Ο πολυσυζητημένος σχεδιασμός της ενίσχυσης

Κεφάλαιο που μας έχει απασχολήσει πολύ τις τελευταίες μέρες είναι ο «μπασκετικός Παναθηναϊκός» και προσωπικά τη δεδομένη χρονική στιγμή υπάρχουν πολλές σκέψεις στο μυαλό μου. Από την κάλυψη του ρόστερ από 1-2 παίχτες δεύτερης γραμμής και τίποτα παραπάνω μέχρι τον άριστο σχεδιασμό της ομάδας με παίχτες απαραίτητους και πρώτης γραμμής που θα σε δυναμώσουν πραγματικά. Γράφει ο Δημήτρης Δημόπουλος.

Πριν ξεκινήσω να αναλύσω τι θέλω να αναφέρω στο παρακάτω άρθρο θα ήθελα να σας πω ότι δύσκολα πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός μπορεί να κάνει τον σχεδιασμό που έχω στο μυαλό μου και θα σας παρουσιάσω ευθύς αμέσως. Ο λόγος; Διότι θέλει και λεφτά και ουσιαστικά θα πάρεις το ρίσκο να δημιουργήσεις ομάδα από την αρχή. Έτσι, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος από τα τόσα ονόματα που επρόκειτο να ακουστούν θα χτυπήσει λογικά 1-2 παίχτες δεύτερης γραμμής και θα τραβήξει τη χρονιά μέχρι το τέλος της.

Ο Παναθηναϊκός αυτή τη στιγμή έτσι όπως είναι χρειάζεται τουλάχιστον 3 μεταγραφές αλλά και την επιστροφή του Νίκου Παππά για να αλλάξει δραστικά το αγωνιστικό πρόσωπο της ομάδας. Αρχικά το αλτικό πεντάρι είναι επιτακτική ανάγκη, ενώ από εκεί και πέρα παίχτες στο 2 και στο 3 είναι αναγκαίο να παρθούν, ένας σε κάθε θέση. Αν γίνει αυτό που προσωπικά δεν το πιστεύω (δηλαδή τρεις μετεγγραφές) τότε οι Κούζμιτς και Πάβλοβιτς που αποτέλεσαν προσωπικές επιλογές του «Σάλε» θα πρέπει να αποφασιστεί τι ρόλο θα έχουν στην ομάδα αν δεν λυθούν τα συμβόλαιά τους.

Εκεί έξω στην αγορά λύσεις υπάρχουν για τις θέσεις που πονάει ο Παναθηναϊκός. Συγκεκριμένα αν ήμουν στη θέση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου θα έλεγα στον Σάσα Τζόρτζεβιτς να κινηθεί η ομάδα για τις παρακάτω λύσεις. Φυσικά οι συγκεκριμένοι παίχτες που θα σας προτείνω, μπορώ να σας αιτιολογήσω και το γιατί τους επέλεξα στη λίστα μου. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν τον δικό μας σχεδιασμό. Να αναφέρω ότι παίχτες καλοί υπάρχουν άπειροι και όχι μόνο όσοι θα αναφερθούν παρακάτω. Το σημαντικό είναι ότι ο Παναθηναϊκός πρόβλημα χρημάτων δεν έχει, αρκεί να θέλει να τα προσφέρει, όπως έκανε με τον Κώστα Παπανικολάου.

Πρώτη περίπτωση για ενίσχυση

Screenshot_2

Η περιφέρεια, εκεί όπου ο Παναθηναϊκός φέτος πονάει αρκετά και μετά τους τραυματισμούς των Παππά και Μποχωρίδη τα πράγματα έχουν γίνει άκρως δυσκολότερα. Το γιατί το είχα αναφέρει στο ακριβώς προηγούμενο άρθρο μου και επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι ο Νικ Καλάθης θα παίξει με τον Άρη παρά το πρόβλημα που διαθέτει στον ώμο.

Για την περιφέρεια ο Παναθηναϊκός μπορεί να κοιτάξει δύο «ζουμερές» θα έλεγα επιλογές. Φυσικά να διαλέξει μια εκ των δύο και να κινηθεί για την απόκτησή της. Η μια επιλογή ακούει σ’ ένα παλιό όνομα, αυτό του Μάικλ Μπράμος. Ο έλληνας άσος είναι ένας παίχτης που έχει περάσει από το τριφύλλι και μπορεί να προσφέρει πράγματα σε αυτό. Διαθέτει αμυντικές ικανότητες, τομέας που πονάει το τριφύλλι, ενώ πέρα από το γεγονός ότι μπορεί να δώσει ενέργεια και επιθετικές λύσεις, μεταβιβάζεται αν χρειαστεί και στο 3 που θέλει παίχτη ο Παναθηναϊκός.

Δεύτερη επιλογή παίχτη για την περιφέρεια που μου έρχεται κατευθείαν στο μυαλό είναι ο πρώην άσος της Φενέρ, Άντριου Γκάουντλοκ. Να ξεκαθαρίσω ότι η συγκεκριμένη επιλογή και να πέσει στο τραπέζι είναι δύσκολο να επιτευχθεί, είναι γνωστό αυτό. Όπως και να έχει όμως είναι ένας μπασκετμπολίστας που αν έρθει στον Παναθηναϊκό θα του δώσει ενέργεια, ταχύτητα, επιθετικές λύσεις (διεισδύσεις και σουτ έξω από το τρίποντο) και φυσικά θα δώσει πολύτιμες ανάσες στους Διαμαντίδη και Καλάθη. Επίσης έχοντας και τον Φελντέιν στην περιφέρεια ο Παναθηναϊκός θα είναι ταχύτατος και στο ανοιχτό γήπεδο θα είναι πολύ επικίνδυνος.

