Πετρούνιας: «Ισότητα χωρίς περιορισμούς στα γήπεδα»!

  Ο ψυχολόγος του ΠΑΟ, Δημήτρης Πετρούνιας, αποκαλύπτει στην «Πράσινη» όλες τις καινοτομίες του Παναθηναϊκού ΑμεΑ, το τρισδιάστατο πινάκιο αφής που χρησιμοποιείται για την μετάδοση αγώνων μπάσκετ σε φιλάθλους με προβλήματα όραης, τα δελτία Τύπου σε γραφή Braille, και το νέο εγχείρημα που έχει στόχο οι αθλητές να κάνουν προπόνηση στο σπίτι τους, μέσω της τεχνολογίας Εικονικής Πραγματικότητας (VR)

  Ο Παναθηναϊκός ΑμεΑ δεν είναι απλά ένα σωματείο για αθλητές με αναπηρία, είναι ολόκληρη ιδεολογία και κατ’ επέκταση οι ιθύνοντες του συλλόγου συνεχίζουν να καινοτομούν με στόχο την ισότητα χωρίς περιορισμούς στα γήπεδα, με δράσεις όπως το τρισδιάστατο πινάκιο αφής που χρησιμοποιείται για την μετάδοση αγώνων μπάσκετ σε τυφλούς φιλάθλους και τα δελτία Τύπου σε γραφή Braille!

  Ο ψυχολόγος του Παναθηναϊκού ΑΟ και ΑμεΑ, που είναι και ψυχολόγος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Δημήτρης Πετρούνιας, είναι ο υπεύθυνος για τις δράσεις αυτές και αποκαλύπτει στην «Πράσινη» όλες αυτές τις καινοτομίες του «τριφυλλιού», ενώ αναφέρεται και στο νέο εγχείρημα όπου αθλητές ΑμεΑ θα μπορούν μέσω της τεχνολογίας Εικονικής Πραγματικότητας (VR) να κάνουν προπόνηση με τις οδηγίες του staff ακόμα κι… από το σπίτι τους!

  Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από την πρώτη μας συνέντευξη και από τότε ο Παναθηναϊκός ΑμεΑ μετρά πολλές επιτυχίες και έχει αποδειχθεί πως είναι από τα δημοφιλέστερα τμήματα του συλλόγου. Πως νιώθετε για αυτό;

  «Πριν από περίπου ένα χρόνο ο Παναθηναϊκός ΑμεΑ ήταν υπό δημιουργία μετά την σύμφωνη γνώμη του προέδρου, Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Θυμάμαι την αγωνία και την προσμονή που είχαμε με τον εκ των ιδρυτικών μελών του Παναθηναϊκού ΑμεΑ και υπεύθυνο γραφείου Τύπου του συλλόγου, Άγγελο Σκλαβουνάκη, ώστε να δομηθούν όλα σωστά και να δημιουργήσουμε ένα τμήμα αντάξιο της ιστορίας και των ιδανικών της ομάδας. Είναι αξιοσημείωτο και συμβολικής σημασίας να αναφερθεί πως η πρώτη συζήτηση για την δημιουργία τμήματος ΑμεΑ ήταν πριν 4 χρόνια με τον Άγγελο στο νησί του ιδρυτή μας, την Κεφαλονιά. Από τότε πέρασε καιρός κι αρκετές δυσκολίες μέχρι να έρθει η τωρινή διοίκηση, με την υποστήριξη εξ’ αρχής από τον Γενικό διευθυντή του συλλόγου, Σταύρο Ντίνο, για να υλοποιηθεί κάτι τόσο σημαντικό στον ελληνικό αθλητισμό. Το πρώτο μας τμήμα ήταν το μπάσκετ με αμαξίδιο με τον επιχειρηματία και παλαίμαχο παίκτη του Παναθηναϊκού, Βαγγέλη Παπαλιό, να ηγείται αυτής της προσπάθειας. Η επιτυχία ήρθε μέσα από έναν «μαραθώνιο» αγώνων όπου η ομάδα κατέκτησε την άνοδο στην Α1 δημιουργώντας… παραλήρημα ενθουσιασμού. Η αγάπη και η στήριξη του κόσμου από τον πρώτο αγώνα μέχρι τον τελικό ήταν συγκλονιστική. Το προπονητήριο 2 του ΟΑΚΑ πολλές φορές υπήρξε ασφυκτικά γεμάτο με εκατοντάδες φιλάθλους να στέκουν όρθιοι περιμετρικά του γηπέδου και να τραγουδούν. Είμαστε ευλογημένοι κι απόλυτα ευτυχισμένοι με τα όσα ζήσαμε μέχρι σήμερα. Όμως πιστεύω πως τα ακόμα καλύτερα έρχονται και η πρώτη θέση αυτή την στιγμή ως αήττητοι αποτελεί μια μικρή ένδειξη».

