• Sunday, April 21, 2019

Καρανάσου: «Έχω πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μου»

Η αρσιβαρίστρια του Παναθηναϊκού Χαρούλα Καρανάσου, μιλάει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο Prasinoforos.gr.

Η Χαρούλα Καρανάσου μίλησε στους Απόστολο Μιχαηλίδη και Απόστολο Μπουραντώνη. Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την συνέντευξη της.

Αναλυτικά:

1) Ποιο ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσεις να ασχολείσαι με την άρση βαρών;

«Προσωπικά άργησα να καταλάβω την αξία και τα οφέλη του αθλητισμού. Στη ηλικία των 24 άρχισα να ψάχνω για ένα άθλημα το οποίο θα μου προσφέρει όλα αυτά τα οποία άκουγα και ήθελα να αισθανθώ . Η άρση βαρών είναι ένα άθλημα που προσφέρει μια ολοκληρωμένη αντίληψη για το τι είναι αθλητισμός. Προπονήσεις, συμμετοχές σε αγώνες, ουσιαστική επαφή με τον ίδιο σου τον εαυτό και τα όρια σου είναι μερικά από τα γνωρίσματα αυτού του αθλήματος. Έτσι λοιπόν πίστεψα ότι μου ταιριάζει και ξεκίνησα στον ΠΑΟ, ο οποίος τότε είχε ανακαινίσει πρόσφατα την αίθουσα του»!

 

2) Πόσο εύκολο είναι για μια γυναίκα να ασχολείται με τον αθλητισμό στην Ελλάδα και ιδιαίτερα με ένα τόσο επίπονο άθλημα;

«Στην Ελλάδα γενικώς είναι δύσκολο να ασχολείσαι με τον αθλητισμό είτε είσαι άντρας είτε είσαι γυναίκα. Λόγω έλλειψης υλικών πόρων, η πορεία σου στο άθλημα εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη δική σου οικονομική ευμάρεια. Η επιμονή και η υπομονή είναι τα αγαθά που πρέπει να σε χαρακτηρίζουν αν θες να καταφέρεις κάτι αξιόλογο. Επομένως ο μοναδικός «πόνος» που μπορεί να έχει κάποιος στην Άρση Βαρών είναι η δύναμη να πάει άλλη μια μέρα στην προπόνηση έχοντας να αντιμετωπίσει και τα βάρη της καθημερινότητας. Κατά τα’ άλλα η ένταση των προπονήσεων είναι το ίδιο δυνατή όπως και στα άλλα βαρέα αθλήματα. Το γεγονός ότι είμαι γυναίκα μου δίνει από τη φύση του περισσότερη αντοχή και δύναμη απ όσο θέλουν να δείχνουν τα στερεότυπα».

 

xfg4901_929412831_n

 

3) Οι γονείς σου και γενικά οι δικοί σου άνθρωποι λειτούργησαν ενθαρρυντικά για αυτή σουν την απόφαση η είχαν επιφυλάξεις;

«Στο ξεκίνημά μου αντιμετώπισα φυσικά τον δισταγμό της οικογένειάς μου, επηρεασμένοι από την λανθασμένη αντίληψη που υπάρχει για την Άρση Βαρών. Φρόντισα όμως να τους αποδείξω το αντίθετο και τώρα στηρίζουν κι εκείνοι την αλλαγή της εικόνα ς του αθλήματός μου στην κοινωνία».

 

4) Πώς αισθάνεσαι για την ως τώρα πορεία σου;

«Ικανοποιημένη και πιο δυναμική. Ικανοποιημένη γιατί κατάφερα να φανώ αντάξια των προσδοκιών μου, με τις μέχρι στιγμής συμμετοχές μου στους αγώνες και πιο δυναμική γιατί ανακάλυψα πως έκανα πράγματα για τα οποία είχα πει ότι δεν θα τα έκανα ποτέ. Έχω πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μου κι ελπίζω να τα φέρει έτσι η ζωή ώστε να κάνω για πολλά χρόνια ακόμη αυτό το άθλημα».

 

xk

 

5) Πού οφείλεις την επιτυχία αυτή;

«Η επιτυχία αυτή έχει μέσα της πολλούς παράγοντες, πρακτικούς και ηθικούς. Ξεκινώ με τον προπονητή μου Κωνσταντίνο Σαλπιγγίδη, με τον οποίο κάνω σκληρή δουλειά, πιστεύει πολύ σε εμένα κι άλλο τόσο εγώ σε εκείνον με αποτέλεσμα μία άψογη συνεργασία που μου εξασφάλισε τις μέχρι τώρα συμμετοχές μου. Η οικογένειά μου, οι φίλοι μου και ο σύντροφός μου είναι δίπλα μου κάθε στιγμή κι αυτό συμπληρώνει τη δική μου προσπάθεια».

