• Saturday, October 19, 2019

O Παναθηναικός ώς δούρειος ίππος των Βαρδινογιάννηδων

Το τέλος της επταετίας των συνταγματαρχών, όπως είδαμε, αποτέλεσε για τους Βαρδινογιάννηδες μία στιγμή απογοήτευσης αλλά κατά την πάγια τακτική τους, προσωρινή.

Βλέπετε η εδραίωση τους στο οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας είχε εξασφαλιστεί και με πάτημα βεβαίως βεβαίως και για τα κατοπινά χρόνια της Μεταπολίτευσης. Άλλωστε τα σχετικά κονέ στην επταετία των συνταγματαρχών, τα είχε εξασφαλίσει ο μέντορας τους στο επιχειρηματικό σκαλί, πλουσιότερος Έλληνας στον κόσμο επί σειρά ετών, Αριστοτέλης Ωνάσης, από τον οποίο διδάχτηκαν πολλά και έκτισαν με τις ευλογίες του Παπαδόπουλου, μην ξεχνάνε κάποιοι ότι ο δικτάτορας Παπαδόπουλος έμενε στην εξοχική βίλα του Ωνάση στο Καβούρι και ο ίδιος ο Ωνάσης μιλούσε εκθειαστικά για τους Συνταγματάρχες στο εξωτερικό.

Αλλά οι Βαρδινογιάννηδες πιστοί στο δόγμα όπου φυσάει ο άνεμος, φρόντισαν να εξασφαλίσουν τα νότα τους, και για την επόμενη μέρα. Έτσι κατόρθωσαν να διεισδύσουν και στο περίφημο κίνημα του Ναυτικού που έγινε με σκοπό την ανατροπή της χούντας αλλά τελικά απέτυχε, το γεγονός όμως είναι ότι βρήκαν το κατάλληλο άλλοθι ώστε τα χρόνια που θα ακολουθήσουν να αποφύγουν την ρετσινιά των ευνοημένων του καθεστώτως, αλλά και να βγούν και αντιστασιακοί από πάνω. Βλέπετε ο κόσμος δυστυχώς στην Ελλάδα ξεχνάει εύκολα.

Ακόμα μια απόδειξη το πώς απλώνουν δίχτυα παντού είναι και η συνεχής παρουσία του προστατευόμενου τραγουδιστή της οικογένειας, τεράστιου κατά τα άλλα καλλιτέχνη, Νίκου Ξυλούρη, μέσα στο Πολυτεχνείο εκείνες τις μέρες του Νοεμβρίου. Αλλά και μέσα στο Πολυτεχνείο η οικογένεια έχει φροντίσει να εξασφαλίσει τους πολιτικούς της επόμενης μέρας, αφού έχει προσεγγίσει δύο κορυφαία ονόματα της γενιάς του Πολυτεχνείου, όπου αργότερα θα εξαργυρώσουν αυτήν την δράση τους, αναλαμβάνοντας καίρια πόστα στην πολιτική ζωή του τόπου. Για την ακρίβεια ένα θείον βρέφος και μία γυναίκα θα είναι αυτά τα πολιτικά πρόσωπα.

Όμως οι παλιές σχέσεις με το προηγούμενο πολιτικό σύστημα δεν έχουν τελειώσει, και ενόψει του νέου σκηνικού της μεταπολίτευσης, χρειάζονται οι κατάλληλες επαφές. Παραδοσιακά οι Βαρδινογιάννηδες έγνεφαν πάντα πρός τα δεξιά αλλά απλώνοντας πλοκάμια παντού, και έτσι έπρεπε παράλληλα με την επάνοδο του Καραμανλή να εξασφαλίσουν και τις επαφές με την άλλη μεριά. Διαβλέποντας βεβαίως ότι ο τυφώνας Ανδρέας Παπανδρέου έρχεται κι ότι η παλαιά Ένωση Κέντρου, που βουλευτής της υπήρξε ο Παύλος Βαρδινογιάννης, δεν θα μακροημερεύσει, φροντίζουν πάντα με δεξιοτεχνεία να εξασφαλίσουν για άλλη μία φορά τα νώτα τους.

Έτσι οι δύο παλαιοί φίλοι, οι δύο ισχυρότερες οικογένειες της Κρήτης ενώνουν τις δυναμεις τους, όπως κάνουν και στις μέρες μας, και το 1977 ο Παύλος Βαρδινογιάννης και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ιδρύουν το κόμμα των Νεοφιλελευθέρων όπου κατορθώνουν μάλιστα να εκλεγούν και οι δύο βουλευτές στις εκλογές του 1977. Το παράδοξο είναι ότι πολλοί θα υποπτευθούν ότι η κίνηση έγινε για να αποκοπεί η άνοδος του Πασόκ και του Ανδρέα Παπανδρέου πρός την εξουσία…Άμ δε όμως. Θυμίζω ότι ο Παύλος Βαρδινογιάννης ήταν θερμός φίλος και του Ανδρέα Παπανδρέου με τον οποίον μάλιστα είχε κατηγορηθεί το 1965 για την περιβόητη υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ. Και όχι μόνο αυτό αλλά συνδέθηκαν και συγγενικά αφού κουμπάρος στον γάμο του Παύλου Βαρδινογιάννη ήταν ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Τα λέω όλα αυτά για να σας συνδέσω με τα προηγούμενα αφού στα προηγούμενα αφιερώματα είχα τονίσει ότι ο πρώτος από τους Βαρδινογιάννηδες που εθεάθη στις κερκίδες της Λεωφόρου ήταν ο Παύλος Βαρδινογιάννης. Έτσι έχοντας εξασφαλίσει πρόσβαση και σε όλα τα πόστα της μεταπολίτευσης κι αφού προηγουμένως έχουν εγγραφεί όλα τα αδέρφια ώς απλά μέλη του Παναθηναικού Αθλητικού ομίλου, πλησίαζε κι η ώρα όπου θα έπρεπε αυτή τους η δραστηριότητα να κεφαλοποιηθεί και μέσω ενός μεγάλου για την χώρα μεγέθους, και σίγουρα εκείνη την εποχή μέσω πρωταθλημάτων και του Γουέμπλει, του μεγαλύτερου της χώρας, του ποδοσφαιρικού Παναθηναικού. Αυτήν την ευκαιρία θα τους την προσφέρει, ο πατριάρχης για πολλούς της Παναθηναικής οικογένειας, ο Απόστολος Νικολαίδης,τον Ιούνιο του 1979, ο δούρειος ίππος είχε βρεθεί…ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Βασίλης Ντούτσης

Το Prasinoforos.gr είναι ένας καινούργιος σχετικά ιστότοπος που ως στόχο του έχει την ενημέρωσή σας για θέματα που αφορούν το Παναθηναϊκό. Εδώ θα μπορείτε να δείτε πρώτοι ειδήσεις, άρθρα ιστορικά και μη, καθώς και να σχολιάσετε έχοντας ως στόχο όλοι να έρθουμε πιο κοντά δια μέσου του website μας καθώς και των Social Media με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και επιπροσθέτως ένα ακόμα άνοιγμα του "ορίζοντα" σε ότι έχει να κάνει με την ομάδα που όλοι αγαπάμε.