«Η μισή Ελλάδα είναι Ολυμπιακοί». Το άλλο με τον Τοτό;

Ο ιστορικός του Παναθηναϊκού Αριστοτέλης Μπενόγλου, με κεκτημένη ταχύτητα από τις πρόσφατες εκλογές, καταρρίπτει ένα διαχρονικό «ερυθρόλευκο» ψέμα, αυτό της συντριπτικής αριθμητικής υπεροχής σε επίπεδο φιλάθλων…

Οι φίλοι του πειραϊκού συλλόγου καθώς και τα «ερυθρόλευκα» Μ.Μ.Ε. κομπάζουν εδώ και λίγες ώρες όχι μόνο για την επικράτηση μίας πολιτικής παράταξης στις βουλευτικές εκλογές (το λεγόμενο ‘’no politica’’), αλλά και για το γεγονός πως -όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται- «ήταν ο λαός του Θρύλου που έκρινε το αποτέλεσμα». Και κάπου εδώ υπεισέρχεται το εξής ερώτημα: αποτελούν όντως πλειονότητα οι οπαδοί του Ολυμπιακού; Κι αν ναι, τι ποσοστά αγγίζουν; Κατά καιρούς, επώνυμοι και ανώνυμοι φίλαθλοι των Πειραιωτών έχουν τοποθετηθεί επί του θέματος Άλλοι μιλούν για 4 εκατομμύρια, άλλοι για 5 ενώ ορισμένοι (όπως ο Τάκης Τσουκαλάς) δεν έχουν διστάσει να μιλήσουν για 6,5 εκατομμύρια «ερυθρόλευκους» Έλληνες!

Αλήθεια, αναρωτηθήκατε ποτέ από πού εξάγεται αυτό το συμπέρασμα; Πρόκειται για έναν διαχρονικό ισχυρισμό των φίλων του Ολυμπιακού, οι οποίοι επαίρονται όχι μόνο πως είναι οι πολυπληθέστεροι φίλαθλοι, αλλά πως αποτελούν τη διπλάσια -και βάλε- αθλητική Ελλάδα.

Ο μοναδικός τρόπος για να φτάσουμε σ’ ένα κάπως ασφαλές συμπέρασμα είναι οι δημοσκοπήσεις. Κι αυτές καταμαρτυρούν περίτρανα πως οι «ερυθρόλευκοι» όχι μόνο δεν αποτελούν το μισό πληθυσμό της χώρας, (ίσως ούτε καν το 1/4), αλλά μετά βίας ξεπερνούν σε ποσοστό τους φίλους του Παναθηναϊκού!

Στην υποθετική περίπτωση που ο Ολυμπιακός βρισκόταν στη θέση του Παναθηναϊκού, με εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς να τον πολεμούν αδιάκοπα, πόσους οπαδούς θα μετρούσε άραγε; Είναι παράδοξο δε, μία ομάδα που έχει κατακτήσει τα 19 από τα τελευταία 23 πρωταθλήματα να μην κατέχει έστω το 40-50% στις προτιμήσεις των φιλάθλων σε ολόκληρη τη χώρα.

Εάν είχαν πραγματοποιηθεί ένα ή δύο γκάλοπ σχετικά με την καταμέτρηση των οπαδών της κάθε ομάδας το αποτέλεσμα θα ήταν μη αντιπροσωπευτικό κι ίσως παραπλανητικό. Όταν όμως έχουμε στη διάθεσή μας κοντά στις είκοσι σφυγμομετρήσεις, (αρκετές εκ των οποίων διενεργήθηκαν σε μεγάλο δείγμα πληθυσμού) τότε μπορούμε άφοβα να μιλήσουμε για ασφαλές συμπέρασμα.

Ας μιλήσουμε λοιπόν με ποσοστά κι ας δούμε σε τι… ποσοστό έχει βάση το περίφημο κλισέ «η μισή Ελλάδα είναι ολυμπιακοί»:

Σημείωση: Τα παρακάτω γκάλοπ παρουσιάζονται με χρονική σειρά και ορισμένα απ’ αυτά χωρίζονται σε:

α) «Μεταξύ οπαδών» (στα οποία δε συμπεριλαμβάνονται όσοι δηλώνουν πως δεν υποστηρίζουν καμία ομάδα)

β) «Σύνολο σε όλη τη χώρα» (στα οποία συμπεριλαμβάνονται όλοι οι πολίτες, ακόμα κι εκείνοι που, κατά δήλωσή τους, δε συμπαθούν κανέναν σύλλογο).

