• Sunday, August 18, 2019

Μια άρρωστη κατάσταση δίχως αντιβιοτικό εδώ και χρόνια

Γενικότερα οι αρρώστιες που υπάρχουν στη ζωή και ταλανίζουν τους ανθρώπους είναι αρκετές. Ορισμένες από αυτές καταπολεμούνται με διάφορες ιατρικές μεθόδους, ενώ πάλι άλλες δεν γίνεται να αντιμετωπιστούν και δρουν χωρίς εμπόδιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασης και στο τέλος, το οριστικό τέλος. Κάτι ανάλογο συμβαίνει εδώ και αρκετά χρόνια στον Παναθηναϊκό. Γράφει ο Δημήτρης Δημόπουλος.

Χωρίς να γίνει εκτενέστερη ανάλυση του αγώνα, χωρίς καν να μπούμε σε λεπτομέρειες για την απόδοση των παιχτών του Παναθηναϊκού, το μόνο πράγμα που πηγάζει απ’ όλο αυτό το σύνολο που ονομάζεται «ομάδα» είναι ότι το τριφύλλι αρρωσταίνει συνεχώς. Αρρωσταίνει όλο και πιο βαριά και κανένας δεν είναι εκεί για να βγει μπροστά, να το φροντίσει και με αγάπη και υπομονή να το βοηθήσει να ανθίσει και πάλι. Αντιθέτως οι άνθρωποι που το περιτριγυρίζουν και λένε ότι το βοηθούν προς την άνοδο, είναι ανίκανοι και επικίνδυνοι. Το χειρότερο δεν είναι ότι ο Παναθηναϊκός βρίσκεται μόνο σ’ αυτή την κατάσταση και αγωνιστικά και διοικητικά και σε όλα του γενικότερα τα επίπεδα. Το χειρότερο είναι ότι ο σύλλογος δεν έχει κάπου να πιαστεί για το μέλλον. Κανείς από τους φιλάθλους της ομάδας δεν μπορεί να κάνει σχέδια για την ομάδα με το μέλλον, διότι πολύ απλά η κατάσταση δεν το επιτρέπει.

Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει να αρχίσω να λέω πάλι ότι ο Παναθηναϊκός δεν έπαιξε καλά με τον Λεβαδειακό ή αν θέλετε και την Κέρκυρα στο νησί των Φαιάκων. Λυπάμαι που το λέω αλλά όσοι νομίζετε ότι αυτό είναι το πρόβλημα (η αγωνιστική απόδοση φέτος) τότε πραγματικά βλέπετε το δέντρο και έχετε χάσει το δάσος. Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι ότι ο Παναθηναϊκός για μια ακόμα χρονιά τέθηκε εκτός στόχων και προβληματίζει γενικότερα. Το θέμα είναι ότι ο σύλλογος έχει αρρωστήσει εδώ και 7 χρόνια περίπου και όσο περνούν τα χρόνια μικραίνει ακόμα περισσότερο. Είναι δεδομένο πλέον ότι όποιος αντίπαλος του επιπέδου Λεβαδειακού και Κέρκυρας (δεν υποτιμάω τους συλλόγους αλλά δεν συγκρίνονται τα μεγέθη) αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό είτε εντός είτε εκτός έδρας δεν τον σέβεται, δεν τον φοβάται και είναι σίγουρος ότι αν παίξει σοβαρά και με πλάνο μπορεί ακόμα και να τον κερδίσει. Πραγματικά αυτό και μόνο αποτελεί τεράστιο αρνητικό στοιχείο για μια ομάδα με πάνω από 100 χρόνια ιστορίας και τόσες διακρίσεις σε όλα τα επίπεδα.

Συγκεκριμένα ο Παναθηναϊκός το 2010 ήταν παντοδύναμος. Ξεκίνησε τη χρονιά ως το πρώτο φαβορί και το μέλλον τότε όλοι το σκεφτόντουσαν λαμπρά. Εκείνη η ομάδα κατάφερε να φέρει το νταμπλ έπειτα από 6 ολόκληρα χρόνια και να ταξιδέψει μέχρι τους «16» της Ευρώπης, στο Europa League συγκεκριμένα. Κάθε Παναθηναϊκός ήταν περήφανος τότε. Ωστόσο από την επόμενη χρονιά μέχρι και σήμερα, η ομάδα μικραίνει επικίνδυνα και κανείς δεν κάνει τίποτα για να σώσει το σύλλογο. Οι αποκλεισμοί από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η έλλειψη τίτλων, οι πορείες που δεν γινόντουσαν, οι ευρωπαϊκές νίκες που σταμάτησαν είναι μερικά στοιχεία που μαρτυρούν ότι ο σύλλογος πάσχει και σιγά-σιγά χάνει την ταυτότητα του. Πλέον ο Παναθηναϊκός είναι ο σύλλογος που ίδρυσε ο Γεώργιος Καλαφάτης και έχει ιστορία. Η σημερινή ομάδα θυμίζει Παναθηναϊκό μόνο από το πράσινο, το άσπρο και το τριφύλλι εκεί στην αριστερά πλευρά του στήθους. Πραγματικά τίποτα άλλο και όλο αυτό είναι εξαιρετικά λυπηρό.

