Μίκαελ Νίλσον: Ένας Σουηδός πριν απ’ τον Μπεργκ στο ”τριφύλλι”

    Ο Παναθηναϊκός έχει ενισχύσει κι άλλες φορές στο παρελθόν το ρόστερ του με Σουηδούς ποδοσφαιριστές πέραν του Μάρκους Μπεργκ. Στο σημερινό άρθρο, ο Απόστολος Μπουραντώνης αποφασίζει να αναφερθεί σε έναν εξ’ αυτών των παικτών, και συγκεκριμένα στο Μίκαελ Νίλσον.

    Γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου του 1978 στη Σουηδία και ακριβέστερα στην πόλη Όβεσχολμ. Εδραιώθηκε κυρίως στη θέση του δεξιού αμυντικού και, μάλιστα, χωρίς να το έχει προγραμματίσει. Τι εννοώ; Ο Νίλσον έπαιζε ποδόσφαιρο για να περνάει ευχάριστα την ώρα του. Για αυτό το λόγο, εντάχθηκε το 1995 στην ομάδα της γενέτειράς του, Όβεσχολμ, η οποία αγωνιζόταν τότε στην έκτη κατηγορία του Σουηδικού πρωταθλήματος. Στην πορεία, όμως, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν, διότι ομάδες από μεγαλύτερες κατηγορίες έβλεπαν τις ικανότητές του και ήθελαν να τον κάνουν δικό τους. Αυτό το κατάφερε το 1999 η Άχους Χόρνα, ενώ την επόμενη χρονιά, πηγαίνει στη Χάλμσταντ, με την οποία κατακτά και το πρωτάθλημα αμέσως στην πρώτη χρονιά. Εκεί, παρέμεινε για τέσσερα χρόνια. Την περίοδο 2004-2005 η Σαουθάμπτον ενδιαφέρεται για την απόκτησή του και τον κάνει δικό της σπαταλώντας 800.000 ευρώ, αν και την ίδια περίοδο ο αγγλικός σύλλογος υποβιβάστηκε και ο Σουηδός αμυντικός αποτελούσε πλέον παρελθόν.

    Το καλοκαίρι του 2005, το deal μεταξύ Παναθηναϊκού και Σαουθάμπτον στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και έτσι, ο Μίκαελ Νίλσον πάτησε σε ελληνική ”γη”, ώστε να γίνει και επισήμως ”πράσινος”. Αρχικά, υπήρχε ενθουσιασμός, διότι πολλοί ήξεραν το Νίλσον από τη θητεία του στην Εθνική ομάδα της Σουηδίας, και συγκεκριμένα από τη θετική του συμμετοχή στο Euro του 2004, το οποίο βρήκε την Εθνική Ελλάδος να είναι η Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Όταν έγινε αυτή η μεταγραφή, προπονητής του Παναθηναϊκού ήταν ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι, ο οποίος περιέβαλλε με εμπιστοσύνη τον 27χρονο τότε αμυντικό. Ο Σουηδός ”υπηρέτησε” τον Παναθηναϊκό το διάστημα 2005-2009 και το πέρασμά του μπορεί να θεωρηθεί αρκετά αξιοπρεπές. Είχε πολλές καλές εμφανίσεις με το ”τριφύλλι”, αλλά είχε και μερικές μέτριες αποδόσεις με την πράσινη φανέλα. Ενίοτε, αγωνιζόταν και στη μεσαία γραμμή, χρησιμεύοντας ως ”πολυεργαλείο” για την ομάδα, όποτε αυτή τον είχε πραγματικά ανάγκη. Στα τέσσερα αυτά χρόνια, ο Νίλσον είχε στο ενεργητικό του 124 συμμετοχές, δίχως να σκοράρει σε κάποια από αυτές.

    Στο διάστημα που βρισκόταν στον Παναθηναϊκό, ο Σκανδιναβός μπακ δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιον τίτλο. Ωστόσο, οι φορές που βρέθηκε πιο κοντά σε αυτόν ήταν την περίοδο 2006-2007, όταν ηττήθηκε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος από την ΑΕΛ, αλλά και τις περιόδους 2007-2008 και 2008-2009 όταν ο Παναθηναϊκός τερμάτισε στη δεύτερη θέση του Ελληνικού Πρωταθλήματος.

    Σε ότι αφορά, τώρα, τις ευρωπαϊκές πορείες με το ”τριφύλλι”, την περίοδο 2005-2006, ο Παναθηναϊκός σταμάτησε στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ με Μπαρτσελόνα, Βέρντερ και Ουντινέζε. Την περίοδο 2006-2007, ο Νίλσον έφτασε με τον Παναθηναϊκό μέχρι τους ”32” του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όπου του έβαλε φρένο η γαλλική Λανς. Την αμέσως επόμενη χρονιά, η πορεία της ομάδας ήταν ξανά μέχρι τους ”32” της διοργάνωσης, όταν οι Ρέιντζερς ανέκοψαν την πορεία του Παναθηναϊκού, ενώ την περίοδο 2008-2009, οι ”πράσινοι” έκαναν τη μεγάλη τροχιά μέχρι τους ”16” του Τσάμπιονς Λιγκ, όταν τους έβαλε τροχοπέδη η ισπανική Βιγιαρεάλ.

    Όπως προαναφέρθηκε σε παραπάνω παράγραφο, ο Μίκαελ Νίλσον, πέρα από την πορεία του στους συλλόγους που αγωνιζόταν, χάραξε τη δική του πορεία και με την εθνική ομάδα της Σουηδίας. Αναλυτικότερα, σε 64 συμμετοχές με το σουηδικό εθνόσημο για το διάστημα 2002-2009, σκόραρε 3 φορές (2 με Τσεχία και 1 με Πολωνία).

    Μόλις ολοκληρώθηκε η περίοδος 2008-2009, ο Μίκαελ Νίλσον αποχώρησε κι επίσημα από τον Παναθηναϊκό. Έκτοτε, δεν είχε πολλούς ακόμη σταθμούς μέχρι να ολοκληρώσει την ποδοσφαιρική του καριέρα. Συγκεκριμένα, την περίοδο 2009-2012 αγωνιζόταν στην Μπρόντμπι, ενώ λίγο αργότερα βρέθηκε για πολύ μικρό χρονικό διάστημα στη Φρέμαντ Άμαγκερ, όπου ανακοίνωσε και την απόσυρσή του από την ενεργό δράση στα τέλη του 2012.

    Συνοψίζοντας, ο Μίκαελ Νίλσον ήταν ένας από τους καλοστεκούμενους και αξιοπρεπείς μπακ του Παναθηναϊκού, χωρίς να προκαλεί με τη συμπεριφορά του και εστιάζοντας καθαρά στο αγωνιστικό κομμάτι, με αποτέλεσμα πολλές φορές να βοηθά την ομάδα του με τον κατάλληλο τρόπο.