Έρευνα: Ο πληθωρισμός ανεβάζει το κόστος του Βοτανικού

    Η έκρηξη ακρίβειας των τελευταίων μηνών, λόγω της αύξησης του πληθωρισμού, δεν αφήνει ανεπηρέαστο το έργο του Βοτανικού. To Prasinoforos.gr σας παραθέτει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

    Ήταν μέσα Φεβρουαρίου όταν υπογράφτηκε το κονδύλι ύψους 115 εκατομμυρίων ευρώ για ανέγερση ποδοσφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, όμως ο διαρκής αυξανόμενος πληθωρισμός που ταλανίζει την εθνική και παγκόσμια οικονομικά, απειλεί το έργο με μια αύξηση του κόστους ανέγερσης.

    Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία), το κόστος ανέγερσης κατασκευής κτιρίων από το Β’ τρίμηνο του 2021 έως το Β’ τρίμηνο του 2022 σημείωσε αύξηση περίπου 9 ποσοστιαίων μονάδων.

    Τι σημαίνει αυτό;

    Ότι αν και οι ειδικοί υπολόγιζαν τον Φεβρουάριο ότι το ποδοσφαιρικό γήπεδο του Παναθηναϊκού θα κόστιζε περίπου 115 εκατομμύρια ευρώ με τα σημερινά δεδομένα το ποσό ανέρχεται περίπου στα 125 εκ. ευρώ. Εκτός του ποδοσφαιρικού γηπέδου αυξήσεις θα παρατηρηθούν και σε όλο το έργο συνολικά.

    Στον πίνακα που ακολουθεί παρατηρώντας την μπλε γραμμή βλέπουμε ανά τρίμηνο του κάθε έτους πόσο επί τοις % αυξάνεται το κόστος κατασκευής.

    Πίνακας. 1 Τρίμηνη μεταβολή επί τοις % του κόστους κατασκευής

    Καθημερινά οι δείκτες μεταβάλλονται, ο πληθωρισμός την στιγμή αυτή βρίσκεται στο 11,6% με τάσεις αύξησης κάτι που σημαίνει ότι το έργο θα κοστίσει περισσότερα από όσα υπολόγιζε το Ελληνικό κράτος. Παρακάτω ενδεικτικά, βλέπουμε τις αυξήσεις τιμών ανά κατασκευαστικό κλάδο όπου οι τιμές αυξάνονται δραματικά.

    Με απλά λόγια και με τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, εάν το συνολικό κόστος της Διπλής Ανάπλασης όταν ανακοινώθηκαν οι συμβάσεις ανέρχονταν στα 155 εκατομμύρια ευρώ περίπου, σήμερα υπολογίζεται περί τα 170.000.000.

    Τέλος, να τονιστεί ότι στην συμφωνία μεταξύ του Παναθηναϊκού Α.Ο. και του Δήμου Αθηναίων ερωτηματικό παραμένει εάν υπάρξει ανάγκη για περαιτέρω χρηματοδότηση του έργου λόγω απρόβλεπτων καταστάσεων (π.χ. ακρίβεια, πληθωρισμός) ποιος από τους εμπλεκόμενους φορείς θα «βάλει το χέρι στην τσέπη», καθώς δεν υπάρχει σχετική υποσημείωση στις συμβάσεις των δύο πλευρών.