• Thursday, August 22, 2019

«Ξεκινάμε, πάμε μακριά…»

Δεν ξέρω άν το συγκεκριμένο άσμα της δεκαετίας του 1960, που ερμήνευσαι μοναδικά ο αείμνηστος Πάνος Γαβαλάς, ανταποκρίνεται στα θέλω και τα πρέπει της εποχής μας, αλλά πιστεύω πώς στην περίπτωση του μπασκετικού Παναθηναικού, μπορεί να ερμηνεύσει κάποια ψύγματα από το μοναδικό dna αυτής της τεράστιας ομάδας. Γράφει ο Βασίλης Ντούτσης.

Και μιάς και είναι σεζόν ιωβηλαίο η φετινή, αφού εμπίπτει με τα 100 χρόνια του τμήματος, θα το προχωρούσα και παραπέρα γιατί κανείς δεν ανέφερεται πώς η σεζόν πού ξεκινά σε λίγες μέρες, είναι και δέκα χρόνια μετά το τελευταίο τρίπλ κράουν, με την ίσως κορυφαία ομάδα πού έπαιξε μπάσκετ στην Ευρώπη, εκείνης της σεζόν 2008-2009. Οι ιστορικοί του μέλλοντος του αθλήματος προφανώς θα αποφανθούν άν εκείνος ο πυραυλοκίνητος Παναθηναικός του στρατηγού Ομπράντοβιτς και της πιό ολοκληρωμένης βερσιόν πού εμφανίστηκε στα ευρωπαικά παρκέ, των Διαμαντίδη, Γιασικεβίτσιους, Σπανούλη, Νίκολας, Τσαρτσαρή, Φώτση, Μπατίστ και Πέκοβιτς μπορεί να συγκριθεί με ομάδες μύθος του παρελθόντος του ευρωπαικού μπάσκετ.

Ομάδων πού άφησαν ανεξίτηλα τα χνάρια τους στο ρούν της ιστορίας όπως η Ρεάλ των Κορμπαλάν και Μπράμπεντερ, η ΤΣΣΚΑ του Γκομέλσκι και του Μπέλοφ, η τρομερή ίνις Βαρέζε των 5 τίτλων σε δέκα συνεχόμενους τελικούς την δεκαετία 1965-75 ή πιό κοντά η τρομερή Μιλάνο των Μενεγκίν, Μάκ Άντου και Ντ Αντόνι ή τα τρομερά μωρά από το Σπλίτ δηλαδή τους Κούκοτς Ράτζα Ιβάνοβιτς και Περάσοβιτς. Αλλά είπαμε διάρκεια; Ποιός όμως είναι ο καταλληλότερος για να μιλήσει για διάρκεια στο ευρωπαικό μπάσκετ πλήν του αυτοκράτορα Παναθηναικού;

Και άν οι ομάδες πού προανέφερα είχαν διηνεκές 5 ή και δέκα χρόνων, ο αυτοκράτορας Παναθηναικός διαγράφει αισίως φέτος 27 χρόνια αδιάκοπης πρωταγωνιστικής πορείας στο γίγνεσθαι του ευρωπαικού μπάσκετ. Και επειδή κανείς σε τούτο τον ντουνιά δεν έχει από πρίν υπογεγραμμένο το συμβόλαιο με την κορυφή, ασφαλώς σε μιά τέτοια μακροχρόνια πορεία θα καταγεγραφούν τα πάντα, και η ραστώνη της δόξας και οι όποιες αστοχίες. Αλλά ενθυμούμενοι την Οδύσσεια και τον Όμηρο, σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός του. Και ο πολυμήχανος Παναθηναικός συνεχίζει και φέτος για 28η χρόνια αυτό το ταξίδι του. Ο προορισμός θα δείξει, άλλωστε οι καιροί έν σχέσει με το 2008-09 έχουν αλλάξει όχι μόνο στην ψωροκώσταινα, αλλά παγκοσμίως και δεν μπορούμε να ζητάμε πάντα τον πρίγκηπα του παραμυθιού ή την Ιουλιέτα αλλά να βαδίζουμε με ρεαλισμό και προοπτική που να συμβαδίζει με τις εκάστοτε καταστάσεις.

Στο δια ταύτα όμως το ταξίδι πού ξεκινά εγχώρια το Σάββατο και ευρωπαικά την άλλη Πέμπτη έχει όλες εκείνες τις προυποθέσεις πού μπορούν να οδηγήσουν σε μια επανάληψη εκείνου του θαύματος του 2008-09, με μιά ομάδα πού μπορεί να μην μείνει στην ιστορία ώς η κορυφαία του αθλήματος, αλλά να είναι εκείνη πού θα αφήσει παρακαταθήκη την συνέχεια του συλλόγου στο άθλημα και να συντηρήσει το όνειρο όλων μας.. Να γίνει ο Παναθηναικός η κορυφαία ομάδα όλων των εποχών στο ευρωπαικό μπάσκετ ξεπερνώντας τα 10 τρόπαια της Ρεάλ… Κρατηθείτε καλά… Το ταξίδι ξεκινάει!

Το Prasinoforos.gr είναι ένας καινούργιος σχετικά ιστότοπος που ως στόχο του έχει την ενημέρωσή σας για θέματα που αφορούν το Παναθηναϊκό. Εδώ θα μπορείτε να δείτε πρώτοι ειδήσεις, άρθρα ιστορικά και μη, καθώς και να σχολιάσετε έχοντας ως στόχο όλοι να έρθουμε πιο κοντά δια μέσου του website μας καθώς και των Social Media με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και επιπροσθέτως ένα ακόμα άνοιγμα του "ορίζοντα" σε ότι έχει να κάνει με την ομάδα που όλοι αγαπάμε.