Καλή δύναμη Μαρίνο, θα την… χρειαστείς!

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης είναι ο νέος τεχνικός του Παναθηναϊκού, καθώς ο Αντρέα Στραματσόνι παραιτήθηκε μετά από συνομιλία που είχε με τον Γιάννη Αλαφούζο. Ο Έλληνας τεχνικός καλείται να κάνει συγκεκριμένα πράγματα στον Παναθηναϊκό που αυτή τη στιγμή «μπάζει νερά» από παντού. Έτσι, ο Δημήτρης Δημόπουλος με το παρακάτω άρθρο, του εύχεται καλή δύναμη γιατί το έργο του είναι τρομερά δύσκολο και γεμάτο εμπόδια.

Ο Παναθηναϊκός στο ποδοσφαιρικό του τμήμα ειλικρινά έχει πικράνει και φέτος πολύ τον κόσμο του. Μια ομάδα, η οποία όπως φάνηκε, οργανώθηκε για μόλις έναν στόχο. Την είσοδό της δηλαδή στους ομίλους του Europa League. Βλέπετε τα λεφτά ήταν αρκετά και η ΠΑΕ τα είχε ανάγκη. Από εκεί και μετά όμως πλάνο δεν υπήρχε και αυτό φάνηκε στην πορεία, όταν η ομάδα όπου κι αν πήγαινε να αγωνιστεί, εκτός από την ήττα ή το κακό αποτέλεσμα, αποκτούσε και τουλάχιστον δύο τραυματισμούς ανά αγώνα. Θέλετε να τα βάλουμε κάτω; Πόσες φορές έμειναν εκτός οι Σάμπα, Ιβανόφ, Ιμπάρμπο, Χουλτ, Λεντέσμα, Ζέκα, Γουακάσο, Λέτο, Μπεργκ, Κουλιμπαλί, Μέστο, Εμποκού; Μάλιστα εκτός απ’ αυτούς και τις υποτροπές που υπήρχαν σε ορισμένες περιπτώσεις μερικών παιχτών, στην ιατρική λίστα ήταν ήδη οι Τελάντερ και Μπουμάλ. Πόσες φορές η ομάδα έμενε από δυνάμεις στο δεύτερο ημίχρονο, με αποτέλεσμα να χάνει τα παιχνίδια; Όταν, λοιπόν, αυτά τα προβλήματα παρουσιάζονται από τον Οκτώβριο κιόλας, τότε κάτι δεν έχει γίνει σωστά στην προετοιμασία.

Το τριφύλλι με τα ερασιτεχνικά λάθη που έχουν γίνει, κατάφερε να είναι εκτός όλων των στόχων από τον μήνα Δεκέμβριο. Η ήττα μάλιστα κόντρα στον ΟΦΗ και με ανατροπή (!) ήταν αυτή που ουσιαστικά ξεχείλισε το ποτήρι και για την ΠΑΕ. Ο Αντρέα Στραματσόνι οδηγήθηκε από τον Γιάννη Αλαφούζου σε παραίτηση, με την ΠΑΕ να τον απομακρύνει οριστικά. Όμως ακόμα και τώρα που η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη, ακόμα και τώρα που τα πράγματα έχουν γίνει έτσι όπως έχουν γίνει, κανείς δεν έδωσε (όπως όφειλε να κάνει) εξηγήσεις στον κόσμο. Η επίσημη ανακοίνωση της ΠΑΕ, αντί να μιλήσει για το τι πραγματικά φταίει και να αναγνωρίσει τα λάθη της, το μόνο που έκανε ήταν να αφήσει υπονοούμενα για το γεγονός ότι γι’ αυτό τον κατήφορο ευθύνονται άλλοι παράγοντες. Επίσης μέσω της ανακοίνωσης η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θέλει να περάσει την εντύπωση στον κόσμο του Παναθηναϊκού ότι έκανε ότι μπορούσε για να παρουσιαστεί δυνατή η ομάδα φέτος.

