• Friday, November 16, 2018

Γενικά… καληνύχτα μας!

Ο Δημήτρης Δημόπουλος επανέρχεται μετά από καιρό και μέσω της προσωπικής του στήλης ξεδιπλώνει τις σκέψεις του γύρω από το θέμα της κόντρας ανάμεσα στην Euroleague και τον Παναθηναϊκό.

Ακούς μπάσκετ, ακούς Παναθηναϊκός κι ακούς Euroleague. Έπειτα σκέφτεσαι ποιο το πλάνο αυτής της διοργάνωσης, τι είναι Παναθηναϊκός και τι μπάσκετ. Στην πορεία αφού μελετάς το άθλημα κι βλέπεις ότι είναι διαδεδομένο σε εκατομμύρια ανθρώπους, συνειδητοποιείς ότι η Euroleague μετονομάζεται ως η καλύτερη μπασκετική ευρωπαϊκή διοργάνωση. Η οποία μάλιστα έχει αντιγράψει κι ορισμένες τακτικές από το NBA. Το μεγαλύτερο δηλαδή πρωτάθλημα στον πλανήτη.

Μέσα στην Euroleague λαμβάνουν μέρος διάφορες ομάδες. Μια εξ’ αυτών είναι κι ο Παναθηναϊκός. Μια ομάδα που αποτέλεσε και αποτελεί πρότυπο και που εξελίχθηκε μαζί με την ίδια τη διοργάνωση. Γενικότερα η Euroleague δεν θα είχε απογειωθεί χωρίς την παρουσία ομάδων όπως ο Παναθηναϊκός. Αυτά είναι γνωστά και δεν χρειάζεται να προχωρήσω σε εκτενή ανάλυση για το τι εννοώ. Το πρόβλημα είναι ότι ορισμένοι βάση μιας κόντρας που έχει δε σέβονται τον έξι φορές πρωταθλητή Ευρώπης και του φέρονται με τον πλέον αντιεπαγγελματικό τρόπο.

Το μπάσκετ είναι το πιο ύπουλο διαιτητικά άθλημα. Ένα άθλημα επαφής μέσα από το οποίο προκύπτουν φάσεις που πολλές φορές οφείλουν να είναι στην κρίση του διαιτητή για το αν θα δοθεί παράβαση ή όχι. Δεν φαντάζεστε πραγματικά τι «χειρουργείο» μπορεί να δεχθεί μια ομάδα από τους τρεις διαιτητές. Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα που μπορεί να νιώθει αδικημένη από την ίδια τη διοργάνωση και παράλληλα να νιώθει ότι δεν τη σέβεται ο Μπερτομέου και η λίγκα του.

Τα προβλήματα της Euroleague είναι πολλά και δεν μπορούμε να πούμε ότι το ευρωπαϊκό μπάσκετ οδεύει προς την κορυφή. Μάλιστα όλο αυτό κορυφώνεται και γίνεται ακόμα χειρότερο με την ανελέητη κόντρα της Euroleague με την FIBA. Καμία διάθεση συνεργασίας, καμία διάθεση να ρίξει κάποιος τους τόνους. Το αποτέλεσμα; Ο γκρεμός να πλησιάζει όλο και περισσότερο. Μέσα, λοιπόν, σ’ όλη αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα έρχεται να προστεθεί κι το πρόβλημα Euroleague-Παναθηναϊκός.

Ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, φέτος πραγματικά με τις αποφάσεις του θα λέγαμε ότι έβαλε φωτιά και αποφάσισε να τραβήξει τα πράγματα στα άκρα. Σε γενικότερο πλαίσιο κι από την εποχή που στη διοίκηση της ομάδας ήταν ο Παύλος κι ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, ο Παναθηναϊκός δεχόταν άσχημη αντιμετώπιση. Αντιμετώπιση που δεν άλλαξε στο πέρασμα των χρόνων. Ίσα-ίσα που γιγαντώθηκε κι έγινε ακόμα χειρότερη, με αποκορύφωμα όλων τον ημιτελικό της Πόλης το 2012 ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Μια διαιτητική σφαγή βγαλμένη από σενάριο ταινίας. Τόσο καλά οργανωμένη, έξυπνη και τόσο σκληρή για τους «πράσινους» που έμειναν εκτός τελικού.

Ο Παναθηναϊκός εφόσον η αντιμετώπιση δεν άλλαζε, αποφάσισε να ασκήσει πιέσεις στην λίγκα, προειδοποιώντας την ότι θα αποχωρήσει. Τα χρηματικά πρόστιμα, οι τιμωρίες, οι διώξεις είναι πλέον καθημερινά φαινόμενα και θα λέγαμε ότι δεν τιμούν απολύτως κανέναν. Κακά τα ψέματα η Euroleague χρειάζεται τον Παναθηναϊκό κι ο Παναθηναϊκός την Euroleague, όμως η κατάσταση δε γίνεται να συνεχιστεί κάτω υπό αυτές τις συνθήκες.

