Ολυμπιακοί Αγώνες: Ένας παγκόσμιος θεσμός ένωσης

Η αγάπη του ανθρώπου για την κίνηση και τον αθλητισμό υπήρχε ανέκαθεν μέσα του, με χαρακτηριστικά παραδείγματα από την αρχαιότητα.

Έτσι λοιπόν, οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες γεννιούνται στην αρχαία Ολυμπία της Ελλάδας και διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, όπως και στις μέρες μας. Αγώνες δρόμου, πάλη, πυγμαχία, παγκράτιο και το γνωστό πένταθλο, αποτελούν τα κυριότερα αγωνίσματα της περιόδου. Οι αγώνες είχαν θρησκευτικό χαρακτήρα ,βέβαια, και τα ονόματα των νικητών ζούσαν αθάνατα στην ιστορία μέσα από ποιήματα και αγάλματα.

Και φτάνουμε στο 1896 με την αναβίωση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αθήνα, επαναφέροντας τον αρχαίο αυτό αθλητικό θεσμό, στην χώρα που γεννήθηκε. Χειμερινοί και θερινοί αγώνες, Αγώνες Νέων αλλά και Παραολυμπιακοί, διεξάγονται και ενώνουν χιλιάδες άτομα από κάθε γωνιά του κόσμου στον ‘’πυρετό της παγκόσμιας άμιλλας’’. Ένας αναμφισβήτητα μεγαλειώδης θεσμός που αγκαλιάζει τα περισσότερα αθλήματα και ανθρώπους κάθε εθνικότητας.

Εδώ να προσθέσω ότι για τους αγώνες του 2020 προστέθηκαν στα αγωνίσματα το καράτε, η αναρρίχηση, το σέρφινγκ αλλά και το skateboarding.

Άτυχες χρονιές

Τρεις ,συγκεκριμένα, χρονιές οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί δεν πραγματοποιήθηκαν. Το ΄16 στην Γερμανία, το ΄40 στην Ιαπωνία και το ΄44 στην Αγγλία. Γεγονότα που μας φέρνουν στο σήμερα και στην ακύρωση των Αγώνων του 2020, (λόγω του νέου ιού Covid-19) που θα πραγματοποιούνταν στο Τόκιο, με αναβολή τους για το 2021.

Στρέφομαι ,ειδικότερα, τώρα στις χρονιές εκείνες που οι Αγώνες κέντρισαν το ενδιαφέρον παγκοσμίως.

Στους Ολυμπιακούς του 1900 στο Παρίσι, υπήρξε η πρώτη συμμετοχή γυναικών, οι οποίες έλαβαν μέρος στο τένις και το γκόλφ. Το 1960,στη Ρώμη οι Ολυμπιακοί μεταδίδονται για πρώτη φορά μέσω της τηλεόρασης, σε όλη την Ευρώπη.

Αξιοσημείωτη, φυσικά, είναι και η χρονιά που ο γνωστός μποξέρ Μοχάμεντ Αλί, δίνοντας μάχη με το Πάρκινσον, ανάβει την ολυμπιακή φλόγα στην τελετή έναρξης των Αγώνων στην Ατλάντα, γράφοντας μια από τις πιο συμβολικές στιγμές στον κόσμο του αθλητισμού.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν συνδεθεί πρωτίστως, με το πνεύμα του αθλητισμού, της ακούραστης προσπάθειας για τον έναν και μοναδικό στόχο: την νίκη και την ψυχική ικανοποίηση που αυτή προσφέρει.

Το πιο σημαντικό όμως αυτού του θεσμού, όπως προανέφερα, είναι η ευκαιρία που δίνεται σε χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να πάρουν μέρος για να κάνουν την πατρίδα τους και τους εαυτούς τους περήφανους. Κάθε πολιτισμική διαφορά, μπορεί να ξεχαστεί και να σβηστεί μπροστά στο μεγαλείο των Αγώνων, που αγκαλιάζει κάθε λαό.

Γιάννα Αναγνώστου