Παναθηναϊκός και σκοποβολή: Πώς έρχονται οι τίτλοι – Οι αθλητές, οι εγκαταστάσεις και το μέλλον

    Το Prasinoforos.gr βρέθηκε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, κάτω από τη Θύρα 14, όπου βρίσκεται το σκοπευτήριο του Παναθηναϊκού.

    Ο Γιώργος Γάκης μίλησε με τον Νίκο Κοκκινάκη, αθλητή του Παναθηναϊκού Α.Ο. στην Σκοποβολή (και όχι… μόνο), ενώ ο ίδιος είναι και μέλος του Δ.Σ. του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου.

    Όλοι έχετε δει τα τελευταία χρόνια τους αριθμούς των τίτλων που κατακτά ο Παναθηναϊκός στη σκοποβολή, ενώ δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι είναι το πιο επιτυχημένο τμήμα (τουλάχιστον) επί της τωρινής διοίκησης.

    Όπως ανέφερε ο κ. Κοκκινάκης, το κρίσιμο σημείο για την «άφιξη» των τίτλων στον Παναθηναϊκό ήταν το σκοπευτήριο.

    «Οι τίτλοι άρχισαν να αυξάνονται από το 2014, τότε που φτιάξαμε το σκοπευτήριο. Το έφτιαξε εξ’ ολοκλήρου ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ήταν από τα πρώτα πράγματα που έπρεπε να γίνει. Όταν αναλάβαμε το τμήμα το 2011, είπαμε ότι πρέπει να βρούμε προπονητή και να φτιάξουμε το σκοπευτήριο.

    Έγιναν και τα δύο. Ήρθε ο Θοδωρής ο Κοτταράς, στελεχώσαμε το τμήμα και από το ’14 και μετά ήρθαν οι πρώτοι τίτλοι. Κι επειδή η σκοποβολή είναι ένα ιδιαίτερο άθλημα (δεν είναι όπως στο ποδόσφαιρο πχ που έχεις 11 βασικούς και τους αναπληρωματικούς στον πάγκο), για να στελεχώσεις μία πλήρη ομάδα σε όλες τις κατηγορίες θέλεις πάνω από 40 με 50 αθλητές «πρώτης γραμμής».

    Η δουλειά που έχει κάνει ο Θοδωρής και η συνολική στελέχωση του τμήματος άρχισε να φαίνεται έντονα μετά το 2017 και από εκεί και πέρα αρχίσαμε να παίρνουμε τίτλους και πρωταθλήματα συνεχόμενα.

    Τα τελευταία 3 χρόνια είμαστε πρωτοπόροι στην ελληνική σκοποβολή και κάθε χρόνο αναπτυσσόμαστε ακόμε περισσότερο».

    Στο ερώτημα πώς μπορεί να γίνει κάποιος αθλητής του Παναθηναϊκού στη σκοποβολή και τι πρέπει να κάνει, ο κ. Κοκκινάκης απαντά:

    «Αρχικά επικοινωνεί με τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, εμένα (σ.σ. Νίκος Κοκκινάκης) ή τον Δημήτρη τον Κατσίρη, που είναι έφορος.

    Τους δίνουμε τις ώρες προπονήσεων. Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, η Αναστασία Εξαρχάκου αναλαμβάνει τους αρχάριους για την πρώτη επαφή με το άθλημα και αφορά όσους θέλουν να γίνουν αθλητές της σκοποβολής από 8 χρονών μέχρι… όσο αντέχει και θέλει ο καθένας ηλικιακά.

    Εάν κάποιος καταφέρει και είναι σε ένα καλύτερο level και μπορεί να κατέβει σε αγώνες, αναλαμβάνει ο Θοδωρής.

    Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την συμμετοχή σε αγώνες, εξαρτάται από τον αθλητή και το πόσο πειθαρχημένος είναι, πόσο συμμετέχει στις προπονήσεις. Με μία φορά την εβδομάδα, απαιτούνται τουλάχιστον 6 μήνες για να μπει κάποιος σε πιο αγωνιστικό κομμάτι.

    Αν το κάνεις σωστά και δομημένα, τότε απαιτείται λιγότερο χρονικό διάστημα».

    – Ποιο είναι ένα θετικό στοιχείο για τη σκοποβολή σε σχέση με άλλα σπορ;

    «Το καλό της σκοποβολής είναι ότι σε κάποιους διασυλλογικούς αγώνες (σ.σ.  όχι πανελλήνιους), μπορεί η κάθε ομάδα να κατεβάσει ακόμα και 40 – 50 αθλητές, δεν υπάρχει περιορισμός όπως σε άλλα αθλήματα που έχεις συγκεκριμένο ρόστερ. 

