Πελεκούδας: «Κρατάμε την καθαρή νίκη – Δεν μπορώ να κατανοήσω εύκολα τη διακοπή του αθλητισμού»

  Ο Παναγιώτης Πελεκούδας μπλογκάρει στο Prasinoforos.gr και σχολιάζει την νίκη του Παναθηναϊκού κόντρα στην Κηφισιά αλλά και την απόφαση της κυβέρνησης να διακοπεί ένα μέρος των αθλημάτων.

  Αναλυτικά:

  Γεια σας και πάλι…

  Σήμερα πέραν του αθλητικού κομματιού θα σας μιλήσω και για μια σκέψη μου.

  Πάμε για αρχή στο αθλητικό κομμάτι που είναι και το σημαντικότερο για πολλούς από εδώ. Η ομάδα μας βρίσκεται σε μια ανοδική πορεία, έχουμε δυο νίκες σε δυο ματς και μάλιστα η νίκη επί της Κηφισιάς ήταν μια σημαντική νίκη. ‘Ήταν μια νίκη μέσα σε μια δύσκολη έδρα από άποψη γηπέδου και ρυθμού της αντίπαλης ομάδας που κατά την γνώμη μου θα περάσουν δύσκολα οι υπόλοιπες ομάδες από εκεί (πέραν του Ολυμπιακού που τους κέρδισε 3-1 στο Ζηρίνειο). Οπότε κρατάμε την καθαρή νίκη και το 3-0 που είναι πολύ σημαντικό με το σύστημα διεξαγωγής που υπάρχει την δεδομένη στιγμή, κάθε σετ ίσως παίξει τον ρόλο του στο τέλος της χρονιάς. Στην διακοπή λοιπόν του πρωταθλήματος (που τα νέα μέτρα επιφέρουν) η βαθμολογία μας βρίσκει πρώτους και θα έχουμε τα χαμόγελα της νίκης μέσα μας, σαν κίνητρο να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας όταν θα το επιτρέψουν οι συνθήκες.

  Πάμε στο άλλο κομμάτι το πιο πολιτισμικό.

  Ο αθλητισμός είναι η συστηματική σωματική καλλιέργεια και δράση με συγκεκριμένο τρόπο, ειδική μεθοδολογία και παιδαγωγική με σκοπό την ύψιστη σωματική απόδοση, ως επίδοση σε αθλητικούς αγώνες, στο αθλητικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Παράλληλα ο αθλητισμός είναι ένας κοινωνικός θεσμός ο οποίος αντικατοπτρίζει τη δεδομένη κοινωνία και τον πολιτισμό της. Για παράδειγμα στην Αρχαία Ελλάδα, ο αθλητισμός στην Αθήνα θεωρούταν κοινωνικό και πολιτισμικό αγαθό και είχε παιδαγωγικό χαρακτήρα, ενώ αντίθετα στην Σπάρτη ο αθλητισμός χρησιμοποιούταν για την στρατιωτική εκπαίδευση. Ωστόσο σημαντική είναι η στρωματική διάσταση του αθλητισμού στο πέρασμα του χρόνου. Η γενική τάση ήταν ιδίως τον 18ο και 19ο αιώνα τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα να ασχολούνται με τα «λαϊκά παιχνίδια» όπως το ποδόσφαιρο, ενώ τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα με τα «ευγενή αθλήματα» όπως ήταν η ιππασία και η ξιφασκία. Το παραπάνω κομμάτι είναι ένα λήμμα από την εγκυκλοπαίδεια μας, ακολουθεί άλλο ένα κομμάτι από εγκυκλοπαίδεια.

  Η ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας (ή ιερή εκεχειρία) είναι συνυφασμένη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχαία εποχή. Από την έβδομη μέρα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι την έβδομη μέρα μετά το πέρας τους, οι πόλεμοι σταματούσαν έτσι ώστε οι αθλητές, απαλλαγμένοι από στρατιωτικές υποχρεώσεις, να μπορούν να ταξιδέψουν για να συμμετάσχουν στους Αγώνες.

