Γιατί Παναθηναϊκός γεννιέσαι, δεν γίνεσαι…

Ήταν 3 Φεβρουαρίου 1908 ιδρύθηκε ο μεγαλύτερος σύλλογος στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Το ερώτημα που πλανάται στις νέες γενιές είναι το εξής: Γιατί να είναι κάποιος Παναθηναϊκός; Γράφει ο Νικόλας Φαρμάκης.

Στις μέρες η πλειοψηφία των ανθρώπων ασχολείται με το ποδόσφαιρο, καθώς αυτό είναι ο βασιλιάς των αθλημάτων. Ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός δυστυχώς καθημερινά μαραζώνει όλο και περισσότερο. Σε τίποτα δε θυμίζει τις παλιές καλές του εποχές, με τις τρομερές ευρωπαϊκές του πορείες, με τους μεγάλους παίκτες που παρακαλούσαν να φορέσουν τη φανέλα αυτή. Το ερώτημα λοιπόν που πλανάται στο μυαλό πολλών νέων Παναθηναϊκών είναι, το γιατί κάποιος να είναι Παναθηναϊκός σήμερα.

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι πολυσύνθετη. Λοιπόν μικρέ μου Παναθηναϊκέ, μη στεναχωριέσαι και μη ντρέπεσαι για την ομάδα σου, γιατί ήμασταν είμαστε και θα είμαστε η μεγαλύτερη ελληνική ομάδα. Γιατί ο Παναθηναϊκός είναι μοναδική Ελληνική ομάδα που έπαιξε σε τελικό Κυπέλλου πρωταθλητριών (νυν Champions League). Γιατί παίκτες σαν τους Βαζέχα, Ρότσα, Αντωνιάδη, Δομάζο, Καραγκούνη, Χένρικσεν, Διαμαντίδη, Γιασικεβίτσιους, Αλβέρτη, Γκάλη, Γιαννάκη, Ντουμιτρέσκου, Καζάκο, Ανδρεόπουλο (και πολλοί άλλοι) δεν έπαιξαν ποτέ σε άλλη Ελληνική ομάδα. Γιατί στο μπάσκετ η ομάδα αυτή έχει κατακτήσει 6 ευρωπαϊκούς τίτλους.

Γιατί είχε πάντα τους κορυφαίους προπονητές, όπως ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο Γιάννης Κυράστας, ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος, ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, ο Ρικ Πιτίνο (και πολλοί άλλοι). Γιατί αυτόν τον οργανισμό κάποτε διοικούσαν τεράστιες προσωπικότητες, όπως οι ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΙ Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος και ο Καπετάνιος (κατά κόσμον Γιώργος Βαρδινογιάννης). Γιατί ποτέ αυτή η ομάδα δεν προσπάθησε να κλέψει το πρωτάθλημα από τους ανταγωνιστές της με αθέμιτα μέσα, παίζοντας με τον ιδρώτα των παικτών.

Γιατί οι ευρωπαϊκές πορείες θα μείνουν ανεξίτηλα γραμμένες στην ιστορία. Γιατί όλη η Ευρώπη παραμίλαγε κάποτε για χάρη του Παναθηναϊκού Γιατί τεράστιοι παίκτες, όπως ο Έντγκαρντ Ντάβιτς, ο Νταβίντ Τρεζεγκέ και ο τεράστιος Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο έπλεκαν το εγκώμιο για την ομάδα του ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ Γιάννη Κυράστα. Γιατί στο μπάσκετ όλες οι ομάδες σέβονταν τον Παναθηναϊκό περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη. Γιατί η Ευρωλίγκα ψήφισε τον μπασκετικό Παναθηναϊκό την κορυφαία ομάδα της Ευρώπης τον 21 αιώνα.

Γιατί η ομάδα αυτή δε φοβήθηκε ποτέ της κανένα αντίπαλο, έπαιζε πάντα με στόχο τη νίκη εντός και εκτός έδρας. Γιατί ο Παναθηναϊκός είναι ιδέα και οι ιδέες δεν πεθαίνουν ποτέ. Γιατί ο Παναθηναϊκός είναι ο σύλλογος με τα περισσότερα τρόπαια (συμπεριλαμβανομένων όλων των αθλημάτων). Χρόνια πολλά λοιπόν Παναθηναϊκέ μου, γιατί σε γνώρισα από παιδί μικρό, γιατί δύσκολα δεν έφυγα ποτέ από το πλευρό σου, γιατί ήσουν είσαι και θα είσαι ένα τεράστιο μέρος της καρδιάς μου.

Γιατί είσαι ο κύριος λόγος που έχω κλάψει, έχω στεναχωρηθεί, αλλά ταυτόχρονα έχω χαρεί έχω πανηγυρίσει και έχω αισθανθεί υπερηφάνεια τις περισσότερες φορές! Σε ευχαριστώ για όλα όσα μου έχει χαρίσει Παναθηναϊκέ μου!