Γιοβάνοβιτς: «Ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλη τιμή για εμένα – Θέλω να τον βοηθήσω να επιστρέψει εκεί που ανήκει»

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η παρουσίαση και η συνέντευξη Τύπου του νέου προπονητή του Παναθηναϊκού, Ιβάν Γιοβάνοβιτς με τον Σέρβο τεχνικό να αναλύει όλα τα θέματα της νέας σεζόν.

Αναλυτικά όσα ειπώθηκαν:

Ο Νικόλας Βασιλαράς έκανε την εισαγωγή αναφέροντας ότι: «Ο Ιβάν ήταν εξ αρχής η πρώτη επιλογή για την τεχνική ηγεσία. Ηταν η πρώτη μας επιλογή».

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είπε αρχικά: «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας. Είμαι πολύ χαρούμενος που κάνω μια συνέντευξη τύπου στα ελληνικά. Σίγουρα θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση του Παναθηναϊκού για την ευκαιρία και την εμπιστοσύνη που μου δόθηκε. Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη για μένα τόσο για το σήμερα όσο για το μέλλον της ομάδας. Έχω διάθεση και θέλω να βοηθήσω να επιστρέψει ο ΠΑΟ εκεί που πρέπει να είναι. Αρχικά στην Ελλάδα και στη συνέχεια την Ευρώπη».

Στη συνέχεια ο Σέρβος ανέφερε: «Η πρώτη μου επαφή με τον Παναθηναϊκό έγινε τον Οκτώβριο. Εκείνη την περίοδο δεν είχα γνώση για κάποια πράγματα για τον ΠΑΟ τότε. Θα ήταν ρίσκο. Δεν θα είχα τον χρόνο να κάνω τα πράγματα που θέλω. Η δεύτερη επαφή έγινε μετά το τέλος του πρωταθλήματος όταν ήρθα στην Αθήνα και κατάλαβα ότι ο Παναθηναϊκός είχε μεγάλη διάθεση να με φέρει μαζί με το τιμ που δούλευε μαζί μου τα προηγούμενα χρόνια. Είναι μεγάλη τιμή γιατί ξέρω τι πρεσβέυει ο Παναθηναϊκός στην κοινωνία και στο ποδόσφαιρο. Είναι μεγάλη πρόκληση για μένα. Θέλω να δημιουργήσω συνθήκες ώστε να επιστρέψει ο Παναθηναϊκός εκεί που πρέπει να είναι. Ξέρω ότι υπήρχαν πολλά προβλήματα τα προηγούμενα χρόνια. Είμαι σίγουρος ότι θα παρουσιάσουμε ένα έργο που να κάνει τους φιλάθλους του ΠΑΟ να αγκαλιάσουν την ομάδα. Να μας βοηθήσουν και αυτοί. Αυτοί θα μας δώσουν την πνοή να δώσουμε περισσότερα πράγματα. Αρχικά, το χρονικό διάστημα που είμαι στην ομάδα ο στόχος μας είναι να αξιολογήσουμε το υπάρχον ρόστερ. Φυσικά και θα θέλαμε να ενισχύσουμε την ομάδα σε κάποιες θέσεις. Ξέρουμε το ρόστερ και μπορώ να πω ότι έχουμε πλήρη εικόνα. Σίγουρα, όταν εργαστώ με τους παίκτες η εικόνα μπορεί να είναι διαφορετική. Η δουλειά ενός προπονητή είναι να βελτιώσει τα παιδιά από το υπάρχον ρόστερ. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κινήσεις, ώστε να είναι ο Παναθηναϊκός πιο δυνατός από του χρόνου. Θα φτιάξουμε ένα προφίλ, ώστε να ικανοποιήσουμε τους φίλους της ομάδας. Αυτό το θέμα είναι κάτι που αφορά εμένα και το τιμ μου. Μαζί μου θα έχω τους συνεργάτες μου, τον Κωλομπούδρα, τον Μαρτάκο, τον Στέφανο, τον Κόντη. Μαζί θα παλέψουμε γι΄ αυτό που έχουμε στόχο. Αυτό περιμένω κι από το ιατρικό τιμ. Θα πρέπει να δουλέψουμε ως μεγάλη ομάδα. ‘Εχουμε τεράστιες ευθύνες».