  Αυτά τα δυο λήμματα μαζί εμένα μου δίνουν την εντύπωση ότι ο αθλητισμός είναι κάτι σημαντικό κάτι που μπορεί να αλλάξει την κοινωνία ακόμα και τώρα, ακόμα και σε μια εποχή που όλα είναι ρευστά και νέα. Δεν μπορώ να κατανοήσω εύκολα την διακοπή του αθλητισμού, ποσό μάλλον την διακοπή κάποιων αθλημάτων και την συνέχιση κάποιων άλλων. Είναι ένας κοινωνικός και ταξικός διαχωρισμός λοιπόν αυτή η διακοπή. Τα «λαϊκά παιχνίδια» συνεχίζονται ενώ τα «ευγενή αθλήματα» σταματάνε.

  Δεν μπορώ να κρίνω την απόφαση αυτή ούτε είναι η δουλειά μου να την κρίνω. Η δουλεία μου είναι να συνεχίσω να είμαι πρότυπο για την κοινωνία μου και για τα μικρά παιδιά. Δεν μπορώ να κάνω κάτι πέραν του να συνεχίσω να είμαι παράδειγμα. Ο πόθος του Πιερ ντε Κουμπερτέν ήταν να εντάξει τον Αθλητισμό σε μια σφαιρική, παιδαγωγική και ανθρωπιστική προοπτική. Ο αθλητισμός δεν ήταν, κατά την άποψη του, αυτοσκοπός, αλλά ένα μέσο στην υπηρεσία του πολίτη”. Άρα ξαφνικά ο πολίτης μένει χωρίς το μέσο που θα μπορούσε να τον κάνει καλύτερο πολίτη. Ο αθλητισμός μαζί με το σχολείο φτιάχνουν την νέα κοινωνία. Μια νέα κοινωνία που μέσα σε όλο αυτό της δημιουργούμε άγχος και φόβο και πιστέψτε με να το ξέρω από πρώτο χέρι (πέραν των ερευνών που υπάρχουν σχετικά με αυτό) ο αθλητισμός και η άσκηση βοηθάει στο να καταπολεμήσεις το άγχος και τα οποία προβλήματα εντάσεις δημιουργούνται μέσα στην ημέρα. Το να κόψουμε και των αθλητισμό ίσως μας οδηγήσει να δούμε φαινόμενα που δεν θα αρέσουν καθόλου, όπως την ενδοοικογενειακή βία.

  Ελπίζω ο αθλητισμός να πάρει την θέση του στην κοινωνία που του αξίζει, και όχι να τον χρησιμοποιούμε μόνο για να ρίχνουμε στάχτη στα μάτια των πολιτών, ελπίζω αυτό να γίνει σύντομα πριν αρχίσει η κοινωνία να αλλοιώνεται τόσο πολύ, που η κατάσταση να είναι μη αναστρέψιμη.
  Με εκτίμηση προς την πολιτεία και το κέντρο αποφάσεων, εμείς θα αποτελούμε πρότυπα και θα κάνουμε αυτό που πρέπει ώστε τα παιδάκια να έχουν κάπου να μοιάσουν είτε μας απαγορεύσουν το να αγωνιζόμαστε είτε μας το επιτρέψουν, αυτό έχουμε μάθει να κάνουμε και αυτό θα κάνουμε, πάντα έχουμε κανόνες και τους σεβόμαστε όσο άδικους και να τους κρίνουμε, είναι οι κανόνες του παιχνιδιού μας.

  Υ.Γ. Κάνουμε κάθε κίνηση σαν σύνδεσμος σε συνεργασία με την ομοσπονδία μας και την λίγκα ώστε το βόλεϊ να επιστρέψει σύντομα στην κοινωνία μας.
  Υ.Γ.2 Αυτή την καραντίνα να την εκμεταλλευτούμε ώστε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.
  Υ.Γ.3 Θα ακολουθήσει σύντομα άρθρο με το πως βλέπω εγώ την καραντίνα.