Οικονόμου στο Prasinoforos.gr: «Μόνο ο Παναθηναϊκός ικανοποιούσε τις φιλοδοξίες μου» (Vid)

Ο νέος προπονητής της γυναικείας ομάδας βόλεϊ του Παναθηναϊκού, Απόστολος Οικονόμου, μιλάει αποκλειστικά στο Prasinoforos.gr για όλους και για όλα.

Ο Έλληνας τεχνικός έδωσε την πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του στον Νίκο Γιανναρά και τον Αλέξανδρο Φιλιππούση για λογαριασμό του Prasinoforos.gr και αναφέρθηκε στην επιλογή του να αναλάβει την γυναικεία ομάδα του «τριφυλλιού».

Ο κόουτς φάνηκε αποφασισμένος και αισιόδοξος για την πορεία της ομάδας στη συνέχεια της σεζόν. Ευχαρίστησε την ομάδα και ιδιαίτερα τον πρόεδρο της «μάνας του Λόχου» Τάκη Μαλακατέ, για την εμπιστοσύνη και έστειλε το δικό του μήνυμα στους φιλάθλους του Παναθηναϊκού.

Επιμέλεια: Νίκος Γιανναράς & Αλέξανδρος Φιλιππούσης

«Να έχουμε μία πολύ καλή χρονιά, γεμάτη υγεία και να είναι πολύ εποικοδομητική. Να πετύχουμε τους στόχους του Παναθηναϊκού που είναι πάντοτε υψηλοί. Από κει και πέρα να ευχηθούμε να επιστρέψουμε και στην κανονικότητα γιατί οι συνθήκες είναι λίγο ιδιαίτερες και δύσκολες. Οπότε αυτές είναι οι ευχές μου για το νέο έτος».

Κόουτς ουσιαστικά κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα, θα γίνει ένα πρωτάθλημα σε χρόνους πολύ γρήγορους γιατί έχουμε περιορισμούς ως προς την ολοκλήρωση του. Προσθέτει περισσότερες δυσκολίες όλο αυτό; Δηλαδή η πολυήμερη αποχή, η προετοιμασία της ομάδας και η πίεση.

«Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω την διοίκηση του Παναθηναϊκού και ιδιαίτερα τον πρόεδρο, τον κύριο Μαλακατέ, ο οποίος μου έκανε αυτή την τιμητική πρόταση για να έρθω στο τιμόνι του Παναθηναϊκού. Από κει και πέρα αυτό που έχω να πω στους φιλάθλους είναι ότι ξέρω σε ποια ομάδα έχω έρθει, η οποία έχει πάντα υψηλούς στόχους και θέλω να πιστεύω αργά ή γρήγορα θα πετύχουμε να φτάσουμε εκεί που αξίζει στον Παναθηναϊκό. Τώρα όσον αφορά το πρωτάθλημα. Ναι, είναι μία διαδικασία πολύ ιδιαίτερη γιατί δεν είναι μόνο ότι ερχόμαστε από αγωνιστική απραξία αλλά δεν ξέρουμε οι παίκτριες, λόγω του λόκνταουν, αν έχουν δουλέψει, έστω να έχουν κάνει μία προετοιμασία μόνες τους ώστε να έρθουν σε καλή κατάσταση.

Η αλήθεια είναι πως μέσα από τις πρώτες προπονήσεις που δουλέψαμε επιμέρους τμήματα φυσικής κατάστασης βλέπω ότι οι παίκτριες είναι σ’ ένα καλό επίπεδο, βέβαια για να είμαστε σίγουροι για την φυσική τους κατάσταση θα κάνουμε το Σάββατο τα εργομετρικά για να είμαστε 100% έτοιμοι και να μπούμε από την επόμενη εβδομάδα στα τεχνικο-τακτικά κομμάτια. Υπάρχουν κάποια δεδομένα, πρώτον ότι δεν ξέρουμε πότε θα αρχίσει το πρωτάθλημα, οπότε αυτό είναι πολύ σημαντικό για έναν προπονητή, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε ακριβώς σχεδιασμό, πότε να φορμαριστεί η ομάδα και πότε να την έχουμε έτοιμη για την έναρξη του πρωταθλήματος. Οπότε αυτή είναι μία επιμέρους δυσκολία όχι μόνο για μένα αλλά και για όλους τους προπονητές.