Συγγνώμη κύριοι αλλά προσωπικά εγώ δεν μπορώ να ακολουθήσω τη σκέψη σας. Όντας απλός άνθρωπος και δημοσιογράφος που παρακολουθεί τις εξελίξεις για την ομάδα που υποστηρίζει, οφείλει να πει προς τον κόσμο του Παναθηναϊκού ότι αυτά δεν γίνονται σε σοβαρές ΠΑΕ. Ο Γιάννης Αλαφούζος συνεχίζει, ακόμα και τώρα, απτόητος το καταστροφικό του έργο. Ένα έργο που με το πέρας των χρόνων είναι τόσο κακό που καταστρέφει τον σύλλογο. Αυτό συμβαίνει για έναν και μόνο λόγο όμως. Όταν είσαι ακατάλληλος γι’ αυτή τη θέση, τότε θα υποπέσεις και σε ερασιτεχνικά λάθη που θύμα θα έχουν την ίδια την ομάδα. Ακατανόητες απομακρύνσεις ανθρώπων που πρόσφεραν στην ομάδα (Νταμπίζας, Τζουρούδης, Αγριογιάννης) και υπερβολική στήριξη σε ανθρώπους που ήταν επικίνδυνοι γι’ αυτή (Αναστασίου -όταν έπιασε ταβάνι-, Στραματσόνι). Μάλιστα ο Ιταλός πρώην προπονητής συζητιέται να μείνει στο σύλλογο, προσφέροντας από άλλο πόστο. Ακατανόητο και αυτό, όπως ακατανόητος και ο διακοσμητικός ρόλος του Ζιλμπέρτο Σίλβα μέχρι τώρα στη διοίκηση του τριφυλλιού. Ενός ανθρώπου που μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά αν του δώσουν το ελεύθερο.

Έτσι, λοιπόν, φτάσαμε στην μέρα που μετά από πολλά στραπάτσα, η αλλαγή προπονητή έγινε. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης που πριν 20 χρόνια έφτασε με το τριφύλλι στο στήθος στα ημιτελικά του Champions League, καλείται να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στο δρόμο των επιτυχιών αλλά από το πόστο του προπονητή τώρα. Δυστυχώς φοβάμαι και σας το λέω ανοιχτά ότι η κατάσταση στον Παναθηναϊκό είναι μη αναστρέψιμη και ο Έλληνας τεχνικός έρχεται τη χειρότερη στιγμή στην ομάδα. Εγώ ξέρω προσωπικά ότι αρχικά το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι και δεύτερον ότι με μέτρια υλικά, όποιον μάγειρα και να φέρεις, τότε μέτριο φαγητό θα σου δώσει να φας. Δεν είναι καθόλου απίθανο ένας σχετικά άπειρος γι’ αυτό το μέγεθος προπονητής να αποτύχει πλήρως επειδή οι συνθήκες είναι ακατάλληλες. Βέβαια για να προλάβω μερικούς, οι περιπτώσεις των Αναστασίου και Στραματσόνι είναι διαφορετικές. Ο Αναστασίου μετά το κύπελλο έπιασε ταβάνι και φάνηκε, ενώ ο Στραματσόνι και στην Ιταλία που τα πράγματα είναι πιο σοβαρά από τον Παναθηναϊκό, έδειξε ότι κάτι του λείπει, με την γνώμη των Ιταλών προς το πρόσωπό του να είναι η χείριστη. Εδώ έχουμε να κάνουμε μ’ έναν πετυχημένο προπονητή στον Πανιώνιο, ο οποίος καλείται να δοκιμαστεί σε πολύ μεγαλύτερο σύλλογο και να αποδείξει αν είναι ικανός να ηγηθεί στον Παναθηναϊκό. Όμως η εποχή είναι η πλέον ακατάλληλη.