  Πως «γεννήθηκε» η ιδέα για τη δημιουργία ενός πίνακα, όπου απεικονίζεται το γήπεδο μπάσκετ με το σύστημα Braille, ώστε να μπορούν και οι τυφλοί φίλαθλοι να παρακολουθήσουν έναν αγώνα μπάσκετ;

  «Η φιλοσοφία μας από την πρώτη στιγμή είναι να υπάρχει απόλυτη ισότητα προς όλους χωρίς κανένα περιορισμό! Τα αθλητικά σωματεία ΑμεΑ παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους αθλητές τους, όμως δεν προνόησαν να κάνουν κάτι αντίστοιχο και για τους φιλάθλους τους. Σε αυτό ακριβώς το σημείο εντοπίσαμε το κενό και συστήσαμε μια ομάδα εργασίας ώστε να το αντιμετωπίσουμε. Μαζί με τον Θεόδωρο Σιούτα, τον ηρωικό κι ακούραστο έφορο του τμήματος μπάσκετ με αμαξίδιο, και τον Άγγελο Σκλαβουνάκη βρήκαμε την φόρμουλα υλοποίησης. Η δημιουργία, η εφαρμογή και η μετάδοση ήταν τρείς τομείς που ο καθένας μας ανέλαβε χωριστά ώστε η πρώτη εξέδρα τυφλών να είναι γεγονός. Επίσης είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως είμαστε η μόνη ομάδα που έχει δελτία τύπου σε γραφή Braille ώστε κι ο φίλαθλος που έχει πρόβλημα όρασης να ενημερώνεται εκτενώς για τις αγωνιστικές μας δραστηριότητες. Τέλος, η ομάδα μας διαθέτει εξειδικευμένους συνεργάτες περιγραφής του αγώνα στα άτομα με περιορισμένη όραση με υπεύθυνη την Ελένη Παππά».

  Ο Παναθηναϊκός ήταν ο πρώτος σύλλογος που θέλησε εμπράκτως να χαρίσει ίσες ευκαιρίες στους τυφλούς οπαδούς του, να παρακολουθήσουν έναν αγώνα μπάσκετ, αρχικά με την σκέψη να υπάρχει κάποιος που να περιγράφει στο άτομο με τα προβλήματα όρασης τον αγώνα, και στη συνέχεια με την δημιουργία του συγκεκριμένου πίνακα, ο οποίος μάλιστα έγινε παράδειγμα και για άλλους συλλόγους. Πως αισθάνεστε γι’ αυτό;

  «Ο Παναθηναϊκός ΑμεΑ ήρθε για να αλλάξει τον αθλητισμό των ατόμων με αναπηρία στην χώρα μας. Εργαζόμαστε καθημερινά πάνω σε αυτό κι ήδη έχουμε καταφέρει να φέρουμε καινοτομίες μέσα σε λίγους μήνες ύπαρξης. Αρχικά, όπως πολύ σωστά προαναφέρατε, καλέσαμε άτομο κι αφού το εκπαιδεύσαμε του δώσαμε τον ρόλο να περιγράφει τον αγώνα δίπλα στον τυφλό φίλαθλο. Δεν μας έφτανε όμως αυτό, επιθυμούσαμε να δημιουργήσουμε ένα «εργαλείο» που θα έδινε ακόμα καλύτερη περιγραφή κι αίσθηση. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το τρισδιάστατο πινάκιο αφής. Δεν σας κρύβω πως κατά την διάρκεια της δημιουργίας του πινακίου, μαζί με τον πολυπράγμων μηχανικό, Δημήτρη Γιαννακάκη και την εταιρία JAR όπου χωρίς αυτούς δεν θα είχε υλοποιηθεί, αν και απαιτούνταν πολλές ώρες εργασίας μέχρι αργά το βράδυ, ήμασταν συγκινημένοι κι υπερήφανοι σκεπτόμενοι πως σε λίγα χρόνια κάθε γήπεδο στην επικράτεια θα έχει ακολουθήσει το παράδειγμά μας δίνοντας χαρά στους φιλάθλους με προβλήματα όρασης»!

  Πείτε μας για την απόφαση να ιδρύσει ο Παναθηναϊκός ΑμεΑ το Ινστιτούτο Έρευνας και Καινοτομίας για αθλητές ΑμεΑ σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια και εξαίρετους επιστήμονες στο εξωτερικό; Τι θέλετε να πετύχετε με αυτό και ποιες άλλες καινοτομίες ετοιμάζετε;