Θέλω να πιστεύω ότι μετά από τέσσερις-πέντε εβδομάδες θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα, οπότε εγώ έτσι λειτουργώ με αυτό το πλάνο. Τις πρώτες δύο εβδομάδες θα δουλεύουμε φυσική κατάσταση και από κει και πέρα θα πάμε σε πιο τεχνικά και τακτικά κομμάτια. Πιστεύω ότι η ομάδα θα είναι έτοιμη για την αγωνιστική πρόκληση, γιατί θα έχουμε πολλά συνεχόμενα παιχνίδια Τετάρτη-Σάββατο. Πρέπει να έχουμε έτοιμη την ομάδα για αυτές τις συνθήκες».

Ο Παναθηναϊκός φέτος κατεβάζει ένα πολύ καινούριο ρόστερ, το οποίο με τις διακοπές και όλα αυτά δεν έχει προλάβει να δουλέψει και να αποκτήσει την απαιτούμενη χημεία και τους αυτοματισμούς. Αυτό είναι ένα επιπλέον πρόβλημα;

«Αυτό είναι ένα ιδιαίτερο δεδομένο το οποίο πρέπει να λάβω υπόψιν αλλά αυτό που είπα και στις κοπέλες ότι πρέπει να καταλάβουμε είναι το εξής, εγώ σαν προπονητής έχω δύο στόχους αυτή τη στιγμή. Έρχομαι σε μία νέα ομάδα οπότε πρέπει να αξιολογήσω το υλικό, από κει και πέρα το υπάρχων υλικό να το δουλέψω στα όρια του έτσι ώστε να πάρω από κάθε παίκτρια να πάρω το 100%. Στόχος μου είναι οι παίκτριες να παίξουν στα όρια τους και να κάνουμε μία ομάδα που θα είμαστε περήφανοι, όπου κάθε εβδομάδα θα πηγαίνουμε σε κάθε γήπεδο και θα απαιτούμε τη νίκη. Αυτός είναι ο Παναθηναϊκός, αυτόν ξέρω τόσα χρόνια».

Μιλήσαμε για το αθλητικό και τεχνικό κομμάτι. Ένα κομμάτι που προβληματίζει την προετοιμασία της ομάδας είναι και το ψυχολογικό;

«Ναι, σίγουρα. Οι αθλήτριες έχουν τον φόβο μήπως μας ξανά κλείσουν, έχουν αυτούς τους φόβους και αυτές τις δυσκολίες. Σ’ αυτό πρέπει να σταθούμε εμείς οι προπονητές σαν αρωγοί, να είμαστε κοντά ψυχολογικά έτσι ώστε να είναι απερίσπαστες όσο γίνεται στο κομμάτι του βόλεϊ. Νομίζω ότι σιγά-σιγά μπαίνοντας στην καθημερινή τριβή των προπονήσεων θα τα καταφέρουμε. Οι παίκτριες έχουν την σωστή προσωπικότητα και τον επαγγελματισμό, οπότε δεν τις φοβάμαι».

Γνωρίζετε και έχετε δει τον Παναθηναϊκό στις τρεις πρώτες αγωνιστικές. Είχαμε και την προσθήκη της Ξηντάρας στην θέση του λίμπερο, γενικά σαν πρώτη εντύπωση είστε ικανοποιημένος και πιστεύετε πως μπορεί η ομάδα να πετύχει τους στόχους της;

«Η αλήθεια είναι ότι η απουσία της Κοσμά είναι κομβική, βέβαια πήραμε την Ξηντάρα, η οποία είναι λίμπερο και θα βοηθήσει στον νευραλγικό τομέα της υποδοχής. Περιμένουμε ακόμη την Χουντέκοβα να έρθει εδώ μαζί με την ομάδα. Πιστεύω πολύ στις παίκτριες. Από κει και πέρα το θέμα είναι να πας στο γήπεδο, να τις βγάλεις στα όρια τους έτσι ώστε να πηγαίνουμε σε κάθε ματς για την νίκη. Θεωρώ ότι η ομάδα ακόμη δεν έχει δείξει τις δυνατότητες της και δεν είχε παίξει στα όρια, με βάση το υλικό της, αυτή είναι η άποψη μου. Όλα αυτά πρέπει να πιστοποιηθούν μέσα στο γήπεδο όπου όπως είπαμε και πριν δεν θέλουμε μεγάλους στόχους για φέτος αλλά θέλουμε κάθε Σάββατο να πηγαίνουμε για την νίκη. Αυτό προϋποθέτει να δούμε και ποιες παίκτριες αντέχουν στον πρωταθλητισμό γιατί ο Παναθηναϊκός καλώς ή κακώς κάνει πρωταθλητισμό και ο αυτοσκοπός της νίκης δημιουργεί μία πίεση. Εγώ θέλω να δω ποιες παίκτριες έχουν προσωπικότητες και θα μπορούν να διαχειριστούν την πίεση του πρωταθλητισμού».

