Πελεκούδας στο Prasinoforos: «Όταν παίζεις στον Παναθηναϊκό πάντα στόχος είναι η κορυφή»!

  Ο Παναγιώτης Πελεκούδας μιλάει αποκλειστικά στον Νικόλα Φαρμάκη και το Prasinoforos.gr, σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Ο Πατρινός κεντρικός του Παναθηναϊκού απαντάει σε ενδιαφέρουσες ερωτήσεις όσον αφορά το «τριφύλλι», την καριέρα του αλλά και την προσωπικότητα του.

  Επιμέλεια: Νικόλας Φαρμάκης

  Ο Παναγιώτης Πελεκούδας αποτελεί έναν εκ των στυλοβατών της εφετινής τρελής πορείας του τμήματος βόλεϊ, που συνοδεύτηκε από μεγάλες νίκες με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Λίγκ Καπ.

  Βέβαια η χρονιά δεν τελειώνει εδώ, ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να διεκδικήσει το πρωτάθλημα της Volley League, μέσω της διαδικασίας του F4.

  Η συνέντευξη:

  Η παγκόσμια πανδημία του Κορωνοϊού, έπληξε και τη χώρα μας, με αποτέλεσμα να μπούμε σε καραντίνα. Πώς ήταν η περίοδος αυτή για εσένα ως άνθρωπο και αθλητή και ποιο μήνυμα θες να δώσεις για την μετα-καραντίνας εποχή;

  «Ήταν δύσκολη, καθώς είχες μάθει σε άλλους ρυθμούς, σε άλλες καταστάσεις και σε άλλες λειτουργίες τόσο νοητικές όσο και σωματικές. Αυτομάτως όταν σου απαγορεύουν να κάνει κάτι το μυαλό σου αρχίζει και ζορίζεται. Ο κορωνοϊός ήταν «βάρβαρος», καθώς μας περιόρισαν. Προσωπικά πέρασα πολύ όμορφα, έδωσα χρόνο στον εαυτό μου, στα άτομα που αγαπάω, τους γύρω μου και κατάφερα να είμαι σωστός και δυνατός για την μετά- καραντίνας εποχή. Η μετά- καραντίνας εποχή θέλει προσοχή και κυρίως να αποφύγουμε να κάνουμε πράγματα, τα οποία ναι μεν μας έλειψαν, αλλά δεν είναι απαραίτητα. Πρέπει πλέον να μπούμε σε ένα ρυθμό ζωής, διαφορετικό από αυτόν που είχαμε συνηθίσει, πράττοντας μόνο τα απαραίτητα».

  Είναι αναντίρρητο ότι η Αχαΐα έχει παράδοση στο να βγάζει ταλέντα σε διάφορα αθλήματα. Που οφείλεται αυτή η παράδοση; Υπάρχουν άνθρωποι με τεχνογνωσία και οι κατάλληλες εγκαταστάσεις;

  «Στο βόλεϊ υπάρχουν πολλές ομάδες στην Αχαΐα. Πάντα είχαμε σε όλα τα αθλήματα ομάδες στην Α1, οπότε αυτό έκανε τα πράγματα πολύ πιο εύκολα. Ακόμα και στο πόλο έχουμε τον Κολόμβο. Έχουμε πάρα πολλούς Αχαιούς αθλητές, την εποχή του Γεωργάτου και του Κατσουράνη και μετέπειτα τον Σάμαρη που ανήκει στην δική μου γενιά είχαμε την Παναχαϊκή στο ποδόσφαιρο. Φτιάξαμε ποδοσφαιριστές, ύστερα στην Πάτρα άκμασε το βόλεϊ, όπου επίσης βγήκαν παίκτες και τώρα έχουμε το μπάσκετ. Η πόλη έχει ομάδες που την εκπροσωπούν επάξια στην πρώτη κατηγορία. Όταν ένα παιδάκι βλέπει όλους αυτούς τους αθλητές είναι λογικό να θέλει να τους μοιάσει, πόσο μάλλον όταν τους βλέπει να κινούνται στην πόλη και όταν οι αθλητές αυτοί εισπράττουν τον θαυμασμό όλων των υπόλοιπων, δημιουργείται ένα πρότυπο και όλο και περισσότερα παιδάκια θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Η Πάτρα λοιπόν, έχει μια παράδοση παραγωγής αθλητών σε όλα τα αθλήματα, το οποίο και ευχόμαστε να μην σταματήσει. Έχουμε αρκετά γήπεδα και πολλούς χώρους για άθληση».

