Πούσκας: Ο Συνταγματάρχης που θα θέλανε όλοι!

    Όταν μιλάμε για προπονητές που έχουν κοσμήσει το Ελληνικό αλλά και Παγκόσμιο ποδόσφαιρο, σίγουρα δεν μπορούμε να αφήσουμε απ’ έξω τον “μεγάλο” Φέρεντς Πούσκας, ο οποίος είχε μια απίστευτη πορεία ως παίκτης αλλά και μία εξίσου σπουδαία ως προπονητής. Ο Απόστολος Μιχαηλίδης θα προσπαθήσει να μας μεταφέρει στα ενδότερα μιας μεγάλης φυσιογνωμίας και της συνολικής πορείας του με επίκεντρο την σταδιοδρομία του στον Παναθηναϊκό!

    Το πρωταπριλιάτικο “ψέμα” του 1927 που έμελλε να γίνει μία πολύ “γλυκιά αλήθεια” για όλους τους ποδοσφαιρόφιλους ήταν η γέννηση του Φέρεντς Πούσκας. Ως παίκτης αγωνίστηκε με την Χόνβεντ Βουδαπέστης και την Ρεάλ Μαδρίτης και σε 521 συμμετοχές, σκόραρε συνολικά 508 φορές, σχεδόν ένα γκολ σε κάθε αγώνα δηλαδή, επίτευγμα ασσύληπτο, ειδικά για εκείνη την εποχή, πράγμα που έκανε το ίδιο και με την Εθνική Ουγγαρίας καθώς με τους Μαγιάρους σε 85 συμμετοχές, πέτυχε 84 γκολ παρακαλώ! Με την Ουγγαρία έφτασε και φιναλίστ το 1954 στο Κύπελλο Ζιλ Ριμέ (το Παγκόσμιο Κύπελλο δηλαδή), όμως δεν κατάφερε να το κατακτήσει, καθώς η Γερμανία έκανε την λεγόμενη έκπληξη του αιώνα και από 2-0 που έχανε από την παντοδύναμη τότε Ουγγαρία, εν τέλει γύρισε το παιχνίδι και επικράτησε 3-2. Το 1966 κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, τα οποία όμως σύντομα ξαναφόρεσε, όμως αυτή τη φορά όχι για να αγωνίζεται, αλλά για να προπονεί ομάδες. Πριν κλείσουμε για την καριέρα του Πούσκας ως παίκτη, αξίζει να σημειώσουμε πως κατέκτησε και τρία Τσάμπιονς Λιγκ με την Ρεάλ Μαδρίτης, το 1959,1960 και την τελευταία χρόνια του ως παίκτης, το 1966.

    Κάπως έτσι φτάνουμε στο 1970 όταν έρχεται σε συμφωνία με τη διοίκηση του Παναθηναϊκού και αναλαμβάνει τα ηνία της ομάδας. Την περίοδο 1970-1971 γίνεται ενορχηστρωτής μιας σπουδαίας ομάδας, όχι όμως για τα Ελληνικά δεδομένα και μόνο, αλλά και για τα πανευρωπαϊκά και πρωτεργάτης μιας ανεπανάληπτης επιτυχίας για οποιονδήποτε Ελληνικό σύλλογο ως και σήμερα. Μέσα από σκληρή δουλειά, όμως παράλληλα με τη στοργή που έχει ένας πατέρας για τα παιδιά του, ο Πούσκας με τη σωστή μεθοδολογία του δίνει στους παίκτες του Παναθηναϊκού την δυνατότητα να “πετάνε” μέσα στον αγωνιστικό χώρο και κυρίως τους απορρίπτει πλήρως το κόμπλεξ του φόβου για οποιοδήποτε άλλο σύλλογο, λέγοντας και το αμίμητο: “11 είναι αυτοί, 11 και εμείς” θέλοντας να καταστήσει σαφές στο σύλλογο του τριφυλλιού πως είναι μια μεγάλη ομάδα που αξίζει και δεν χρειάζεται-πρέπει να φοβάται κανέναν, αλλά να μπαίνει στο γήπεδο και να τα δίνει όλα προκειμένου να επιτυγχάνει κάθε φορά το πολυπόθητο στόχο που είναι η νίκη. Με αυτά και με εκείνα και αποκλείοντας μεγάλες ομάδες όπως η Έβερτον και ο Ερυθρός Αστέρας, ο Παναθηναϊκός φτάνει στο τελικό του Γουεμπλέι και παρόλο που δεν καταφέρνει να κερδίσει το τρόπαιο και πέφτει στο καναβάτσο από την αρμάδα του Γιόχαν Κρόιφ, τον Άγιαξ, παρά ταύτα κάνει όλους τους Έλληνες φιλάθλους να χειροκροτήσουν, να νοιώσουν περηφάνια, όχι μόνο για το επίτευγμα των πράσινων να πάνε ως το τελικό του Champions League (Κύπελλο Πρωταθλητριών λεγόταν τότε), αλλά και γιατί είχαν την ικανότητα να κοιτάξουν στα μάτια την κατά κοινή ομολογία καλύτερη ομάδα για τότε και μία από τις καλύτερες όλων των εποχών, τον Άγιαξ και το ολοκληρωτικό του ποδόσφαιρο και να παλέψουν μέχρις εσχάτων αφήνοντας μνήμες χαράς και λησμονιάς για εκείνη την εποχή.

    Ο Πούσκας συν τοις άλλοις κατέκτησε και το πρωτάθλημα του 1972 με τον Παναθηναϊκό και το 1975 πήγε στη Ρεάλ Μούρθια. Λίγα χρόνια αργότερα ήρθε για μία σεζόν στην Ελλάδα, αυτή τη φορά όμως στην Α.Ε.Κ και το 1979 αποχώρησε.

    Το τέλος ήρθε στις 17 Νοεμβρίου του 2006 όταν χτυπημένος από τη νόσο Αλτσχάιμερ έσβησε, ενώ τους τελευταίους 2 μήνες της ζωής του νοσηλευόταν κατόπιν πνευμονίας. Ένας από τους δρόμους στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας κοντά στο στάδιο Bozsik, στη Βουδαπέστη, μετονομάστηκε σε “Οδός Φέρεντς Πούσκας” ακριβώς ένα χρόνο μετά τον θάνατό του και είναι σίγουρα ένας φόρος τιμής για έναν άνθρωπο που χάρισε τόσες χαρές στο ποδοσφαιρόφιλο κόσμο σε κάθε γωνιά της γης και σίγουρα αυτό είναι κάτι που θα το θυμούνται όλοι προσφέροντας πάντα τον όποιο φόρο τιμής μπορεί ο καθένας σε αυτόν τον μεγάλο παίκτη, αλλά και σπουδαίο άνθρωπο που άκουγε στο όνομα, Φέρεντς Πούσκας!

    0 0 Ψήφοι
    Article Rating
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    Δείτε όλα τα ασχόλια