Γκάλοπ #1

Εφημερίδα «Τα Νέα», 3 Φεβρουαρίου 1998 (V-PRC)

Μεταξύ οπαδών:

Ολυμπιακός: 32,2%

Παναθηναϊκός: 26,7%

Σύνολο σε όλη τη χώρα:

Ολυμπιακός: 20,3%

Παναθηναϊκός: 16,9%

Γκάλοπ #2

Εφημερίδα ‘’Derby’’, 8 Δεκεμβρίου 2003 (ALCO)

Μεταξύ οπαδών:

Ολυμπιακός: 30%

Παναθηναϊκός: 29,1%

Γκάλοπ #3

Εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», 23 Μαΐου 2004 (V-PRC)

Σύνολο σε όλη τη χώρα:

Ολυμπιακός: 23%

Παναθηναϊκός: 17%

Γκάλοπ #4

Περιοδικό ‘’ΑΕΚ Εmpire’’, Φεβρουάριος 2005 (Metron Analysis)

Σύνολο σε όλη τη χώρα:

Ολυμπιακός: 29,3%

Παναθηναϊκός: 27,4%

Γκάλοπ #5

Εφημερίδες ‘’Goalday’’ & «Ελευθεροτυπία», 31 Μαΐου 2006 (Focus)

Μεταξύ οπαδών:

Ολυμπιακός: 36%

Παναθηναϊκός: 30,2%

Γκάλοπ #6

Σουπερ Λιγκ, 10 Μαΐου 2007

Σύνολο σε όλη τη χώρα:

Ολυμπιακός 28%

Παναθηναϊκός 26%

Γκάλοπ #7

Εφημερίδα ‘’Goalday’’, 5 Μαρτίου 2008 (Sport+Markt)

Μεταξύ οπαδών:

Ολυμπιακός: 37%

Παναθηναϊκός: 29%

Γκάλοπ #8

Εφημερίδα «Εξέδρα», 21 Ιουνίου 2008 (Metron Analysis)

Μεταξύ οπαδών:

Ολυμπιακός: 29%

Παναθηναϊκός: 27,5%

Με βάση το συγκεκριμένο γκάλοπ, εάν συναντούσε κανείς 57 οπαδούς των δύο ομάδων, οι 29 θα δήλωναν Ολυμπιακοί και οι 28 Παναθηναϊκοί. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Γκάλοπ #9

Εφημερίδα ‘’Ole’’, 17 Οκτωβρίου 2008 (GPO)

Μεταξύ οπαδών:

Ολυμπιακός: 30,9%

Παναθηναϊκός: 26,7%

Οι Παναθηναϊκοί, παρά τα πολλά δεινά, αντέχουν και βρίσκονται πάντα σε απόσταση αναπνοής…

Γκάλοπ #10

Εφημερίδα «Τα Νέα», 30 Ιουνίου 2009 (Παντελής Κυπριανός, Μανώλης Χουμεριανός)

Μεταξύ οπαδών:

Ολυμπιακός: 39%

Παναθηναϊκός: 30%

Γκάλοπ #11

Εφημερίδα ‘’Goal’’, 6 Ιουνίου 2011 (Ι.Ε.Κ. Δομή)

Μεταξύ οπαδών:

Ολυμπιακός: 31%

Παναθηναϊκός: 28%

Γκάλοπ #12

Σελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook (Sports Data), 2 Ιανουαρίου 2012

Ολυμπιακός: 19,6%

Παναθηναϊκός: 19%

Γκάλοπ #13

Τηλεοπτικός σταθμός «ΣΚΑΪ», 26 Ιουνίου 2012

Σύνολο σε όλη τη χώρα:

Ολυμπιακός: 24%

Παναθηναϊκός: 20%

Γκάλοπ #14

Ιστοσελίδα ‘’Gazzetta’’, 4 Ιουλίου 2013

Σύνολο σε όλη τη χώρα (ανάμεσα σε 65.857 οπαδούς, το μεγαλύτερο δείγμα ever)

Παναθηναϊκός: 17.714 οπαδοί

Ολυμπιακός: 17.009 οπαδοί

Παναθηναϊκός: 19.968 οπαδοί

Ολυμπιακός: 19.492 οπαδοί

«Τι έγινε ρε παιδιά;», όπως θα έλεγε κι ο φανατικός Oλυμπιακός Σπύρος Παπαδόπουλος. Πρώτος ο Παναθηναϊκός στη μεγαλύτερη διαδικτυακή σφυγμομέτρηση που έγινε ποτέ…

