Πανταλέων στο Prasinoforos.gr: «Ο Παναθηναϊκός είναι ο κόσμος του» (Vid)

Ο εμβληματικός αρχηγός του Παναθηναϊκού, Σωτήρης Πανταλέων, μιλάει αποκλειστικά στο Prasinoforos.gr.

Ο άνθρωπος που συνεχίζει να… κερδίζει τον χρόνο, έκλεισε τα 40 και συνεχίζει να αγωνίζεται για την ομάδα της καρδιάς του. Ο λόγος για τον Σωτήρη Πανταλέοντα, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο Prasinoforos.gr και μίλησε για όλους και για όλα.

Επιμέλεια: Νίκος Γιανναράς

Mια ευχή για το πρωτάθλημα που ξεκινάει:

«Καταρχάς να πούμε κάτι εκτός του αγωνιστικού. Εύχομαι λόγω των ημερών και λόγω της κατάστασης να έχουν υγεία όλοι όσοι συμμετέχουνε αθλητές, προπονητές, δημοσιογράφοι, παράγοντες είναι σημαντικό να είμαστε υγιείς και κατά την διάρκεια αυτού του πρωταθλήματος και να τελειώσει με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες».

Από όλα τα χρόνια που ασχολείσαι με το βόλεϊ αυτή είναι η πιο δύσκολη και περίεργη χρονιά αθλητικά και όχι μόνο για εσένα προσωπικά αλλά για όλους τους αθλητές.

«Ασφαλώς και είναι δύσκολη και είναι και περίεργη όπως ήταν και η προηγούμενη χρονιά. Θεωρώ ότι πλέον όλη αυτή η ιστορία με τον κορονοϊό έχει μπει στην καθημερινότητά μας, όλοι έχουμε καταλάβει ότι αυτό το πρόβλημα χρειάζεται έναν σεβασμό γιατί μπορείς εμείς να βρισκόμαστε σε μια ηλικία η οποία δεν είναι τόσο κρίσιμη για το συγκεκριμένο θέμα αλλά σε όλων των ανθρώπων στο κοντινό τους περιβάλλον υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να είναι ευάλωτοι σε αυτόν τον ιό.

Οπότε θεωρώ πλέον ότι με όλη αυτή την παγκόσμια πληροφόρηση που υπάρχει έχουμε καταλάβει την σημαντικότητα και την τήρηση των μέτρων που μας λένε οι ειδικοί και πιστεύω ότι πλέον θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε όλης αυτής της κατάστασης γιατί πέρυσι ήταν κάτι πρωτόγνωρο με την καραντίνα και την διακοπή των πρωταθλημάτων. Φέτος πιστεύω πως με σεβασμό όλοι και με προσοχή θα καταφέρουμε και θα βγάλουμε την χρονιά υγιείς και να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας».

Να περάσουμε λίγο στο αγωνιστικό, πέρυσι είχαμε μια πάρα πολύ καλή σεζόν. Μετά από πολλά χρόνια κατακτήσαμε το πρωτάθλημα και το League Cup και ο Παναθηναϊκός δείχνει ότι ξαναεπέστρεψε και πρωταγωνιστεί. Πόσο σημαντικό ήτανε αυτό το πράγμα και για την ομάδα αλλά και για όλον τον οργανισμό του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού;

«Ναι έχουμε ξαναπεί ότι ο Παναθηναϊκός τα τελευταία δύο χρόνια είχε μπει σε ένα δρόμο κανονικότητας, αυτό φάνηκε από τα περσινά αποτελέσματα και θεωρώ ότι εκτός από το πρωτάθλημα και το League Cup ένας μεγάλος τίτλος που κερδήθηκε από τον σύλλογο τα τελευταία χρόνια ήταν η δραματική μείωση του χρέους το οποίο κρατούσε τον σύλλογο πάρα πολλά χρόνια πίσω και δεν τον άφηνε, παρά τις όποιες καλές ομάδες είχε, να κατακτήσει τίτλους. Πιστεύω πως σίγουρα είναι δύσκολη η συνέχεια λόγω και των συνθηκών αλλά ο στόχος του Παναθηναϊκού πρέπει να είναι να βρίσκεται στις ψηλές θέσεις τις βαθμολογίας όχι μόνο στο βόλεϊ αλλά σε όλα τα πρωταθλήματα να πρωταγωνιστεί και με αυτόν τον τρόπο να βρίσκεται μέσα στην διεκδικήσει των τίτλων. Κάποιοι τίτλοι θα έρθουν κάποιοι όχι αλλά το σημαντικό είναι ο Παναθηναϊκός να βρίσκεται ψηλά».

