Κουτσονικόλας Prasinoforos.gr: «Αν λυθεί το θέμα των εγκαταστάσεων ο Παναθηναϊκός δεν θα έχει αντίπαλο»

Ο τιμ μάνατζερ της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του «τριφυλλιού», Μάκης Κουτσονικόλας, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο Prasinoforos.gr μιλώντας για όλα τα τρέχοντα ζητήματα του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου.

Ο κ. Κουτσονικόλας συνεχίζει να προσφέρει στον Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο για 8η συνεχόμενη σεζόν. Πλέον είναι τιμ μάνατζερ στην γυναικεία ομάδα μπάσκετ ενώ παράλληλα έχει πόστο και στις ακαδημίες των «πρασίνων».

Επιμέλεια: Νίκος Γιανναράς

– Επειδή ζούμε δύσκολες στιγμές σαν αθλητισμός αλλά και σαν άθλημα, να ξεκινήσουμε μία ευχή για το πρωτάθλημα.

«Ευχή όλων είναι να έχει υγεία όλος ο κόσμος στην χώρα μας και γενικά σ’ όλο τον κόσμο αλλά πρωτίστως στην Ελλάδα για να τσουλήσει όλο το πρωτάθλημα με υγεία, να ολοκληρωθεί και να πάνε όλα κατ’ ευχή χωρίς πολλά προβλήματα και στην δικιά μας ομάδα κυρίως αλλά και στις υπόλοιπες ομάδες».

– Είσαι για 8η συνεχόμενη χρονιά στον Παναθηναϊκό. Μία ακόμη χρονιά, εκτός από την δυσκολία της πανδημίας, είχαμε και την δυσκολία με όλα τα θέματα των εξελίξεων γύρω από τις εκλογές του Παναθηναϊκού. Παρ’ όλα αυτά το τμήμα κράτησε έναν κορμό, δεν είχε μεγάλες απώλειες και γενικά έχουμε μία ομάδα εξίσου ανταγωνιστική με πέρυσι;

«Να ξεκινήσω καταρχήν κάπως διαφορετικά ως απάντηση στην ερώτηση σου. Είναι η όγδοη μου χρονιά, είναι η τέταρτη χρόνια στην γυναικεία ομάδα, έχω περάσει από αρκετές διοικήσεις, σαν υπεύθυνος ακαδημιών τα τελευταία τέσσερα χρόνια αλλά και σαν τιμ μάνατζερ στην γυναικεία ομάδα. Για να φτάσουμε σ’ αυτήν την φάση που είμαστε αυτήν την στιγμή, για να μπορούμε να λέμε αυτό που είπες προηγουμένως ότι έχουμε κάνει μία ανταγωνιστική ομάδα και αυτή την χρονιά, δεν θα είχε φτάσει ποτέ ο Παναθηναϊκός ως εδώ εάν δεν εμφανιζόταν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Θα το λέω και θα το ξαναλέω, δεν θα μιλάγαμε εδώ για μία ανταγωνιστική ομάδα, δεν θα μιλάγαμε για Α1, δεν θα μιλάγαμε για τίποτα γιατί αυτό που έγινε με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλου και την διοίκηση του, η οποία κατάφερε να μηδενίσει ή ας πούμε να μειώσει αρκετά το χρέος, να φέρει υγεία στον σύλλογο και να επιστρέψει η ομάδα ξανά στην Α1, πέρυσι αρκετά ανταγωνιστική, δεν κατάφερε να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα.

Ααυτό το κομμάτι οφείλεται ξεκάθαρα στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο προσωπικά και φυσικά δίπλα στους ανθρώπους που ήταν στην διοίκηση του. Από κει και μετά δύσκολο κομμάτι είναι αυτό που έχει αναλάβει ο κύριος Μαλακατές, ο πρόεδρος μας, ο οποίος θέλει να έχει συνέχεια στο έργο που ξεκίνησε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Όντως η ομάδα μας είναι ανταγωνιστική, εγώ θέλω να κρατήσω χαμηλούς τόνους και δεν θέλω να ξεχνάμε που ήμασταν πριν τέσσερα χρόνια, καμία ομάδα από εκεί που βρεθήκαμε εμείς δεν πήγε ξαφνικά αμέσως στην κορυφή. Υπάρχουν οι συνθήκες αυτήν την στιγμή, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να μπορούμε να κοιτάμε ψηλά. Αυτό που θέλω είναι να μην γυρίσει ο Παναθηναϊκός εκεί που ήτανε, δηλαδή να μην γίνουν υπερβολές μόνο και μόνο για να επιστρέψει ο Παναθηναϊκός στην κορυφή.

