορτογάλος άσος είναι και αρχηγός της ομάδας. Σαν captain λοιπόν, οφείλει να δίνει και το καλό παράδειγμα, όμως δεν το έκανε φέτος. Αρχικά να δεχθούμε ότι ο Ζέκα τιμάει τη φανέλα που φοράει και σε καμία περίπτωση δεν κάνει αγγαρεία, όμως μ’ αυτή του την ενέργεια, μαρτυράει την χαλαρότητα που υπάρχει από τους παίχτες της ομάδας. Συγκεκριμένα ο Κάρλος Ζέκα μετά την ήττα του Παναθηναϊκού από την Ξάνθη μέσα στην Λεωφόρο με 1-2, αποφάσισε να βγει να διασκεδάσει το βράδυ.

    Αναλυτικότερα μια επίσκεψη στα μπουζούκια και συνεπώς το γλέντι που ακολούθησε σ’ αυτά είναι σοβαρό δείγμα που μαρτυράει την απειθαρχία που έδειξε ο αρχηγός της ομάδας προς τον σύλλογο. Μάλιστα το συγκεκριμένο παράπτωμα του Πορτογάλου άσου έχει γίνει γνωστό εδώ και αρκετό καιρό. Όμως κανείς στον Παναθηναϊκό δεν ανέλαβε προσωπικά τη συγκεκριμένη υπόθεση. Μήπως αντί να απολογείται στον κόσμο της ομάδας, ο Ζέκα θα έπρεπε να απολογηθεί στη διοίκηση; Τι περίμενε η διοίκηση για να καλέσει τον Πορτογάλο σε απολογία για τα καμώματα του; Κινήσεις ερασιτεχνισμού κι εδώ.

    Δυστυχώς τα μαζεμένα πειθαρχικά παραπτώματα δεν σταματούν εδώ αλλά έχουν και συνέχεια. Συγκεκριμένα σε παράπτωμα έχει υποπέσει και ο Βίκτορ Ιμπάρμπο, το οποίο μάλιστα δεν είναι ένα. Πλέον ο Κολομβιανός άσος κινδυνεύει με… βαριά καμπάνα. Όμως έπρεπε να φτάσουμε έως εδώ για να τιμωρηθεί ο παίχτης. Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού παραμονή του αγώνα της ομάδας του με τον Ολυμπιακό κι ενώ ήταν στο ξενοδοχείο μαζί με τους υπόλοιπους, αποφάσισε αντί να ξεκουραστεί για να είναι και ψυχολογικά και σωματικά έτοιμος, να μείνει ξύπνιος μέχρι τις 4:00 το βράδυ και να χορεύει.

    Επιπλέον στην ΠΑΕ είναι θυμωμένοι και για την σέλφι του με τον Φελίπε Πάρντο μετά το τέλος του αγώνα με τον Ολυμπιακό. Φυσικά όπως ήταν αναμενόμενο ο Κολομβιανός επιθετικός στο ντέρμπι με τους «ερυθρόλευκους» ήταν ένας εκ των χειρότερων μέσα στο γήπεδο. Να θυμίσουμε μόνο ότι ο Παναθηναϊκός έδωσε το καλοκαίρι, 1.000.000 ευρώ για να τον πάρει ως δανεικό από την Κάλιαρι! Σίγουρα οι άνθρωποι του τριφυλλιού δεν τον απέκτησαν για τις χορευτικές του ικανότητες, αλλά για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο γήπεδο.

    Είναι δεδομένο ότι ο έλεγχος έχει ξεφύγει από τον Αντρέα Στραματσόνι, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα, αδυνατούσε να ελέγξει τους ποδοσφαιριστές του. Πειθαρχικά παραπτώματα υπάρχουν και σε άλλες ομάδες και μάλιστα του εξωτερικού, όμως είναι το πολύ από έναν παίχτη και σίγουρα όταν γίνεται τιμωρείτε. Εδώ μιλάμε για μαζεμένες περιπτώσεις παιχτών, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν τιμωρηθεί, καθώς έπρεπε η κατάσταση να φτάσει στο απροχώρητο. Σίγουρα η συγκεκριμένη συμπεριφορά δείχνει έλλειψη σεβασμού τόσο προς την ίδια την ομάδα όσο και προς τον κόσμο της που πληρώνει εισιτήριο και στηρίζει τον Παναθηναϊκό, πηγαίνοντας στο γήπεδο. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν λέγεται επαγγελματισμός!

    Από την πλευρά μου για να κλείσω το σημερινό άρθρο, καλά τα πρόστιμα και οι τιμωρίες, ωστόσο θεωρώ ότι ορισμένοι παίχτες που έρχονται στην ομάδα, κυρίως επειδή είναι ξένοι, δεν γνωρίζουν το μέγεθος του συλλόγου και το βάρος της φανέλας. Έτσι, χωρίς και να έχουν κάποιον να τους εξηγήσει πέντε πράγματα και με προπονητή -όπως φαίνεται- ακατάλληλο να ελέγξει την κατάσταση, χάνεται ο έλεγχος. Στον Παναθηναϊκό θα πρέπει να σκεφτούν να εντάξουν στο προσωπικό της ομάδας, ανθρώπους που πονάνε το σύλλογο και έχουν προσφέρει σ’ αυτόν με στόχο να δίνουν σ’ όλους τους παίχτες που έρχονται τις απαραίτητες γνώσεις για την ιστορία του Παναθηναϊκού. Με λίγα λόγια είναι πολύ σημαντικό να ξέρει ο καθένας τους σε ποια πραγματικά ομάδα αγωνίζεται.