Σωτήρη εκτός από αθλητής του Παναθηναϊκού είσαι ένας άνθρωπος όπου είναι κοντά στην ομάδα σε όλο τον Ερασιτέχνη και από την πρώτη στιγμή ήσουν από τους πρώτους ανθρώπους που πάλεψαν να φέρουν την υγεία πίσω στον σύλλογο. Πρώτα ξεκίνησε με το τμήμα βόλεϊ με την δέσμευση του Κ. Γιαννακόπουλου να βοηθήσει και μετά είχαμε την παρουσία του τα δύο χρόνια στην διοίκηση και την εξυγίανση που ήταν πάρα πολύ σημαντική. Σαν επιστέγασμα αυτό ήταν που βοήθησε να έρθει ο τίτλος πέρυσι;

«Ναι θα μπορούσαμε να το πούμε και έτσι ότι ήταν το επιστέγασμα, ότι ήταν ένα αποτέλεσμα μίας περιόδου που πραγματικά ο σύλλογος λειτούργησε με επαγγελματικά πρότυπα και με ένα υγιή τρόπο λειτουργίας, χωρίς να θέλω να πω πως το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρχε υγεία αλλά όπως είπα και πριν το χρέος ήταν ένα βαρίδι που τράβαγε τον σύλλογο προς τα πίσω και δεν θα υπήρχε και λύση αν δεν ήταν αυτή η διετής θητεία του Κ. Γιαννακόπουλου. Πλέον περάσαμε σε μία άλλη εποχή οι συνθήκες είναι και πάλι δύσκολες, πάντα ήταν δύσκολες, αλλά θεωρώ ότι έχουν μπει οι σωστές βάσεις, ώστε με μετριοφροσύνη, με χαμηλά το κεφάλι να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί ο Παναθηναϊκός στο μέτρο του δυνατού».

Ένας σημαντικός παράγοντας στην νέα εποχή γιατί είχαμε εξελίξεις το καλοκαίρι πάλι διότι ανέλαβε η διοίκηση Μαλακατέ. Είδαμε κινητοποιηθήκατε πάρα πολλά άτομα από την ομάδα για να βάλετε στο παιχνίδι της στήριξης και τον κόσμο. Είναι σημαντικός ο κόσμος του Παναθηναϊκού και η ενεργή του παρουσία για την επόμενη μέρα του συλλόγου;

«Μα ο Παναθηναϊκός είναι ο κόσμος του. Αν ο Παναθηναϊκός είναι Παναθηναϊκός και δεν είναι κάποια άλλη ομάδα της περιοχής είναι επειδή τον ακολουθούνε 2-3 εκατομμύρια φίλαθλοι στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η διαφορά. Οι μεγάλοι σύλλογοι είναι ο κόσμος τους. Εμείς όλοι είμαστε περαστικοί άλλοι για λίγο διάστημα άλλοι για περισσότερο αλλά ο κόσμος είναι αυτός που είναι σταθερά από την πρώτη μέρα ίδρυσης του συλλόγου και για όσο υπάρχει. Για εμένα αυτό θα είναι το ιδανικό για έναν σύλλογο όπως τον Παναθηναϊκό να αλλάξει η φιλοσοφία όλη κουλτούρα αυτού του συλλόγου και να καταλάβουν οι φίλαθλοι ότι οι ίδιοι είναι ο σύλλογος και δεν πρέπει να περιμένουνε τον εκάστοτε παράγοντα, σίγουρα έχουν περάσει μεγάλοι παράγοντες από τον Παναθηναϊκό αλλά ο σύλλογος είναι ο κόσμος του και πρέπει να περάσει αυτό στην φιλοσοφία όλου του συλλόγου».

Η ομάδα κατέκτησε πέρυσι στο πρωτάθλημα και ξεκινάει η καινούργια χρονιά πόσο δύσκολο είναι να επαναληφθεί αυτό και ποιοι είναι οι στόχοι για την καινούργια χρονιά;

«Όπως και είπα και πριν ο στόχος του Παναθηναϊκού πρέπει να είναι να βρίσκεται στις ψηλές θέσεις τις βαθμολογίας να πρωταγωνιστεί και να βρίσκεται μέσα στην διεκδίκηση των τίτλων όχι μόνο στο βόλεϊ ανδρών αλλά σε όλα τα τμήματα. Θεωρώ ότι έχει την δυνατότητα να το κάνει αυτό παντού και όχι μόνο στο δικό μας άθλημα. Το μόνο που απομένει είναι να το δούμε και στην πράξη».

