Μπόλονι: «Η λέξη “μαύρο” στα Ρουμάνικα, δεν έχει την ίδια σημασία και στα Αγγλικά»

  Ο προπονητής του «τριφυλλιού», Λάζλο Μπόλονι, εξέφρασε την άποψη του σε μέσο της χώρας του, για το επεισόδιο σχετικά με τον συμπατριώτη του διαιτητή Κολτέσκου, ο οποίος κατηγορείται για ρατσιστική επίθεση στον Πιέρ Γουεμπό, το οποίο προκάλεσε και τη διακοπή του ματς της Παρί με την Μπασακσεχίρ. 

  Αναλυτικά:

  «Μιλάω ρουμανικά το ίδιο καλά με τη γλώσσα της μητέρας μου, τα ουγγρικά. Μιλάω επίσης γαλλικά, θεωρώ πολύ καλά. Τα αγγλικά μου είναι σε καλό επίπεδο, όπως και τα πορτογαλικά. Όταν εκφράζεσαι ρατσιστικά, η προφορά σου, η γλώσσα του σώματος, οι λέξεις, όλα προδίδουν ότι κάνεις κάτι άσχημο. Κάτι προσβλητικό. Εγώ, θα επαναλάβω ότι μιλάω άπταιστα ρουμανικά και θα πω πως το γεγονός ότι κάποιος λέει στα γρήγορα «ο μαύρος» για να υποδείξει ένα πρόσωπο, δεν μπορεί ποτέ να είναι ρατσιστικό.

  Η έκφραση του Κολτέσκου δεν δείχνει κανένα σημάδι μίσους ή προσβολής για τον άνθρωπο στον πάγκο της τουρκικής ομάδας. Ένα μεγάλο πρόβλημα σε αυτή την κατάσταση και θέλω να το καταλάβετε, είναι ότι στα ρουμανικά η λέξη «negro» σημαίνει «μαύρος» και περιγράφει το χρώμα. Ο Κολτέσκου δεν λέει «αράπης», μία λέξη που στα αγγλικά έχει ρατσιστική διάθεση, ούτε λέει «σκούρος», που στα ρουμανικά είναι προσβλητική λέξη. Ο Κολτέσκου χρησιμοποιεί μία ρουμανική λήξη, η οποία παρεξηγείται απ’ όσους την ακούν γιατί δεν γνωρίζουν τη γλώσσα. Σε αυτό στάθηκε άτυχος.

  Για τη δημόσια κατακραυγή, η οποία είχε μόνο μία προέλευση, την πολιτική ορθότητα, ένα θα κάνω. Έχω έναν δικηγόρο στη Γαλλία και σκέφτομαι να γράψω μία επιστολή με τη βοήθεια του για να τη στείλω στη FIFA και στην UEFA. Θα εξηγήσω στις δύο συνομοσπονδίες ότι οι διαιτητές που ήταν στο «Παρκ Ντε Πρενς» δεν είχαν ρατσιστική συμπεριφορά και ότι αυτό που συμβαίνει μπορεί να τους καταστρέψει. Θα κουβαλούν μια ζωή το στίγμα αυτού του επεισοδίου. Με αυτή την επιστολή θα γράψω και κάτι άλλο. Ότι κάποιοι άνθρωποι στη Ρουμανία οι οποίοι χαρακτηρίζουν ως ρατσιστή τον Κολτέσκου, σιωπούν όταν συμβαίνουν πραγματικά φαινόμενα ρατσισμού.

  Για παράδειγμα, είχα πάρει τηλέφωνο τον πρόεδρο της ρουμανικής ομοσπονδίας και τον ρώτησα εάν αποδέχεται τη ρατσιστική επίθεση που είχαν δεχτεί παίκτες της Στεάουα Βουκουρεστίου, αφού νίκησαν τη Σέπσι στον τελικό του Κυπέλλου Ρουμανίας. Ακόμα περιμένω την απάντησή του».