Αυτό είναι και μία φιλοσοφία γενικά της διοίκησης, η οποία βέβαια το καλοκαίρι που μας πέρασε και την ευχαριστώ επίσημα που μου εμπιστεύτηκε να συνεχίσω το κομμάτι του μάνατζερ στον Παναθηναϊκό. Ότι ζητήθηκε στο μέτρο του δυνατού δόθηκε το “οκ” γιατί ήθελε επειδή η γυναικεία ομάδα του μπάσκετ έφτασε κοντά στην περσινή σεζόν, να ενισχυθεί και να μπορούμε να κοιτάμε στα μάτια του αντίπαλους, οι οποίοι δεν είναι μόνο ο Ολυμπιακός, έχουν ενισχυθεί και οι άλλες ομάδες.

Για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό, επειδή έχω περάσει τα προηγούμενα και δεν θέλω να τα μηδενίζω, είτε αυτό είναι διοικήσεις άλλων που έχουν δημιουργήσει χρέη και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Να μην επιστρέψει ο Παναθηναϊκός ποτέ εκεί και να είναι μόνο στην κορυφή, μόνιμα να τρέχει από ανθρώπους που θέλουν τον Παναθηναϊκό να έχει υγεία και να παίρνει πρωταθλήματα».

– Ενθαρρυντικό σε όλα αυτά που λες είναι και η στήριξη των φιλάθλων του Παναθηναϊκού, οι οποίοι στηρίζουν με την συμμετοχή του ενεργά σαν μέλη στον Ερασιτέχνη και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και με την παρουσία τους. Η συγκεκριμένη ομάδα έχει αναπτύξει μία ιδιαίτερη σχέση με τον κόσμο του Παναθηναϊκού και πραγματικά έχουν συμβεί απίστευτες στιγμές σε αυτό το γήπεδο. Πες μας δύο λόγια για αυτό το κομμάτι.

«Η στήριξη του κόσμου την φετινή σεζόν είναι μοναδική, τους αισθανόμαστε δίπλα μας. Είναι πολύ σημαντικό να είναι δίπλα μας και να συνδράμουν οικονομικά γιατί μόνο έτσι ο Παναθηναϊκός θα μπορεί να διατηρηθεί. από την στιγμή που έχουμε μία χρονιά που ξεκινάμε υγιείς, για να συνεχίσει ο Παναθηναϊκός έτσι και να είναι ανταγωνιστικός και να παίρνει πρωταθλήματα και κύπελλα, πρέπει να έχει τον κόσμο δίπλα του. Είναι πολύ δύσκολο στις μέρες μας άτομα να πάρουν μεμονωμένα τον σύλλογο και θα τον τρέξουν και αν θα υπάρξουν θα είναι για μικρό χρονικό διάστημα. Ο Παναθηναϊκός για να έχει συνέχεια θα πρέπει ο κόσμος να είναι δίπλα στον Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο και φυσικά και στο μπάσκετ και το ποδόσφαιρο. Ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη τον κόσμο του, ιδιαίτερα ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος, δεν μου αρέσει η λέξη Ερασιτέχνης».

– Συμφωνούμε ότι ο κόσμος είναι μία ασπίδα για την ομάδα. Ένα άλλο βασικό κομμάτι που το γνωρίζεις καλά και θέλω να μου μιλήσεις για αυτό, θέλω να μιλήσουμε για τις ακαδημίες και το έργο που γίνεται εκεί.

«Τα τέσσερα πρώτα χρόνια ανέλαβα το κομμάτι των ακαδημιών. Συνεχίστηκε αυτό το κομμάτι γιατί τα τελευταία δύο χρόνια η ακαδημία του μπάσκετ ενώθηκε με τις ακαδημίες της ΚΑΕ Παναθηναϊκός. ΠΥπάρχει άψογη συνεργασία, και στις ακαδημίες της ΚΑΕ που είναι στο ΟΑΚΑ αλλά και των δικών μας που είναι στην Λεωφόρο αλλά και στων κοριτσιών. Τρέχουμε το τμήμα πολύ καλά, έχουμε οργανωθεί και έχουμε πάει σε άλλο επίπεδο με γραμματειακή υποστήριξη και διατηρήσαμε μόνιμα τον φυσικοθεραπευτή γιατρό εδώ πέρα, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον. Είναι μία δύσκολη περίοδος βέβαια για πάρα πολλούς γονείς με το κομμάτι της πανδημίας που κάποιοι γονείς έχουν ανησυχία.

Τηρούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όχι γιατί μας λένε να τα τηρούμε αλλά γιατί πρέπει να τα τηρούμε. Προπονητές υψηλού επιπέδου όπως πάντα, ο Παναθηναϊκός πρέπει να είναι μέσα στους στόχους του, κυρίως να φτιάξει παιδιά με χαρακτήρα, ήθος, αρχές, πειθαρχεία, συνεργασία. Από κει και πέρα φυσικά επειδή ο Παναθηναϊκός ειδικά στο κομμάτι των κοριτσιών που είναι άμεσα συνδεδεμένο με το γυναικείο τμήμα και είμαι πάρα πολύ χαρούμενος γιατί στέλνω κάθε χρονιά τρία με τέσσερα κορίτσια στην γυναικεία ομάδα, τα οποία κάθε χρόνο δεν είναι τα ίδια. Κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα, να είναι στην γυναικεία ομάδα που εμένα είναι μεγαλύτερη χαρά να δω να παίζουνε κορίτσια που προέρχονται από τις ακαδημίες του Παναθηναϊκού είτε από πολύ μικρές είτε ερχόμενες για τέσσερα – πέντε χρόνια στην ακαδημία μας έχοντας κάνει επιλογές.

Είναι μεγάλη χαρά μου να βλέπω να παίζουν σε υψηλό επίπεδο μπάσκετ, αν καταφέρουμε να πάρουμε πρωταθλήματα όπως και κάθε χρόνο κατακτάμε τα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑ και έχουμε κατακτήσει τρεις πανελλήνιους τίτλους. Οι παίδες κατακτήσαν το χρυσό μετάλλιο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, το οποίο βέβαια είναι σε συνεργασία με τις ακαδημίες της ΚΑΕ, σε συνεργασία με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη, τον Γιώργο Καλαϊτζή, τον προπονητή Μιχάλη Ραχωβίτσα. Το παιδικό – εφηβικό είναι ένα κομμάτι που το τρέχει η ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Το κομμάτι των κορασίδων – νεανίδων το τρέχουμε εμείς, κατακτήσαν το πρωτάθλημα της ΕΣΚΑ. Στο πανελλήνιο δεν καταφέραμε να πάρουμε κάποιο μετάλλιο φέτος. Μακάρι ο Παναθηναϊκός να σηκώνει κούπες και να δίνει χαρά στον κόσμο γιατί αυτό μένει, από εκεί και πέρα όμως έχουμε όμως να κάνουμε με παιδιά και οικογένειες. Η πανδημία και γενικότερα η κατάσταση το ένα τμήμα το βοήθησε ενώ το άλλο όχι. Τα τελευταία χρόνια οι ακαδημίες του Παναθηναϊκού βρίσκονται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο».

– Εξακολουθεί το κτηριακό να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των ακαδημιών και πιστεύεις ότι οι εξελίξεις θα είναι ευνοϊκές και θα δυναμώσουν την προσπάθεια αυτή;

«Το κομμάτι των εγκαταστάσεων αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, είτε αν έχει να κάνει με μία ακαδημία μπάσκετ είτε μία βόλεϊ, είτε τα υπόλοιπα τμήματα που έχουν ακαδημίες πέριξ της Λεωφόρου. Οι εγκαταστάσεις είναι παλιές και παράλληλα δεν αρκούνε γιατί τα παιδιά είναι πολλά. Όταν έχεις μέσα στην ακαδημία στην Λεωφόρο που μίνιμουμ είναι 160-170 παιδιά και έχεις ένα κλειστό που πρέπει να είναι άλλα τόσα στο βόλεϊ. Αν υπάρχει κάποιος ανασταλτικός παράγοντας στο να φέρει κάποιος το παιδί του στον Παναθηναϊκό αυτό είναι το κτηριακό, δεν μπορώ να βρω κάτι άλλο. Αν είχαμε λυμένο το θέμα των εγκαταστάσεων θεωρώ πως ο Παναθηναϊκός δεν θα είχε αντίπαλο».

– Ένα μήνυμα προς τον κόσμο του Παναθηναϊκού:

«Μακάρι να τελειώσει όλο αυτό το κομμάτι της πανδημίας, να επιτραπεί ο κόσμος ξανά στα γήπεδα. Χωρίς τον κόσμο στα γήπεδα ούτε ο Παναθηναϊκός, ούτε οι αθλητές, ούτε οι ίδιοι φίλαθλοι δεν μπορούν εξ’ αποστάσεως να χαρούν και να πανηγυρίσουν νίκες με τον σύλλογο μας. Ελπίζω το κομμάτι αυτό να τελειώσει άμεσα, δυστυχώς έχουμε το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό άμεσα. Θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να κερδίσουμε και να δώσουμε χαρά στον κόσμο μας».

Το Prasinoforos.gr είναι ένας καινούργιος σχετικά ιστότοπος που ως στόχο του έχει την ενημέρωσή σας για θέματα που αφορούν το Παναθηναϊκό. Εδώ θα μπορείτε να δείτε πρώτοι ειδήσεις, άρθρα ιστορικά και μη, καθώς και να σχολιάσετε έχοντας ως στόχο όλοι να έρθουμε πιο κοντά δια μέσου του website μας καθώς και των Social Media με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και επιπροσθέτως ένα ακόμα άνοιγμα του "ορίζοντα" σε ότι έχει να κάνει με την ομάδα που όλοι αγαπάμε.