Η Διπλή… Απάτη και τα «ίδια δικαιώματα στον Βοτανικό»

  «Ο Παναθηναϊκός θα έχει στον Βοτανικό τα ίδια δικαιώματα με αυτά που έχει σήμερα στην Λεωφόρο». Γράφει ο Παναγιώτης Δημητρόγλου.

  Σαν αιώνας φάνηκε ο χρόνος αναμονής για την δημοσίευση των συμβάσεων ανάμεσα στον Δήμο και τον Παναθηναϊκό για την Διπλή Ανάπλαση. Παντού γράφονται διθυραμβικά κείμενα για τα σπουδαία κέρδη που θα έχει ο Α.Ο και η ΠΑΕ ενώ το επικοινωνιακό «όπλο» του Δήμου αλλά και των υποστηρικτών του Βοτανικού είναι πως ο Παναθηναϊκός θα έχει τα ίδια δικαιώματα στις νέες εγκαταστάσεις. Με μία πρώτη, πρόχειρη ματιά, ίσως και να ακούγεται σωστό… με μία δεύτερη όμως;

  Ο Παναθηναϊκός παραχωρεί το μοναδικό περιουσιακό του στοιχείο (σ.σ Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας) άνευ ουσιαστικού ανταλλάγματος! Ναι καλά διαβάσατε, άνευ! Παραχωρεί στον Δήμο ένα γήπεδο και μία έκταση που του ΑΝΗΚΕΙ, για να εγκατασταθεί ως ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗΣ για 99 χρόνια στο Δημοτικό Στάδιο Ελαιώνα. Χαρίζει ένα μέρος της περιουσίας του και γίνεται ενοικιαστής. Τόσο απλά…

  Παράλληλα, από το πουθενά ο Δήμος Αθηνών βγαίνει κερδισμένος με οικονομικές συμφωνίες που μακροπρόθεσμα θα του επιστρέψουν τα χρήματα για την υλοποίηση των εγκαταστάσεων του Βοτανικού, ενώ την ίδια ώρα θα έχει στην κατοχή του και την περιοχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. 50 χρόνια αφ’ ότου ολοκληρωθεί το γήπεδο, ο Δήμος θα λαμβάνει 15% ποσοστό από τα εισιτήρια, 15% από τις διαφημίσεις εντός του γηπέδου, 20% από την ονοματοδοσία για 10 χρόνια και 15% για τα επόμενα χρόνια. Για τα επόμενα 49 έτη τα παραπάνω ποσοστά θα παραδίδονται στον Α.Ο, όχι όμως ως έσοδα, αλλά για αποπληρωμή των εξόδων συντήρησης και λειτουργίας των εγκαταστάσεων.

  Αξίζει να σημειωθεί πως μετά το πέρας των 49 χρόνων, ο Ερασιτέχνης θα αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας, ποσό που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί με ακρίβεια αλλά σίγουρα είναι επταψήφιο.

  Η παραπάνω συμφωνία θα είχε μία λογική και θα ήταν συμφέρουσα για τον Παναθηναϊκό, μόνον όταν δεν θα παραχωρούνταν η Λεωφόρος και ο Βοτανικός θα υλοποιούνταν χωρίς κάποιου είδους αντάλλαγμα.

  Με την Γενική Συνέλευση να πλησιάζει, κάθε μέλος του Α.Ο οφείλει να μελετήσει προσεκτικά τις συμβάσεις, να κλείσει αυτιά του και τα μάτια του σ’ αυτούς που μόνο το καλό του συλλόγου δεν προσδοκούν και να πάρει την καλύτερη απόφαση για το μέλλον του Παναθηναϊκού.

  ΥΓ: Η καρδιά λέει Λεωφόρος, το μυαλό λέει «όχι» στον Βοτανικό.