Νομίζαμε πως τελείωσε ο πόλεμος ενώ τότε άρχιζε…

13/4/2008. Μία ημερομηνία ορόσημο για την ιστορία του Παναθηναϊκού, το τέλος του «πολέμου» ή το ξεκίνημα; Γράφει ο Παναγιώτης Δημητρόγλου.

Η αλήθεια είναι πως δεν είμαι ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για να περιγράψω τι συνέβη πραγματικά εκείνο το ανοιξιάτικο απόγευμα της 13ης Απριλίου, ήμουν μόλις επτά ετών και είναι εντελώς ουτοπικό να έχω μνήμες από κείνη την μέρα. Ήμουν χιλιόμετρα και μίλια μακριά, ξέγνοιαστος και χαρούμενος… παρ’ όλα αυτά αυτή μέρα έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου.

Συνηθίζω να βλέπω με μία ρομαντική ματιά οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μου, επομένως και το συλλαλητήριο. Είμαι της άποψης ότι ακόμη και αν είναι σίγουρο πως θα ηττηθείς, πρέπει να πολεμήσεις. Αυτό συνέβη και στο Πεδίον του Άρεως.

Με αφορμή τις ήττες από Ολυμπιακό (4-0) και ΟΦΗ (4-1) ο κόσμος του Παναθηναϊκού βγήκε στους δρόμους, χωρίς καμία υποκίνηση, χωρίς κανένα συμφέρον και ας μην μπορούν να το καταλάβουν κάποιοι, λογικό αν δεν ξέρεις τι σημαίνει η λέξη ανιδιοτέλεια. Άλλοι έγραψαν για 35.000, άλλοι για 25.000, άλλοι «δεν είδαν» το συλλαλητήριο ενώ οι… καλύτεροι είδαν 8.000(!), ναι καλά διαβάσατε.

Το συλλαλητήριο για εμένα μπορεί να αποδοθεί με μόνο μία φράση, «Δαβίδ εναντίον Γολιάθ». Απλοί άνθρωποι τα έβαλαν με μία από τις ισχυρότερες οικογένειες της Ευρώπης, που «έτυχε» να αναλάβουν τον Παναθηναϊκό. Τα έβαλαν με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, που ενώ μπορούσε στην πολιτική σκηνή να παίζει «μπάλα» χωρίς αντίπαλο, μέσα στο γήπεδο ήθελε να είναι «καθαρός» αφήνοντας τον Παναθηναϊκό έρμαιο της «παράγκας» και του Κόκκαλη.

Το συλλαλητήριο κατέστρεψε τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό.

Ναι, τον «κατέστρεψε». Συσπείρωση του κόσμου, πανελλήνιο ρεκόρ στα διαρκείας, μεταγραφές υψηλού επιπέδου, νταμπλ, Ευρωπαϊκή πορεία… την ώρα που ο Ολυμπιακός τερμάτιζε στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας. Το όνειρο κράτησε λίγα χρόνια… μετά ακολούθησε η αναμενόμενη «εκδίκηση».

Ο κόσμος του Παναθηναϊκού πίστεψε πως ο «πόλεμος» τελείωσε μετά από 29 ολόκληρα χρόνια, όμως η πραγματική αλήθεια είναι πως ο «πόλεμος» τότε ξεκινούσε.

Με Βαρδινογιάννη ήμασταν καλύτερα απ’ ότι με Αλαφούζο.

Σαφώς και ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση. Ποιος όμως υπερήφανος Παναθηναϊκός είναι συμβιβασμένος με την δεύτερη θέση; Ποιος είναι συμβιβασμένος με τον Παναθηναϊκό να είναι έρμαιο της «παράγκας»; Είναι απόλυτα λογικό κάθε πραγματικός οπαδός του συλλόγου να επιζητεί το καλύτερο για την ομάδα του.

Τον Γιάννη Αλαφούζο δεν τον επέλεξε κανείς από εμάς, ο πρώην μεγαλομέτοχος του… παρέδωσε την ΠΑΕ, ούτε εγώ, ούτε εσύ.

Η Θύρα 13 έδιωξε τον Βαρδινογιάννη.

Ο κόσμος του Παναθηναϊκού απαίτησε εκείνο το απόγευμα να αποχωρήσει από την ΠΑΕ ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, αυτό όμως δεν συνέβη ποτέ. Ο μεγαλομέτοχος κράτησε το 54% της ΠΑΕ και διαπραγματεύτηκε το υπόλοιπο 36%.

Η πολυμετοχικότητα άφησε πολλά εκατομμύρια χρέη στον Παναθηναϊκό.

Α.Μ.Κ πολλών εκατομμυρίων, έξοδος στο Champions League, 30.000 διαρκείας. Μέχρι και ίδιος ο Γιάννης Βαρδινογιάννης σε επιστολή του παραδέχεται πως υπήρχε πλεόνασμα εκατομμυρίων στην ΠΑΕ μετά το τέλος της πολυμετοχικότητας. Εν αντιθέσει ποτέ δεν μάθαμε για τα οικονομικά δεδομένα στην περίοδο διοίκησης Γόντικα…

Όσοι βρεθήκατε εκείνο το απόγευμα στο Πεδίον του Άρεως να είστε περήφανοι, όχι μετανιωμένοι, πράξατε αυτό που επίτασσαν η ιστορία και τα ιδανικά του Παναθηναϊκού. Παίζουν με το μυαλό σας, προσπαθούν να σας πείσουν πως εσείς ευθύνεστε για την κατάσταση που έχει επέλθει ο σύλλογος, εκείνοι «δεν» φταίνε ποτέ.

«Να ήσουν εδώ…»