Στην Μαδρίτη στο τρίτο παιχνίδι ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ρέαλ για τα playoffs, παρακολουθήσαμε μια διαιτητική κωμωδία. Μια ακόμα σφαγιαστική διαιτησία, η οποία έκανε επίδειξη δύναμης στους «πράσινους». Είναι φανερό ότι το μήνυμα της Euroleague στην προκειμένη περίπτωση είναι ξεκάθαρο: «Δεν σας θέλουμε!». Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει και βάση δηλώσεων να θεωρείται δεδομένο ότι θα φύγει το καλοκαίρι από τη λίγκα. Μια λίγκα που έμπρακτα δεν τον σέβεται.

Προσωπικά δεν μου αρέσει να μιλάω για διαιτησίες σ’ ένα παιχνίδι. Όμως χθες δε γίνεται να μιλήσουμε για κάτι άλλο. Η διάθεση των διαιτητών φάνηκε από νωρίς ποια ήταν. Δε σφύριζαν έδρα, σφύριζαν μόνο Ρεάλ. Μάλιστα όταν ο Παναθηναϊκός τόλμησε να διεκδικήσει με σοβαρές πιθανότητες το παιχνίδι, τότε οι αποφάσεις τους προστάτεψαν την Ρεάλ και της έδωσαν την ασφάλεια που ήθελε για να κάνει το 2-1 στη σειρά. Ένα σκορ που καμία σημασία δεν έχει.

Ο Παναθηναϊκός ταξίδεψε στη Μαδρίτη κι έδειξε ότι δεν είναι χειρότερος αυτής της Ρεάλ. Ακόμα και μ’ αυτή τη διαιτησία, πήγε να κλέψει το παιχνίδι (70-70), όμως λύγισε. Πάντως εμείς γενικότερα που παρακολουθούμε τα πράγματα απ’ έξω μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε. Ωστόσο η εικόνα του οργισμένου Πασκουάλ που ποτέ δεν ασχολήθηκε με διαιτησίες και που ποτέ δε βρήκε άλλοθι εκεί, μαρτυράει πάρα πολλά.

Όμως μέσα σ’ αυτή την ανεπίτρεπτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και τον πόλεμο που δέχεται ο Παναθηναϊκός, υπάρχουν κι εκείνοι που κρίνουν το ματς καθαρά αγωνιστικά. Ένα πράγμα θα αναφέρω και δε χρειάζεται να προχωρήσουμε σε κάτι περισσότερο. Όταν το παιχνίδι δεν παίζεται με ίσους κανόνες, τότε δεν μπορείς να ασκήσεις κριτική στην ομάδα. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο εκτός από τα «ανθρώπινα λάθη» είναι εντελώς άστοχο.

Όπως εύλογα μπορείτε να καταλάβετε οι περισσότεροι, με όλη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό μία φράση ταιριάζει και είναι η εξής: «Καληνύχτα Μπερτομέου, καληνύχτα Euroleague, καληνύχτα ευρωπαϊκό μπάσκετ». Και το αναφέρω αυτό, διότι αν νομίζεται ότι βγάζοντας από την άκρη τον Παναθηναϊκό θα λυθούν όλα τα προβλήματα και θα κάνετε κακό μόνο στο συγκεκριμένο σύλλογο, τότε καλύτερα να κάνετε μια αναθεώρηση της κατάστασης γιατί ο γκρεμός όπως αναφέραμε και παραπάνω δεν αργεί να έρθει. Επίσης καληνύχτα κι σε όσους προσπαθούν να κάνουν μπασκετική ανάλυση στο χθεσινό ματς. Δεν μιλάμε για 1-2 λάθη. Μιλάμε για πολλά περισσότερα και ορισμένα εξ’ αυτών άκρως στοχευμένα και προκλητικά.

Τέλος, αγωνιστικά να αναφέρω ότι μένει ακόμα μια στροφή κι ο Παναθηναϊκός στο «Game 4» οφείλει να προετοιμαστεί κατάλληλα και να παλέψει για τη νίκη. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πέσει αμαχητί, ακόμα κι αν χρειαστεί να παλέψει κόντρα σε 8 κι όχι 5, όπως έγινε στο τελευταίο ματς ανάμεσα στις δύο ομάδες. Τα υπόλοιπα θα τα αναλύσουμε μετά το τέλος και του συγκεκριμένου (4ου) αγώνα.

Βρείτε τον συντάκτη στο Instagram: Δημήτρης Δημόπουλος

Ο Δημήτρης Δημόπουλος γεννήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1995. Αυτή τη στιγμή σπουδάζει στη Μυτιλήνη στο τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας. Από μικρό παιδί του άρεσε το ποδόσφαιρο κι αγάπησε μια ομάδα, τον Παναθηναϊκό. Μεγαλώνοντας αποφάσισε να ασχοληθεί και με την αθλητική δημοσιογραφία, ένα επάγγελμα που αγαπάει πολύ αλλά που παράλληλα το θεωρεί και χόμπι. Εργάζεται ως αθλητικός συντάκτης στο cleverbet.eu, arxondasbet.com και στο postgame.gr. Πλέον βρίσκεται στη συντακτική ομάδα του prasinoforos.gr, ενός site που κάνει τα πάντα για την ενημέρωση σας γύρω από τον Παναθηναϊκό.