Γκάλοπ #15

Εφημερίδα «Το Βήμα», (Kapa Research) 15-17 Ιουλίου 2014

Σύνολο σε όλη τη χώρα

Ολυμπιακός: 34,9%

Παναθηναϊκός: 31,3%

Γκάλοπ #16

Εφημερίδα «Καθημερινή» (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), 6-7 Νοεμβρίου 2014

Σύνολο σε όλη τη χώρα

Ολυμπιακός: 29,5%

Παναθηναϊκός: 25%

Γκάλοπ #17

Ιστοσελίδα ‘’TVXS’’ (Palmos Analysis), 24-27 Νοεμβρίου 2014

Σύνολο σε όλη τη χώρα

Ολυμπιακός: 22,6%

Παναθηναϊκός: 17%

Γκάλοπ #18

Ιστοσελίδα ‘’Sdna’’ (Metron Analysis), 18-28 Φεβρουαρίου 2015

Σύνολο σε όλη τη χώρα

Ολυμπιακός: 29%

Παναθηναϊκός: 27%

Στα γκάλοπ τα οποία δε συμπεριλαμβάνονται οι απαντήσεις εκείνων που δεν υποστηρίζουν καμία ομάδα, ο Ολυμπιακός δεν καταφέρνει πουθενά να συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο από 29,3%, ενώ υπάρχει και καταμέτρηση που του αποδίδει μόνο 19,6%. Συμπερασματικά, οι Ολυμπιακοί, σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, δεν ξεπερνούν τα τρία, ίσως ούτε καν τα δυόμισι εκατομμύρια οπαδών. Άρα, με βάση τις σφυγμομετρήσεις, οι ισχυρισμοί περί «μισής Ελλάδας» καταρρίπτονται πανηγυρικά. Με άλλα λόγια, αποδεικνύονται «κάλπη-κοι»…

Αξίζει να σταθούμε και σε ακόμα δύο ποδοσφαιρικές δημοσκοπήσεις, που χάνονται στα βάθη του χρόνου, αλλά έχουν τη δική τους αξία.

Η πρώτη, επίσημα καταγεγραμμένη, καταμέτρηση φιλάθλων έγινε το 1928, για λογαριασμό της εφημερίδας «Αθλητική Εβδομάς». Την πρωτιά πανηγύρισε ο Παναθηναϊκός, ενώ δεύτερη πιο αγαπητή ομάδα ψηφίστηκε η… Παναχαϊκή, με τρίτο τον Ολυμπιακό!

Τον Ιούλιο του 1949 η εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ» διεξήγαγε τη δεύτερη, χρονικά, μεγάλη πανελλήνια δημοσκόπηση. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού, πιστοί ακόλουθοι του Ομίλου, παρά το γεγονός πως η ομάδα τους είχε να κατακτήσει το πρωτάθλημα Ελλάδας από το μακρινό 1930, χαρίζουν ακόμα μία πρωτιά στο Τριφύλλι. Σε πολύ μεγάλο δείγμα για τα δεδομένα της εποχής (14.596 άνθρωποι ψήφισαν και μάλιστα ταχυδρομικά), ο Παναθηναϊκός συγκέντρωσε 4.468 ψήφους, ενώ ο Ολυμπιακός έμεινε αρκετά πίσω με μόλις 3.120 προτιμήσεις.

Χρήζει επίσης αναφοράς το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός συμβαδίζει με τον Ολυμπιακό και στα αντίστοιχα γκάλοπ που έχουν λάβει χώρα στην Κύπρο. Αν αθροιστούν μάλιστα τα αποτελέσματα από τις τρεις οπαδικές σφυγμομετρήσεις που έχουν διεξαχθεί στη Μεγαλόνησο έως σήμερα, (η μία το 2010 και οι άλλες δύο το 2015) οι «πράσινοι» υπερτερούν αριθμητικά των «ερυθρολεύκων»!

Ίσως δε μάθουμε ποτέ επακριβώς εάν οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού είναι τελικώς περισσότεροι από εκείνους του Παναθηναϊκού. Το πιθανότερο είναι πως ναι. Άλλωστε, με τον τρόπο που λειτουργεί και κινείται ο Ολυμπιακός και με τη φιλοσοφία που διέπεται ως σύλλογος εδώ και αρκετά χρόνια («νίκη με κάθε μέσο, θεμιτό ή αθέμιτο») δε θα μπορούσε παρά να προσελκύσει τη μεγαλύτερη μάζα φιλάθλων

Σημασία όμως δεν έχει η ποσότητα αλλά η ποιότητα. Και στον τομέα αυτόν ο Παναθηναϊκός ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε πρώτος, χωρίς να χρειάζεται καμία δημοσκόπηση για να το επιβεβαιώσει…

Πηγή: SDNA.gr