  «Ως Παναθηναικός ΑμεΑ επιθυμούμε να γίνουμε ο φανός της εξέλιξης σεβόμενοι πάντα τις αξίες και τα ιδανικά μας, αυτό άλλωστε διδαχθήκαμε από τον Γεώργιο Καλαφάτη και τον Παύλο Γιαννακόπουλο. Για αυτό τον λόγο το Ινστιτούτο Έρευνας και Καινοτομίας για αθλητές ΑμεΑ δημιουργήθηκε ώστε να τους εξυπηρετήσει πολύπλευρα και ουσιαστικά. Η αρχή δόθηκε με το πινάκιο αφής για τους φιλάθλους με προβλήματα όρασης κι αφού αντιληφθήκαμε την σημαντικότητα του εγχειρήματος θελήσαμε να κάνουμε το επόμενο βήμα. Πιστεύω πως σε λίγα χρόνια θα έχουμε δημιουργήσει τόσο σημαντικές καινοτομίες που θα γίνουμε σημείο αναφοράς κι εκτός του καθαρά αθλητικού πλαισίου. Επειδή επιμελούμαι του συγκεκριμένου εγχειρήματος το όραμά μου είναι ακριβώς αυτό. Η συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια και εξαίρετους επιστήμονες στο εξωτερικό μας δίνει την ώθηση για να πετύχουμε κάτι μοναδικό. Ήδη έχουμε ξεκινήσει την δημιουργία μιας εφαρμογής με την εταιρία JAR που εδρεύει στην Ολλανδία για αθλητές ΑμεΑ όπου θα μπορούν μέσω της τεχνολογίας Εικονικής Πραγματικότητας (VR) να κάνουν προπόνηση με τις οδηγίες του staff ακόμα κι …από το σπίτι τους. H συγκεκριμένη πρόταση μάλιστα έχει κατατεθεί σε διαγωνισμό».

  Σε διάρκεια ενός χρόνου ο Παναθηναϊκός έχει ιδρύσει τμήμα μπάσκετ με αμαξίδιο, ξιφασκίας, σκοποβολής, ποδηλασίας, τοξοβολίας, κολύμβησης, άρσης βαρών σε πάγκο και πινγκ πονγκ. Ποιος είναι ο στόχος του συλλόγου σε αγωνιστικό επίπεδο;

  «Ο στόχος αρχικά είναι να φέρει τα άτομα με αναπηρία στο γήπεδο, είτε ως παίκτες είτε ως φιλάθλους. Μέχρι ενός σημείου τα καταφέραμε όμως υπάρχουν κι άλλα πλαίσια που πρέπει να εργαστούμε ώστε να υπάρξει ακόμα πιο δυναμική προσέγγιση. Τα τμήματα που προαναφέρατε δημιουργήθηκαν για να έχουν επιλογές οι εν δυνάμει παίκτες ΑμεΑ, ώστε να επιλέξουν το άθλημα που τους αρέσει περισσότερο. Η αλήθεια είναι πως έχουμε συναντήσει αρκετές δυσκολίες, γιατί οι χώροι προπόνησης απαιτούν προσβασιμότητα και τα περισσότερα τμήματα στεγάζονται στην Λεωφόρο, κι όπως αντιλαμβάνεστε δεν είχε προβλεφθεί μια τέτοια ενέργεια. Αυτός είναι κι ο λόγος που τα τμήματα δεν «ανοίγουν» μαζικά αλλά στοχευμένα. Όσο αφορά τον στόχο του συλλόγου σε αγωνιστικό επίπεδο δεν είναι άλλος από το πρωταγωνιστεί σε λίγα χρόνια. Ήδη οι αθλητές μας στο τμήμα ξιφασκίας, Πάνος Τριανταφύλλου και Βασίλης Ντούνης, κατέκτησαν μετάλλια σε Παγκόσμια πρωταθλήματα. Οι μεταγραφές που έγιναν φέτος σε όλα τα τμήματα θα χαρίσουν πολύ όμορφες στιγμές στους φιλάθλους μας. Αν επιθυμείτε να μάθετε τα νέα μας αποκτήματα επισκεφθείτε μας στη σελίδα στο Facebook, Παναθηναϊκός ΑμεΑ – Panathinaikos People with Disabilities»!

  «Στον ΠΑΟ που μας γαλούχησε έχουμε καθήκον»!

  Ο Δημήτρης Πετρούνιας χαρακτήρισε ανταμοιβή το PAO Alive για τον κάθε οπαδό του Παναθηναϊκού, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι αυτό το πρότζεκτ θα ευδοκιμήσει έστω και στο τέλος!

  Θέλετε να μας πείτε τη γνώμη σας για το PAO Alive και πως πιστεύετε ότι μπορεί να βοηθήσει τον σύλλογο;

  «Στον Παναθηναϊκό που μας γαλούχησε και μας έκανε να στεκόμαστε υπερήφανοι δεν υπάρχει στιγμή χωρίς καθήκον προς το σύλλογο. Έτσι λοιπόν το PAO Alive αποτελεί την ελάχιστη ανταμοιβή μας. Η ιστορία γράφεται από μας τους ίδιους κι αυτές τις στιγμές καλούμαστε με τον πιο ουσιαστικό τρόπο να κάνουμε μια κίνηση πνοής για τον σύλλογο. Μαζί μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα και πραγματικά αν κάναμε όλα όσα είμαστε ικανοί να κάνουμε, θα εκπλήσσαμε ακόμα και τον εαυτό μας. Προσωπικά πιστεύω πολύ σε αυτό το πρότζεκτ και για αυτό το λόγο έχω συνεισφέρει με κάθε τρόπο. Στο τέλος θα τα καταφέρουμε, πάντα τα καταφέρνουμε…»

  Πηγή: Leoforos.gr

  sofa offers
  Loading...
  Translate »