Έπειτα, το λόγο πήραν οι δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στη συνέντευξη Τύπου, με τον Γιοβάνοβιτς να απαντά στις ερωτήσεις τους:

Για το ποια θα είναι η φιλοσοφία της ομάδας: «Μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας, σίγουρα θεωρώ ότι ο κάθε προπονητής έχει ένα δικό του στυλ. Μου χρειαζόταν χρόνος στο ξεκίνημα μου για να διαμορφώσω το προφίλ μου. Σε όλες τις ομάδες που ήμουν αλλά και στον ΠΑΟ, η ομάδα έχει ένα συγκεκριμένο στυλ με την υπογραφή του προπονητή. Πόσο μάλλον για τον Παναθηναϊκό, που ανεξαρτήτως τι προβλήματα έχει, θα πρέπει το παιχνίδι να ικανοποιήσει τους οπαδούς. Πιστεύω ότι με την δουλειά που θα κάνουμε μπορούμε να καταφέρουμε να παρουσιάσουμε μια εικόνα που θα ικανοποιεί και την ομάδα και τους φιλάθλους. Όσον αφορά το σύστημα θα το δείτε σύντομα στον αγωνιστικό χώρο, όπου και κρινόμαστε όλοι».

Για το αν έχει ολοκληρώσει τη μελέτη του ρόστερ και τι εισηγήσεις έχει κάνει για παίκτες που θέλει να αποκτηθούν: «Και εγώ και το τιμ μου σε καθημερινή βάση αξιολογούμε το ρόστερ. Είναι καθημερινή δουλειά. Έχουμε πλήρη εικόνα. Με την εικόνα που έχω, ξέρω ακριβώς τι θα χρειαστεί για να κάνουμε την ομάδα καλύτερη. Υπάρχουν αρκετές συζητήσεις γύρω από την ομάδα, δεν θα ήταν σωστό εκ μέρους μου να εκφράσω απόψεις για παίκτες που θα αποχωρήσουν είτε το στυλ είτε τα ονόματα των παικτών που μπορεί να πάρουμε. Πάντα με το σκεπτικό ότι η ομάδα έχει παίκτες στο ρόστερ με συμβόλαιο για ένα χρόνο ή και παραπάνω ακόμα. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Η διοίκηση είναι ενημερωμένη».

Για τα προβλήματα της ομάδας την περσινή σεζόν και για το αν είναι ικανοποιημένος από το μπάτζετ: «Σας αρέσει αυτή η λέξη μπάτζετ. Δεν είμαι προπονητής που πηγαίνω σε ομάδες και διαχειρίζομαι τα χρήματα. Δεν το κάνω αυτό. Ότι υπάρχει διάθεση από την πλευρά της διοίκησης να ενισχυθεί η ομάδα, υπάρχει. Υπεύθυνη για το μπάτζετ είναι η διοίκηση. Για τα οικονομικά θέματα η ευθύνη είναι της διοίκησης και όχι δική μου. Ξέρω ότι ο Παναθηναϊκός τα τελευταία χρόνια έχει κάποια προβλήματα. Ξέρω πως ότι θα κάνουμε θα είναι στα πλαίσια της ομαλής λειτουργίας της ομάδας. Δεν είμαι άνθρωπος που θα ζητούσα συγκεκριμένο μπάτζετ. Οι ευθύνες μου είναι πολύ μεγάλες. Όσον αφορά τα προβλήματα της περσινής χρονιάς, θέλω να σας πω ότι δεν είναι δίκαιο. Δεν είναι σωστό να σχολιάσω τη δουλειά δύο άλλων συναδέλφων. Τα εξωαγωνιστικά που είχε μπορούσα να τα δω όπως εσείς και τα αγωνιστικά φυσικά. Τα γνωρίζω εγώ και το τιμ μου. Δεν θα ήταν σωστό να τα συζητήσω δημόσια».

Για τον λόγο που το συμβόλαιο του είναι μονοετές και αν ο Παναθηναϊκός του χρόνου μπορεί να πάει για πρωτάθλημα: «Για το θέμα του συμβολαίου θέλω να πω ότι είναι δική μου επιλογή. Δεν είχε να κάνει με τον Παναθηναϊκό. Η δική μου επιλογή ενός χρόνου δεν είναι πρώτη φορά που γίνεται. Πάντα το πρώτο μου συμβόλαιο θέλω να είναι ένα χρόνο. Όλοι ζούμε απο τα αποτελέσματα. Ένα συμβόλαιο που είναι πολυετές δεν με διασφαλίζει. Η ομάδα που με παίρνει θέλω να έχει εμπιστοσύνη σε μένα και εγώ θέλω να είμαι ικανοποιημένος για τις συνθήκες δουλειάς. Αν υπάρχουν αυτά τα δύο τότε είμαστε εντάξει. Δεν θέλω τα συμβόλαια να είναι πρόβλημα στη σχέση μας. Είναι κάτι πιο safe για μένα και για την ομάδα. Θέλω και εγώ ο ίδιος να αισθάνομαι καλά. Όσον αφορά το πρωτάθλημα: Η ιστορία του Παναθηναϊκού με βάση αυτά που έχουν πετύχει τόσα χρόνια. Η ιστορία το ορίζει αυτό. Η ομάδα τόσα χρόνια με βάση την ιστορία του πρέπει να πρωταγωνιστεί. Ο ΠΑΟ πέρασε δύσκολη περίοδο τα τελευταία 10 χρόνια. Αν έλεγα ότι του χρόνου η ομάδα θα πάρει το πρωτάθλημα δεν θα ήμουν σοβαρός. Πρέπει πρώτα να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να επιστρέψουμε εκεί που πρέπει να είναι ο Παναθηναϊκός. Ο ανώτερος σκοπός πρέπει να είναι το πρωτάθλημα. Αν δεν ψάχνουμε αυτόν τον στόχο δεν θα τον βρούμε μπροστά μας. Πρέπει να εκτιμήσουμε την κατάσταση που υπάρχει στην ομάδα για να μπορέσουμε να θέσουμε τους στόχους. Ο Παναθηναϊκός είναι ομάδα που με οδηγεί προς αυτή την κατεύθυνση».