 

6) Πιστεύεις ότι η οικονομική κρίση επηρεάζει τον κλάδο σου;

«Φυσικά. Θεωρώ ότι χωρίς οικονομική ενίσχυση, δεν μπορεί κανένας αθλητής να σταθεί επάξια σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Για παράδειγμα αν δεν υπάρχουν τα χρήματα για έναν αθλητή να ταξιδέψει για να βρεθεί στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, μπορεί να χάσει την ευκαιρία να πάρει ένα μετάλλιο για το οποίο έχει μοχθήσει».

 

xk08960256554939_610325192_n

 

7) Πες μας την πιο θετική και την πιο αρνητική στιγμή της καριέρας σου.

«Ειλικρινά δεν μπορώ να πω ότι υπήρξε κάποια στιγμή που να ήταν αρνητική στη μέχρι τώρα πορεία μου. Αρνητικό για μένα είναι το ότι δεν μπορώ να κάνω κάθε μέρα προπόνηση λόγω της απόστασης με το γήπεδο. Η μόνιμή μου κατοικία είναι στη Λιβαδειά και για να κάνω προπόνηση μετακινούμε τρείς φορές την εβδομάδα μόνο. Επομένως με τις συνθήκες που επικρατούν έχω πείσει τον εαυτό μου να αποβάλλει αυτομάτως τα αρνητικά, όπως κάποιες άκυρες προσπάθειες σε αγώνες. Στην πιο θετική στιγμή μου μέχρι τώρα θα έβαζα τη στιγμή που σήκωσα τα τελευταία μου κιλά και μου έδωσαν την πρωτιά στους τελευταίους προκριματικούς».

 

8) Τι συμβουλές έχεις να δώσεις στους νεότερους αθλητές που θέλουν να ασχοληθούν με τον κλάδο αυτό;

«Να μη φοβηθούν τίποτα και να μην ακούν κανέναν εκτός από του αρμόδιους για το άθλημα αυτό. Η ¨Άρση Βαρών είναι ακίνδυνη και δεν εμποδίζει τη σωστή ανάπτυξη ενός παιδιού. Αντίθετα βοηθά στη σωστή στάση του σώματος, στην αποφυγή ενασχόλησης με βλαβερές συνήθειες και στην τόνωση του χαρακτήρα και της ψυχολογίας κάθε παιδιού. Είναι μία «ήρεμη δύναμη».

 

xkmn54274882_686926238_n

 

9) Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι για την καριέρα σου;

«Άμεσος στόχος είναι η συμμετοχή μου στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα και μία θέση στο βάθρο. Ο στόχος αυτός θέλω να βρίσκεται στο μυαλό μου και στις πράξεις μου για αρκετά χρόνια ακόμη».

 

10) Ποια είναι η γνώμη σου για το Prasinoforos.gr;

«Είναι μεγάλη η χαρά μου όταν βλέπω ανθρώπους να ασχολούνται και να προβάλουν ερασιτεχνικά τμήματα και αθλήματα που είναι παραγκωνισμένα από το ευρύ κοινό. Ευχαριστώ ιδιαίτερα για την τιμή που μου κάνατε θέλοντας να ακουστούν οι απόψεις μου και οι εμπειρίες μου κι εύχομαι να συνεχίσετε δυναμικά το έργο σας».

 

Επιμέλεια: Απόστολος Μιχαηλίδης & Απόστολος Μπουραντώνης

Το Prasinoforos.gr είναι ένας καινούργιος σχετικά ιστότοπος που ως στόχο του έχει την ενημέρωσή σας για θέματα που αφορούν το Παναθηναϊκό. Εδώ θα μπορείτε να δείτε πρώτοι ειδήσεις, άρθρα ιστορικά και μη, καθώς και να σχολιάσετε έχοντας ως στόχο όλοι να έρθουμε πιο κοντά δια μέσου του website μας καθώς και των Social Media με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και επιπροσθέτως ένα ακόμα άνοιγμα του "ορίζοντα" σε ότι έχει να κάνει με την ομάδα που όλοι αγαπάμε.