Λαβωμένος, αλλά όρθιος στην μάχη σαν παλικάρι!

Ας κάνουμε ένα ταξίδι πολύ πίσω για να μάθουμε μια συγκλονιστική ιστορία που έλαβε χώρα εν έτει 1948 κατά την διάρκεια του φιλικού παιχνιδιού Παναθηναϊκός-Φενέρμπαχτσε με τον γκολκίπερ των πρασίνων Μαθιό Βιτάλη να παθαίνει στην εξέλιξη της αναμέτρησης διάσειση και αμνησία, όμως να παραμένει μέσα στο παιχνίδι δίνοντας διαστάσεις ηρωισμού στην προσωπικότητά του με την μεγαλειώδη τούτη πράξη που καταδεικνύει σαφώς το πάθος, την αυταπάρνηση και την θέλησή του! Γράφει ο Απόστολος Μιχαηλίδης.

Σε ένα φιλικό παιχνίδι κατά την διάρκεια των σκληρών μεταπολεμικών καιρών που βίωνε η Ελλάδα, ο Παναθηναϊκός υποδέχτηκε τους Τούρκους της Φενέρμπαχτσε.

Ο τερματοφύλακας της ομάδας, Μαθιός Βιτάλης χτύπησε δύο φορές στο κεφάλι, έπαθε αρχικά διάσειση, ενώ εν συνεχεία αποδείχτηκε πως αγωνιζότανε ενώ είχε υποστεί αμνησία.

Μόλις ολοκληρώθηκε η αναμέτρηση, ο 28χρονος πορτιέρτο κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο και διεκομίσθη τάχιστα στο στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου του έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις.

Μπορείτε κάτωθι να διαβάσετε το ρεπορτάζ που έκανε τότε για το εν λόγω περιστατικό η Αθλητική Ηχώ:

«Ο Μαθιός δεν θα αγωνισθή προ του Φεβρουαρίου. Κλινήρης και εν πλήρει ακινησία εξακολουθεί να μη θυμάται τον αγώνα

Βελτιούται η κατάστασίς του

Σχετικώς με τον σοβαρόν τραυματισμόν του Μαθιού κατά τον αγώνα Φενέρ Μπαξέ – ΠΑΟ διεπιστώθησαν τα εξής: Ο Μαθιός ετραυματίσθη δύο φοράς. Και την μεν πρώτην κατά το α’ ημίχρονον, το τραύμα του υπήρξεν ελαφρόν. Κατά την διακοπήν και ανάπαυσιν δεν εξεδήλωσε τι. Όταν περί το 20’ του β’ ημιχρόνου έπεσεν εις τους πόδας του Τούρκου ποδοσφαιριστή Αϊτεμίρ, ετραυματίσθη σοβαρώς και τότε υπέστη την εγκεφαλικήν διάσεισιν.

Οι παρακολουθούντες την πορείαν της ασθενείας του Μαθιού ιατροί κ.κ. Βασιλάς και Βουδούρης τον εξήτασαν την Δευτέραν το βράδυ δια φορητού μηχανήματος ακτινοθεραπείας. Εκ της εξετάσεως απεδείχθη ότι ουδεμία επιπλοκή υπάρχει, ούτε συντρέχει λόγος χειρουργικής επεμβάσεως, αλλά θα εφαρμοστεί συντηρητική νοσηλεία δι’ απολύτου αναπαύσεως επί της κλίνης. Η υγεία του Μαθιού θα αποκατασταθή βραδέως και κατά τους ιατρούς μόνον μετά δύο μήνας θα είναι δυνατόν εάν θέλη να ξαναπαίξη ποδόσφαιρον.

Χθες ο Μαθιός εξητάσθη υπό του κ. Βασιλά, όστις ήτο Ιατρός της Ολυμπιακής μας αποστολής εις Λονδίνον. Ο κ. Βασιλάς διεπίστωσεν ότι η κατάστασις του Μαθιού βελτιούται συνεχώς περισσότερον από ότι αναμένετο. Η αμνησία του είναι μερική και εντοπισμένη εις τον αγώνα της Κυριακής από τον οποίον δεν ενθυμείται τίποτε. Κατά τα άλλα ο Μαθιός είναι εν πλήρει διανοητική διαύγεια και η κατάστασίς του είναι σοβαρή μεν, αλλά όχι επικίνδυνος πλέον.»

Μέσα λοιπόν απ’ αυτή την ιστορία μπορούμε να διαπιστώσουμε την λατρεία κάποιων παιδιών για την «στρογγυλή θεά». Νέων βιοπαλαιστών της καθημερινότητας (καθότι προφανώς το ποδόσφαιρο τότε ήταν πλήρως ερασιτεχνική ενασχόληση) σαν τον Βιτάλη. Έφυγε απ’ την ζωή στις αρχές της νέας χιλιετίας αφήνοντας παρακαταθήκη πολλά παραδείγματα για τις νέες γενιές με κυριότερο το άνωθεν, αποδεικνύοντας πως στους καιρούς της μεταπολεμικής κλωνισμένης κατάστασης, της αφάνειας των παιχτών, τουλάχιστον εν συγκρίσει με τα τωρινά δεδομένα και των τόσων επιπρόσθετων δυσχερειών, η αγάπη για το ποδόσφαιρο υπερνικούσε έναντι όλων!

 

Βρείτε τον συντάκτη στο facebook: Apostolhs Adiorthwtos

Το Prasinoforos.gr είναι ένας καινούργιος σχετικά ιστότοπος που ως στόχο του έχει την ενημέρωσή σας για θέματα που αφορούν το Παναθηναϊκό. Εδώ θα μπορείτε να δείτε πρώτοι ειδήσεις, άρθρα ιστορικά και μη, καθώς και να σχολιάσετε έχοντας ως στόχο όλοι να έρθουμε πιο κοντά δια μέσου του website μας καθώς και των Social Media με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και επιπροσθέτως ένα ακόμα άνοιγμα του "ορίζοντα" σε ότι έχει να κάνει με την ομάδα που όλοι αγαπάμε.