Για το γεγονός ότι πρέπει να φύγει η μισή ομάδα και αν θα χρειαστεί τεχνικός διευθυντής: «Υπάρχουν 41 ποδοσφαιριστές. Οι ομάδες που δούλευα είχαν 26 ποδοσφαιριστές. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι ο Παναθηναϊκός είναι μια μεγάλη ομάδα που έχει πολλά παιδιά από τις ακαδημίες. Πάντα ο Παναθηναϊκός έβγαζε ταλαντούχους ποδοσφαιριστές. Να ξέρετε ότι το διάστημα με τον κόβιντ, το θέμα του ρόστερ υπήρχε παντού. Έπρεπε να έχει πολλά άτομα. Υπάρχει η κουβέντα για τη δημιουργία του Παναθηναϊκού Β΄. Το θεωρώ πολύ σημαντικό για την εξέλιξη των παιδιών από την ακαδημία. Θα μπορούν να προετοιμαστούν καλύτερα για την πρώτη ομάδα. Όσον αφορά το κομμάτι των παικτών που θα έρθουν, σίγουρα αυτό δεν πρέπει να μεγαλώσει το ρόστερ. Κάποιοι θα πρέπει να αποχωρήσουν. Με μεγάλο αριθμό παικτών τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι μεγαλύτερα. Αν δημιουργηθεί ο Παναθηναϊκός Β΄ θα υπάρχει μεγαλύτερη άνεση για το ρόστερ. Όσον αφορά το θέμα του τεχνικού διευθυντή αφορά καθαρά την διοίκηση. Υπήρχαν χρονιές που είχα συνεργασία με τεχνικούς διευθυντες και άλλες όχι. Δεν αποφασίζω εγώ γι΄ αυτό. Σε κάθε περίπτωση όσον αφορά το έμψυχο δυναμικό θα πρέπει να έχω τον πρώτο και τελευταίο λόγο».

Για τον τρόπο με τον οποίο θα είναι ικανοποιημένος στο τέλος της επόμενης χρονιάς: «Δεν είμαι πολλές μέρες εδώ. Η απάντηση μου είναι απλή. Ζω εδώ και δύο εβδομάδες και καταλαβαίνω το πόσο μεγάλη είναι αυτή η ομάδα. Ξέρω και το mentality. Θα είμαι ικανοποιημένος μόνο αν οι φίλαθλοι της ομάδας και η διοίκηση θα είναι ικανοποιημένη».

Για το πόσες μεταγραφές θα γίνουν και για την ενδεχόμενη απόκτηση του Κώτσιρα: «Έχουμε να διαχειριστούμε το ρόστερ. Δεν έχει καμία ουσία να αναφέρομαι στα ονόματα των παικτών ούτε στον αριθμό των μεταγραφών. Δεν μπορώ να σας δώσω απάντηση τώρα. Πρωτίστως θα πρέπει να προστατεύσω την ομάδα. Αυτός είναι ο λόγος. Κάθε μέρα τα γράφετε, αλλά από μένα μην περιμένετε να σας πω».

Για το αν θα είναι αυτός που επιλέγει τους παίκτες: «Η ομάδα είναι αυτή που κινεί τα νήματα. Αξιολογούμε τους ποδοσφαιριστές που προτείνονται στην ομάδα και εγώ είμαι που επιλέγω ποιος είναι αυτός που μας κάνει. Σίγουρα θα είναι η τελική απόφαση του προπονητή το προφίλ του παίκτη και η θέση. Την τελική απόφαση για τον παίκτη θα τον έχει η ομάδα που πληρώνει. Εμείς θα διαλέξουμε το καλύτερο για μας. Σε αυτή τη διαδικασία, μπορεί να προκύψει κάποιος παίκτης που θα μου αρέσει εμένα ή στους συνεργάτες μου».

