Μια «μαύρη» δεκαετία φεύγει, μια «καταπράσινη» έρχεται!

Σε λίγες ώρες από τώρα η δεκαετία 2010-2019 φτάνει στο τέλος της και αναλύουμε όσα συνέβησαν τα 10 τελευταία χρόνια στον σύλλογο αλλά και όσα αναμένεται να αλλάξουν στην δεκαετία που ακολουθεί!

Το ξεκίνημα της δεκαετίας που θα μας «χαιρετήσει» στο τέλος της ημέρας ήταν καλό για τα Παναθηναϊκά τμήματα αλλά στην συνέχεια αποδείχθηκε πως απλά βλέπαμε τα απομεινάρια της προηγούμενης, εξαιρετικής, δεκαετίας (2000-2009). Νταμπλ στο ποδόσφαιρο (2010), Ευρωπαϊκό στο μπάσκετ (2011) και αρκετοί τίτλοι στα ομαδικά σπορ του Ερασιτέχνη κυρίως μέχρι το 2013.

Η ανασκόπηση της 10ετίας που φεύγει:

Τα προβλήματα άρχισαν σχετικά γρήγορα για τα Παναθηναϊκά τμήματα με εξαίρεση το μπασκετικό που δεν σταμάτησε ποτέ έως το 2019 να πρωταγωνιστεί στο κορυφαίο Ευρωπαϊκό επίπεδο έχοντας ως μίνιμουμ διάκριση την πρόκριση στην 8 κορυφαίες ομάδες της Euroleague (10/10 χρονιές στα play offs) ενώ ταυτόχρονα κατέκτησε 7 πρωταθλήματα και ισάριθμα κύπελλα. Το 2012 υπήρξε η αλλαγή σκυτάλης από Παύλο και Θανάση Γιαννακόπουλο στον διάδοχό τους Δημήτρη!

Σε ότι αφορά το ποδοσφαιρικό τμήμα το 2012 ο Γιάννης Αλαφούζος απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ. Τα αποτελέσματα γνωστά, ο κατήφορος της ομάδας από εκείνη την χρονιά μέχρι και σήμερα είναι συνεχής και ασταμάτητος. Το 2014 ήρθε η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας που αποτελεί και τον τελευταίο τίτλο έως σήμερα. Σημείο μηδέν το έτος 2017 όπου η ΠΑΕ έφτασε μια ανάσα από την διάλυση όμως σώθηκε κυρίως χάρη στον Μαρίνο Ουζουνίδη.

Στα του Ερασιτέχνη η αποχώρηση του Θανάση Γιαννακόπουλου το 2009 ήταν ίσως η χειρότερη εξέλιξη στην ιστορία του Α.Ο μιας και από τότε ανέλαβαν διάφοροι οπαδοπαράγοντες και λοιποί επικίνδυνοι που διέλυσαν την «Μάνα του Λόχου» με αποτέλεσμα όλα τα τμήματα ομαδικών αθλημάτων (με εξαίρεση το ανδρικό βόλεϊ) να υποβιβάζονται στην δεύτερη κατηγορία. Στα μέσα του 2018 ανέλαβε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ο οποίος εκλέχθηκε με συντριπτικά ποσοστά από τα μέλη του συλλόγου. Από εκείνη την μέρα έως και σήμερα τα χρέη που δημιούργησαν άλλοι έχουν σχεδόν σβηστεί, όλα τα τμήματα έχουν επιστρέψει στις κορυφαίες κατηγορίες και πρωταγωνιστούν ενώ τα μέλη έχουν αυξηθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 1500%!

Η δεκαετία που έρχεται και το φως στο τούνελ:

Το μέλλον του Παναθηναϊκού αυτήν την στιγμή μοιάζει να είναι σε καλά χέρια. Κεντρικός πυλώνας το PAO Alive για το οποίο αναμένουμε τις εξελίξεις μέσα στο 2020. Ευχή όλων το μεγαλόπνοο πλάνο του Δημήτρη Γιαννακόπουλου να πάρει σάρκα και οστά, ο Παναθηναϊκός να αποκτήσει επιτέλους τις δικές του εγκαταστάσεις ώστε ο Σύλλογος να γίνει αυτόφωτος, αυτοχρηματοδοτούμενος και αυτοδύναμος!

Εγκαταστάσεις σημαίνουν περισσότερα έσοδα, χορηγίες, περαιτέρω αναγνωρισιμότητα του μεγαλύτερου brand name στον Ελληνικό αθλητισμό και στο τέλος της ημέρας δημιουργία νέων Παναθηναϊκών γενιών. Το μέλλον του Παναθηναϊκού είναι στα χέρια όλων όσων σχετίζονται με τον σύλλογο είτε είναι φίλαθλοί του, είτε αθλητές, είτε στελέχη.

Οι βάσεις υπάρχουν, το τμήμα μπάσκετ έχει μια από τις 5-6 κορυφαίες ομάδες στην Ευρώπη με κορμό κορυφαίων παικτών όπως ο Καλάθης και ο Φριντέτ αλλά ταυτόχρονα και ανερχομένων νέων Ελλήνων όπως ο Παπαγιάννης, ο Μήτογλου και ο Παπαπέτρου. Τα χρέη της ΠΑΕ μειώνονται και αυτό μόνο καλό μπορεί να δημιουργήσει, ειδικά από την στιγμή που η αποχώρηση του Γιάννη Αλαφούζου είναι (όπως όλα δείχνουν) πιο κοντά από ποτέ. Τα ομαδικά ερασιτεχνικά τμήματα επιστρέφουν σιγά σιγά και είτε διεκδικούν τίτλους όπως το βόλεϊ ανδρών και το μπάσκετ γυναικών, είτε πλησιάζουν στο επίπεδο διεκδίκησης τίτλων. Ταυτοχρόνως τα ατομικά ερασιτεχνικά αθλήματα είναι στην κορυφή κάτι που δεν σταμάτησε να ισχύει σε κανένα σημείο της δεκαετίας. Εξάλλου ο Παναθηναϊκός έχει στις τάξεις του αμέτρητους αθλητές που έχουν φέρει αμέτρητες επιτυχίες σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό ή και παγκόσμιο επίπεδο!!

Τα καλύτερα λοιπόν είναι μπροστά. Καλώς εχόντων των πραγμάτων η δεκαετία 2020-2029 θα είναι «καταπράσινη» και η αρχή της επιστροφής του Παναθηναϊκού σε όλα τα επίπεδα…