  Παναγιώτη, την προηγούμενη εβδομάδα αποφασίστηκε στην τηλεδιάσκεψη της ΕΣΑΠ, να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα με το σύστημα του F4, πως βλέπεις την απόφαση αυτή; Ήταν οι αθλητές υπέρ του να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα με οποιοδήποτε τρόπο;

  «Οι αθλητές ήταν υπέρ να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα στο γήπεδο και όχι στα χαρτιά, με αυτό να είναι το κύριο κομμάτι. Η απόφαση της λίγκας μας οδηγεί στην έναρξη. Η τήρηση των συμβολαίων μας και το υγειονομικό είναι ένα κομμάτι που θα συζητηθεί μέχρι τη Δευτέρα που ξεκινάμε επίσημα τις προπονήσεις μας, μέχρι να υπάρξει το πρωτόκολλο, που θα χρειαστεί και αυτό μια διαδικασία. Χωρίς να έχω δει το πρωτόκολλο, θεωρώ ότι είναι ένα θετικό βήμα για το Βόλεϊ, που θα αποκτήσει σαφώς μεγαλύτερη προβολή καθώς θα είναι από τα λιγοστά αθλήματα που θα παίζονται στη χώρα μας. Γενικά έχει να κερδίσει πολλά το βόλεϊ. Το F4 είναι μια αναγκαστική λύση για να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα. Έμεναν δύο αγωνιστικές και η ουδέτερη έδρα θα βοηθήσει να κατοχυρωθεί η βαθμολογία, η οποία κανείς δε θα ήξερε πως θα ήταν. Εμείς και ο ΠΑΟΚ θα παίζαμε για το πλεονέκτημα έδρας στα PlayOffs. Είναι μια κοινώς αποδεκτή λύση από όλες τις ομάδες. Τώρα για εμάς τους αθλητές είναι ψιλοαδιάφορο, ο στόχος μας είναι το πρωτάθλημα είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο. Οι διεκδικητές κοιτάνε το στόχο είτε με το ένα είτε με το άλλο σύστημα».

  Αισθάνεστε οικεία έδρα το ΟΑΚΑ;

  «Οικεία όχι, το έχουμε δει μόνο στο μπάσκετ, δεν έχουμε παίξει κάποιον αγώνα εκεί. Μπορεί να είναι το γήπεδο του Παναθηναϊκού, όμως ταυτόχρονα είναι και της ΑΕΚ. Μπορεί κάποιος φίλαθλος του ΠΑΟΚ, να πει «ΟΑΚΑ, Αθήνα», δεν έχει καμία όμως σχέση με το Βόλεϊ, είναι ένα τεράστιο γήπεδο και θα είναι και πρωτόγνωρο και για εμάς του ίδιους. Επίσης χωρίς κόσμο θα είναι και αδιάφορο, γιατί θα παίξουμε σε ένα τεράστιο αχανές γήπεδο, χωρίς τον κόσμο μας».

  Ως αθλητές φοβάστε μήπως υπάρξουν τραυματισμοί μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα που παραμείνατε ανενεργοί εκτός προπονήσεων;

  «Ναι, ένα από τα βασικά ζητήματα είναι το θέμα των τραυματισμών και η εξασφάλιση της καλύτερης λύσης σε περίπτωση που έρθει ο τραυματισμός. Πέρα από τα συμβόλαια που μπορούμε να κατοχυρωθούμε είναι και το ηθικό κομμάτι, δηλαδή αν κάποιος παίκτης τραυματιστεί αυτή την περίοδο, επειδή πρέπει να ζοριστεί, ώστε να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα γιατί κάποιος πρέπει να πάρει το πρωτάθλημα καλό είναι και οι ομάδες να φερθούν ηθικά βοηθώντας τον αθλητή που θα τραυματιστεί, καθώς το ποσοστό τραυματισμού είναι υψηλό την περίοδο αυτή. Είδαμε στη Γερμανία τι έγινε με την επανέναρξη της Μπουντεσλίγκα, θα έχουμε δείγμα και από το δικό μας πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που ξεκινά σε 1 εβδομάδα. Τα σημάδια δεν είναι θετικά για τους αθλητές, γιατί όλοι συγκρίνουν την προετοιμασία αυτή με την προετοιμασία στην αρχή της χρονιάς. Όμως στην προετοιμασία για την αρχή της χρονιά, δεν πας να παίξεις τον τελικό του πρωταθλήματος με τη μια, δεν πας για ένα στόχο με τη μια. Οπότε ουσιαστικά δεν είναι ακριβώς το ίδιο, τα κορμιά μας πρέπει να φτάσουν στο 100%. Στα υγειονομικά μέτρα που ζητάμε εμείς οι αθλητές είναι και αυτό το κομμάτι, δηλαδή ο χρόνος της προετοιμασίας».

