Η Δύναμη βρίσκεται… αλλού

Με μια πρώτη σκέψη ο καθένας μας συνδυάζει τον αθλητισμό, κάτι το δραστήριο, με τη μυϊκή δύναμη και την αρτιμέλεια, παραλείποντας άθελα πάντα, μια άλλου είδους δύναμη, αυτή της ψυχής.

Ξεκινώ να αναφέρομαι σε μια ξεχωριστή ομάδα ατόμων που μας αποδεικνύουν περίτρανα πως όλα είναι εφικτά. Τα άτομα με αναπηρία, λοιπόν, διαπρέπουν στον χώρο του αθλητισμού μέσω της αντισφαίρισης και της καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο, του ποδοσφαίρου, της ιππασίας, της κολύμβησης, της ποδηλασίας ,του στίβου και της σκοποβολής. Φυσικά αυτά είναι τα λίγα απ’ τα πολλά ακόμη αθλήματα στα οποία οι αθλητές αυτοί επιδίδονται.

Με ιδιαίτερο σεβασμό στην ανθρώπινη προσωπικότητα ,τα άτομα με αναπηρία λαμβάνουν συγκεκριμένη εξάσκηση, προπονούμενοι από αθλητές – προπονητές που μάχονται στην ίδια «αρένα» με εκείνους, είτε όχι. Ευρέως γνωστοί θεραπευτές, υποστηρίζουν ότι η άσκηση – αθλητισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην ζωή και την καθημερινότητα αυτών των ατόμων. Βελτιώνεται η συγκέντρωση της προσοχής, εκτονώνεται η υπερκινητικότητα, ενισχύεται η ισορροπία και η βλεμματική επαφή και όλα αυτά φυσικά συμβάλλουν στην γενικότερη ευεξία του ατόμου.

Καλό θα ήταν να ρίχναμε μια ματιά στην ζωή γνωστών, και μη, παραολυμπιακών αθλητών και στα επιτεύγματα τους, μιας και έχουν δώσει «αγώνα», όχι μόνο στον στίβο της ζωής, αλλά και στον αθλητικό χώρο.

Μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα αθλητών με αναπηρία, εγχώρια, είναι ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης (μπότσια), ο Δημήτρης Μπακοχρήστος (άρση βαρών), η Στέλλα Σμαραγδή (στίβος) και πολλοί ακόμα που θα μπορούσα να αναφέρω. Εκτός Ελλάδος, ο πασίγνωστος και αμφιλεγόμενος Oscar Pistorius (τρέξιμο), ο Rocky Bleier (american footbal), Jessica Long (κολύμβηση), Jim Abbott (baseball).

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι και όσοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο όνειρό τους, διαψεύδοντας εκείνους που τους αμφισβήτησαν ή δεν πίστεψαν σε αυτούς, γίνονται ‘φάροι ελπίδας’ για νέους αθλητές με ξεχωριστές ανάγκες, και λαμπρά παραδείγματα για όλους εμάς τους υπόλοιπους.

Γιάννα Αναγνώστου