“Ένα ρεκόρ που ίσως δεν σπάει.”

Ανατρέχοντας στα παλιά, ο Απόστολος Μιχαηλίδης μας βάζει στο κλίμα μιας άλλης εποχής και μας υπενθυμίζει ένα ρεκορ, το οποίο κάθε υποστηρικτής του Παναθηναϊκού, αλλά και Έλληνας φίλαθλος πρέπει να γνωρίζει.

Ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός την περίοδο 1963-1964 πραγματοποίησε κάτι μοναδικό. Κατάφερε και έγινε η πρώτη και μοναδική ως σήμερα Ελληνική ομάδα που κατάφερε να κατακτήσει το εγχώριο πρωτάθλημα αήττητη. Πράγματι, φαντάζει απίστευτο πως εκείνη την περίοδο που το πρωτάθλημα ήταν τόσο ανταγωνιστικό (καμία σχέση με τα σημερινά δεδομένα) οι πράσινοι κατόρθωσαν να μην χάσουν ούτε καν σε έναν αγώνα έστω για “δείγμα”.

Μιλάμε ίσως για ένα μικρό “θαύμα” δεδομένης της εποχής αλλά και του τεράστιου ανταγωνισμού που υπήρχε όπως προαναφέραμε και προηγουμένως. Βέβαια, για να εισαχθούμε και σε περισσότερες λεπτομέρειες εκείνης της εποχής όλα αυτά είχαν ως πρωτομάστορα τον Στέφαν Μπόμπεκ, ο οποίος εφάρμοσε για πρώτη φορά το 4-3-3 που έγινε ευρύτερα γνωστό κατά το Mundial της Αγγλίας λίγα χρόνια αργότερα. Ο τεχνικός αναμορφωτής του Ελληνικού ποδοσφαίρου όπως αποκλίθηκε ήταν ίσως ο άνθρωπος, ο οποίος έφερε στη χώρα μας για πρώτη φορά ένα ποδόσφαιρο Ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

 

Οι παίχτες αγωνιζόντουσαν με σύστημα, το οποίο μπορούσαν να υποστηρίξουν με το ταλέντο που διέθεταν και κάπως έτσι λοιπόν αυτός ο εξαιρετικός συνδυασμός προπονητή και παιχτών όχι απλώς έμεινε στην ιστορία για αυτό το αλησμόνητο ρεκορ που κατά πάσα πιθανότητα καμία άλλη ομάδα δεν θα μπορέσει να το σπάσει, διότι ακόμα και ο Ολυμπιακός φέτος που κατά πρώτον δεν έχει αντίπαλο εντός του γηπέδου και κατά δεύτερον όπου χρειάζεται (ηθελημένα η μη) κάποιες διατητικές αποφάσεις τον βγάζουν από την δύσκολη θέση θέλει άλλα 14 παιχνίδια και ακόμα και κάτω υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, το να τερματίσει χωρίς μία ήττα δεν είναι και τόσο εύκολο, αλλά για να επανέλθουμε και επί του θέματος η ομάδα του Μπόμπεκ έθεσε και τις βάσεις για κάτι που ο Παναθηναϊκός θα πετύχαινε κάποια χρόνια μετά, δηλαδή τον τελικό του Γουέμπλει.

Εν κατακλείδι, την σεζόν 1963-1964 ο Παναθηναϊκός τερμάτισε πρώτος με 84 βαθμούς, αφήνοντας δεύτερο τον Ολυμπιακό με 77 και τρίτη την Α.Ε.Κ με 71. Πρωταγωνιστές αυτού του ανεπανάληπτου εγχειρήματος ήταν οι: Οικονομόπουλος, Βουτσαράς, Βόμβας, Καμάρας, Ανδρέου, Σ. Αγγελόπουλος, Τζουνάκος, Γιαννακόπουλος, Πιτυχούτης, Σούρπης, Λουκανίδης, Παπουλίδης, Παναγιωτίδης, Χολέβας, Δομάζος, Παπαεμμανουήλ. Θεοφάνης, Τουμπέλης, Μπενάρδος, Σπετσαρίας, Φυλακούρης, Παπουτσάκης, Καραγιάννης, Πανάκης, Κομιανίδης, Μακρής, Δρακότας, Βασιλάκης, Ρεμούνδος, Κοζαδινός. Λάρδας, Μουσούλης.

Το Prasinoforos.gr είναι ένας καινούργιος σχετικά ιστότοπος που ως στόχο του έχει την ενημέρωσή σας για θέματα που αφορούν το Παναθηναϊκό. Εδώ θα μπορείτε να δείτε πρώτοι ειδήσεις, άρθρα ιστορικά και μη, καθώς και να σχολιάσετε έχοντας ως στόχο όλοι να έρθουμε πιο κοντά δια μέσου του website μας καθώς και των Social Media με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και επιπροσθέτως ένα ακόμα άνοιγμα του "ορίζοντα" σε ότι έχει να κάνει με την ομάδα που όλοι αγαπάμε.
Loading...