  Το πρωτάθλημα διακόπηκε σε ένα σημείο που ο Παναθηναϊκός έμοιαζε να είναι, με διαφορά, η πιο φορμαρισμένη ομάδα κερδίζοντας μάλιστα εύκολα τον Ολυμπιακό στο Φάληρο. Θεωρείς πως μπορούσε να διεκδικήσει(με το παλιό σύστημα) στα ίσα το πρωτάθλημα η ομάδα;

  «Δεν ήμασταν, ούτε είμαστε φαβορί για το πρωτάθλημα, ούτε για το Λίγκ καπ ήμασταν. Απλά η ομάδα έχει δημιουργήσει μια προσδοκία πολύ καλύτερη από αυτή που περιμέναμε όλοι μας, οπότε δε μπορείς να βάλεις όρια στα όνειρα του κάθε αθλητή στη συγκεκριμένη ομάδα, δείχνουμε ότι παίζουμε πολύ καλύτερα από αυτό που περιμέναμε. Το να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα είναι ένα πιθανό σενάριο, όμως δεν ξεκίνησε η χρονιά με αυτοσκοπό αυτό. Εδώ που φτάσαμε όμως είναι μια ευκαιρία να το κάνουμε».

  Ο στόχος στην αρχή της χρονιάς ποιος ήταν;

  «Μια καλή πορεία και οι τελικοί. Είχαμε φτάσει να παίζουμε το Μάρτιο με την Κηφισιά, που αν δε χάναμε, λόγω της ασθένεια και της κατάκτηση του λιγκ καπ που γενικά όταν πετυχαίνεις ένα στόχο χαλαρώνεις, θα ήμασταν πρώτοι στο βαθμολογικό πίνακα. Η διαφορά είναι η ήττα αυτή από την Κηφισιά, από τη στιγμή που κερδίσαμε και τον Ολυμπιακό. Οπότε ουσιαστικά δεν είμαστε και τόσο άσχημα, απλά ο στόχος μας ήταν να πάμε σε έναν τελικό και εμείς έχουμε καταφέρει ήδη και έχουμε κατακτήσει ένα τρόπαιο και μένει να δούμε που θα φτάσουμε στο πρωτάθλημα».

  Στόχος είναι η κορυφή;

  «Η κορυφή όταν παίζεις στον Παναθηναϊκό είναι πάντα ο στόχος. Δεν υπάρχει αθλητής που να παίζει στον Παναθηναϊκό, ακόμα και στο πόλο που είμαστε βαθμολογικά τελευταίοι, που να μην έχει στόχο πάντα την κορυφή. Όταν παίζεις σε ένα τέτοιο σύλλογο, δε μπορείς να πεις στον κόσμο ότι πάω για την παραμονή. Πάντα πηγαίνεις και δίνεις την ψυχή σου. Τώρα αν καταφέρω να μείνω στην κατηγορία με την ψυχή μου θα μείνω, αν καταφέρω να πάρω πρωτάθλημα θα το πάρω. Δε μπορείς να πεις ότι πας για κάτι λιγότερο εκτός από το 100% σου».

  Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε φέτος ύστερα από 10 χρόνια τίτλο στο τμήμα, πως αισθάνθηκες τη στιγμή εκείνη; Επίσης θυμάμαι είχες αναφέρει στο παρελθόν, ότι δε θα έφευγες από την ομάδα χωρίς η ομάδα να κατακτήσει κάποιο τίτλο, αυτό όμως έγινε, πως βλέπεις την επόμενη μέρα στην καριέρα σου;

  «Το κατάφερα, δίψασα και θέλω και επόμενο. Απλά δεν έχω σκοπό να απομακρυνθώ προς το παρόν από το σύλλογο, βέβαια αυτά ξέρετε είναι διοικητικά, είναι αθλητικά. Στο βόλεϊ είναι και λίγο πιο περιορισμένη η κατάσταση εννοώντας ότι έχουμε και συμβόλαια ενός χρόνου, δηλαδή και εμένα τελειώνει το συμβόλαιό μου. Όμως νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος από την πλευρά μου να ψάξω ομάδα και δεν υπάρχει και λόγος ο Παναθηναϊκός να ψάξει για άλλον κεντρικό. Οτιδήποτε βέβαια από αυτά γίνει θα στεναχωρηθώ, αλλά αν είναι κάτι που είναι εις βάρος της καριέρας μου θα πρέπει να μετακομίσω, αλλά δύσκολα, δε θα το ήθελα».

  Ποια είναι η άποψη σου για τον Δημήτρη Ανδρεόπουλο;

  «Όπως έχω ξαναπεί δε μπορώ να έχω αντικειμενική άποψη, γιατί είναι ένας άνθρωπος που αγωνιστικά με έχει «μεγαλώσει», οπότε όποια άποψη και να έχω θα είναι αλλοιωμένη, από την πάρα πολύ καλή άποψη που έχω για τον κόουτς ως άνθρωπο. Οπότε δε μπορώ να τον κρίνω σα προπονητή, αλλά τα αποτελέσματά του δείχνουν ότι τα τελευταία 5 χρόνια που είναι στον Παναθηναϊκό, όταν είχε τα χρήματα και όχι τα υπερβολικά χρήματα, αλλά τα αξιοπρεπή για να δημιουργήσει μια αξιόμαχη ομάδα το έκανε και μάλιστα είναι μια ομάδα που έχει μέλλον. Δεν είναι μια ομάδα που χτίστηκε πάνω σε 4 ξένους και παίζει με αυτούς, είναι ο Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος, είναι ο Ράπτης, δηλαδή δείχνει ότι έχει ένα πλάνο. Οπότε δε μπορώ να τον σχολιάσω σα προπονητή αν είναι καλός ή κακός, αλλά τα έργα του και μόνο δείχνουν ότι είναι καλός. Δε θα σχολιάσω την προσωπική μου άποψη».

  Όταν ήσουν στην Αυστρία και γνώρισες τον Ντανιέλ και σου έδειξε το τοπικό έθιμο μετά το θάνατο του πατερά του ένιωσες να αλλάζει κάτι μέσα σου από την στιγμή που και εσύ πάλευες με την κατάθλιψη;

  «Είναι μια κατάσταση αυτή, στην οποία ενώ εσύ νομίζεις ότι το δικό σου πρόβλημα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, πάντα υπάρχει κάποιος με μεγαλύτερο. Εκεί λοιπόν υπάρχει αυτό που κάνει ο μέσος Έλληνας, που λέει πάλι καλά που ο άλλος είναι χειρότερα από εμένα για να είμαι εγώ καλά. Εγώ δεν το είδα έτσι όμως, συνειδητοποίησα ότι είμαι καλά και ότι μπορώ να βοηθήσω και τον άλλον να γίνει καλά. Αυτή είναι η διαφορά, αν δίνεις κάτι από αυτά που έχεις και τα θεωρείς δεδομένα και εσένα σου περισσεύουν, σε αυτόν που δεν τα έχει καθόλου, ουσιαστικά μπορείς να τον βοηθήσεις να φτάσει σε ένα επίπεδο καλύτερο από αυτό που είναι.

  Οπότε δεν είναι ουσιαστικά λύπηση, δεν μειώνεις τον άλλον, είναι μια συγκατάβαση, μια συμπόνια που σου αλλάζει τον τρόπο σκέψη σου και θες να βοηθήσεις έναν άνθρωπο να φτάσει και στο δικό σου ψυχικό επίπεδο. Η εικόνα αυτή με οδήγησε προσωπικά εμένα να καταλάβω ότι υπάρχουν πράγματα που ότι και να κάνεις δε θα τα πάρεις ξανά πίσω, όπως και την απώλεια του πατέρα σου. Όσο τον έχει λοιπόν πρέπει να το διασκεδάζεις, αλλάζεις τον τρόπο ζωής σου και από την κατάθλιψη, σε συνδυασμό με τέτοια γεγονότα ξυπνάς λίγο απότομα και συνεχίζεις τη ζωή σου ακάθεκτος».