Δεύτερη περίπτωση για ενίσχυση

jonas-maciulis-63433662

Ο «σύλλογος μεγάλος» δείχνει να πονάει και στη θέση 3 εκεί όπου υπάρχει ο Πάβλοβιτς, ο Γιάνκοβιτς και ο Χαραλαμπόπουλος. Όποιος δεν έχει παρακολουθήσει την ομάδα ή την έχει δει ελάχιστα θα αναρωτηθεί, πως γίνεται μια ομάδα με τρεις small forward να έχει πρόβλημα στη θέση. Κι όμως όταν οι Σάσα Πάβλοβιτς και Βλάντο Γιάνκοβιτς είναι η σκιά του καλού τους εαυτού και όταν ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος είναι μόλις 19 χρονών, τότε είναι αναμενόμενο να υπάρξει θέμα προβληματισμού.

Λύση ωστόσο υπάρχει και στη θέση 3 και μάλιστα εγώ θα αναφέρω και πάλι έναν παλιό γνώριμο. Ο Γιόνας Ματσιούλις είναι ένα από τα αγαπημένα παιδιά της κερκίδας και μάλιστα όσο ήταν στο σύλλογο η παρουσία του ήταν άριστη. Αν έρθει στον Παναθηναϊκό θα προσθέσει σκληράδα στο αμυντικό κομμάτι, κάτι που δεν υπάρχει στη φιλοσοφία του συλλόγου και από εκεί και πέρα διαθέτει και καλές επιθετικές λύσεις.

Ακόμα ο Λιθουανός άσος είναι παίχτης-εργαλείο, καθώς αγωνίζεται και στη θέση 4. Αν ο Παναθηναϊκός δεν θελήσει να πάρει αλτικό πεντάρι, τότε μπορεί να μεταβιβάζει τον Γκιστ στο 5 και να παίζει 4 ο Ματσιούλις όταν ο Φώτσης παίρνει ανάσες. Είναι μια καλή λύση και μάλιστα και ο ίδιος σίγουρα θα μελετήσει μια πρόταση από τον ελληνικό σύλλογο.

Τρίτη περίπτωση για ενίσχυση

kenny-gabriel-pinar-karsiyaka-izmir-eb15

Μετά την περιφέρεια ο Παναθηναϊκός πονάει πάρα πολύ και στη θέση 5. Εκεί όπου όπως έχω πει και σε προηγούμενο άρθρο μου διαθέτει τρία βαριά κορμιά, Ραντούλιτσα, Κούζμιτς, Παπαγιάννη. Μάλιστα και οι τρεις αυτοί παίχτες έχουν τις δικές τους χτυπητές αδυναμίες. Ο Ραντούλιτσα δεν παίζει άμυνα για παράδειγμα, ο Κούζμιτς είναι πολύ σοφτ πεντάρι και δεν κάνει τη διαφορά, ενώ τέλος ο Παπαγιάννης είναι πολύ μικρός ακόμα και συνεπώς καθόλου έμπειρος. Είναι μεγάλο φάουλ ο Παναθηναϊκός να μην διαθέτει στο ρόστερ του ένα αλτικό πεντάρι που να μπορεί να του δώσει ενέργεια σε άμυνα και επίθεση. Δηλαδή ότι έδινε ο Στεφάν Λάσμε όταν ήταν στον σύλλογο.

Εγώ προσωπικά θα πρότεινα για τη θέση του αλτικού ψηλού αν δεν θέλει ο Παναθηναϊκός να κοιτάξει προς Αμερική μεριά, τον Κένι Γκάμπριελ. Ο συγκεκριμένος παίχτης είχε ακουστεί για το τριφύλλι, ωστόσο δεν ίσχυε κάτι τέτοιο. Νομίζω όμως ότι στην ΚΑΕ θα πρέπει να σκεφτούν την περίπτωσή του, καθώς είναι ένας παίχτης που μπορεί να δώσει στη θέση 5 αυτό ακριβώς που ψάχνει η ομάδα του «Σαλέ».

Ο επίλογος του… τέλειου σχεδιασμού

Screenshot_3

Σε περίπτωση που ο Παναθηναϊκός αποφάσιζε να έφερνε τους συγκεκριμένους παίχτες που πρότεινα εγώ, τότε θα μπορούσε να χτυπήσει Final Four, κάτι που δεν μπορεί να πετύχει αυτή τη στιγμή. Μάλιστα θα χτυπούσε στα ίσα τον Ολυμπιακό και μετά το κύπελλο Ελλάδος θα είχε πολύ πιο σοβαρές πιθανότητες να κατακτήσει το πρωτάθλημα μετά από ένα χρόνο διαλείμματος από την κορυφή. Κακά τα ψέματα και με δεδομένη την προσθήκη του Κώστα Παπανικολάου ο Ολυμπιακός έχει καλύτερη και πιο δεμένη ομάδα από τον Παναθηναϊκό.

Αυτό είναι το τωρινό συμπέρασμα όμως, καλό θα είναι να περιμένουμε πρώτα τις κινήσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και από εκεί και πέρα θα μπορούμε να κρίνουμε καλύτερα τα δεδομένα που θα υπάρξουν. Αν θέλετε τι γνώμη μου ο Γιαννακόπουλος δεν θα αφήσει την ομάδα με αυτό το ρόστερ. Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι αν θα φέρει παίχτες πρώτης ή δεύτερης γραμμής. Λίγη υπομονή και θα ξέρουμε ακριβώς.

Βρείτε τον συντάκτη: FacebookTwitterInstagram