Παρουσιάζεται το «Γκολ στα χαρακώματα», του Ανδρέα Οικονόμου

Σήμερα (10/9, 19:00) θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου «Γκολ στα χαρακώματα» από τον συγγραφέα Ανδρέα Οικονόμου.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα λάβει χώρα στο 50ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, στη σκηνή «Ηλίας Βενέζης». Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο καθηγητής ιστορίας, Alexander Kitroeff, καθώς και ο συγγραφέας Ανδρέας Οικονόμου.

Η ανακοίνωση:

Με μεγάλη χαρά, ανακοινώνουμε την κυκλοφορία του βιβλίου «Γκολ στα χαρακώματα» της Belle Epoque Εκδοτική, το οποίο παρουσιάζεται στο 50ό Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στις 19:00 στη Σκηνή «Ηλίας Βενέζης» με ομιλητές τον καθηγητή ιστορίας στο Haverford College Alexander Kitroeff και τον συγγραφέα του έργου Ανδρέα Οικονόμου.

Το βιβλίο «Γκολ στα χαρακώματα» ιχνηλατεί την άγνωστη, συναρπαστική ιστορία του αθλητισμού στο Μικρασιατικό Μέτωπο. Για τρία δραματικά χρόνια, τα μέλη του εκστρατευτικού σώματος –στρατιώτες, αξιωματικοί, τσολιάδες– βρήκαν διέξοδο στον αθλητισμό, μέσω του οποίου μπορούσαν να ξεχνιούνται, να εκτονώνονται, να περνούν στιγμές ξεγνοιασιάς και διασκέδασης, παρά τις τραγικές δυσκολίες και φρικαλεότητες του πολέμου.

Στελεχώθηκαν δεκάδες ομάδες, διδάχτηκαν άγνωστα αθλήματα (όπως μπάσκετ και βόλεϊ), διοργανώθηκαν πρωταθλήματα, ακόμη και μεγάλοι ποδοσφαιρικοί αγώνες μεταξύ Ελλήνων στρατιωτών και Τούρκων χωρικών.

Η έκδοση παρουσιάζει αφηγήσεις, ανέκδοτα ντοκουμέντα και δεκάδες σπάνιες φωτογραφίες από την ανεξερεύνητη αυτή πτυχή της καθημερινότητας των φαντάρων και των αξιωματικών κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία.

Πρωταγωνιστές του έργου είναι όλοι οι σπουδαίοι αθλητές των σωματείων της Ιωνίας, οι ηγέτες του Πανιωνίου και του Απόλλωνα (όπως ο Δημητρός Δάλλας και ο Δημήτριος Μαρσέλλος, ο Δημητρός Καραμπάτης και ο Παναγιώτης Ρετέλλας), αθλητές του Πανελλήνιου Γ.Σ., όπως ο Βασίλειος Τζεβούκας –ο ακούραστος αυτός γραφιάς-ρεπόρτερ των αθλητικών αγώνων του Μετώπου, που έχασε τη ζωή του στη σφοδρή τελική επίθεση των Τούρκων–, ο ακούραστος αθλητικός ιδεολόγος –ιδρυτής του Παναθηναϊκού– Γεώργιος Καλαφάτης, ο συνταγματάρχης Νικόλαος Πλαστήρας και το 5/42 Σύνταγμα των ευζώνων που κλοτσούσαν την μπάλα με την ίδια ορμητικότητα που πολεμούσαν.

Διαθέσιμο στα κεντρικά βιβλιοπωλεία από Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου, καθώς και στο www.vivliapao.gr