  Ποια είναι η άποψη σου για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο;

  «Είναι τεράστια η προσπάθεια που κάνει αυτός ο άνθρωπος, νομίζω ότι χρειάζεται στήριξη. Είναι ένας άνθρωπος που έχει δώσει τα πάντα για τον Παναθηναϊκό, θεωρώ ότι χρειάζεται στήριξη το λιγότερο ηθικά, για να μπορεί να συνεχίζει και νομίζω ότι μπορεί να κάνει πολλά ακόμα στο σύλλογο, πόσο μάλλον όταν θα φτιάξει ένα γήπεδο κάτι που είναι και προσωπικά η δική μου άποψη. Νομίζω ότι αν φύγει θα είναι πολύ μεγάλη ζημιά για τον Παναθηναϊκό, αλλά δεν είναι τόσο ανήθικος για να αφήσει την ομάδα. Έχει τεράστια αγάπη για το σύλλογο και δε θα το κάνει, αλλά δεν πρέπει να εκμεταλλευόμαστε την αγάπη του αυτή για το σύλλογο».

  Είσαι ο μοναδικός αθλητής του συλλόγου που έδωσε μέρος του συμβολαίου σου για το PAOALIVE, τι σε ώθησε να το κάνεις αυτό;

  «Η αγάπη για το σύλλογο και τον αθλητισμό δεν μετράται με τα χρήματα. Εγώ είχα την οικονομική άνεση να δώσω το 10%, άλλοι αθλητές μπορεί να μην την έχουν. Δε μιλάμε για αθλητές που παίρνουν εκατομμύρια, μιλάμε για αθλητές του δικού μου βεληνεκούς, όπου το άθλημα είναι βιοποριστικό δεν είναι για να πλουτίσουμε».

  Η επιτροπή αδειοδοτήσεων δε χορηγεί το δικαίωμα μεταγραφών σε ομάδες αν χρωστούν σε παίκτες από την προηγούμενη σεζόν, σε τι στάδιο βρίσκεται αυτό το «μέτρο»;

  «Η επιτροπή αδειοδότησης έχει δημιουργηθεί σε συνδυασμό με την λίγκα, γιατί δεν είναι ισότιμο ένα πρωτάθλημα που μια ομάδα πληρώνει και μια ομάδα δεν πληρώνει. Σε συνεργασία λοιπόν με τη λίγκα μπήκαμε σε μια διαδικασία για να εξομαλύνουμε αυτή την κατάσταση, γιατί είχαμε, όπως είπα, κάποιες ομάδες που πλήρωναν και κάποιες που δεν πλήρωναν. Έχει φτάσει σε ένα επίπεδο πολύ καλό, βέβαια ακόμα βρίσκεται σε πειραματικά στάδια, όμως λειτουργεί σε συνεργασία με την γενική γραμματεία αθλητισμού και την επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού που είναι ανώτερη όλων. Ουσιαστικά βγάζουμε ένα πόρισμα για τις ομάδες που είναι αφερέγγυες».

  Τέλος θέλω να μου κάνεις ένα σχόλιο για την ατμόσφαιρα που υπάρχει στο κλειστό και ένα μήνυμα για τον κόσμο

  «Θεωρώ ότι παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο ο κόσμος μας στην όποια επιτυχία είχε αυτή η ομάδα και το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι, επειδή μιλάμε για άδεια γήπεδα (κεκλεισμένων των θυρών) και τα λοιπά, να στηρίξουμε όσο περισσότερο μπορούμε την ομάδα, αν βγουν διαρκείας να την στηρίξουμε, δηλαδή να μην χάσουμε την αγάπη μας για την ομάδα επειδή δε θα μπορούμε να πηγαίνουμε να τη βλέπουμε από κοντά, καθώς η ομάδα θα συνεχίσει να παίζει. Κάποια στιγμή να μπορέσουμε να δούμε το μπάσκετ από κοντά».