Αυτός ο τίτλος για εσένα προσωπικά είναι ένα ακόμα κίνητρο για να συνεχίσεις και φέτος δυναμικά όπως το έκανες πάντα;

«Σίγουρα ήταν ένα κίνητρο, σίγουρα η χαρά που πήραμε μας έδωσε χρόνια αθλητικής ζωής αλλά από εκεί και πέρα νομίζω το μεγαλύτερο κίνητρο και η μεγαλύτερη έμπνευση για όλους εμάς είναι η αγάπη προς τον σύλλογο».

Το αξιοσημείωτο στην πορεία σου Σωτήρη είναι όχι ότι απλά συνεχίζεις και παίζεις βόλεϊ αλλά παίζεις και σε πολύ μεγάλο και υψηλό επίπεδο. Ποιο είναι το μυστικό σου; Για να το μάθουν και τα νέα παιδιά αν και εφόσον υπάρχει.

«Το μυστικό όχι μόνο για το βόλεϊ η τον αθλητισμό αλλά για οτιδήποτε στην ζωή είναι να έχεις πάθος γι’ αυτό που κάνεις. Εγώ αγαπάω αυτό που κάνω, δηλαδή έρχομαι κάθε μέρα στην προπόνηση με την όρεξη που είχα 18 χρονών. Σίγουρα υπάρχει ένα όριο κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσω αλλά νομίζω ότι όταν κάνεις κάτι με πάθος βρίσκεις τον τρόπο να ανταπεξέρχεσαι στη δυσκολίες γιατί όσο αναφορά εμένα είναι μεγάλες οι δυσκολίες τώρα να έρχομαι κάθε μέρα στην προπόνηση και να παίζει αντίπαλος με παιδιά 20-25-30 χρονών που ασφαλώς έχουν περισσότερες δυνάμεις από εμένα. Θεωρώ περνώντας τα χρόνια και περνώντας σε ένα διαφορετικό ρόλο όχι τόσο αγωνιστικό, όχι τόσο πρακτικό, δηλαδή ακόμα και να συμβουλεύεις ένα νέο παιδί εμένα προσωπικά με γεμίζει, οπότε προσαρμόζεσαι στις συνθήκες και συνεχίζεις να κάνεις αυτό που αγαπάς».

Είσαι ένας αθλητής που έχει ξεκινήσει από τα αναπτυξιακά τμήματα του Παναθηναϊκού και έχεις φτάσει εδώ που έχεις φτάσει με αυτήν την διαδρομή και με την Εθνική και με όλες αυτές τις επιτυχίες. Πόσο σημαντικό είναι για έναν σύλλογο να δίνει έμφαση και να παράγει δικά του παιδιά τα οποία εν δυνάμει είναι πολύ καλή αθλητές αλλά παράλληλα έχουν αυτό το πράγμα που έχεις και εσύ, δηλαδή είναι φίλαθλοι της ομάδας.

«Είναι πολύ σημαντικό γιατί άμα δούμε στην πορεία πολλών ομάδων σε όλα τα αθλήματα παιδιά που προήλθαν από την οικογένεια κάποιου συλλόγου προσέφεραν το κάτι παραπάνω λόγο της αγάπης προς τον ίδιο τον σύλλογο. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα και στον Παναθηναϊκό υπάρχουν πολλά παραδείγματα, αυτή την στιγμή μου έρχεται στο μυαλό ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, στο ποδόσφαιρο ο Γιώργος ο Καραγκούνης, ο Μπασινάς όλα αυτά τα παιδιά. Βλέπουμε πως εκτός από το αγωνιστικό κομμάτι αυτά τα παιδιά προσέφεραν και άλλα πράγματα στον Παναθηναϊκό, καταρχάς προσφέρουν και μια έμπνευση στον κόσμο βλέπουν έναν άνθρωπο που μέσα του έχει το ίδιο πάθος και την ίδια καψούρα για τον σύλλογο και γι’ αυτού που είναι στην κερκίδα. Αυτό στον επαγγελματικό αθλητισμό τα τελευταία χρόνια δεν το βρίσκεις εύκολα».