Ο Παναθηναϊκός μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να χάσει το ευρωπαϊκό του DNA, να χαλάσει τον ελληνικό του κορμό, να καταστρέψει τις ακαδημίες του, να αποκτήσει μια διοίκηση που χρωστάει λεφτά στους παίχτες, να στηρίζετε πάντα σε ακατάλληλους ανθρώπους και να μην προσελκύει το ενδιαφέρον σοβαρών Ελλήνων παιχτών που προτιμούσαν άλλες ομάδες. Πώς, λοιπόν, ακόμα κι αν είναι όντως κατάλληλος ο Ουζουνίδης θα μπορέσει να επιβιώσει όταν τα πάντα γύρω του λειτουργούν αρρωστημένα; Μήπως ο Γιάννης Αλαφούζος θα πρέπει να αποχωρήσει επιτέλους από τον σύλλογο; Μήπως το ταβάνι του Έλληνα επιχειρηματία είναι πολύ μικρότερο από το ταβάνι του Παναθηναϊκού; Μήπως ο συγκεκριμένος κύριος αδυνατεί να δώσει τη δυνατότητα στον κόσμο της ομάδας να την οραματιστεί μεγάλη και τρανή;

Οι ερωτήσεις ρητορικές και για τον καθένα σας ξεχωριστά, καθώς επιτέλους όλοι μας πρέπει να κάτσουμε να σκεφτούμε το καλό αυτής της ομάδας κι όχι να παραμυθιαζόμαστε από φράσεις του στυλ: «καλύτερο ρόστερ της τελευταίας εξαετίας», «η μικρή-Γιουβέντους του Στραματσόνι» και άλλα πολλά που ακούστηκαν κυρίως από εμάς τους δημοσιογράφους. Οι απαντήσεις όμως είναι εύκολες και θα σας τις αναφέρω. Ο Γιάννης Αλαφούζος αποδείχθηκε πολύ μικρός για την «καρέκλα» του Παναθηναϊκού. Έτσι, με το να αλλάξεις προπονητή όταν ο πρόεδρος παραμένει εκεί όντας ανίκανος να αλλάξει την οποιαδήποτε κατάσταση είναι σαν κάνεις μια τρύπα στο νερό. Αλήθεια σε περίπτωση που ο Ουζουνίδης αποτύχει θα φταίει αποκλειστικά αυτός και θα είναι λίγος για τον Παναθηναϊκό; Συμπεράσματα που χωρίς ένα ολικό restart -από τον πρόεδρο μέχρι τον προπονητή και τους παίχτες- δεν μπορούν να γίνουν με ασφάλεια.

Έτσι, λοιπόν, επειδή πολλοί θεωρούν από τώρα «λίγο» τον Μαρίνο Ουζουνίδη, προσωπικά του εύχομαι καλή δύναμη. Ότι κι αν είναι ο Έλληνας τεχνικός για το μέγεθος του Παναθηναϊκού, θαύματα δεν μπορεί να κάνει και με αρρωστημένο κλίμα χρόνων, συνήθως η ολική αλλαγή δεν υφίσταται σαν σοβαρός στόχος. Το ότι θα αλλάξει ορισμένα πράγματα είναι δεδομένο αλλά ο Παναθηναϊκός χρειάζεται ολοκληρωτική αλλαγή.

Το Prasinoforos.gr είναι ένας καινούργιος σχετικά ιστότοπος που ως στόχο του έχει την ενημέρωσή σας για θέματα που αφορούν το Παναθηναϊκό. Εδώ θα μπορείτε να δείτε πρώτοι ειδήσεις, άρθρα ιστορικά και μη, καθώς και να σχολιάσετε έχοντας ως στόχο όλοι να έρθουμε πιο κοντά δια μέσου του website μας καθώς και των Social Media με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και επιπροσθέτως ένα ακόμα άνοιγμα του "ορίζοντα" σε ότι έχει να κάνει με την ομάδα που όλοι αγαπάμε.
Loading...