Φυσικά όταν μια ομάδα είναι τόσα χρόνια μέσα σε μια άρρωστη κατάσταση και κανείς δεν μπορεί να της δώσει το κατάλληλο αντιβιοτικό για να συνέλθει, τότε θα υπάρξουν και παρενέργειες που σαφώς και θα χειροτερέψουν την κατάσταση. Ο Παναθηναϊκός περιτριγυρίζεται από μια διοίκηση που είναι ανύπαρκτη και ενώ κάνει ένα καλό (Λυμπερόπουλος, Φύσσας, Ουζουνίδης) κάνει άλλα δέκα κακά και ουσιαστικά γκρεμίζει ότι ξεκινάει. Επίσης η ομάδα διαθέτει μέτριους παίχτες που είναι χαμένοι μέσα στα προβλήματα της. Κανείς δεν μπορεί να βγει μπροστά και να βάλει πλάτη για το σύλλογο. Να του δώσει παιχνίδια με την ποιότητά του και να φτιάξει λίγο το κλίμα. Έπειτα με όλο αυτό το χάος που επικρατεί, ο κόσμος της ομάδας αντιδράει όπως είναι λογικό. Αντιδράει γιατί έχει κουραστεί να είναι στο ίδιο έργο θεατής. Στην αρχή της χρονιάς το «Απόστολος Νικολαΐδης» είχε ικανοποιητικό κόσμο στους αγώνες. Σήμερα το γήπεδο έφτασε στο σημείο να έχει 2000 οπαδούς που πραγματικά δεν ξέρω γιατί πήγαν. Πρέπει να έχεις τεράστια υπομονή για να αντέξεις το θέαμα που θα σου προσφέρει η ομάδα. Ενώ τέλος, όλο αυτό τον καιρό από τον Αντρέα Στραματσόνι μέχρι και τον Μαρίνο Ουζουνίδη δεν λείπουν οι αποδοκιμασίες. Η αγανάκτηση βγαίνει και ο κόσμος την εκφράζει σε σχεδόν κάθε αγωνιστική της ομάδας στα εντός έδρας ματς της.

Γενικότερα, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός είναι ένας σύλλογος που όσο περνούσαν τα χρόνια μίκραινε όλο και περισσότερο. Τα προηγούμενα χρόνια εκτός από την έλλειψη τίτλων (με εξαίρεση το 2013) είχαμε και την απομάκρυνση της ομάδας από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Παράλληλα ορισμένοι φίλαθλοι απομακρυνόντουσαν από την ομάδα. Φέτος πέρα απ’ όλα αυτά έχουμε σε σχεδόν κάθε παιχνίδι και έντονες αποδοκιμασίες και έντονους διαλόγους ανάμεσα σε οπαδούς και παράγοντες της ομάδας. Όλο αυτό προσωπικά με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση είναι πέρα για πέρα άρρωστη στον Παναθηναϊκό και ότι κανείς δεν μπορεί να την επιδιορθώσει. Έτσι, αναπόφευκτα τα πάντα ξεφεύγουν από τον έλεγχο.

Υ.Γ Είναι δεδομένο ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Με ανίκανη διοίκηση, δεν γίνεται να υπάρξει Παναθηναϊκός.

Υ.Γ1 Θα χρειαστούν πολλά ακόμα χρόνια για να ανακαλυφθεί το κατάλληλο αντιβιοτικό που θα κάνει καλά τον Παναθηναϊκό. Έως τότε απλά υπομονή.

Ο Δημήτρης Δημόπουλος γεννήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1995. Αυτή τη στιγμή σπουδάζει στη Μυτιλήνη στο τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας. Από μικρό παιδί του άρεσε το ποδόσφαιρο κι αγάπησε μια ομάδα, τον Παναθηναϊκό. Μεγαλώνοντας αποφάσισε να ασχοληθεί και με την αθλητική δημοσιογραφία, ένα επάγγελμα που αγαπάει πολύ αλλά που παράλληλα το θεωρεί και χόμπι. Εργάζεται ως αθλητικός συντάκτης στο cleverbet.eu, arxondasbet.com και στο postgame.gr. Πλέον βρίσκεται στη συντακτική ομάδα του prasinoforos.gr, ενός site που κάνει τα πάντα για την ενημέρωση σας γύρω από τον Παναθηναϊκό.