Νίκου: «Ο Ουάιτ είναι ένας από τους καλύτερους αμυντικούς στη θέση του»

Ο πρώην συνεργάτης του Δημήτρη Πρίφτη και προπονητής του Οκάρο Ουάιτ στον Άρη και την Ούνικς Καζάν, Θωμάς Νίκου, ανέλυσε τα στοιχεία του νέου παίκτη του Παναθηναϊκού.

Ο Παναθηναϊκός απέκτησε τον Οκάρο Ουάιτ, έναν παίκτη τον οποίο επιθυμούσε διακαώς η ομάδα τα τελευταία χρόνια. Σημαντική συνεισφορά στη μεταγραφή του είχε φυσικά ο Δημήτρης Πρίφτης, με τον οποίο έχει συνεργαστεί ο Αμερικανός φόργουορντ σε Άρη(2014-15) και Ούνικς Καζάν(2020-21).

Ένας άλλος προπονητής που γνωρίζει καλά τον Ουάιτ είναι ο Θωμάς Νίκου, πρώην συνεργάτης του κόουτς Πρίφτη, ο οποίος έκανε ένα μίνι «scouting report» του 29χρονου φόργουορντ στο SDNΑ.

Αναλυτικά:

«Οκάρο Ουάιτ – stretch four.

Transition: Κινείται πολύ γρήγορα σε καταστάσεις πρωτεύοντα αιφνιδιασμού, είτε σαν trailer ή σε pick ‘n roll ή pick ‘n pop καταστάσεις. 

Pick ‘n roll: Μπορεί να διαβάσει την αντιμετώπιση και να κάνει dive ή pop. Έχει καλά τελειώματα γύρω από το καλάθι και καλό περιφερειακό σουτ. 

Close out: Πολλές φορές η άμυνα έχει κάνει short close out πάνω του και το έχει πληρώσει. Σίγουρα, πρέπει να δουλέψει σε αυτό το κομμάτι πιο πολύ, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός. Έτσι, θα έχει και πιο εύκολη πρόσβαση στο καλάθι με drives. 

1v1: Αποτελεσματικός. Το δουλεύει και εκτός προπόνησης πάρα πολύ, παίζοντας μετά την προπόνηση ένας εναντίον ενός με συμπαίκτες του. 

Ριμπάουντ: Πολύ αθλητικός, μπαίνει δυνατά στη διεκδίκηση.

Low post: Όπως είπαμε και στην αρχή, είναι stretch four. Όμως, μπορεί να ποστάρει σε καταστάσεις mismatch πολύ αποτελεσματικά.

Άμυνα: Ένας από τους καλύτερους αμυντικούς που υπάρχουν σε αυτή τη θέση. Χωρίς να πω περισσότερα, έχει πόδια, χέρια, διεκδίκηση, εγωισμό. Είναι πολύ καλός σε αυτό το κομμάτι.

Χαρακτήρας: Πολύ καλός συμπαίκτης, 100% coachable. Φοβερά ανταγωνιστικός και μαχητικός, δεν τα παρατάει. Νικητής. 

Γενικά, ο Ουάιτ έχει ένα πολύ πολύτιμο πακέτο. Πιστεύω πως ο ρόλος του θα είναι ακριβώς ο ίδιος με αυτόν που είχε στην Ούνικς Καζάν. Γι’ αυτό άλλωστε και τον έκλεισε ο Παναθηναϊκός. Στην επίθεση μπορεί να βοηθήσει σε off screen και pick ‘n pop καταστάσεις (γιατί η ομάδα διαθέτει και καλούς σουτέρ στις θέσεις των γκαρντ) και στην άμυνα μπορεί να τον δούμε να πιέζει σε όλο το γήπεδο, σε μια κατάσταση zone press. 

Αυτή είναι και η φιλοσοφία του κόουτς Πρίφτη: πίεση στην άμυνα και κυκλοφορία της μπάλας στην επίθεση. Δεν θα έχει πρόβλημα προσαρμογής ο Οκάρο. Είναι ένα φοβερό παιδί και θα κάνει ό,τι του ζητηθεί».