Όταν ξεκίνησαν όλα

Ο Παναθηναϊκός είναι το δίχως άλλο όχι απλώς ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες της χώρας μας, αλλά αποτελεί και αναπόσπαστο κομμάτι των μεγάλων club της Ευρώπης ιστορικά κι αυτό το κατόρθωσε με τις μεγάλες Ευρωπαϊκές πορείες του ανά τις δεκαετίες και σίγουρα τον τελικό του Champions League το 1971. Όμως, σήμερα ο Απόστολος Μιχαηλίδης μας γυρίζει έναν αιώνα plus πίσω και πιάνοντας το ”κουβάρι” από την αρχή ξετυλίγει στις ηλεκτρονικές μας σελίδες την ιστορία των πρασίνων.

Όλα έχουν ως αφετηρία όταν ο Γιώργος Καλαφάτης μολονότι αθλητής στίβου τρέφει μια τεράστια συμπάθεια για το άθλημα που δειλά δειλά άρχιζε να κάνει τότε την εμφάνισή του, το ποδόσφαιρο και το 1908 όντας 18 ετών μαζί με τη παρέα του ο Καλαφάτης ιδρύει τον ΠΟΑ (Ποδοσφαιρικό όμιλο Αθηνών). Ο πρώτος αγών της νεσύστατης ομάδας του ΠΟΑ είναι το Σεπτέμβριο του 1908 κόντρα στον Πειραϊκο Σύνδεσμο που πραγματικά τον ισοπεδώνει επικρατώντας αυτού με το κάτι παραπάνω από επιβλητικό 9-0. Όμως ο ΠΟΑ σύντομα μετονομάστηκε σε ΠΠΟ (Πανελλήνιο Ποδοσφαιρικό Όμιλο) και το 1911 θα κατακτήσει και το πρώτο του τίτλο στο πρωτάθλημα ΣΕΓΑΣ αφού θα επικρατήσει 12-0 απέναντι στο Γουδί και 11-1 έναντι του Πειραϊκού συνδέσμου.

Λίγο μετά επήλθαν δυστυχώς οι Βαλκανικοί αλλά και ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και όλα τα αθλητικά δρώμενα στην Ελλάδα μείνανε στάσιμα. Όταν όμως σήμανε η λήξη των πολέμων εν έτει 1918 ο ΠΟΑ μετονομάστηκε σε ΠΠΑΟ (Πανελλήνιο Ποδοσφαιρικό και Αθλητικό Όμιλο) για να συμπεριλάβει και έτερα αθλήματα πέραν του ποδοσφαίρου. Επιπροσθέτως να αναφέρουμε ότι το κόκκινο χρώμα που ήταν ως τότε το επίσημο της ομάδας, άλλαξε και το αντικατέστησε το γνωστό σε όλους μας που ταυτίστηκε με αυτή την ομάδα, πράσινο χρώμα. Ίσως όμως η πιο σημαντική ημερομηνία έπειτα από την ίδρυσή του (3 Φεβρουαρίου 1908), ο Παναθηναϊκός την είχε όταν πλέον μια για πάντα “κατοχύρωσε” την ονομασία ΠΑΟ (Παναθηναϊκός αθλητικός σύλλογος). Πέραν αυτών την ίδια χρονιά ο Παναθηναϊκός απέκτησε έδρα στην Περιβολά Αμπελοκήπων, με λίγα λόγια εκεί που σήμερα βρίσκεται το Απόστολος Νικολαΐδης.

Εν τέλει από την “κάψα” σε συνδυασμό με την “τρέλα” του Γιώργου Καλαφάτη και μερικών φίλων του να παίξουν ποδόσφαιρο, προήλθε μια ολόκληρη ιδέα που έκανε εκατομμύρια φιλάθλους να την υποστηρίξουν, να την αγαπήσουν, να τη πιστέψουν, να την ακολουθήσουν, να πανηγυρίσουν αλλά και να κλάψουν μαζί της και να ζήσουν στο πέρασμα τόσων δεκαετιών ατελείωτες στιγμές και με θετικό αλλά και με αρνητικό πρόσημο. Ο Παναθηναϊκός όπως άλλωστε είναι εμφανές και από την ιστορία του δεν βρήκε ποτέ “Κόκκινα χαλιά στρωμένα”, όμως πάντα πάλευε και επικρατούσε των δυσκολιών. Κάπως έτσι λοιπόν ευχόμαστε να κάνει και με τις σημερινές “Συμπληγάδες Πέτρες” που έχει μπροστά του και να γίνει ξανά η ομάδα που όλοι αγαπήσαμε.

Το Prasinoforos.gr είναι ένας καινούργιος σχετικά ιστότοπος που ως στόχο του έχει την ενημέρωσή σας για θέματα που αφορούν το Παναθηναϊκό. Εδώ θα μπορείτε να δείτε πρώτοι ειδήσεις, άρθρα ιστορικά και μη, καθώς και να σχολιάσετε έχοντας ως στόχο όλοι να έρθουμε πιο κοντά δια μέσου του website μας καθώς και των Social Media με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και επιπροσθέτως ένα ακόμα άνοιγμα του "ορίζοντα" σε ότι έχει να κάνει με την ομάδα που όλοι αγαπάμε.