Για το αν άρχισε να παρακολουθεί τον Παναθηναϊκό από τον Οκτώβριο και ποιες θα είναι οι πρώτες παρεμβάσεις στην ομάδα: «Όταν έκλεισε το θέμα τον Οκτώβριο ήμουν στα Εμιράτα. Όταν τελειώνω μια συζήτηση με μία ομάδα, τελειώνει. Απλά τότε ο Παναθηναϊκός είχε εκφράσει μια επιθυμία να εργαστώ. Η πραγματική μου δουλειά στον ΠΑΟ ξεκίνησε πριν από τρεις εβδομάδες. Πάλι μου λέτε να σχολιάσω τη δουλειά των προηγούμενων προπονητών, δεν θα το κάνω. Σέβομαι και τον Μπόλονι και τον Πογιάτος. Ειδικά ο Μπόλονι έχει μεγάλη εμπειρία. Αυτό που έχω να κάνω εγώ θα το δείτε και θα το συζητήσουμε. Να ξέρετε όσον αφορά τις πληροφορίες για τον κάθε παίκτη δεν τις έχω εκφράσει σε κάποιον πέραν του γραφείου».

Για το αν μπορεί να επηρεάσει την προσπάθεια η πίεση και το κλίμα που υπάρχει για τον Αλαφούζο: «Δεν θα ήθελα να απαντήσω στο θέμα που αφορά τις αντιδράσεις και τις ευθύνες. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να είναι οι φίλαθλοι χαρούμενοι. Για τα αποτελέσματα ευθύνη έχουμε εμείς. Αν η ευθύνη πάει αλλού τότε η αξία μας είναι μικρή. Εγώ ως προπονητής και οι ποδοσφαιριστές έχουν τις ευθύνες. Αυτές πρέπει να τις αισθανόμαστε για να δώσουμε το καλύτερο δυνατό. Όταν οι ευθύνες πάνε στον ιδιοκτήτη, τότε η αξία της ίδιας της ομάδας είναι χαμηλή. Δεν το θέλω αυτό. Θέλω να δουλεύω με άτομα που θα μοιράζονται τις ευθύνες. Με αυτό το σκεπτικό η αξία τους θα είναι καλύτερη».

Για το ποιο είναι το πλάνο του για τις ακαδημίες: «Δύσκολες ερωτήσεις. Θέλω να πω τι σκέφτομαι. Ο Παναθηναϊκός ανέκαθεν είχε ακαδημίες που λειτουργούσαν και λειτουργούν στο υψηλότερο επίπεδο. Αυτό είναι ευτύχημα, καθώς καταλαβαίνουν την ομάδα. Θα πρέπει να είμαστε και πιο αντικειμενικοί πάνω σε αυτό. Σε σχέση με τα παλιότερα χρόνια, πολλοί παίκτες πήραν πολύ εύκολα ευκαιρίες. Είμαι χαρούμενος που θα συνεργαστώ με παίκτες που θα μπορούν να βοηθήσουν και να βελτιώνονται. Θα τους δοθούν ευκαιρίες, αλλά δεν θα στηριχθούμε μόνο σε αυτούς. Δεν θέλω φυσικά να χαθούν. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά για έναν προπονητή από το να δώσει ποδοσφαιρική ζωή στα καλύτερα τους χρόνια. Θα το κάνω γι΄ αυτούς που το λέει η καρδιά τους. Να μοιράζονται την ευθύνη μαζί μου για το καλύτερο αύριο. Θα είμαι δίκαιος και σκληρός. Ξέρω ότι είναι δύσκολη η ζωή ενός ποδσφαιριστή. Θα πρέπει να είσαι δυνατός. Κάποια παιδιά πήραν την ευκαιρία και αναδείχθηκαν. Αν υπάρχουν αυτοί που θα έχουν σωστή συμπεριφορά, σκέψη και επαγγελματισμό θα είμαι μαζί τους. Αν υπάρχουν κάποιοι που θα ασχολούνται με άλλα θέματα όπως οι φωτογραφίες και τα social media, μπορεί να έχουμε πρόβλημα».

Για τους στόχους της νέας σεζόν: «Αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες. Το δικό μου στοίχημα είναι να κάνουμε το πρώτο βήμα και να έχουμε την κατάλληλη στήριξη. Όλα αυτά θα μας βοηθήσουν ώστε να είμαστε αυτό που πρέπει. Μετά θα είναι αυτονόητοι οι στόχοι».