    Μπορεί να κατέβει ένας, δύο, τρεις, 40, 50 αθλητές, όσους θέλει η ομάδα. Αυτό βοηθάει για να μην υπάρχουν και γκρίνιες σε μία ομάδα. Συμμετέχουν όλοι όσοι θέλουν και μπορούν».

    – Υπάρχει κίνδυνος στο άθλημα, λόγω της χρήσης όπλων και από παιδιά σε μικρές ηλικίες;

    «Είναι μία ερώτηση που γίνεται συχνά από γονείς και όχι μόνο, αν υπάρχει κίνδυνος ή αν έχει γίνει κάτι. Επειδή οι κανόνες ασφαλείας είναι πάρα πολύ αυστηροί, από το 1982 (που θυμάμαι τον εαυτό μου στη σκοποβολή) μέχρι και σήμερα, δεν έχει γίνει το παραμικρό. Είτε σε προπόνηση, είτε σε αγώνα. Μάλιστα, δεν ήταν πάντα τόσο αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας. Εμείς από την πλευρά μας, είμαστε πάρα πολύ αυστηροί σε αυτόν τον τομέα. Είμαστε σοβαροί στο κομμάτι της ασφάλειας, το ίδιο και όλοι οι σύλλογοι και προστατεύουμε το άθλημά μας.

    Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Οι γονείς μπορεί στην αρχή να έρχονται με δεύτερες σκέψεις, αλλά όταν έρχονται και βλέπουν πώς αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση, χαλαρώνουν και βλέπουν ότι όλα λειτουργούν σωστά. Και αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε πολλά παιδιά στην ακαδημία, ως Παναθηναϊκός».

    – Ας μιλήσουμε με ονόματα: Πρόσφατα είδαμε μία ανακοίνωση του ΑΟ για αθλητές που αγωνίστηκαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκοποβολής Εφήβων και Νεανίδων στο Περού.

    «Από τον Παναθηναϊκό αγωνίστηκαν:

    • Εβίτα Μιχελάκη (ΑΕΡ. ΠΙΣΤΟΛΙ 10Μ (Ν) & MIXED), 
    • Εμμανουέλα Μιχελάκη (ΑΕΡ.ΤΟΥΦΕΚΙ 10Μ (Ν)), 
    • Αναστασία Κοναξή (ΑΕΡ. ΠΙΣΤΟΛΙ 10Μ (Ν))
    • Παναγιώτης Μιχαλόπουλος  (ΑΕΡ. ΠΙΣΤΟΛΙ 10Μ (Ε))

    Στην Εθνική Junior, 4 από τα 10 μέλη είναι του Παναθηναϊκού. Στην προεθνική είναι 18 άτομα».

    Βοτανικός και Σκοποβολή: Οι εγκαταστάσεις και το κόστος

    – Εάν γίνει η «Διπλή Ανάπλαση» που περιλαμβάνει τη μεταφορά της ΠΑΕ και του ΑΟ στον Βοτανικό, τι πρόβλεψη υπάρχει για τη σκοποβολή;

    «Η δική μου εκτίμηση είναι ότι δεν θα γίνουν οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη στον Βοτανικό. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση.

    Ας πούμε όμως ότι θα γίνουν. Η σκοποβολή στη Λεωφόρο έχει το δικό της σκοπευτήριο, τη δική της έδρα. Η ΑΕΠ Ελαιώνα, στον Βοτανικό, θα μας δώσει μία αίθουσα με ένα βιομηχανικό δάπεδο και τίποτα άλλο. Χωρίς εξοπλισμό, ένα δάπεδο. Με 10 θυρίδες.

    Τα τετραγωνικά στον Βοτανικό θα είναι 125. Στο σκοπευτήριο στη Λεωφόρο, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα 150 τετραγωνικά.

    Αυτό σημαίνει ότι για το project το οποίο γνωρίζω αρκετά λόγω της ενασχόλησής μου με το γηπεδικό και το ζήτημα των εγκαταστάσεων, έχω κάνει πολλές συζητήσεις με τον κ. Μαλακατέ και τον κ. Βρανόπουλο.

    Τους έχω πει ότι εάν δομηθεί σωστά το σκοπευτήριο στον Βοτανικό, εάν γίνει σωστή δουλειά, το κόστος είναι κάπου ανάμεσα στα 80 με 100 χιλιάδες ευρώ.

    Εάν γίνει σωστή δουλειά πάντα, με βάση τις 10 θυρίδες».

    * Θα ακολουθήσει το β’ μέρος της συνέντευξης.

    Η αθλητική επικαιρότητα του Παναθηναϊκού με ένα κλικ εδώ!

    Διαβάστε επίσης…

    0 0 Ψήφοι
    Article Rating
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Παλιότερα
    Νεότερα Most Voted
    Inline Feedbacks
    Δείτε όλα τα ασχόλια