Υπάρχει η ομάδα, υπάρχει και ο προπονητής. Ο προπονητής πάντοτε θέλει να περάσει την δική σφραγίδα στην ομάδα. Ποια χαρακτηριστικά θα θέλατε εσείς σαν κόουτς να περάσετε στην ομάδα;

«Γενικά εγώ πιστεύω ότι η ομάδα πρέπει να έχει υποδοχή έτσι ώστε να έχει πολύ καλή και γρήγορη ανάπτυξη για να ανοίγεις το αντίπαλο μπλοκ. Από την άλλη να έχεις πολύ καλό το σύνδρομο του σέρβις-μπλοκ-άμυνα ώστε να πνίγεις τον αντίπαλο και να παίρνεις πολλούς πόντους από αυτόν τον σύνδρομο. Γι’ αυτά τα στοιχεία πρέπει να δουλέψουμε συγκεκριμένα πράγματα κατά την διάρκεια των προπονήσεων, τα οποία όπως σας είπα θα τα ξεκινήσουμε από την επόμενη εβδομάδα, για να έρθει και η Χουντέκοβα αλλά και γιατί πρέπει πρώτα να δουλέψουμε την φυσική κατάσταση στην παρούσα φάση».

Είστε ένας νέος προπονητής αλλά ήδη καταξιωμένος με τίτλους, διακρίσεις και διάφορες επιτυχίες. Οι ευρύτεροι στόχοι στην παρουσία σας στον Παναθηναϊκό ποιοι είναι;

«Όπως είπα και στον πρόεδρο, ένας λόγος που ήρθα στον Παναθηναϊκό είναι ότι θέλω να ξαναφτάσω στο επίπεδο να διεκδικώ και να κατακτώ τίτλους. Μόνο ο Παναθηναϊκός ως ομάδα θα μπορούσε να μου ικανοποιήσει αυτή την φιλοδοξία. Είναι πολύ σημαντικό κατά πόσον μπορείς να διαχειριστείς την πίεση, εγώ είμαι ένας προπονητής που επιζητεί την πίεση και λόγω της φιλοδοξίας μου ζητώ τον υψηλό στόχο. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο ήρθα στον Παναθηναϊκό».

Κλείνοντας θα ήθελα να πούμε δύο κουβέντες για το όπλο κάθε ομάδας, το οποίο είναι ο κόσμος. Οι φίλαθλοι λόγω της κατάστασης λείπουν από τα γήπεδα. Τι θα θέλατε να πείτε εσείς ως προπονητής της γυναικείας ομάδας σ’ αυτόν τον κόσμο;

«Καταρχήν ξέρω την δύναμη του κόσμου του Παναθηναϊκού γιατί την έζησαν σαν προπονητής πολλά χρόνια πριν. Φανταστείτε όταν είχα για πρώτη φορά ως προπονητής στο γήπεδο της Λεωφόρου το 2008 με την ομάδα της Λάρισας είχα δει ένα γήπεδο γεμάτο και το παρκέ να ανεβοκατεβαίνει, φανταστείτε τι δύναμη έδινε αυτός ο παλμός στης παίκτριες. Φέτος φοβάμαι ότι θα είναι πολύ δύσκολο να ξαναζήσουμε τέτοιες ατμόσφαιρες αλλά θέλω να πιστεύω ότι με μένα στο τιμόνι ως προπονητή το γυναικείο τμήμα θα είναι περήφανο και θα φέρνει τον κόσμο εδώ κάθε αγωνιστική ώστε ο κόσμος μαζί με την ομάδα να κατακτήσουν ότι καλύτερο μπορούν ως Παναθηναϊκός και σίγουρα είναι η κορυφή. Το μήνυμα μου προς τον κόσμο του Παναθηναϊκού είναι να είναι περήφανοι για την ομάδα τους στο γυναικείο βόλεϊ και όλοι μαζί, αν όχι φέτος του χρόνου, να πάμε για κατάκτηση τίτλου».

Το Prasinoforos.gr είναι ένας καινούργιος σχετικά ιστότοπος που ως στόχο του έχει την ενημέρωσή σας για θέματα που αφορούν το Παναθηναϊκό. Εδώ θα μπορείτε να δείτε πρώτοι ειδήσεις, άρθρα ιστορικά και μη, καθώς και να σχολιάσετε έχοντας ως στόχο όλοι να έρθουμε πιο κοντά δια μέσου του website μας καθώς και των Social Media με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και επιπροσθέτως ένα ακόμα άνοιγμα του "ορίζοντα" σε ότι έχει να κάνει με την ομάδα που όλοι αγαπάμε.