Πουρσαϊτίδης: «Ο Παναθηναϊκός είναι η πιο υγιής ομάδα και φαβορί για τον τίτλο»

Ο προπονητής της Νέας Σαλαμίνας, Σάββας Πουρσαϊτίδης, έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον ΑΠΟΕΛ, πρώτα ως παίκτης του Σέρβου κι έπειτα ως συνεργάτης του.

Αναλυτικά όσα είπε για τον Γιοβάνοβιτς και τον Παναθηναϊκό:

«Με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς είχα δύο διαφορετικές συνεργασίες. Αρχικά την περίοδο όπου εγώ ήμουν ποδοσφαιριστής κι αυτός προπονητής στον ΑΠΟΕΛ κι αργότερα ως συνεργάτης του στο τεχνικό τιμ.

Από την πρώτη ημέρα μου έκανε εντύπωση η ελευθερία που προσέφερε στους παίκτες σχετικά με τον τρόπο παιχνιδιού τους, καθώς το πόσο πολύ ανέβαζε την ψυχολογία μας.

Είναι ένας προπονητής με φοβερές τακτικές γνώσεις. Διαθέτει την ικανότητα να μπει στο μυαλό των παικτών και να βγάλει το 100% των δυνατοτήτων τους.

Στον ΑΠΟΕΛ όλοι οι παίκτες είτε παίζανε είτε δεν παίζανε ήταν έτοιμοι ανά πάσα ώρα και στιγμή να μπουν μέσα και να τα δώσουν όλα. Ο Γιοβάνοβιτς είχε καταφέρει να κερδίσει αυτό που λέμε τα αποδυτήρια….

Ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι που θυμάμαι έχει να κάνει με τη διαχείριση του Γιοβάνοβιτς. Όχι μόνο του ποδοσφαιρικού τμήματος, αλλά και των σχέσεων με τη διοίκηση, τον κόσμο και τα media.

Έχοντας πάντα καθαρό μυαλό μπορούσε να διαχειριστεί με απόλυτη επιτυχία τα πάντα, με νηφαλιότητα και ποτέ εν βρασμώ ψυχής. Περνούσε πάρα πολλές ώρες της ημέρας στο προπονητικό κέντρο, μελετούσε κι έψαχνε συνεχώς νέες ιδέες. Του άρεσε να εξελίσσει τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας.

Θυμάμαι πως όταν ήμουν ένας από τους συνεργάτες του στο τιμ του ΑΠΟΕΛ μου έλεγε… “ Σάββα, πρέπει να αλλάξουμε τον βασικό τρόπο που παίζουμε. Μας έχουν μάθει οι αντίπαλοι. Πρέπει να εξελίχθούμε και να βάλουμε κι άλλο χρώμα στο τακτικό κομμάτι μας, ώστε να μην μας διαβάζει εύκολα ο αντίπαλος.

Όλα αυτά μου τα μεταλαμπάδευσε κι εμένα κι είναι στοιχεία που πήρα από τον Γιοβάνοβιτς και προσπαθώ να τα βάλω στην ατζέντα μου και να τα εφαρμόσω στη δική μου προπονητική διαδρομή.

Ο Ιβάν είναι ένας από τους εξυπνότερους άνθρωπους – προπονητές που έχω γνωρίσει στη ζωή μου. Υπήρξε ένας πραγματικός δάσκαλος για μένα. Προπονητική ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του και το απέδειξε και με την μετέπειτα προπονητική πορεία του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

Για το φετινό σερί νικών και την πρώτη θέση του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα:

«Όταν το καλοκαίρι του ΄21 παίξαμε με τον ΑΠΟΕΛ φιλικό παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο και γνωρίζοντας την σχέση μου με τον Γιοβάνοβιτς, ρωτήθηκα μετά το τέλος του ματς για το εάν θα πετύχει στον Παναθηναϊκό.

Τότε απάντησα πως ασφαλώς και μπορεί να πετύχει σε ένα υγιές περιβάλλον που θα τον εμπιστευτούν και θα του δώσουν χρόνο.

Την περασμένη σεζόν παρά το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικός στα εκτός έδρας παιχνίδια η διοίκηση στήριξε τον Γιοβάνοβιτς και τον εμπιστεύτηκε απόλυτα.

Στο τέλος της σεζόν πήρε το Κύπελλο και έβγαλε τον Παναθηναϊκός την Ευρώπη. Ο κάθε προπονητής χρειάζεται χρόνο για να δείξει τη δουλειά του».

Για το εάν μπορεί ο φετινός Παναθηναϊκός να κόψει πρώτος το νήμα του πρωταθλήματος:

«Όταν έχεις ξεκινήσει με έξι νίκες σε έξι ματς και έχεις κερδίσει ΑΕΚ και ΠΑΟΚ ασφαλώς και δείχνεις πως μπορείς να κάνεις πρωταθλητισμό.

Σίγουρα όμως ο Γιοβάνοβιτς δεν έχει υπογράψει κανένα συμβόλαιο πως θα πάρει φέτος το πρωτάθλημα. Ο Παναθηναϊκός δεν παίζει μόνος του. Υπάρχουν κι άλλες ομάδες.

Θεωρώ πάντως πως ο Παναθηναϊκός είναι η πιο υγιής ομάδα, δουλεύει με ένα συγκεκριμένο πλάνο τα δύο τελευταία χρόνια κι είναι το φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου».