ΠΑΟ-Χράντεκ Κράλοβε: Η πρώτη Ευρωπαϊκή δοκιμασία των πράσινων επί Ελληνικού εδάφους.

    Αυτή τη φορά θα επιχειρήσουμε να σας ταξιδέψουμε πίσω και όταν λέμε πίσω, εννοούμε πολύ πίσω: Για να γίνουμε απολύτως σαφείς θα πάμε δια μέσου της ηλεκτρονικής πένας του Απόστολου Μιχαηλίδη να αναλύσουμε τον πρώτο αγώνα που έδωσε ποτέ το τριφύλλι στην Ευρώπη μπροστά σε Ελληνικό κοινό εν έτει 1960, ένας αγώνας αν μη τι άλλο, ιστορικός!

    Ήταν ο δεύτερος αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων, καθώς ο Παναθηναϊκός στον πρώτο είχε γνωρίσει την ήττα με 1-0 από τέρμα που είχε δεχτεί στα τελευταία λεπτά της συνάντησης, οπότε για να προκριθεί στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών έπρεπε να νικήσει με 2-0, πράγμα καθόλου εύκολο για πολλούς λόγους, όμως η ομάδα της Λεωφόρου πάλεψε σκληρά αυτό τον αγώνα.

    Μία ωραία προσπάθεια του Πανάκη, ο οποίος πασάρει στον Παπαεμαννουήλ και εκείνος δοκιμάζει το πόδι του όμως η μπάλα καταλήγει εκτός της εστίας των Τσέχων, οι οποίοι γλιτώνουν. Οι Τσέχοι δοκιμάζουν ένα πολύ δυνατό σουτ με τον Βουτσαρά να αποκρούει και να κρατάει ανέπαφη την εστία του. Ο Παναθηναϊκός προσπαθεί με το Μπενάρδο που βγάζει σέντρα, αλλά ο Τσέχος κίπερ προλαβαίνει τον Πανάκη πριν εκείνος βάλει το κεφάλι του και χρηστεί σκόρερ. Μία λάθος εκτίμηση του Βουτσαρά από κόρνερ της αντίπαλης ομάδας, καθώς ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού αρχικά φαίνεται ότι μπλοκάρει, αλλά εν συνεχεία η μπάλα του ξεφεύγει, δημιουργεί αναστάτωση στα πράσινα μετόπισθεν, όμως εν τάχει οι αμυντικοί καταφέρνουν γρήγορα και απομακρύνουν. Μία τελευταία προσπάθεια απ’ τους Τσέχους με ένα μακρινό σουτ, το οποίο δεν θα ανησυχήσει ιδιαίτερα τον Μιχάλη Βουτσαρά, καθώς θα φύγει μακριά απ’ την εστία και κάπως έτσι φτάσαμε στην ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου αυτής της αναμέτρησης.

    Στο δεύτερο ημίχρονο και καθώς αμφότερα τα σωματεία εισέρχονται επί του αγωνιστικού χώρου διακρίνουμε τον Νεμπίδη με επίδεσμο στο κεφάλι, συνεπώς με αυτή την αφορμή αξίζει να αναφέρουμε πως εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχαν αλλαγές και οι ομάδες ήταν υποχρεωμένες να τελειώσουν με τους 11 που ξεκίνησαν την αναμέτρηση. Αν κάποιος παίκτης τραυματιζότανε σοβαρά, τότε πολύ απλά η ομάδα του θα έπρεπε να ολοκληρώσει τον αγώνα έχοντας αριθμητικό μειονέκτημα και πολλοί αγώνες είχαν κριθεί απ’ αυτό το στοιχείο της απαγόρευσης αλλαγών που ευτυχώς λίγα χρόνια μετά άλλαξε.

    Το δεύτερο μισό λοιπόν του αγώνα, η αλήθεια είναι πως δεν επιφύλαξε κάποια συνταρακτική φάση για τις δύο ομάδες, όμως είχε δύναμη, πάθος, ένταση με τους 22 ποδοσφαιριστές να μάχονται σκληρά για την πρόκριση. Εν τούτοις δεν θα διαφοροποιηθεί κάτι στον αγωνιστικό χώρο και ο αγώνας θα τελειώσει με λευκή ισοπαλία καθότι Βουτσαράς και Ζίντρα για ΠΑΟ και Χράντεκ αντίστοιχα δεν άφησαν κάποιον ποδοσφαιριστή να “γευτεί” τη χαρά του γκολ, ωστόσο παρόλο τον αποκλεισμό, επρόκειτο για επιτυχία του Παναθηναϊκού, αφού αντιμετώπισε ομάδα του Τσεχοσλοβάκικου ποδοσφαίρου, το οποίο βρισκόταν τότε στο ζενίθ του, αντίθετα με το Ελληνικό ποδόσφαιρο που πραγματοποιούσε δειλά τα πρώτα του βήματα και εκτός εγχωρίων συνόρων.

    Οι συνθέσεις των δύο ομάδων ήταν οι εξής:

    Παναθηναϊκός: Βουτσαράς, Τζουνάκος, Λινοξυλάκης, Ανδρέου, Πιτυχούτης, Νεμπίδης, Θεοφάνης, Παπαεμμανουήλ, Δομάζος, Μπενάρδος, Πανάκης

    Χράντεκ Κράλοβε: Ζίντρα, Στέρμπα, Κομάνεκ, Πίκμαν, Χλέντικ, Μίχαλεκ, Μάλικ, Πόκορνι, Σόνκα, Γκέρμι, Ζικάν

     

    Βρείτε τον συντάκτη στο facebook: Apostolhs Adiorthwtos