Αυτή η ομάδα Σωτήρη έχει ένα πάρα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα είσαστε κάποιοι άνθρωποι που είσαστε τεράστιες αθλητικές προσωπικότητες που είστε χρόνια στην ομάδα, από τον Ρούλη Αγραπιδακή, από τον κόουτς, από τον Παύλο τον Καραμαρούδη, όλα τα παιδιά αυτά και αθλητές, πόσο σημαντικό είναι αυτό το πράγμα για να αντέξετε γιατί περάσατε δυσκολίες πάρα πολύ μεγάλες. Πόσο μεγάλο όπλο είναι αυτό το πράγμα, αυτή η σχέση οικογένειας που έχετε;

«Είναι πραγματικά όπως το είπες όταν δημιουργούνται συνθήκες οικογένειας σε μια ομάδα έχει απίστευτα κέρδη γιατί όπως μέσα στην οικογένεια όλα τα μικροσυμφέροντα τους μικροεγωισμούς τους κάνεις στην άκρη για το καλό της οικογένειας έτσι και σε μια ομάδα που λειτουργεί σε συνθήκες οικογένειας είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Αυτό βοηθάει πάρα πολύ και εμάς να λειτουργούμε σε ένα περιβάλλον που είναι οικείο αλλά βοηθάει πάρα πολύ και νέα παιδιά που έρχονται στην ομάδα. αυτό έχει φανεί εκ του αποτελέσματος, να νιώθουνε ότι μπαίνουνε σε μια οικογένεια και να μπορέσεις να πάρεις πράγματα από αυτά που σε ένα περιβάλλον που δεν θα το ένιωθαν οικείο να μην τα έπαιρνες ποτέ. Αυτό φαίνεται σε εμάς σε νέα παιδιά που έχουν έρθει όπως είναι ο Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος, όπως είναι ο Αλέξανδρος Ράπτης και άλλα παιδιά που έχουν έρθει και μπορεί να μην είχαν τόσο πρωταγωνιστικό ρόλο όπως αυτά τα δυο παιδιά αλλά έχουν βοηθήσει πάρα πολύ την ομάδα και σίγουρα τα ονόματα που προανέφερες δημιουργούν και ένα έρεισμα στον κόσμο γιατί βλέπου πως αυτή η ομάδα έχει μια κληρονομιά, δηλαδή όπως εγώ παρέλαβα την φανέλα του αρχηγού από τον προπονητή έτσι θα την παραδώσω και εγώ στον Χαράλαμπο και ου το κάθε εξής και αυτή η κληρονομιά θα συνεχίσει να υπάρχει και τα επόμενα χρόνια».

Θα κάνουμε ένα γρήγορο flashback θα σου αναφέρω ενδεικτικά μερικές στιγμές που έχω στο μυαλό και θα μου λες, αν θυμάσαι, τα συναισθήματα που είχες.

Η πρώτη εμφάνιση με την φανέλα του Παναθηναϊκού.

«Η πρώτη εμφάνιση ήταν σε ένα παιχνίδι πρωταθλήματος με το Ρέθυμνο, αν θυμάμαι καλά στην Λεωφόρο, είχα μπει για λίγο διότι ήμουν 15-16 χρονών και θυμάμαι είχα κάνει μια πάσα στον Yuri τον Φιλίποφ. Για εμένα αυτό ήταν κάτι το εξωπραγματικό διότι ήμουν συμπαίκτες με θρύλους όπως τον Φιλίποφ, τον Τριανταφυλλίδη, τον Ανδρεόπουλο, τον Ντόνεφ, τον Χατζηαντωνίου, που βέβαια ήταν πιο κοντά στην δική μου ηλικία αλλά ήταν ήδη ένας βασικός παίχτης της Εθνικής Ομάδας. Ήταν τρομερό συναίσθημα, δηλαδή όταν εγώ κατάλαβα το τι είναι να είσαι αθλητής μαγευτικά και κάποιο τρόπο πήρα την απόφαση χωρίς να έχω καμία εγγύηση ότι αυτό θα είναι η ζωή μου αλλά πλέον όταν αρχίζεις και ζεις αυτές τις στιγμές νομίζω ότι παθαίνεις ένα σοκ ευχάριστο και λες εδώ είμαι αυτό θέλω να κάνω στην ζωή μου».

Ο πρώτος τίτλος;

«Ο πρώτος τίτλος ήταν το 2004 το πρωτάθλημα αν δεν κάνω λάθος μέσα στην Λεωφόρο απέναντι στον Ολυμπιακό. Όντας και αυτό τρομερό συναίσθημα».

Η ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί στο ΟΑΚΑ σε εκείνους τους περιβόητους αγώνες με τους τόσους χιλιάδες φιλάθλους;

«Στο ΟΑΚΑ ναι ήταν τρομερή ατμόσφαιρα. Πραγματικά ήταν τρομερή ατμόσφαιρα το γεμάτο ΟΑΚΑ. Ήταν κάτι το εντυπωσιακό».

Οι περσινοί τίτλοι; Πως ένιωσες;

«Ένιωσα μια ικανοποίηση, την ικανοποίηση που νιώθει ένας αθλητής όταν κατακτάει έναν τίτλο. Μια ηθική ικανοποίηση γιατί όπως προανέφερες περάσαμε πάρα πολύ δύσκολα χρόνια. Μπορεί να ήταν δύσκολα αλλά ήταν τίμια χρόνια, δηλαδή τιμήσαμε τον σύλλογο για όλα αυτά που μας έχει δώσει και νομίζω αυτό έδωσε κάτι παραπάνω στη χαρά και στην ικανοποίηση που πήραμε».

Δεν ήθελα να σου θυμίσω δυσάρεστες αναμνήσεις αλλά μιας και το έφερε η κουβέντα θα σου θυμίσω την στιγμή να μου πεις το συναίσθημά σου σε εκείνη την περιβόητη παραλία στο Αιγίνιο.

«Και να μην μου το θύμιζες μου έχει μείνει στο μυαλό τόσο έντονα που μου έρχεται πάρα πολύ συχνά αυτή η ανάμνηση. Ήταν μια πολύ έντονη στιγμή της καριέρας μου. Έχει τύχει κι άλλες φορές να διεκδικήσεις τίτλο, να τους πάρεις να τους χάσεις όταν βρίσκεται σε μεγάλη ομάδα προφανώς και θα συμβεί αυτό αλλά το να είναι έτοιμος ο Παναθηναϊκός να πέσει και να είναι στα χέρια σου, είναι ένα συναίσθημα που δεν ξέρω πως θα μπορούσαμε να το επεξεργαστούμε και να το δεχτούμε. Δεν μπορώ να πω ότι πανηγυρίσαμε αλλά σίγουρα νιώσαμε τεράστια ανακούφιση όταν τελείωση αυτή η περιπέτεια».

Για εμάς που ξέρουμε την ομάδα ίσως αυτή η στιγμή και αυτοί οι άνθρωποι που καταφέρατε αυτό είναι πιο σημαντικό από τους τίτλους που ήρθαν μετά και αυτούς που θα έρθουν ίσως αργότερα. Να σε πάω σε μια τελευταία ανάμνηση. Υπάρχει μια φωτογραφία με κοριτσάκια φοράν το 14 και έχουν και ένα πρωτάθλημα στην μέση. Όταν την βλέπεις αυτήν την φωτογραφία τι νιώθεις;

«Οποιαδήποτε φωτογραφία βλέπω με τις κόρες μου νιώθω μια συγκίνηση. Θα ήθελα αυτή η φωτογραφία να υπάρχει κάπου μέσα στο σπίτι και μετά από χρόνια, να είναι αθλήτριες του Παναθηναϊκού να την βλέπουν και να τις καμαρώνω μέσα στο γήπεδο».

Κλείνοντας, κοιτώντας την κάμερα ένα μήνυμα για τον κόσμο του Παναθηναϊκού που είσαι τόσο αγαπητός και τόσο αξιοσέβαστος.

«Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κόσμο για όλη αυτή την αγάπη και όλη αυτή την εκτίμηση που μου έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια και ειδικά αυτό το καλοκαίρι γιατί κάθε μέρα που περπατάω στον δρόμο και συναντώ κόσμο λαμβάνω μηνύματα ευχαρίστησης για ότι έχω προσφέρει στην ομάδα στις δύσκολες στιγμές όπως μου λένε. Θέλω να τους πω πως ήταν πραγματικά ευχαρίστησή μου να υπηρετώ τον σύλλογο και να συνεχίσω να τον υπηρετώ όλα αυτά τα χρόνια και θα το κάνω και στο μέλλον είτε έρθουν πάλι δύσκολες στιγμές είτε είναι εύκολες όπως πάντα στον Παναθηναϊκό με μαχητικό πνεύμα, μαχητική ψυχή και αγάπη για τον σύλλογο».